Έτσι έγινε… Τούρκος και αναψοκοκκίνισε ο Ακάρ μετά το άγριο «στρίμωγμα» από Έλληνες βουλευτές

«Όλα αυτά που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό ενισχύουν την εθνική ενότητα και το ηθικό των Ελλήνων. Δεν θα υποχωρήσουμε!»

Must Read

Η απάντηση που δόθηκε από τα μέλη της ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας στον Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος έθεσε ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών κατά τις εργασίες της Ειδικής Ομάδας για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και της Υποεπιτροπής για τις Εταιρικές Σχέσεις της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, ήταν άμεση και αποφασιστική, με αποτέλεσμα ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, να εκνευριστεί, να γίνει κατακόκκινος και να αποχωρήσει με την πίεσή του στα ύψη μετά το τέλος του θερμού αυτού επεισοδίου (επικαλούμενος… ανειλημμένες υποχρεώσεις).

Οι εργασίες ξεκίνησαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη και συμμετέχουν οι βουλευτές Σπήλιος Λιβανός, Μανούσος Βολουδάκης, Θεοδώρα Τζάκρη και Ανδρέας Λοβέρδος.

Σε τοποθέτησή του, κατά τη διάρκεια των εργασιών, ο Ακάρ έθεσε ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών, το οποίο και χαρακτήρισε «χρόνιο πρόβλημα» που θα πρέπει να επιλυθεί μέσω διαλόγου και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού. Ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα έχει υιοθετήσει μια ρητορική που τροφοδοτεί εντάσεις και επιδεινώνει την κατάσταση, ενώ τα όποια διμερή ζητήματα Ελλάδας-Τουρκίας δεν αφορούν το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα πρέπει να διευθετηθούν σε διμερές επίπεδο». Υποστήριξε, ακόμη, ότι «η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή, αλλά αξιόπιστο σύμμαχο, καθώς τις δύο χώρες ενώνουν κοινοί ιστορικοί και γεωγραφικοί δεσμοί». Ως εκ τούτου -υποστήριξε- είναι σημαντικό «να εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις, ώστε να επιλυθούν οι υπάρχουσες διαφορές».

Ο επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας Σπήλιος Λιβανός έδωσε τις δέουσες απαντήσεις στον Τούρκο Υπουργό και εξέφρασε την προσήλωση της Ελλάδας στους κανόνες Διεθνούς Δικαίου και τον σεβασμό της στις αρχές του Κράτους Δικαίου, αλλά και την προσήλωσή της στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Απευθυνόμενος στον Τούρκο Υπουργό επεσήμανε ότι «αποτελεί αντίφαση το γεγονός πως, ενώ η Τουρκία μιλάει για σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και καυτηριάζει τον επεκτατισμό και αναθεωρητισμό της Ρωσίας, την ίδια στιγμή απειλεί την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι είναι γείτονα και σύμμαχος χώρα, με το casus belli, υιοθετεί σκληρή ρητορική κατά της Ελλάδας και διατηρεί υπό την κατοχή της, μετά από παράνομη εισβολή, το βόρειο τμήμα ανεξάρτητου κράτους, της Κύπρου».

Καταλήγοντας ο κ. Λιβανός υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα παραμένει ανοικτή στον διάλογο, πιστή στο Διεθνές Δίκαιο και στις Διεθνείς Συνθήκες» και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό «ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, κ. Erdogan, ωστόσο η προκλητική ρητορική της Τουρκίας και οι θέσεις του Προέδρου της έχουν οδηγήσει σε μη διάλογο».

Ο βουλευτής Μανούσος Βολουδάκης αναφέρθηκε στις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά, καθώς και στο γεγονός ότι, τελευταία, η Τουρκία ζητά και αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. «Η Τουρκία θεωρεί δικαίωμά της να κάνει στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και στο Ιράκ και ζητά να έχουμε εμείς περιορισμούς εντός της επικράτειάς μας. Το σκεπτικό αυτό θυμίζει το σκεπτικό της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία». Διαβεβαίωσε ότι όλα αυτά που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό «ενισχύουν την εθνική ενότητα και το ηθικό των Ελλήνων. Δεν θα υποχωρήσουμε!»

