Μέσω… Έβρου επιχειρεί να καλύψει τις υποκλοπές

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος μίλησε για εν εξελίξει υβριδικό πόλεμο από την Τουρκία με το Μεταναστευτικό

Must Read

Με την… κομματική προσήλωση που έμαθε να έχει στον Περισσό, όταν διατέλεσε γραμματέας της ΚΝΕ, ο Τάκης Θεοδωρικάκος για ακόμα μια φορά χθες επιχείρησε να παρουσιάσει την κατάσταση που επικρατεί στον Εβρο ως έναν εν εξελίξει υβριδικό πόλεμο από την πλευρά της Τουρκίας.

∆εν υπάρχει αμφιβολία πως η εργαλειοποίηση των μεταναστών είναι ένα «όπλο» που έχει χρησιμοποιηθεί και πιθανό να ξαναχρησιμοποιηθεί από την Τουρκία, όμως τη δεδομένη στιγμή η «προσήλωση» του κυβερνητικού αφηγήματος στον… Εβρο δεν μπορεί παρά να ερμηνευτεί ως επιχείρηση αποπροσανατολισμού τόσο από το καυτό ζήτημα των παρακολουθήσεων όσο όμως και από την ακρίβεια, που θερίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε χθες πως «απετράπη η είσοδος στη χώρα σε 25.000 παράτυπους μετανάστες που επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορά μας μέσα στον Αύγουστο», ενώ προανήγγειλε πως «θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την επέκταση του φράχτη στον Εβρο και την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών μέσων επιτήρησης των συνόρων».

Ο κ. Θεοδωρικάκος επί της ουσίας κατήγγειλε πως η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη συστηματική και σύνθετη εργαλειοποίηση των προσφύγων από την Τουρκία. «Ενας μεγάλος αριθμός πλέον που επιχειρεί να έρθει στην Ελλάδα είναι κυρίως από τη Συρία και οι άνθρωποι υποχρεώνονται, καθώς τους τίθενται διλήμματα απ’ ό,τι φαίνεται από την πλευρά των τουρκικών Αρχών, είτε να επιστρέψουν στη Συρία είτε να προωθηθούν προς την Ελλάδα» εξήγησε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στα μέτρα προφύλαξης και οχύρωσης του Εβρου, τονίζοντας τη σημασία επέκτασης του φράχτη ως αποτρεπτικού μέσου για την είσοδο μεταναστών στη χώρα. «Η δεδομένη σημασία του φράχτη, η επίμονη πίεση που υπάρχει στα σύνορά μας, αλλά και η κλιμάκωση της απειλής οδήγησαν το ΚΥΣΕΑ, υπό τον πρωθυπουργό, να πάρει την απόφαση να φτιάξουμε το τεχνητό φράγμα στο σύνολο του ποταμού Εβρου» είπε και συμπλήρωσε πως «το έργο θα γίνει σταδιακά, κλιμακωτά, γιατί είναι αδύνατον αυτό να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη, γιατί χρειάζονται πολύ σημαντικές χρηματοδοτήσεις».

Παράλληλα, ο κ. Θεοδωρικάκος μίλησε για την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών μέσων εποπτείας, γνωστοποιώντας πως «είναι απόφαση του ΚΥΣΕΑ να αναβαθμιστούν και τα τεχνικά, ηλεκτρονικά μέσα παρακολούθησης του ποταμού. Υπάρχει το αυτοματοποιημένο σύστημα με κάμερες, θερμικές κάμερες, ωστόσο πιστεύουμε ότι απαιτείται η περαιτέρω αναβάθμισή του. Θα χρησιμοποιήσουμε ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στην παγκόσμια τεχνολογία από ανθρώπους που έχουν πολύ σημαντική εμπειρία στην αντιμετώπιση τέτοιου είδους καταστάσεων».

Μορφολογία

Επίσης, συμπλήρωσε πως οι λόγοι που οδηγούν τον Τούρκο πρόεδρο στην αύξηση της πίεσης στον Εβρο τους μήνες του καλοκαιριού έχουν να κάνουν με τη μορφολογία της περιοχής: «Η πρόσβαση διευκολύνεται από τη στάθμη του ποταμού Εβρου. Το καλοκαίρι το βάθος του ποταμού Εβρου σε πάρα πολλά σημεία, σε μήκος δεκάδων χιλιομέτρων, είναι πάρα πολύ χαμηλό, δεν είναι ούτε μισό μέτρο. Μπορεί κανείς να περάσει εύκολα και να βρεθεί στις νησίδες που βρίσκονται στο μέσον συνήθως του ποταμού Εβρου. Πηγαίνουν εκεί, δηλώνουν ότι κινδυνεύουν και προσπαθούν οι ευρωπαϊκές Αρχές να πάρουν αποφάσεις, συνήθως το Ευρωπαϊκό ∆ικαστήριο ∆ικαιωμάτων του Ανθρώπου, για να γίνει διαδικασία έρευνας διάσωσης. Οι άνθρωποι αυτοί δεν βρίσκονται σε πραγματικό κίνδυνο, η ζωή τους δεν διατρέχει κάποιο κίνδυνο. Τους αφήνουν τα οργανωμένα συμφέροντα και καλούν στη συνέχεια να τους πάρει η Ελληνική Αστυνομία».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This