Τα πολιτικά απόνερα της συμφωνίας του αιώνα

Η Εκκλησία, που αναρωτιέται ακόμη γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήρθε η ώρα της ψηφοφορίας για τις οργανικές θέσεις των ιερέων ξαφνικά αποχώρησε από τη Bουλή, και η στάση του Μπογδάνου

Must Read

«Σφίγγουν τα γάλατα» λένε -συνήθως οι… νεολαίοι που βράζει το αίμα τους- όταν κάποιος βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Αδυνατώ να κατανοήσω τι ακριβώς στρίμωξε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τον, κατά τα λοιπά, γνήσιο χριστιανό βουλευτή Κωνσταντίνο Μπογδάνο και δεν στήριξαν το δίκαιο αίτημα της Εκκλησίας να μην έχει «στον αέρα» τους κληρικούς της.

Οι μεν του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήρθε η στιγμή της ψηφοφορίας, αποχώρησαν με «ελαφρά πηδηματάκια», και ο δεύτερος «έκανε την πάπια» δηλώνοντας «παρών». Χρησιμοποιώ όλες τις εκφράσεις της νεολαίας και όχι των υπόλοιπων των «συντηρητικών» που στήριξαν το δίκαιο αίτημα σχεδόν επτά δεκαετιών, πέντε έξι Αρχιεπισκόπων, εκατοντάδων Αρχιερέων και χιλιάδων κληρικών. Από το 1945 εκκρεμούσε το πρόβλημα που έλυσε αυτή η κυβέρνηση που, κατά τα λοιπά, δεν έχει δείξει και μεγάλη αδυναμία στην Εκκλησία. Επί της ουσίας μιλάμε για τη συμφωνία του αιώνα, εκτός αν μέσα στα επόμενα 30 χρόνια κάποια κυβέρνηση και κάποιος Αρχιεπίσκοπος φροντίσουν για κάτι καλύτερο ανάμεσα σε Εκκλησία και Πολιτεία.

Χιλιάδες ιερείς πληρώνονταν μεν από το Δημόσιο, με τα ΦΕΚ και τα όλα τους, σε Εκκλησία της Ελλάδος, Κρήτη και Δωδεκάνησα, αλλά οργανικές θέσεις δεν είχαν. Ο νέος νόμος προβλέπει στις ήδη υπάρχουσες 6.000 θέσεις που υπήρχαν από το 1945, να προστεθούν 2.311 μόνιμες οργανικές θέσεις επιπλέον στην Εκκλησία της Ελλάδος και 955 στην Εκκλησία της Κρήτης για τους κληρικούς που υπηρετούν σήμερα εκεί. Μία ρύθμιση που δεν επιβάρυνε ούτε ένα ευρώ τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Ενα νομικό κενό καλύφθηκε επί της ουσίας και «νομιμοποιήθηκαν» οι θέσεις χιλιάδων ιερέων, δίνοντας τέρμα στην ανασφάλεια τη δική τους και των οικογενειών τους.

Μητροπολίτες και κληρικοί δεν περίμεναν από το ΚΚΕ να στηρίξει τις θέσεις τους. Λογικό. Συνεπείς στις θέσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ δήλωσαν «παρών». Ν.Δ., Ελληνική Λύση και ΚΙΝ.ΑΛ. ψήφισαν «υπέρ». Στην Εκκλησία ακόμη ψάχνουν να καταλάβουν τη λογική πως ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση πήγε να περάσει νόμο που έδινε γη και ύδωρ, όπως κατηγορήθηκε από τους αντιπάλους τότε, στον κλήρο, πως στις Επιτροπές στήριζαν όλα τα αιτήματα της Εκκλησίας και όταν ήρθε η ώρα της ψηφοφορίας και τα γάλατα έσφιξαν, ξαφνικά αποχώρησαν. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ προφανώς οι ιερείς είναι πολίτες και εργαζόμενοι β’ κατηγορίας και δεν δικαιούνται να έχουν τακτοποιημένα τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

Στέκομαι στις περιπτώσεις δύο βουλευτών που δίνουν το παράδειγμα της συνέπειας από τη μία και της πολιτικής φαιδρότητας από την άλλη. Η βουλευτής Κωνσταντίνα Αδάμου που εκδιώχθηκε από το ΜέΡΑ25 και τον Γ. Βαρουφάκη επειδή δεν της επέτρεψαν να ορκιστεί στη Βουλή με θρησκευτικό όρκο, ψήφισε «υπέρ» των κληρικών. Ο δε Κωνσταντίνος Μπογδάνος, που δηλώνει χριστιανός μέχρι… το μεδούλι, ψήφισε «παρών». Κατά τον κ. Μπογδάνο, θα μπορούσαν να περιμένουν ακόμη 70 χρόνια οι ιερείς μέχρι να τακτοποιήσουν τα θέματά τους…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This