Σε βέρτιγκο οι «γαλάζιοι» βουλευτές!

Οι παλινωδίες του Μητσοτάκη έχουν πετάξει στα βράχια τον προεκλογικό προϋπολογισμό των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας

Must Read

  • Από τον Πάνο Σώκο

Σε βέρτιγκο βρίσκονται οι βουλευτές της Ν.Δ. μετά τις παλινωδίες του πρωθυπουργού για τις εκλογές, καθώς δεν ξέρουν πια τι να πιστέψουν! Ενώ είχαν πάρει ουσιαστικά το πράσινο φως και ξεκίνησαν την προεκλογική τους εκστρατεία, τις τελευταίες ημέρες τον ακούν να επαναλαμβάνει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, παράλληλα όμως τον βλέπουν σε πλήρη προεκλογική δραστηριότητα με αμείωτη ένταση, με περιοδείες, υποσχέσεις, αποφάσεις, ανακοινώσεις υποψηφίων και μια πρωτοφανή πολωτική – τοξική ρητορική κατά της αντιπολίτευσης…

Στην πραγματικότητα η δυσαρέσκεια των βουλευτών από την αναποφασιστικότητα και τα μπρος πίσω του πρωθυπουργού οφείλονται σε δύο λόγους:

  • Πρώτον, έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν έξοδα για την οργάνωση της προεκλογικής τους εκστρατεία με ορίζοντα τον Σεπτέμβριο και τώρα βλέπουν ότι πολλά από αυτά θα πάνε στράφι αν οι εκλογές γίνουν τον Μάιο του 2023. Και σε καιρούς δύσκολους οικονομικά ακόμα και για βουλευτές, παρά τον παχυλό μισθό τους, χρήματα δε περισσεύουν για μία παρατεταμένη προεκλογική εκστρατεία και πολλοί φοβούνται ότι θα στεγνώσουν οικονομικά έως τον Μάιο. «Τον κόσμο δεν τον ενδιαφέρει αν οι βουλευτές έχουμε έξοδα και έχουν δίκιο, δεν είναι δικό τους θέμα, όμως είναι μια πραγματικότητα και, δυστυχώς, αν δεν γίνουν τελικά εκλογές τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, μέχρι τον τερματισμό τα έξοδα θα πολλαπλασιαστούν και οι πιο πολλοί θα βγουν εκτός προϋπολογισμού» λένε βουλευτές.
  • Δεύτερον, πολλοί βουλευτές που είναι στην κόψη του ξυραφιού όσον αφορά την εκλογή τους φοβούνται ότι όσο καθυστερούν οι εκλογές τόσο θα μειώνεται η δύναμη της Ν.Δ, κι επομένως θα αυξάνεται η πιθανότητα να μην εκλεγούν. Πολύ περισσότερο που ο εσωκομματικός ανταγωνισμός έχει αυξηθεί με την προσθήκη νέων υποψηφίων που τους δίνει το χρίσμα απευθείας το Μέγαρο Μαξίμου.

Αυτό πάντως που οι βουλευτές συζητούν περισσότερο μεταξύ τους είναι οι παλινωδίες του πρωθυπουργού, εξαιτίας των οποίων έχουν φτάσει να μην τον πιστεύουν. Δεν έχει ξανασυμβεί με πρωθυπουργό της χώρας να επαναλαμβάνει πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και να μην τον πιστεύουν πλέον ούτε οι βουλευτές του αλλά ούτε και οι υπουργοί του, γιατί εκτιμούν ότι ακόμα αμφιταλαντεύεται και στην πραγματικότητα αυτό που ψάχνει είναι αυτό που αρνήθηκε ότι ψάχνει, δηλαδή ένα δημοσκοπικό ξέφωτο να τις προκηρύξει. Ομως ούτε και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος τον πιστεύει. Είναι χαρακτηριστικό ότι άλλα δημοσιεύματα τις τελευταίες ημέρες αναφέρονται σε μαρτυρίες κορυφαίων στελεχών που εκφράζουν βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει τις πρόωρες εκλογές, καθώς ακολουθεί ήδη προεκλογικό πρόγραμμα καλά μελετημένο με περιοδείες, επισκέψεις, εξαγγελίες, αποφάσεις, και άλλα τον προτρέπουν ουσιαστικά να προχωρήσει στις πρόωρες κάλπες, στο όνομα αυτού που επικαλείται, δηλαδή της… σταθερότητας.

