Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2022

Ακούγοντας προσεκτικά Ντώητσε Βέλλε στην εποχή του υπαρκτού Μητσοτακισμού

Γράφει: Δρ Σωτήρης Μητραλέξης

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Εξ ορισμού δεν μπορεί να υπάρξει «αντικειμενική δημοσιογραφία», «αντικειμενική άποψη», «αντικειμενική πολιτική ανάλυση»• το πολύ-πολύ να είναι μετρημένη, μη προκατειλημμένη, ή/και κατά σπάνια εξαίρεση πραγματικά αδέσμευτη, δηλαδή αυτοχρηματοδοτούμενη.

Ταυτόχρονα, η ιθαγενής αντίληψη ότι τα διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν εξ ορισμού το απαύγασμα της αληθείας αποτελεί σύμπτωμα του καθ’ ημάς αυτοάνοσου οριενταλισμού, όπως μπορεί να διαπιστώσει ο οιοσδήποτε ξεφυλλίσει τις πολεμικές ανταποκρίσεις σύμφωνα με τις οποίες οι Ουκρανοί περίπου προελαύνουν οσονούπω στη Μόσχα, ενώ έπεται και η κατάληψη της Βλαδιβοστόκης.

Όμως εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με αυτό. Έχουμε να κάνουμε με ένα ελληνικό σκάνδαλο πρώτου μεγέθους, το οποίο αγγίζει την σεσηπυΐα καρδιά του θεσμικού πυρήνα του κράτους, και για το οποίο έγραψαν σχεδόν όλα τα κορυφαία διεθνή ΜΜΕ με τον τρόπο που αρμόζει: New York Times, Le Figaro, Le Monde, Libération, Guardian, Politico, Financial Times, Reuters, Bloomberg, Die Welt, Deutsche Welle, και άλλα ων ουκ έστιν αριθμός. Με την Washington Post, που αποκάλυψε το σκάνδαλο Watergate, να κατονομάζει το «ελληνικό Watergate».

Την ίδια εποχή, το μέγιστο μέρος της εγχώριας δημοσιογραφίας —ιδίως της ηλεκτρονικής— έβρισκε κάποιο μονόστηλο, κεκρυμμένο από καταβολής, για να παρουσιάσει με εκπλήττουσες διαστρεβλώσεις τα τεκταινόμενα ή για να δημοσιεύσει την γραμμή του κυβερνητικού εκπροσώπου, ενώ οι πρώτες ειδήσεις μιλούσαν για το «πώς θα ανοίξουν τα σχολεία» ή για την κάποια «τραγωδία στα Βρουβιανά Αιτωλοακαρνανίας».

Η σημασία της πρωτοφανούς ασυμφωνίας διεθνούς και εγχωρίου τύπου για το τι συμβαίνει στη χώρα μεγεθύνεται από το γεγονός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επένδυσε στο παρελθόν τα μέγιστα για την εγκαθίδρυση της προσωποπαγούς επιτελικότητάς του σε ένα διπλό αφήγημα:

πρώτον, ότι ο ίδιος αποτελεί το απαύγασμα του φιλελεύθερου κοσμοπολιτισμού, της θεσμικής κανονικότητας και του σεβασμού των θεσμών — απέναντι, υποτίθεται, σε ατυχείς ημιεγγράμματους ξεβράκωτους κατσαπλιάδες ή κάτι τέτοιο (κατά τα λοιπά, η αντιπολίτευση εκλύει «τοξικότητα»…). Άλλωστε έτσι αυτοαγιογραφήθηκε στο Κογκρέσσο, επικοινωνιακή στιγμή που μοιάζει πλέον τόσο δυσφόρητα μακρινή.

Και δεύτερον, ότι αυτή του η υπόσταση αναγνωρίζεται διεθνώς πανταχόθεν, με διθυραμβικά διεθνή δημοσιεύματα κύρους — απέναντι, υποτίθεται, σε ανυπόληπτα και παροδικά ατυχήματα της ιστορίας. Άλλωστε έτσι δεν αυτοαγιογραφήθηκε στην περίφημη φωτογραφία σκηνοθεσίας του ως κοσμοπολίτη, με ευρωπαϊκό εσπρέσσο και την αγγλόφωνη εφημερίδα ανά χείρας;

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Με υπογραφή Μητσοτάκη οι πιο βρόμικες εκλογές από το 1989!

