Ο Σταϊκούρας ζητά έλεγχο στο σκάνδαλο του ΙΦΕΤ!

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκαλύπτει το «ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ» έγγραφο του υπουργού Οικονομικών προς την Εθνική Αρχή Διαφάνειας για την μπίζνα με τα φάρμακα

Must Read

Σοβαρές πολιτικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον το σκάνδαλο με τα φάρμακα στο ΙΦΕΤ, καθώς, ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι δημοσίως τηρούν σιωπή (που τουλάχιστον για ορισμένους θα μπορούσε να θεωρηθεί ένοχη), στο παρασκήνιο οι εξελίξεις έχουν πάρει φωτιά!

  • Από το Ανδρέα Καψαμπέλη

Μετά τα δύο πορίσματα εσωτερικού ελέγχου για τις παράνομες και αδιαφανείς διαδικασίες, ύψους πολλών εκατομμυρίων στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας, η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκαλύπτει σήμερα «ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ» έγγραφο του υπουργού Οικονομικών, με το οποίο ο Χρήστος Σταϊκούρας ζητά από τον διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελο Μπίνη να δώσει «εντολή ελέγχου» για όλα τα ευρήματα που εντόπισε στις πολυσέλιδες εκθέσεις της η ελέγκτρια Λήδα Τζαχάνη.

Η κίνηση του κ. Σταϊκούρα έχει πολλαπλό ενδιαφέρον, διότι σημειώνεται σε μια στιγμή κατά την οποία αφενός ο (συναρμόδιος) υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης ποιείται γενικώς την νήσσαν για το θέμα και αφετέρου στο δεύτερο εσωτερικό πόρισμα έχει καταγραφεί εμπλοκή γνωστής φαρμακαποθήκης, όπου διευθύνων σύμβουλος είναι συγγενικό πρόσωπο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη.

Την ίδια ώρα, τόσο στο ΙΦΕΤ όσο και τον ΕΟΦ (που ως κρατικός φορέας είναι και ο μοναδικός μέτοχος του Ινστιτούτου) έχουν βγει τα μαχαίρια και -όπως φαίνεται- στους κόλπους τους μαίνεται πόλεμος συμφερόντων σε πολλά επίπεδα. Κι ενώ η κυβέρνηση αποφεύγει, με κεντρική ευθύνη του Μεγάρου Μαξίμου, να καθαρίσει την «κόπρο του Αυγεία», επιχειρείται παράλληλα να επιβληθεί ομερτά για την όλη υπόθεση.

Μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «κυριακάτικης δημοκρατίας» στις 22/05

Τα θύματα όμως δεν είναι άλλα από τους πολίτες και τη δημόσια υγεία, καθώς μια σοβαρή παράμετρος αυτής της κατάστασης αποτελούν οι μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, που και αυτές χρησιμοποιούνται -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- ως εργαλεία πίεσης για τις διάφορες σκοπιμότητες.

Στο πλαίσιο αυτό, εκρηκτικό ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα την Πέμπτη το απόγευμα και στο ΙΦΕΤ, όπου από τη διοίκησή του επιχειρήθηκαν η «ακύρωση» των δύο εσωτερικών πορισμάτων που είχε καταθέσει η ελέγκτρια και η ανάθεση του εσωτερικού ελέγχου σε ιδιωτική ελεγκτική εταιρία! Συγκεκριμένα το δεύτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης, με την υπογραφή του προέδρου του Δ.Σ. Δ. Πανταζή, αφορούσε τη «λήψη απόφασης για την ανάθεση σε ελεγκτική εταιρία της διενέργειας ελέγχου επί των κεφαλαίων των δύο εκθέσεων της εσωτερική ελεγκτή».

Στην προσπάθεια αυτή σημειώθηκαν έντονες αντιδράσεις και μάλιστα ο εκπρόσωπος των εργαζομένων φέρεται ότι έκανε λόγο για πρωτοφανείς και πραξικοπηματικές διαδικασίες. Το αποτέλεσμα ήταν να αναβληθεί η λήψη απόφασης, αλλά η συγκυρία που επιχειρήθηκε η λήψη μιας τέτοιας απόφασης δεν ήταν καθόλου τυχαία, αφού -εκτός από την επιδιωκόμενη «άφεση αμαρτιών»- αύριο Δεύτερα πρόκειται να εισαχθεί προς συζήτηση στον ΕΟΦ και το αίτημα της διοίκησης του ΙΦΕΤ για «παύση» και αντικατάσταση της ελέγκτριας κυρίας Τζαχάνη

Από τη δική της πλευρά, η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, που εποπτεύει το ΙΦΕΤ, εξέδωσε τις προηγούμενες ημέρες μια απόφαση που αποτελεί και αυτή πραγματικό κόλαφο. Προχωρά σε αλλαγές για την «έκτακτη εισαγωγή και διάθεση» συγκεκριμένων φαρμακευτικών προϊόντων -και μάλιστα για σοβαρές και δυσίατες παθήσεις- που δεν κυκλοφορούν στην εσωτερική αγορά.

