Δόμνα Μιχαηλίδου: Όχι μόνο δε θα κόψουμε επιδόματα, αλλά θα προσθέσουμε και άλλα όπου χρειαστεί!

Must Read

Τη χορήγηση επιπλέον επιδομάτων για την ενίσχυση των ευπαθών ομάδων και την καταπολέμηση των φαινομένων ακραίας φτώχειας εξετάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, όπως αποκαλύπτει σε συνέντευξή της στην «κυριακάτικη δημοκρατία» η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

  • Συνέντευξη στην εφημερίδα «δημοκρατία» και στον Φίλιππο Πανταζή

Θέτει επίσης ως προτεραιότητα την καταπολέμηση του προβλήματος της υπογεννητικότητας που μαστίζει τη χώρα μας και λέει «ναι» στη σύμπραξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, χωρίς όμως ο δεύτερος να υποκαθιστά τον ρόλο του κράτους. Όσον αφορά την ίδια, η κυρία Μιχαηλίδου δηλώνει πως δεν έχει μετανιώσει ούτε στιγμή για την αποδοχή της πρότασης που της έγινε να αναλάβει την υπουργική θέση και εκφράζει τη χαρά της που μια νέα γυναίκα ηγείται κρίσιμων πολιτικών στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας.

  • Μόλις ολοκληρώσατε την επίσκεψή σας στη Νέα Υόρκη. Πώς βιώσατε τη συγκεκριμένη εμπειρία;

Την εβδομάδα που μας πέρασε ταξίδεψα στη Νέα Υόρκη λόγω πρόσκλησης που δέχθηκα για να συμμετάσχω στη ετήσια Σύνοδο του Concordia. Εκεί μίλησα με τους άλλους συμμετέχοντες του πάνελ για σύγχρονες τρόπους σύμπραξης δημόσιων και ιδιωτικών φορέων για την επίτευξη της ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, δεδομένου ότι η ανάπτυξη η οποία βασίζεται στις αρχές της βιωσιμότητας αποτελεί μείζον ζήτημα στον διεθνή πολιτικό διάλογο. Ήταν ιδιαίτερα σημαντική εμπειρία για μένα, καθώς είχα την ευκαιρία να συζητήσω και να αναδείξω το θέμα των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων που έχει να διαχειριστεί η χώρα μας με άλλους συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων ήταν 20 αρχηγοί κρατών και περί τους 200 υπουργούς άλλων χωρών.

  • Ποιες οι προτάσεις που διατυπώσατε στη στρογγυλή τράπεζα στην οποία συμμετείχατε;

Αυτό που εγώ τόνισα ήταν το γεγονός πως, δεδομένου ότι σε πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, οι φορείς πρόνοιας είναι αποκομμένοι από την κοινωνία, συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού φορέα μπορούν να βοηθήσουν τους εποπτευόμενους φορείς να γνωστοποιήσουν το έργο τους και να εμπλέξουν πιο ενεργά τους πολίτες. Έχουμε ήδη αρκετά παραδείγματα, καθώς ιδρύματα και επιχειρήσεις πολλές φορές σπεύδουν να ενισχύσουν το έργο των φορέων που εποπτεύει το υπουργείο.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός πλαισίου που θα διασφαλίζει οφέλη για τους φορείς πρόνοιας και θα ενισχύσει τη συμμετοχή ιδιωτικών φορέων. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση ο ιδιωτικό τομέας να υποκαταστήσει το κράτος, αλλά να λειτουργούν μαζί αρμονικά και ουσιαστικά για να αυξάνουν τον κοινωνικό αντίκτυπο.

  • Στην ατζέντα του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ υπήρχε και το Μεταναστευτικό. Ως αρμόδια για το θέμα των ασυνόδευτων παιδιών, ποια προβλήματα αντιμετωπίζετε αυτή τη στιγμή;

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, πάνω από 4.500 ασυνόδευτα παιδιά βρίσκονται στην Ελλάδα. Δυστυχώς πολλά από αυτά δεν διαβιούν σε συνθήκες που είναι κατάλληλες για την ηλικία και την ευαλωτότητά τους. Άρα, ένα από τα προβλήματα είναι αυτό της στέγασης των παιδιών αυτών, πολλά από τα οποία θα μείνουν τελικά στην Ελλάδα. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος το υπουργείο βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και διεθνείς και εγχώριους οργανισμούς, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και ΜΚΟ, οι οποίοι σε συνεργασία με το υπουργείο υλοποιούν προγράμματα για τη βελτίωση της ζωής των παιδιών αυτών.

  • Μία από τις πλέον εμβληματικές εξαγγελίες της κυβέρνησης είναι η χορήγηση 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται. Πότε θα υλοποιηθεί η δέσμευση αυτή; Θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια;

Το μέτρο αυτό είναι υπό σχεδιασμό. Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε τα κριτήρια που πρέπει να θεσπίσουμε ώστε ως μέτρο πολιτικής να σηματοδοτήσει την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσεων που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κουπόνια για πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και μείωση του ΦΠΑ σε βρεφικά είδη, για την καταπολέμηση του προβλήματος της υπογεννητικότητας, την ενίσχυση των οικογενειών και, κυρίως, την ενίσχυση των γυναικών.