Και οι δύο πυλώνες αυτού του κεντρικού αφηγήματος του Κυριάκου Μητσοτάκη κατεδαφίστηκαν με το μείζον θεσμικό σκάνδαλο αλλά και την εκτενή ομοβροντία σχετικών διεθνών δημοσιευμάτων. Η αντίδραση του μηχανισμού, σπασμωδική και αλλόφρων, δηλωτική απόλυτης απώλειας ελέγχου: σκοτεινές δυνάμεις επιβουλεύονται την θεόσωστο κυβέρνηση επειδή ακολουθεί υπερήφανη εθνική πολιτική (αποτελεί επίτευγμα οπαδικότητας ή/και μισθοδοσίας το να εκφέρεται κάτι τέτοιο χωρίς, έστω, ένα δόλιχο υπομειδίαμα)• η Ρωσία και η Τουρκία φυτεύουν άρθρα στην αφρόκρεμα του αγγλοφώνου διεθνούς τύπου• οι δημοσιογράφοι των κορυφαίων διεθνών μέσων είναι σεσημασμένα ενεργούμενα της αντιπολίτευσης• κάποιοι εκεί είναι Έλληνες, άρα ανίκανοι για δεοντολογική δημοσιογραφία• τα άρθρα είναι πληρωμένες καταχωρήσεις —που δεν είναι, σε αντίθεση με κάτι παλιά «paid post» του Κώστα Μπακογιάννη με την αντίστοιχη σαφή σήμανση από την εφημερίδα— και το μέσο διαφωνεί με αυτά, αν και τα τυπώνει στην πρώτη σελίδα της έντυπης έκδοσης.

Ταυτόχρονα, με αφορμή τις πρωτοφανείς προσωπικές επιθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου σε δημοσιογράφους διεθνών μέσων (με αποτέλεσμα να αναφερθεί ο αρχισυντάκτης του Politico σε «αυταρχικές, περίπου ολοκληρωτικές κυβερνήσεις»), διεθνή μέσα καταγγέλλουν πως το Μέγαρο Μαξίμου οχλεί διεθνή ΜΜΕ για να «διορθώσει» και να «αντιπροτείνει» εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια (όπως ανέφερε δημοσιογράφος της Deutsche Welle). Εικόνα παρακμής, αποσύνθεσης, κατάρρευσης, διάλυσης.