Την ίδια στιγμή τα κόμματα της αντιπολίτευσης παραμένουν σε εκλογική ετοιμότητα, αφού ούτε αυτά πιστεύουν τον κ. Μητσοτάκη ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Και αυτό είναι φυσικό, όταν δεν τον πιστεύουν οι υπουργοί και οι βουλευτές του, αλλά και τα φιλικά του μέσα, που εμμέσως τον προτρέπουν να μην πάρει το ρίσκο της εξάντλησης της τετραετίας.

Στην κυβέρνηση πάντως και στην Κ.Ο. δεν φαίνεται να τους προβληματίζει ιδιαίτερα αν ο πρωθυπουργός, παρά τις διαβεβαιώσεις του ότι δεν θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές για λόγους εθνικής ευθύνης, σε έναν μήνα από τώρα τα γυρίσει ξανά και θα τις προκηρύξει. Και η εξήγηση που δίνουν είναι καταλυτική όσο και πολιτικά κυνική. Λένε, δηλαδή, ότι με την προκήρυξη των εκλογών οι προηγούμενες διαβεβαιώσεις του θα ξεχαστούν την ίδια στιγμή. Αντε, η αντιπολίτευση να πει μια δυο κουβέντες και στο τέλος όλοι θα πέσουν στην προεκλογική εκστρατεία. Η δυναμική του γεγονότος είναι τέτοια που κανείς δεν θα ασχοληθεί με το τι έλεγε έστω μία ώρα πριν… Το ξέρουν αυτό σε όλα τα αρχηγικά επιτελεία, γιατί είναι δοκιμασμένο. Η προκήρυξη των εκλογών είναι ένα χωνευτήρι, δεν αφήνει τίποτα, τα καταπίνει όλα και τα χωνεύει σε χρόνο ρεκόρ…

Επίσης, αν τώρα ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι είναι εθνική ευθύνη του να μην προκαλέσει πολιτική αστάθεια λόγω των τουρκικών απειλών, με την ίδια ευκολία μπορεί να πει σε έναν μήνα ότι είναι εθνική ευθύνη του να μην αφήσει την χώρα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, με την Τουρκία να απειλεί. Εξάλλου, πάντα υπάρχει η πιθανότητα του έκτακτου γεγονότος με την Τουρκία… Αυτή η κυνική διαπίστωση είναι το στοιχείο εκείνο που κάνει τους πάντες να έχουν ακόμα αμφιβολία και να μην εμπιστεύονται τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού για εξάντληση της τετραετίας.

«Παίζει δυνατά» το σενάριο του ανασχηματισμού

Αν υπάρχει όμως κάποιο στοιχείο που να μπορεί να κάνει τη διαφορά και να δώσει αξιοπιστία σε όσα λέει ο πρωθυπουργός περί εξάντλησης της τετραετίας, αυτό είναι ένας ευρύς ανασχηματισμός της κυβέρνησης, γιατί, όπως λένε βουλευτές, αν πράγματι γίνουν εκλογές τον Μάιο του 2023 και με δεδομένο ότι η υπάρχουσα κυβερνητική σύνθεση είναι από τον Αύγουστο του 2021, δεν μπορεί η κυβέρνηση να πάει σε εκλογές χωρίς κάποιες αλλαγές. Πολύ περισσότερο, λένε, που η Ν.Δ. πάσχει στην περιφέρεια και χρειάζεται η κυβέρνηση να ενισχυθεί με βουλευτές που προέρχονται από εκεί για να την επανασυνδέσουν με τη λαϊκή της βάση.

Σε κάθε περίπτωση, ο ανασχηματισμός στην περίπτωση των μη πρόωρων εκλογών είναι η πιο πιθανή εξέλιξη αυτή τη στιγμή και ένα από τα τελευταία χαρτιά του πρωθυπουργού για να ικανοποιήσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα και να ανανεώσει το ήδη κουρασμένο κυβερνητικό σχήμα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This