Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2023

«Ροντέο» η Εξεταστική για τις υποκλοπές!

Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος ο Μητσοτάκης. Ο Κοντολέων «άδειασε» Γεραπετρίτη και Δημητριάδη, άναψε φωτιές ο Ρουμπάτης

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Βαρύτατα τραυματισμένη και πολιτικά εκτεθειμένη βγαίνει η κυβέρνηση από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές, καθώς, παρά τις λυσσώδεις προσπάθειες για επικράτηση του απόλυτου σκότους, οι μέχρι στιγμής μάρτυρες έχουν επιφέρει σοβαρά πλήγματα στους πρωταγωνιστές του σκανδάλου, με πρώτο και καλύτερο τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Εξάλλου και το κυβερνητικό αφήγημα περί απορρήτου έχει καταρριφθεί πλήρως -εκτός από τους ίδιους τους «γαλάζιους» βουλευτές, που πλέον το αποδομούν δημοσίως- και από τους πρώην διοικητές της ΕΥΠ που αναφέρθηκαν αναλυτικώς στα πεπραγμένα τους.

Παράλληλα, λαβωμένος βγαίνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως για την υπόθεση Πιτσιόρλα. Μπορεί από την πλευρά της Κουμουνδούρου, βεβαίως, να κάνουν λόγο για άσφαιρο αντιπερισπασμό της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να εκτραπεί η συζήτηση από την υπόθεση Ανδρουλάκη, ωστόσο σε κάθε περίπτωση οφείλονται ορισμένες εξηγήσεις. Αναμένεται αυτές να δοθούν σήμερα, στη συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ.

Κοινή συνισταμένη των καταθέσεων του τέως και του νυν διοικητή της ΕΥΠ είναι η απεγνωσμένη προσπάθεια να καλυφθεί ο πρωθυπουργός, μια επιχείρηση όμως που τελικώς οδήγησε στα αντίθετα αποτελέσματα. Ο Παναγιώτης Κοντολέων προσπάθησε με νύχια και με δόντια -όπως κάνει εδώ και έναν μήνα, άλλωστε, από όταν παραιτήθηκε από την υπηρεσία- να ξεπλύνει τις ευθύνες του Κυριάκου Μητσοτάκη, φτάνοντας όμως στο σημείο να τον εκθέτει, καθώς μεταξύ πολλών άλλων κατέθεσε στη μαραθώνια συνεδρίαση της Εξεταστικής πως ο πρωθυπουργός ποτέ δεν τον ρώτησε για τους λόγους για τους οποίους παρακολουθούνταν ο Νίκος Ανδρουλάκης, ακόμη και μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε. Αναρωτιέται ευλόγως κανείς από πού ακριβώς ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός, αν όχι από τον καθ’ ύλην αρμόδιο διοικητή της ΕΥΠ, για τους λόγους εθνικής ασφάλειας που επέβαλλαν την παρακολούθηση του πολιτικού του αντιπάλου. Ταυτοχρόνως, παρά τις φειδωλές του απαντήσεις και τη μόνιμη προβολή του απορρήτου, ο Παναγιώτης Κοντολέων «άδειασε» και τα δύο πρωτοκλασάτα στελέχη του Μαξίμου, δηλαδή τον Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Γρηγόρη Δημητριάδη, τους οποίους, όπως είπε, ενημέρωνε τακτικά. Από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, κανένα σχόλιο επί των σχετικών αναφορών του καρατομηθέντος διοικητή δεν έχει γίνει, προσώρας τουλάχιστον.

Οσο για τον Θεμιστοκλή Δεμίρη, που βρίσκεται στο τιμόνι της ΕΥΠ εδώ και λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με πληροφορίες ισχυρίστηκε πως η Βουλή δεν έχει δικαίωμα να τον ελέγξει, καθώς, όπως φέρεται ότι ανέφερε, μετά την υπογραφή της εισαγγελέως είναι ανέλεγκτος. Επέμεινε κι εκείνος μάλιστα να επικαλείται το απόρρητο, αρνούμενος να δώσει σαφή απάντηση για το τι έχει γίνει με τους ηλεκτρονικούς φακέλους των παρακολουθήσεων.

Μπορεί οι διορισμένοι από την κυβέρνηση Μητσοτάκη κύριοι Κοντολέων και Δεμίρης να κρύφτηκαν πίσω από το απόρρητο, δεν έπραξαν ωστόσο το ίδιο οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ της περιόδου 2012-2019. Βεβαίως, η κατάθεση του Γιάννη Ρουμπάτη, πρώην διοικητή της ΕΥΠ επί Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με την υπόθεση της Οξυάς, καθώς και η αντεπίθεση του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιου Πιτσιόρλα, ο οποίος προσφεύγει στη Δικαιοσύνη, έχουν μονοπωλήσει -αν μη τι άλλο- το ενδιαφέρον. Η Ν.Δ., άλλωστε, κάνει ό,τι μπορεί για να αναδειχθεί το σκάνδαλο στην… αυλή του Αλέξη Τσίπρα.

