Κεραυνοί σε Αδωνι (και άλλους) για το «πάρτι» με τις απευθείας αναθέσεις

Η Αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή προειδοποιεί τους υπουργούς

Must Read

Ηχηρό προειδοποιητικό καμπανάκι στην κυβέρνηση σημαίνει η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) για τον άμεσο κίνδυνο να καταδικαστεί η χώρα εξαιτίας του «πάρτι» των απευθείας αναθέσεων και των διαρκών νομοθετικών παρεμβάσεων, που καθιστούν «κανονικότητα» την παρέκκλιση από τις αυστηρές διαδικασίες διεξαγωγής διαγωνισμών!

Την ίδια ώρα, η ΕΑΑΔΗΣΥ παρατηρεί προς το Μαξίμου ότι πλέον δεν συντρέχουν λόγοι επίκλησης κατεπειγουσών διαδικασιών που να σχετίζονται με τον κορονοϊό για την εκτέλεση διαγωνισμών του Δημοσίου, γιατί η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση.

Με έγγραφο που η Αρχή απευθύνει προς τους υπουργούς Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη, Υποδομών Κώστα Καραμανλή, Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και προς τον γενικό γραμματέα Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων Στυλιανό-Ιωάννη Κουτνατζή, τους ενημερώνει ότι ήδη η Πορτογαλία και η Ισπανία βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς διερευνώνται για καταχρηστικές πρακτικές στην εφαρμογή της διαδικασίας διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού.

Πρόκειται για έναν τύπο διαγωνισμού που προσιδιάζει στην απευθείας ανάθεση. Με βάση την πρακτική που αποθεώθηκε επί ημερών Μητσοτάκη, οι αναθέτουσες Αρχές, επικαλούμενες «κατεπείγουσες ανάγκες», καταφεύγουν σε συντετμημένες διαγωνιστικές διαδικασίες, που έχουν όλα τα χαρακτηριστικά της απευθείας ανάθεσης.

Προφανώς αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Πορτογαλία και την Ισπανία. Συμβαίνει και στην Ελλάδα, με το ξήλωμα του ν. 4412/2016 για τις δημόσιες συμβάσεις (νόμος Σπίρτζη) από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ήδη από τις αρχές της πανδημίας. Η αποκαθήλωση του ν. 4412/2016 γινόταν με σειρά Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, καθώς το πρώτο διάστημα της πανδημίας η Βουλή ήταν κλειστή. Επρόκειτο για χαλάρωση της ασφαλιστικής δικλίδας των «κατεπειγουσών αναγκών», και με αυτή τη θεσμική «κερκόπορτα» η κυβέρνηση και τα υπουργεία, και δευτερευόντως οι ΟΤΑ, επιδίδονταν στην αλόγιστη και καταχρηστική πρακτική των απευθείας αναθέσεων, η οποία έφτασε σε δυσθεώρητα ποσά το κόστος εις βάρος του δημόσιου ταμείου.

Στο έγγραφο με ημερομηνία 4 Ιουλίου 2022, η Αρχή πληροφορεί τους Ελληνες υπουργούς ότι, στο πλαίσιο ενημέρωσης των εμπειρογνωμόνων των κρατών-μελών της Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογράμμισε αυστηρά ότι η επίκληση της «κατεπείγουσας ανάγκης» με σκοπό να συντμηθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες γίνεται μόνο όταν σωρευτικά συντρέχουν ισχυρές προϋποθέσεις που επιτρέπουν να προτιμηθεί η συγκεκριμένη επιλογή.

Επίσης, η ΕΑΑΔΗΣΥ αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογράμμισε την υποχρεωτική δημοσίευση των διαγωνισμών ανώτερων χρηματικών ορίων, δηλαδή των διαγωνισμών με μεγάλο οικονομικό αντικείμενο, στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This