Μητσοτάκης: Μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό το πρόβλημα – Το σχέδιο με τις τέσσερις κινήσεις

Must Read

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό, σε σχέση με το 2015, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού» στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Γιάνη Βαρουφάκη, με θέμα: «Κατάργηση καταυλισμού Μόριας και εσωτερικών συνόρων».

Ο Μητσοτάκης δήλωσε πως: «οι περισσότεροι που εισέρχονται σήμερα στην Ελλάδα έχουν προφίλ οικονομικού μετανάστη και όχι πρόσφυγα. Μόνο το 2% είναι Σύριοι».

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως: «το παράδοξο είναι ότι η νέα κυβέρνηση παρέλαβε 69.387 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου και ασκείται κριτική από εκείνους που για ιδεοληπτική πολιτική δεν έκαναν τίποτα». Παράλληλα έκανε λόγο για πολιτική υποκρισίας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και απουσία προστασίας των συνόρων, λέγοντας: «Ας πάψουν να είναι τιμητές. Επανέλαβε πως αλλάζει η πολιτική με συγκεκριμένες δράσεις».

«Δεν θέλουμε τείχη και φράκτες, επισήμανε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του, τονίζοντας πως αυτό που επιδιώκει η κυβέρνησή του είναι να μπουν κανόνες», θέλοντας να απαντήσει στο ερώτημα του Βαρουφάκη αν προτίθεται να κλείσει τη Μόρια.

Μακριά από εμάς οποιαδήποτε λογική ρατσισμού και ξενοφοβίας, τόνισε τελικώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως είναι υπέρ της πολυπολιτισμικής κοινωνίας.

Αναλυτικά το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό

Ο Μητσοτάκης παρουσίασε τις επόμενες 4 κινήσεις που θα κάνει η κυβέρνηση για να βελτιωθεί η κατάσταση. Όπως εξήγησε καθιερώνεται ένα νέο συμπαγές αυστηρό και δίκαιο σύστημα ασύλου για όσους το δικαιούνται, με σεβασμό στα δικαιώματα των αιτούντων και γρήγορες διαδικασίες.

Ο ίδιος συγκεκριμένα δήλωσε: «Για πρώτη φορά, η χώρα αποκτά ένα νόμο για τα ζητήματα που αφορούν την προστασία. Η απόφαση για την κωδικοποίηση έχει και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Βάζουμε τέλος στην αναρχία. Αλλοδαποί που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες που έχουμε θέσει για αποφάσεις μεταφοράς τους σε άλλες δομές, παραπέμπονται σε διαδικασίες επιστροφής. Επιταχύνουμε τη διαδικασία της διοικητικής και δικαστικής κρίσης διαδικασιών ασύλου.

Προτείνουμε κατάλογο ασφαλών χωρών σε συμφωνία με την πρακτική που ακολουθούν όλα τα κράτη».

Η δεύτερη κίνηση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, έχει να κάνει, μεταξύ άλλων, με τη στενή συνεργασία των δομών του κράτους με το σύστημα Υγείας και Πρόνοιας και με την Παιδεία. «Όλα τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν σχολείο. Όσοι γονείς το αρνούνται, θα έχουν διοικητικές κυρώσεις. Μέσα στο 2020, 40 χιλιάδες θα μεταφερθούν σε περιφέρειες και 16 χιλιάδες σε προγράμματα απασχόλησης» τόνισε, επισημαίνοντας πως πρώτη φορά η Ελλάδα υπέβαλε εμπρόθεσμα σχέδιο στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως μεταβάλλεται το πλαίσιο συνεργασίας με τις ΜΚΟ, ώστε να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι, με πιστοποίηση, έλεγχο και λογοδοσία.

Η τρίτη κίνηση έχει να κάνει με τη θωράκιση της χώρας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά για περισσότερα παρατηρητήρια και εντατικοποίηση των ελέγχων στον Έβρο.

Παράλληλα, ενισχύονται οι δυνάμεις του λιμενικού, ενώ προσλαμβάνονται 400 υπάλληλοι στις υπηρεσίες ασύλου, ρυθμίζονται άμεσα παλιές υποθέσεις, δημιουργούνται κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, για όσους δεν δικαιούνται άσυλο. Στόχος, όπως είπε, είναι οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία μέσα στο 2020 να φτάσουν στις 10 χιλιάδες.

Θέτοντας ως προτεραιότητα την ανακούφιση των νησιών, ο πρωθυπουργός τόνισε πως πάνω από 20 χιλιάδες θα μετακινηθούν σε 10 περιφέρειες της χώρας. «Θα φροντίσουμε η εγκατάσταση να είναι σε σοβαρές υποδομές και αξιοπρεπείς» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η τέταρτη κίνηση έχει να κάνει με τη διεθνοποίηση του ζητήματος, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει πως μετά την παρέμβασή του στον ΟΗΕ θα θέσει το θέμα και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Το μεταναστευτικό είναι θέμα ευρωπαϊκής κλίμακας, για να περιοριστεί μόνο στα δικά μας σύνορα. Απαιτεί συνολική ευρωπαϊκή αντιμετώπιση» υπογράμμισε, τονίζοντας πάντως πως πολλές χώρες της Ευρώπης δεν έχουν δείξει την αλληλεγγύη που θα έπρεπε.

«Σε αυτούς τους αρχηγούς λέω πως ως πρωθυπουργός θα θέσω το ζήτημα, ώστε να υπάρχουν κυρώσεις σε όσους δεν συμμετέχουν σε δίκαιη κατανομή προσφύγων. Είναι υποκριτικό αυτό που γίνεται. Δεν μπορεί να δέχεσαι τα οφέλη της Σένγκεν και να μην παίρνεις 1000-2000 πρόσφυγες στη χώρα σου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This