«Παραμένει ανοιχτό» το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων

Συναντήσεις της Γερμανίδας ΥΠΕΞ με Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκο Δένδια

Must Read

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία πραγματοποιεί την πρώτη της επίσκεψη στη χώρα μας. Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Νίκο Δένδια, τονίστηκε από τον Έλληνα ΥΠΕΞ ότι το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων «παραμένει ανοιχτό».

Σύμφωνα με την κυβερνητική ενημέρωση, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα, συζητήθηκαν θέματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως το ενεργειακό, οι εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, η τουρκική προκλητικότητα και το μεταναστευτικό.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κρίση στις τιμές της ενέργειας είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Επιπλέον, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση προκειμένου να καταστεί πύλη της Ε.Ε. για τη μεταφορά ενέργειας.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε την πάγια θέση της χώρας μας ότι η Ελλάδα επιθυμεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι οι τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις κυριαρχίας αποτελούν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές ούτε από την Ελλάδα, ούτε από την Ε.Ε.

Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό, ένα ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορα της που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, η πρέσβης της Ελλάδας στη Γερμανία ,Μάρα Μαρινάκη, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης ‘Αννα-Μαρία Μπούρα και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος ,Αριστοτελία Πελώνη.

«Ανοικτό το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων»

«Θεωρούμε την Γερμανία από τους στενότερους εταίρους μας», είπε αρχικά ο Νίκος Δένδιας στις κοινές δηλώσεις των ΥΠΕΞ Ελλάδας-Γερμανίας μετά την συνάντησή τους.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έθιξε και το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων το οποίο είπε ότι «παραμένει ανοιχτό».

Μπέρμποκ και Δένδιας συζήτησαν για τις ελληνογερμανικές σχέσεις, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στον πόλεμο στην Ουκρανία, στην κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια αλλά και στις προοπτικές για ενεργειακή συνεργασία.

Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας έθεσε το θέμα της παράδοσης γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία. Τόνισε ότι «κινδυνεύει να αλλάξει η ισορροπία δυνάμεων υπέρ μιας χώρας που έχει εκδώσει απειλή πολέμου σε βάρος της Ελλάδας, που παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα, κατέχει παράνομα έδαφος κράτους μέλους της ΕΕ, μιας χώρας που κονιορτοποιεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου».




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This