Η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Ενθετες: Ο Γιάννης Ρουµπάτης (πάνω αριστερά), ο Χρήστος Ράµµος (κάτω αριστερά), ο Παναγιώτης Κοντολέων (πάνω δεξιά) και ο Θεµιστοκλής Δεµίρης (κάτω δεξιά)

Πάντως, εκτός όσων κατέθεσε για την άμεση παρακολούθηση του Στέργιου Πιτσιόρλα, ο Γιάννης Ρουμπάτης «κάρφωσε» και την κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς φέρεται ότι κατέθεσε πως «οι πολιτικοί δεν εμπεριέχονται στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων», ενώ υποστήριξε πως «κανένας υπάλληλος της ΕΥΠ δεν θα κατέστρεφε έναν φάκελο παρακολούθησης αν δεν είχε ρητή εντολή». Στο θέμα της καταστροφής εγγράφων αναφέρθηκε και ο Θεόδωρος Δραβίλλας, πρώην διοικητής της ΕΥΠ επί Αντώνη Σαμαρά, καθώς κατέθεσε πως η καταστροφή εγγράφων και στοιχείων παρακολούθησης «είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και δεν μπορεί να γίνει από λάθος ή τυχαία», αφήνοντας έτσι σαφείς αιχμές για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που, κατά πώς φαίνεται, έχει καταστρέψει ολοσχερώς το ηλεκτρονικό αρχείο της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη.

«Κλειδί» η κατάθεση του προέδρου της ΑΔΑΕ

Τα βλέμματα όλων πλέον είναι στραμμένα στη μαρτυρία του Χρήστου Ράμμου, επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Ο κ. Ράμμος αναμένεται να καταθέσει μεθαύριο Τρίτη, αμέσως μόλις ολοκληρώσει ο νυν διοικητής της ΕΥΠ.

Η αντιπολίτευση επενδύει στην κατάθεσή του, καθώς η ΑΔΑΕ είναι το όργανο που είναι αρμόδιο για να εξετάζει τη νομιμότητα των εντολών άρσης του απορρήτου. Εξάλλου, η Αρχή είναι που ελέγχει εδώ και έναν μήνα την καταγγελία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, έλεγχος ο οποίος ήδη έχει αποφέρει ευρήματα. Επιπροσθέτως, η κατάθεση του Χρήστου Ράμμου αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς δεν είναι του… απόρρητου δόγματος. Αλλωστε και στην ακρόασή του από την Επιτροπή Θεσμών είχε υποστηρίξει, κατά πληροφορίες, πως το απόρρητο δεν μπορεί να προβληθεί ενώπιον της Βουλής. Αυτό σημαίνει πως οι περισσότεροι βουλευτές περιμένουν να δώσει απαντήσεις για όλα όσα γνωρίζει. Αμέσως μετά τον Χρήστο Ράμμο θα περάσουν το κατώφλι της Εξεταστικής η επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και στη συνέχεια οι εκπρόσωποι της Krikel και της Intellexa.

Τελευταίος καταθέτει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο κλήσης και νέων μαρτύρων από την πλευρά της πλειοψηφίας.

Συγκεκριμένα, από τη Νέα Δημοκρατία εξετάζεται το ενδεχόμενο να κληθεί στην Εξεταστική ο Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος εμφανίζεται ούτως ή άλλως έξαλλος όλες αυτές τις ημέρες με την παρακολούθησή του, και μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, εν γνώσει του Αλέξη Τσίπρα. Δεδομένης της ικανοποίησης του Μαξίμου από την αναμόχλευση, μέσω της Εξεταστικής, της υπόθεσης της Οξυάς, η κλήση του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά της πλειοψηφίας θεωρείται εξαιρετικά πιθανή.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

‘Αδωνις Γεωργιάδης: «Θα πάμε και σε τρίτες εκλογές αν ο Ανδρουλάκης αρνηθεί την συγκυβέρνηση»

Στο ενδεχόμενο να κληθούν οι πολίτες να ψηφίσουν και για τρίτη φορά σερί αν...

Γρηγόρης Ψαριανός: Ο εθνικός υβριστής μάς κάνει μαθήματα ευπρέπειας

Η επίσημη ιδιότητα του Ψαριανού είναι συνεργάτης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Από τον ίδιο...

Ο Οικονόμου κατηγορεί τον Τσίπρα ότι ζητούσε δανεικά από τον Πούτιν και καύσιμα από...