Παρά τις περί του αντιθέτου υλακές και οιμωγές, η επιτελική εξουσία στην Ελλάδα δεν ενοχλήθηκε από κάποιον «πολιτικό χρωματισμό» των διεθνών δημοσιευμάτων —και, αν μη τι άλλο, ποιων δημοσιευμάτων από τα δεκάδες; Ολόκληρη τη διεθνή δημοσιογραφία ελέγχει πια αυτή η έρμη ελλαδική αντιπολίτευση, μείζων και ελάσσων;— αλλά από την ίδια την κάλυψη των γεγονότων καθ’ εαυτήν, το απλό και γυμνό reporting: ότι παρηκολουθείτο ευρωβουλευτής και (υποψήφιος) αρχηγός κόμματος, μαζί με όλες του τις επαφές, καθώς και δημοσιογράφος ερευνών υποθέσεις διαφθοράς. Ότι ο παραιτηθείς υπεύθυνος του πρωθυπουργικού γραφείου ετύγχανε φυσικά —mirabile auditu για τους μη εγκρατείς των εγχωρίων μητσοτακικών φιλελεύθερων πρακτικών διεθνείς μας φίλους— ανηψιός του πρωθυπουργού. Ότι εκείνος αρχικά παραιτήθηκε «λόγω υπερβολικής τοξικότητας στο δημόσιο λόγο», αλλά μετά ο πρωθυπουργός μας ενημέρωσε πως παραιτήθηκε αναλαμβάνοντας πλήρη την αντικειμενική πολιτική ευθύνη, η οποία πλέον ανήκει καταπώς φαίνεται στους διορισμένους υπαλλήλους των εκλεγμένων και όχι στους ίδιους τους εκλεγμένους. Ότι για να διορισθεί ο αποπεμφθείς διοικητής της ΕΥΠ έπρεπε να αλλάξει πρώτα ο νόμος, καθώς ο σεκιουριτάς ήτο απτυχίωτος. Ότι μόλις ο εξιχνιάζων υποθέσεις διαφθοράς και ξεπλύματος μαύρου χρήματος ζήτησε να μάθει εάν παρακολουθείται, άλλαξε ο νόμος ώστε να μην δικαιούται να ενημερωθεί. Ότι το λογισμικό Predator, το οποίο υποτίθεται πως δεν μετέρχεται η ελληνική κυβέρνηση, όλως τυχαίως ενηργοποιείτο εναλλάξ με την παρακολούθηση της ΕΥΠ. Ότι, δεδομένου πως πρέπει να συντρέχει εύλογος και έγκυρος «κίνδυνος εθνικής ασφαλείας» για να είναι «νόμιμες» οι επισυνδέσεις, όταν η κυβέρνηση διέσπειρε στον τύπο άρρητα ρήματα για Αρμενίες και Ουκρανίες με ολίγη από Κίνα έλαβε τα χρειώδη από τις δύο πρώτες πρεσβείες δημοσίως, διεθνώς και διπλωματικώς. Και λοιπά, και λοιπά, και λοιπά. Κοινώς, η ενόχληση συνίσταται στη γνωστοποίηση των ίδιων των γυμνών στοιχείων τα οποία έλαμψαν δια της απουσίας τους ή υπομειώθηκαν σε σημασία από το μέρος του ελληνικού τύπου όπου επισκοπεί το φως του προσώπου του άλλοτε, και εκάστοτε, κυρίου Πέτσα. Δηλαδή, στο ότι κάπου υπάρχει κάτι σαν δημοσιογραφία έξω από τον κυβερνητικό έλεγχο — και, όταν υπάρχει, η κυβέρνηση σπεύδει να της στείλει ραβασάκια και να προβεί σε προσωπικές επιθέσεις στους διεθνείς δημοσιογράφους της.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Μάχες για μια θέση στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια

Η λεκτική περιγραφή ακραίων καταστάσεων μπορεί να κάνει την ίδια την περιγραφή τους να ακούγεται ακραία, ή δημαγωγική, ή «λαϊκιστική» — όπερ λογικό σφάλμα. Όμως, το γεγονός παραμένει: οι Έλληνες έστηναν αφτί σε ξένα μέσα ενημέρωσης για να καταλάβουν τι γίνεται στην ίδια τους τη χώρα σε τρεις συγκυρίες: επί κατοχής, επί επταετίας και επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη. Το ερώτημα δεν είναι εάν η παραπάνω διατύπωση ακούγεται ανοίκεια ή ακραία, αλλά μόνο εάν είναι ακριβής ή όχι. Και εντάσσεται εμφανώς σε όλως άλλη σφαίρα από το ερώτημα «αν είναι τέλεια η διεθνής δημοσιογραφία».

Το ζήτημα, λοιπόν, δεν είναι καθ’ αυτά τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Αλλά το ότι ο εγχώριος βασιλιάς είναι πλέον εντελώς γυμνός. Ή, για να το πούμε με τρόπο που ίσως θα ανακούφιζε κατά τι τους επικοινωνιολόγους του Μεγάρου Μαξίμου, ότι ασκείται θαρραλέα στον γυμνισμό κατά τις ολιγοήμερες πλην καθ’ υπερβολήν τακτικές διακοπές του.

*Ο δρ Σωτήρης Μητραλέξης είναι ερευνητικός εταίρος στο Πανεπιστήμιο του Winchester, επισκέπτης καθηγητής στο IOCS Cambridge & συνδιευθυντής του mέta CPC.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάχες για μια θέση στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια

Παρά το γεγονός ότι στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αμφισβητήθηκε εσωκομματικά...

Φωτιά οι τριπλές κάλπες σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο

Από τον Νίκο ΣταυρουλάκιΤρεις στρατιωτικό-διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας στο διάστημα των τελευταίων 15...

Με υπογραφή Μητσοτάκη οι πιο βρόμικες εκλογές από το 1989!

