Παρασκευή 18/6/2021

Τι αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο για το μεταναστευτικό

Τη λήψη άμεσων μέτρων για την αποσυμφόρηση των νησιών και την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο, που συνεδρίασε υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου στον απόηχο της πυρκαγιάς και των έντονων επεισοδίων στη Μόρια.

Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, σε δύο μήνες θα έχει αποσυμφορηθεί η κατάσταση στον καταυλισμό της Μόριας. Παράλληλα, μαζί με το νομοσχέδιο για το άσυλο, που εκτιμάται ότι θα επιταχύνει τις διαδικασίες για παροχή του, αλλά και τις διαδικασίες επιστροφής όσων δεν το δικαιούνται, θα τρέξουν δύο προγράμματα που θα αφορούν άτομα ευάλωτων ομάδων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, με τις αλλαγές που προωθούνται στην παροχή ασύλου, η πρωτοβάθμια διοικητική διαδικασία παραμένει ως έχει, η δεύτερη ενισχύεται και με δικαστικούς και η δικαστική διαδικασία πλέον εστιάζεται στο Διοικητικό εφετείο. Δηλαδή στην ουσία απενεργοποιείται το Συμβούλιο Επικρατείας. Ταυτόχρονα ενισχύονται οι υπηρεσίες ασύλου και θα προβλέπονται σύντομες προθεσμίες. Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή η διαδικασία του ασύλου ενδεχομένως κρατάει 2-3 χρόνια.

Όσον αφορά τις ευάλωτες ομάδες, το ένα πρόγραμμα θα αφορά 40.000 άτομα και θα γίνει με χρηματοδότηση από την Κομισιόν, ενώ το δεύτερο θα αφορά 16.000 άτομα, που θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία και δομές σε όλη τη χώρα.

Τα παραπάνω θα γίνουν σε συνδυασμό με τις προσπάθειες για μεταφορά ορισμένων ευάλωτων ομάδων από τις δομές των νησιών σε ξενοδοχεία ανά την επικράτεια.

Παράλληλα, στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των πλωτών μέσων μαζί με την ενίσχυση των δυνάμεων της Frontex, καθώς και η προμήθεια θερμικών καμερών και μη επανδρωμένων πτητικών σκαφών (drones).

Στο μεταξύ, Ελλάδα, Κύπρος και Βουλγαρία αναμένεται να στείλουν κοινό ανακοινωθέν ως χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του προσφυγικού ζητήματος.

Τι είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Λευτέρης Οικονόμου, επιβεβαίωσε ότι δεν έχει δηλωθεί απώλεια άλλης ζωής στη Μόρια πλην της γυναίκας που απανθρακώθηκε, ωστόσο δήλωσε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις εμπρησμού βάσει των μέχρι τώρα στοιχείων του ανακριτικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η φωτιά φαίνεται πως ξεκίνησε από βραχυκύκλωμα στο χώρο όπου χρησιμοποιείτο από τους διαμένοντες στους οικίσκους ως μαγειρείο.

Ο υφυπουργός έκανε γνωστό ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, που ακολούθησαν την πυρκαγιά, τραυματίσθηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο τρεις άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. και ένας πυροσβέστης, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους.

«Διερχόμεθα μια εθνική κρίση και απαιτείται όλοι μαζί με πνεύμα υπευθυνότητας, όπως οι Έλληνες μπορούμε να δείχνουμε σε δύσκολες στιγμές, να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Έρχεται ο χειμώνας και όλοι οι Έλληνες, πανελλαδικά, πρέπει να συνδράμουμε στο έργο που φαίνεται ότι έχει αρχίσει να υλοποιείται για την αποσυμφόρηση των νησιών», κατέληξε ο κ. Οικονόμου, ανακοινώνοντας και τη συμφωνία των 13 Περιφερειαρχών με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την αναλογική υποδοχή και φιλοξενία αριθμού αιτούντων άσυλο, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