Την ομιλία του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, στην Πάτρα έσπευσε να σχολιάσει...

Οι συνταξιούχοι κλαίνε και ο Χατζηδάκης πανηγυρίζει για τις αυξήσεις πείνας

Δυσάρεστες εκπλήξεις περίμεναν τους συνταξιούχους στα ΑΤΜ, που άκουγαν επί μήνες τα κυβερνητικά στελέχη...

Τσίπρας: «H κυβέρνηση της ακρίβειας, των υποκλοπών και της εκτροπής ήρθε η ώρα να...

Από το κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Απόλλωνα Πατρών στην Πάτρα, όπου πριν από λίγη...

Ανακοίνωσε πως δεν θα είναι υποψήφιος, ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Γκιόλας

Με μια ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο βουλευτής Αργολίδας με τον ΣΥΡΙΖΑ...

Το δημοσίευμα-«φωτιά» που εξαφάνισε ο Κουρτάκης μετά την κατάθεση Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο

Έτρεξε να σβήσει το δημοσίευμα που αποτελεί σοβαρή ένδειξη ότι το Μαξίμου χρησιμοποίησε τις...

«Follow The Money»: «Βασιλιάς» ο Μαργαρίτης Σχοινάς στα Εμιράτα

Υπό δημοσιογραφική διερεύνηση βρίσκονται τα πολυτελή ταξίδια του Μαργαρίτη Σχοινά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,...

Διεθνώς ρεζίλι στον Economist ο Μητσοτάκης για τις υποκλοπές και την ελευθερία του Tύπου

Έσπευσαν να κάνουν είδηση τα συστημικά μέσα την μικρή άνοδο της Ελλάδας στην παγκόσμια...

Το Politico «ισοπεδώνει» τον Μητσοτάκη!

Ένα «πορτρέτο» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αρέσει στο...

«Σφυροκόπημα» στον Μητσοτάκη από 5 πρώην υπουργούς και βουλευτές της ΝΔ

Σκληρή ανακοίνωση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξέδωσαν πέντε πρώην «γαλάζιοι» υπουργοί και βουλευτές για...

Τσαπανίδου: «Παλεύουμε για να επιστρέψουν τα χρήματα στους φτωχούς»

Τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να στηρίξει τη μεσαία τάξη και «να επαναφέρει τη σωστή...

Έξαλλοι με τον Παναγιωτόπουλο οι στρατιωτικοί!

Οι Ελληνες στρατιωτικοί περίμεναν επί τριάμισι χρόνια το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας για...

Στο όριο του νόμου το «μπλόκο» στο κόμμα του Κασιδιάρη!

Το 'πε και το 'κανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Εναν μήνα πριν από την προκήρυξη...

Άννα Καραμανλή – Γιώργος Βαρεμένος: Η θανατοκάπηλη και ο ψευτόμαγκας

Από χθες το πρωί τα social media «χωρίστηκαν» σε δυο «φυλές». Ανάλογα με το...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σείστηκε το Νευροκόπι από τις κραυγές της μάνας του αδικοχαμένου Ικάρου – Γαμπρός κηδεύτηκε ο Σμηναγός Τσιτλακίδης

Στην τελευταία κατοικία του ο Σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης - Εικόνες από αρχαία τραγωδία στην κηδεία του

Βγήκε στο Κολωνάκι με ρόμπα και γούνινες παντόφλες

Έχει τον τρόπο να κάνει «φασαρία» και να γίνεται...

Κατέρρευσε πάνω από τον τάφο του σμηναγού Τσιτλακίδη η αρραβωνιαστικιά του, Μαρία

Δεν άφησε από την αγκαλιά της την φωτογραφία του αρραβώνα τους

Δύσκολες ώρες για την Πάολα – Εσπευσμένα στο νοσοκομείο

Ανησυχία στους θαυμαστές της Πάολα έχει προκαλέσει η είδηση...

Φρούριο το Κολωνάκι για το δείπνο της Σακελλαροπούλου

Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας 30 Ιανουαρίου, ανήμερα των...

Αυτή τη στιγμή το «τελευταίο αντίο» στον σμηναγό Ευστάθιο Τσιτλακίδη

Υποβασταζόμενη έφτασε η σύντροφός του - Θα μοιραστούν κουφέτα και μπομπονιέρες - Στεφάνι από την οικογένεια του Γ. Μπαλταδώρου - Το συγκινητικό αντίο στην 117 Πτέρυγα Μάχης

Αλληλοσπαραγμός: Βορίδης κατά Θεοδωρικάκου, Χρυσοχοΐδη, Νικολάου!

Η κυβέρνηση σπεύδει ασθμαίνουσα να απαγορεύσει το κόμμα Κασιδιάρη,...
spot_img

NEWSROOM