Η βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη, σε απάντησή της στον Υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ τόνισε ότι «οι κατηγορίες για διεθνή αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νήσων είναι απαράδεκτες, ειδικά όταν προέρχονται από μια χώρα που απειλεί ενεργά τα ελληνικά νησιά με παραβιάσεις κάθε μέρα. Δυστυχώς, η Τουρκία επιδίδεται σε μια πολιτική υπερπτήσεων και παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου μας, που συνιστούν κάθετη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και προκαλούν ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών». Η Ελλάδα, είπε, τάσσεται «υπέρ των διερευνητικών συνομιλιών για τον καθορισμό της ΑΟΖ, όμως είναι απαράδεκτο οι συνομιλίες να λαμβάνουν χώρα υπό τις απειλές και τις παραβιάσεις της Τουρκίας».

Σε απάντησή του προς τον Υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας ο βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι «σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας και τη νομολογία των Διεθνών Δικαστηρίων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο Θάλασσα, όλα τα νησιά έχουν δικαιώματα σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες. Όλοι γνωρίζουμε ότι επ’ αυτού υπάρχει ειδικό άρθρο στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και ειδικότερα το άρθρο 121, παράγραφος 2».

«Με βάση όλα αυτά τα στοιχεία», διερωτήθηκε ο κ. Λοβέρδος, «γιατί η Τουρκία δεν δέχεται τη συνολική διαδικασία, γιατί δηλαδή δεν δέχεται μετά τις διερευνητικές επαφές, εάν αυτές δώσουν αποτέλεσμα, να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και εάν δεν υπάρχει αποτέλεσμα τότε να συμφωνηθεί να προσφύγουμε και οι δύο στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή στο Διεθνές Δικαστήριο του Αμβούργου». Επίσης, έθεσε το ερώτημα «για ποιο λόγο δεν έχει, ακόμη, η Τουρκία αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία κάποιου από αυτά τα δύο Διεθνή Δικαστήρια».

Τι είπε μεταξύ άλλων ο Ακάρ και προκάλεσε την άμεση και έντονη αντίδραση των Ελλήνων βουλευτών:

«Αν λέτε ότι το βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι κατεχόμενο αυτό σημαίνει ότι από την αρχή εσείς θέλετε καβγά. Η Τουρκία στο βορρά της Κύπρου δεν είναι εισβολέας. Εμείς αποτρέψαμε μια σφαγή εκεί. Μέχρι το 1974 εκεί γινόταν σφαγές ασφάλειες και έγινε και πραξικόπημα. Κινδύνεψαν ακόμα και οι ζωές Ελληνοκυπρίων. Εμείς το 1974 κάναμε την Ειρηνευτική Επιχείρηση. Από το 1974 μέχρι τώρα τόσο ο βορράς όσο και ο νότος ζουν μέσα σε ειρήνη, αυτό πρέπει να το δούμε. Δεν πρέπει να είμαστε προκατειλημμένοι. Το 2014 παρ’ όλες τις ελλείψεις του οι Τούρκοι δέχτηκαν το σχέδιο επίλυσης Ανάν του ΟΗΕ. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν το δέχτηκε …

… Αν εσείς λοιπόν παρέχετε στρατόπεδο σε αυτούς εναντίον των οποίων αγωνιζόμαστε, στις οργανώσεις PKK/YPG και FETO οι οποίες βλάπτουν τον λαό μας και έχουν σκοτώσει 40.000 άτομα και έχουν δολοφονήσει 251 άτομα αντίστοιχα, τότε όπως και να το ονομάσουμε, αυτό αποτελεί παραβίαση της φιλίας. Αυτό διαταράσσει και τη συμμαχία και είναι αντίθετο στο πνεύμα της. Μην λέτε πως δεν ισχύει. Δεν υπάρχει κανείς μα κανείς που να μη γνωρίζει το στρατόπεδο του Λαυρίου στην Ελλάδα.

… Με μία σειρά από εξοπλισμούς δεν θα φτάσετε πουθενά, δεν φτάνει πουθενά έτσι
Αυτό δεν είναι λύση. Αυτό δεν είναι λύση, αλλά όλες αυτές οι εξοπλιστικές προσπάθειες, καταρχήν διαταράσσουν την ευημερία του ελληνικού λαού που ήδη βρίσκεται υπό δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Αυτό διαταράσσει την συμμαχία αυτό διαταράσσει και την συνεργασία. Στις 27 Απριλίου τρία ελληνικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας όχι πάνω από νησί, αλλά στην ηπειρωτική μας χώρα στις περιοχές Ντάτσα, Ντίντιμ και Νταλαμάν
Μετά από αυτό εσείς τι περιμένετε να κάνουμε;»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This