Παρασκευή 25/6/2021

«Μικρή Σένγκεν» στην καρδιά των Βαλκανίων

Μία «μίνι Σένγκεν» στην καρδιά των Βαλκανίων θέλουν να δημιουργήσουν Βελιγράδι, Τίρανα και Σκόπια – ενώ υπάρχει προοπτική αργότερα στη «ζώνη» αυτή να συμπεριληφθούν και το Μαυροβούνιο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αλλά και το Κόσοβο.

Για τον σκοπό αυτόν στις 9 και 10 Οκτωβρίου οι πρωθυπουργοί της Σερβίας Ανα Μπέρναμπιτς, της Αλβανίας Εντι Ράμα και των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, πρόκειται να συναντηθούν στο Νόβισαντ της Βοϊβοντίνα ώστε να εξετάσουν το ενδεχόμενο. Τις δυνατότητες, δηλαδή, που υπάρχουν για τη δημιουργία μεταξύ των τριών χωρών μιας ζώνης ελεύθερης διακίνησης εμπορευμάτων, πολιτών και υπηρεσιών.

Η πρωτοβουλία για τη συνάντηση αυτή ανήκει στον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Το μοντέλο διασύνδεσης των τριών αυτών χωρών, που ο ίδιος ο Βούτσιτς αποκαλεί ήδη «μικρή Σένγκεν», προβλέπει αρχικά την απελευθέρωση του εμπορίου με την κατάργηση σταδιακά όλων των διαδικασιών στη διακίνηση των προϊόντων. Όπως εξήγησε ο υπουργός Εμπορίου της Σερβίας Ράσιμ Λιάγιτς, σε πρώτη φάση θα καταργηθούν όλοι οι μη δασμολογικοί φραγμοί.

Τα εμπορεύματα που εισέρχονται στη ζώνη των χωρών αυτών θα υπόκεινται σε έλεγχο μία φορά στα εξωτερικά σύνορα και όχι σε κάθε συνοριακή διάβαση.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