Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συναντώνται σήμερα στο Λουξεμβούργο, με σκοπό να συζητήσουν τη διέξοδο ανακατανομής μεταναστών και προσφύγων, που διασώζονται στη Μεσόγειο, εφόσον είναι πια γνωστό ότι αυτοί αποπειρώνται να φθάσουν στις ακτές ευρωπαϊκών κρατών.
Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Μάλτα κατέληξαν τον περασμένο μήνα σε μια πρόταση που προβλέπει τη δημιουργία προσωρινού μηχανισμού ανακατανομής των μεταναστών αυτών. Χρειάζονται, όμως, την υποστήριξη κι άλλων κρατών-μελών της ΕΕ, ώστε το σχέδιο αυτό να τεθεί σε εφαρμογή. Και αναφορικά με αυτό, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας είναι πολύ επιφυλακτικός απέναντι στις προσδοκίες για αξιοσημείωτη πρόοδο στο Λουξεμβούργο…
Η πρόταση έχει στόχο να βάλει τέλος στις ατέρμονες διενέξεις, που συνέβησαν τον τελευταίο χρόνο μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, για το ποιος πρέπει να υποδέχεται τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που διασώζονται στη Μεσόγειο.
Βάσει του σχεδίου, τα πλοία των ΜΚΟ θα μπορούν πλέον να δένουν σε ασφαλή λιμάνια και οι μετανάστες και οι πρόσφυγες θα κατανέμονται μέσα σε τέσσερις εβδομάδες το πολύ σε κάποιο από τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στον μηχανισμό, όπου θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου.
Η συμφωνία αυτή, όμως, έχει εφαρμογή μόνο στους μετανάστες, οι οποίοι διασώζονται στη Μεσόγειο, πράγμα το οποίο η γερμανική ΜΚΟ Pro Asyl επισημαίνει πως αποκλείει από τη συζήτηση τη μεγάλη πλειονότητα εξ όσων φθάνουν στην ΕΕ, με σκοπό να ζητήσουν άσυλο.
Στη συζήτησή τους, οι υπουργοί Εσωτερικών αναμένεται να εξετάσουν επίσης την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό ζήτημα. Η Άγκυρα είχε συμφωνήσει να μην επιτρέπει σε πρόσφυγες και μετανάστες να προσπαθούν να φθάνουν στην Ευρώπη με αντάλλαγμα ευρωπαϊκά κεφάλαια για την υποστήριξη της φιλοξενίας των προσφύγων στην τουρκική επικράτεια. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και η κυβέρνησή του αξιώνουν τελευταία περισσότερη χρηματοδότηση.