Τώρα μιλούν οι αρχηγοί: Ο Μητσοτάκης με τους «5» για τους απόδημους και ο Παυλόπουλος με τους «12» ξένους ηγέτες

Must Read

Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει σήμερα από το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με βασικό θέμα στην ατζέντα τη διευκόλυνση της ψήφου των εκτός επικρατείας εκλογέων.

Την «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης έθεσε ο πρωθυπουργός εν όψει των σημερινών τετ α τετ με τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα. Με ανάρτησή του στο facebook διεμήνυσε ουσιαστικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «οι Έλληνες του εξωτερικού δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Δεν γίνεται να τους λέμε ότι μπορούν να ψηφίσουν για κάποιους βουλευτές, αλλά δεν μπορούν να ψηφίσουν για πρωθυπουργό. Η ψήφος τους πρέπει να προσμετράται στην επικράτεια».

Η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να κάνει πίσω ακόμα και στην επιστολική ψήφο ή σε άλλες ρυθμίσεις, προκειμένου να επιτευχθεί συναίνεση και να εξευρεθούν οι τουλάχιστον 200 βουλευτές που θα ψηφίσουν και θα κάνουν νόμο του κράτους την ψήφο των αποδήμων από τον τόπο διαμονής τους.

Ωστόσο, το ζήτημα της ισοτιμίας της ψήφου για το Μαξίμου είναι όρος εκ των ων ουκ άνευ, κάτι που δυσκολεύει την προσέγγιση και τη συναίνεση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει ότι η ψήφος των αποδήμων πρέπει να αφορά την εκλογή κάποιων βουλευτών και όχι το αποτέλεσμα της επικράτειας, καθώς διακρίνει πρόθεση της Ν.Δ. να αλλοιώσει το εκλογικό σώμα.

Με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 11:00, με την, Φώφη Γεννηματά, στις 12:15, με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 16:00, με τον πρόεδρο του κόμματος «Ελληνική Λύση», Κυριάκο Βελόπουλο, στις 16:45, και τέλος με τον γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, στις 17:30.

Δεδομένο είναι ότι στις επαφές τους θα τεθούν και ζητήματα της επικαιρότητας όπως το προσφυγικό/μεταναστευτικό, αλλά και η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Η 15η Άτυπη Σύνοδος του «Arraiolos Group»

Η 15η Σύνοδος του «Arraiolos Group» πραγματοποιείται στην Αθήνα μετά από σχετική πρωτοβουλία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος υποδέχεται στη χώρα μας τους Προέδρους: της Γερμανίας κ. Φραντς-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, της Ιταλίας κ. Σέρτζιο Ματαρέλα, της Πορτογαλίας κ. Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, της Πολωνίας κ. Αντρέι Ντούντα, της Ουγγαρίας κ. Γιάνος ‘Αντερ, της Μάλτας κ. Τζορτζ Βέλα, της Λετονίας κ. Έγκιλς Λέβιτς, της Σλοβενίας κ. Μπόρουτ Πάχορ, της Εσθονίας κα. Κέρστι Κάλιουλαϊντ, της Βουλγαρίας κ. Ρούμεν Ράντεφ, της Κροατίας κα Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς και της Ιρλανδίας κ.Μάικλ Χίγκινς.

Η Σύνοδος συγκαλείται μετά από τις τελευταίες κρίσιμες ευρωεκλογές και στο επίκεντρο των συζητήσεων τίθεται πλέον το μέλλον του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος και τα επόμενα βήματα, που απαιτούνται προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η Σύνοδος θα καταλήξει στην «Διακήρυξη των Αθηνών», η οποία θα αναφέρεται στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρώτη θεματική των συζητήσεων θα αναφέρεται στην «Αποτελεσματική αντιμετώπιση της οικονομικής και της προσφυγικής κρίσης» και η δεύτερη στην «Από κοινού αντιμετώπιση των προκλήσεων για την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Κρατών-Μελών της».

Οι συνεδριάσεις αυτές αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 17:00, οπότε και θα γίνουν οι δηλώσεις των Προέδρων στον Τύπο. Η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί με επίσημο δείπνο, που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν των Αρχηγών Κρατών του Arraiolos Group.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This