Οδηγεί τη χώρα σε κάλπες, με παρακολουθούμενους και εκβιαζόμενους πολιτικούς, δικαστικούς, στελέχη ΜΜΕ και μεγαλοεπιχειρηματίες

Ναύαρχος ε.α. Νίκος Σπανός: «Θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά ό,τι λένε οι Τούρκοι, γιατί...

Αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα που συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό έκαναν νωρίτερα σήμερα το πρωί...

Εκβιάζει με τις λίστες – Γρίφος ο Καραμανλής

Ενώ ο Μητσοτάκης επιχειρεί να διατηρήσει σε «ομηρία» τους βουλευτές του, ο πρώην πρωθυπουργός σκέφτεται να μην είναι υποψήφιος. Το κυβερνητικό επιτελείο τοποθετεί τη διεξαγωγή των εκλογών στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου

Μενέντεζ: Όλο και πιο ηχηρό «όχι» στα F-16 για την Τουρκία – Οι ΗΠΑ...

Την κατηγορηματική αντίθεσή του στο ενδεχόμενο πώλησης F-16 στην Τουρκία επανέλαβε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ...

Η αμφισβήτηση της ελληνικότητας νησιών του Αιγαίου

Ο τελικός στόχος της Άγκυρας, πίσω από τις περίπλοκες και βαρύγδουπες διατυπώσεις της, ένας και μοναδικός

Παράλυση έφερε ο νόμος Κεραμέως – Κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ

Έχουν περάσει δύο μήνες από τις εκλογές για τα εσωτερικά μέλη των συμβουλίων διοίκησης...

Υποκλοπές: Νέο χτύπημα από την Όλγα!

Τη θέση της κατά της επίκλησης του απορρήτου για τις υποκλοπές επανέλαβε για ακόμα...

Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος: «Δύσκολο να έρθουν νύχτα οι Τούρκοι, ο Ερντογάν δίνει τη μάχη των...

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα, με τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να...

Οργισμένο ψήφισμα για την ίδρυση Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας

Η ίδρυση του Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις και απόλυτα φυσιολογικές...

Η «λαίδη Γκάγκα» βγήκε στην ΕΡΤ να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο έκτρωμά της

Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας μιλάει στην ΕΡΤ για το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια φροντίδα...

Επίσημη καταγγελία από την Αθήνα στον ΟΗΕ για το νέο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Ενδεχόμενη απόπειρα υλοποίησής του παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα οδηγήσει σε ένταση και αποσταθεροποίηση

Να αφήσει τους «ψευτοτσαμπουκάδες», κάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Μετά τα παρακάλια του Κυριάκου Μητσοτάκη στις τράπεζες, στη συνάντησή του με την Πρόεδρο...

Ο Μητσοτάκης πήρε 30.000 ευρώ σε αγροτικές επιδοτήσεις

Νέα στοιχεία στο «φως» - Τι απαντάει το Μαξίμου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Βόμβα» από Αμερικανό επιστήμονα: Ο νέος κορωνοϊός κατασκευάστηκε και διέρρευσε από τη Γουχάν με ευθύνη των ΗΠΑ!

Μια γενετικά τροποποιημένη ασθένεια που κατασκευάστηκε με αμερικανικά κεφάλαια...

Η Άννα – Μισέλ «κάρφωσε» τον στρατηγό Φλώρο!

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου,...

Με υπογραφή Μητσοτάκη οι πιο βρόμικες εκλογές από το 1989!

Οδηγεί τη χώρα σε κάλπες, με παρακολουθούμενους και εκβιαζόμενους πολιτικούς, δικαστικούς, στελέχη ΜΜΕ και μεγαλοεπιχειρηματίες

Αντίλογος για το ψήφισμα της κυπριακής Βουλής περί «απαγόρευσης απόδοσης τιμών» στον Γεώργιο Γρίβα

Γράφει ο Μάνος Ν. ΧατζηδάκηςΙστορικός ερευνητής-συγγραφέας,Πρόεδρος Δ.Σ. του Ε.ΠΟ.Κ.Με...

Σταύρος Καλαφάτης: Ο «μακεδονομάχος» που έγινε «Τιραμόλα»…

Όλοι περίμεναν με κομμένη την ανάσα την παρέμβαση του...

NEWSROOM