Μέσω αυτού του επιδόματος, του οποίου η χορήγηση θα αρχίσει τον ερχόμενο χρόνο, στόχος μας είναι η μείωση των αντικινήτρων της τεκνοποίησης, που σε πολλές περιπτώσεις σχετίζονται και με την αύξηση του κόστους του νοικοκυριού μετά την έλευση ενός νέου μέλους. Ασφαλώς τα αντικίνητρα αυτά δεν έχουν για όλους την ίδια σημασία και για τον λόγο αυτόν εξετάζουμε τα εισοδηματικά κριτήρια που ενδεχομένως πρέπει να θέσουμε για να ανταποκριθεί η πολιτική αυτή στις ανάγκες της κοινωνίας.

  • Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διευρύνει τον αριθμό των δικαιούχων επιδομάτων ανεργίας, των αναπηρικών και των προνοιακών επιδομάτων. Αυτό θα γίνει μέσω της ελαστικοποίησης των όρων και των προϋποθέσεων; Ποιες αλλαγές θα πρέπει να περιμένουν οι δικαιούχοι;

Όπως έχουμε εξαγγείλει ήδη, τα επιδόματα που δίνονται θα διατηρηθούν. Από την άλλη, σε περιπτώσεις όπου κρίνεται απαραίτητο εξετάζουμε τη χορήγηση επιπλέον επιδομάτων. Για παράδειγμα, ένα τέτοιο επίδομα είναι αυτό που αφορά τις νέες γεννήσεις.

Επιπλέον, ένας βασικός στόχος για το υπουργείο είναι η βελτίωση της στόχευσης των επιδομάτων που κατ’ ουσία σημαίνει την πιο αποτελεσματική διανομή τους, με στόχο την ενίσχυση ευπαθών ομάδων και την καταπολέμηση φαινομένων ακραίας φτώχειας.

  • Μετά την εκλογική νίκη της Ν.Δ., εν μια νυκτί βρεθήκατε μπροστά στους προβολείς της δημοσιότητας ως στέλεχος της νέας κυβέρνησης και σε μια θέση, μάλιστα, πολύ κρίσιμη. Πόσο έχει αλλάξει η ζωή σας;

Έχετε δίκιο, καθώς η μετάβαση αυτή έγινε όντως εν μια νυκτί και μέχρι τότε είχα συνηθίσει να εργάζομαι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Πριν από την ανάληψη των καθηκόντων στο υπουργείο υπήρξα σύμβουλος του κυρίου Μητσοτάκη και πριν από αυτό κατείχα θέσεις οι οποίες αφορούσαν τον σχεδιασμό και την αξιολόγηση πολιτικών. Η ζωή μου, κατά συνέπεια, έχει αλλάξει όσον αφορά την ένταση της έκθεσης, καθώς πλέον οι πολίτες παρακολουθούν τη δουλειά μου, δεν έχει αλλάξει όμως δραματικά τη φύση της δουλειάς μου, που κατά ένα μέρος παραμένει η αξιολόγηση πολιτικών, αλλά αφορά πλέον και τη χάραξη και την παρακολούθηση νέων.

Έπειτα από δύο μήνες σε αυτή τη θέση έχω πλέον πλήρη επίγνωση του ρόλου μου και του χαρτοφυλακίου που έχω να διαχειριστώ και χαίρομαι ιδιαίτερα που ο πρωθυπουργός επέλεξε μια νέα γυναίκα να ηγηθεί κρίσιμων πολιτικών στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας.

  • Ποιες οι πρώτες εντυπώσεις σας από το σκληρό πεδίο της πολιτικής; Υπήρξε κάποια στιγμή που μετανιώσατε για την επιλογή σας να ασχοληθείτε ενεργά με αυτήν;

Θα ήταν άδικο να χαρακτηρίσουμε τον χώρο αυτόν σκληρό. Από την εμπειρία μου έως τώρα κάθε θέση που κατείχα είχε δυσκολίες που είχαν να κάνουν με απόψεις και συμφέροντα μεμονωμένων ατόμων ή και ομάδων. Κατά συνέπεια, οποιοσδήποτε λάμβανε μια θέση σαν και τη δική μου, έχοντας απασχοληθεί σε κάποιον οργανισμό κάποια στιγμή στη ζωή του, θα έπρεπε να περιμένει ότι θα υπάρξουν και σκληρές στιγμές, που έχουν να κάνουν είτε με την πολιτική διάσταση της θέσης είτε με τη φύση της δουλειάς.

Μην ξεχνάτε ότι τα υπουργεία διαχειρίζονται χρήματα των φορολογουμένων της χώρας και λαμβάνουν αποφάσεις που επηρεάζουν τις ζωές τους τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, οπότε στη δική μου θεώρηση των πραγμάτων, ακόμα και αν το πεδίο είναι κατά περιπτώσεις σκληρό όπως λέτε, με τους συνεργάτες μου οφείλουμε στο τέλος της ημέρας να έχουμε ανταποκριθεί στις προσδοκίες και τις ανάγκες των πολιτών. Δεν έχω μετανιώσει ούτε στιγμή για την αποδοχή της πρότασης που μου έγινε. Το θεωρώ μεγάλη τιμή.

  • Ποιοι οι προσωπικοί σας στόχοι από εδώ και πέρα;

Ο κύριος στόχος μου είναι κι εγώ και η ομάδα μου να νιώσουμε ότι δεν ολοκληρώσαμε μια θητεία μόνο αναλωνόμενοι στην επίλυση προβλημάτων από το παρελθόν, αλλά έχοντας προωθήσει και κυρίως εφαρμόσει πολιτικές που θα έχουν βελτιώσει ουσιαστική την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This