Τα προβλήματα και οι παρανομίες κατά την εξαγωγή και εκποίηση αυτών των φαρμάκων με ειδικούς όρους αποτελούν ένα και από τα βασικά «ευρήματα» του εσωτερικού ελέγχου για το ΙΦΕΤ. Ομολογώντας, εμμέσως πλην σαφώς, με την εντολή αυτή ότι υπάρχει μείζον ζήτημα, ο ΕΟΦ -που δεν απαλλάσσεται πάντως των ευθυνών για τη μέχρι τώρα πορεία- ζητά να έχει πλήρη και αναλυτική ενημέρωση από τη διοίκηση του ΙΦΕΤ «ανά μήνα» πια για τις εισαγωγές, τα αποθέματα, τις τιμές, τους προμηθευτές κ.λπ. Επίσης, οι ποσότητες «έκτακτης εισαγωγής» πρέπει να αφορούν την «κάλυψη αναγκών σε φαρμακευτικά προϊόντα για διάστημα έξι μηνών» αντί του έτους.

Εισαγωγές χωρίς μεσολαβητές

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι, τροποποιώντας το υφιστάμενο καθεστώς και αναλαμβάνοντας πλέον την πρωτοβουλία ο ΕΟΦ, ορίζει ότι στο εξής «τα φάρμακα πρέπει να εισάγονται στην Ελλάδα απευθείας από τον ΚΑΚ (κάτοχο άδειας κυκλοφορίας) στο εξωτερικό ή τον κάτοχο άδειας χονδρικής πώλησης φαρμάκων στο εξωτερικό, χωρίς τη μεσολάβηση οποιοδήποτε τρίτου, ούτε ως προς την τιμολόγηση των εκτάκτως εισαγόμενων φαρμάκων». Επίσης, αναφέρει ότι «η εξαγωγή εκτός ελληνικής επικράτειας, συμπεριλαμβανομένων των ενδοκοινοτικών διακινήσεων, των φαρμακευτικών προϊόντων που αφορά η παρούσα απόφαση, απαγορεύεται».

Η απόφαση αυτή, με την υπογραφή του προέδρου του ΕΟΦ Δ. Φιλίππου, την οποία αποκαλύπτει επίσης σήμερα η «κυριακάτικη δημοκρατία», έχει ημερομηνία 3 Μαΐου. Στις 3 Μαΐου είχε παραδώσει τη δεύτερη έκθεση-φωτιά για το σκανδαλώδες σκηνικό που επικρατεί στο ΙΦΕΤ και η εσωτερική ελέγκτρια…

Ενδεικτικό του μπάχαλου, πάντως, είναι ότι αργά το απόγευμα της Παρασκευής, σύμφωνα με διαρροές από το Υπ. Υγείας, ο Θ. Πλεύρης ζήτησε να παγώσει για τρεις μήνες αυτή η απόφαση του ΕΟΦ!

Στον βωμό του χρήματος η δημόσια υγεία

Οι πρώτες 2 σελίδες από το εξασέλιδο εμπιστευτικό έγγραφο του υπουργού Οικονομικών προς την Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Το εξασέλιδο εμπιστευτικό έγγραφο του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα προς την Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει ημερομηνία 9 Μαΐου και ως θέμα του επιγράφεται το εξής: «Έκθεση εσωτερικού ελέγχου περιόδου 1/8/2021-31/1/2022 για την εταιρεία “Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας Α.Ε.” (ΙΦΕΤ)».

Τα σχετικά έγγραφα που επικαλείται είναι οι «επιστολές της εσωτερικής ελέγκτριας κυρίας Λήδας Τζαχάνη», προσθέτοντας ότι «με τις ανωτέρω σχετικές επιστολές, κοινοποιήθηκαν στην Υπηρεσία μας, λόγω αρμοδιότητας, τα αποτελέσματα του εσωτερικού ελέγχου, που διενεργήθηκε από τον εσωτερικό ελεγκτή της εταιρείας…».

Επισυνάπτοντας αναλυτικά αποσπάσματα, το υπουργικό έγγραφο σημειώνει ότι «τα κυριότερα ευρήματα που ανέδειξε ο εσωτερικός έλεγχος» έχουν σχέση με ενδεχόμενη διακινδύνευση της δημόσιας υγείας κατά την εξαγωγή και εκποίηση φαρμάκων που εισήχθησαν με ειδικούς όρους, απώλεια σημαντικού ποσού από το λογιστήριο της εταιρίας, ενδείξεις μη συμμόρφωσης με τις προβλεπόμενες διαδικασίες ανάθεσης προμηθειών κ.λπ., ενδείξεις παράκαμψης της Αρχής Διαφάνειας, παραποίηση αποσπάσματος έκθεσης εσωτερικού ελέγχου προς την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων και ενδεχόμενη περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων σε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΙΦΕΤ.

Η έκκληση του υπουργού περί ελέγχου στο ΙΦΕΤ, στην τελευταία σελίδα του εμπιστευτικού εγγράφου

Το έγγραφο του κ. Σταϊκούρα προς τον κ. Μπίνη καταλήγει ως εξής: «Λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα των ανωτέρω ευρημάτων, παρακαλούμε όπως εξεταστεί εκ μέρους σας η δυνατότητα εντολής ελέγχου σε κλιμάκιο επιθεωρητών ελεγκτών προς διερεύνηση των προαναφερόμενων ευρημάτων του εσωτερικού ελεγκτή της εταιρείας ΙΦΕΤ Α.Ε.».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This