Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ – Τι είπαν για ανάπτυξη και εθνικά θέματα (video)

Must Read

Διαδοχικές και ιδιαίτερα σημαντικές συναντήσεις θα έχει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη χώρα μας, η οποία ξεκίνησε χθες Παρασκευή.

 Η πρώτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είναι σε εξέλιξη, ενώ στις 11:25 π.μ., θα συναντηθεί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και στις 12:30 θα συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια με τον οποίο θα υπογράψει την ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας που είχαν συνάψει Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες το 1990

Ο κύριος Πομπέο θα αποχωρήσει αύριο, Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, έχοντας εν τω μεταξύ προετοιμάσει το έδαφος και για τον δεύτερο γύρο του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ που αναμένεται τη Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου.

Ιδιαίτερα σημαντική θα είναι η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCΑ) που είχαν συνάψει οι δύο χώρες το 1990, με τους Αμερικανούς να αποκτούν έκτοτε παρουσία στη βάση της Σούδας.

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσογείο επιβάλλουν την επικαιροποίηση του Πρωτοκόλου και είναι ηδιάιτερα σημαντική μια και αποκτά νομικό πλαίσιο η παρουσία και δράση των Αμερικανών, πέρα από τη Σούδα και σε Λάρισα, Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και Αλεξανδρούπολη.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 είπε ότι η Συμφωνία που «θωρακίζει τη χώρα μας, θωρακίζει τα συμφέροντά μας, αυξάνει το αμερικανικό αμυντικό αποτύπωμα στην περιοχή μας».

Οι πρώτες τους τοποθετήσεις

Σε ιδιαίτερα καλό κλίμα ξεκίνησε η συνάντηση Μητροτάκη με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο.

Στον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός δήλωσε «ευτυχής που η επίσκεψή πραγματοποιείται τόσο σύντομα, και συμπίπτει με την λαϊκή εντολή για αλλαγή σελίδας στη χώρα».

Είπε επίσης ότι η Ελλάδα «αφήνει πίσω τις δύσκολες ημέρες της κρίσης και αντιμετωπίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Οδεύει δε, στην ανάκαμψη και παίρνει μέτρα που την υπηρετούν βάζοντας τέλος στo capital controls, προωθεί ταχύτατα οι ιδιωτικοποιήσεις και θεσπίζει ειδικά κίνητρα για τις ιδιωτικές επενδύσεις».

Ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και την ακραία ρητορική της Τουρκίας που όπως είπε «δεν συνάδει με τη σχέση φιλίας που επιδιώκει η Ελλάδα».

«Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ παραβιάζουν κατάφορα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Η Κύπρος ζητά την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και προσδοκώ στη θετική συμβολή των ΗΠΑ που θα βοηθήσει σε ένα πιο γόνιμο κλίμα στην περιοχή» είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του ο κύριος Πομπέο επεσήμανε πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν ήταν ποτέ ισχυρότερες: «Γίνονται πολύ σπουδαία πράγματα, όλα πηγαίνουν καλά και δουλεύουμε πολύ σκληρά, οι μηχανές έχουν ανάψει για τα καλά. Οι σχέσεις των δύο χωρών μας είναι στο απόγειο, ποτέ δεν ήταν ισχυρότερες και προσβλέπω στο μέλλον», είπε ο κύριος Πομπέο.

Αμέσως μετά επισήμανε πως «οι αμερικανικές εταιρίες είναι έτοιμες να έρθουν, να επενδύσουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας».

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ με ανάρτησή του στο tweeter υπογράμμισε ότι η επίσκεψη Πομπέο «έρχεται σε μια στιγμή εξαιρετικής ευκαιρίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και εμβαθύνει τους δεσμούς στους τομείς των επενδύσεων, της ενέργειας, της άμυνας και πολλών άλλων».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This