Συγκλονιστικό άνοιγμα της Ινδίας: Ινδοελληνική Αυτοκρατορία ως απάντηση στον Παντουρκισμό!

«Η Τουρκία βασανίζει την Ελλάδα στη Μεσόγειο και την Ινδία στο Κασμίρ. Η σύγκλιση μεταξύ τους έχει καταστεί στρατηγική επιταγή»

Must Read

Μια εξαιρετική ανάλυση των σχέσεων Ελλάδας και Ινδίας σε όλα τα επίπεδα και την επιτακτική ανάγκη να δημιουργήσουν μια «κοινή αυτοκρατορία», καθώς οι δυο χώρες συνδέονται ιστορικά από αιώνες, αλλά και σήμερα τους ενώνει ο κοινός τουρκικός κίνδυνος (με την Ινδία να αντιμετωπίζει προβλήματα με την Άγκυρα στο Κασμίρ), δημοσίευσε η εφημερίδα New Delhi Times, την οποία θα πρέπει να μελετήσουν πολύ σοβαρά οι αρμόδιοι.

Το άρθρο ξεκινάει με ιστορική αναδρομή στις σχέσεις των δυο χωρών, αναφέροντας:

«Οι αρχαίοι Έλληνες κατανοούσαν την «Ινδία» ως την πολιτεία που βρισκόταν ανατολικά της Περσίας και νότια των Ιμαλαΐων που ήταν πολύ ευρύτερη. Ο Ηρόδοτος αναφέρθηκε στην «ινδική γη». Από τον 2ο αιώνα π.Χ. έως τον πρώτο αιώνα μ.Χ., πάνω από 30 ελληνιστές (Έλληνες) βασιλιάδες κυβέρνησαν το ινδοελληνικό βασίλειο στη βορειοδυτική και βόρεια Ινδία. Η ιστορική παρουσία και οι αλληλεπιδράσεις τους με τον ινδικό πολιτισμό εμπλούτισαν πολύ τον ινδικό πολιτισμό. Οι Έλληνες επηρέασαν την Ινδία, πρόσθεσαν αξία στην ινδική διανόηση και πολιτιστική κληρονομιά και βοήθησαν στην ανάπτυξη της αστρονομίας. Κατασκεύασαν τη μεγάλη σχολή της γλυπτικής Gandhara που επηρέασε τις μακρινές γωνιές της Ασίας. Το εμπόριο με την ινδική υποήπειρο άνθισε σε μετάξι, μπαχαρικά και χρυσό».

Και φτάνοντας στο σήμερα γράφει: «Η Ινδία και η Ελλάδα είναι δύο κομβικές χώρες γεωπολιτικής εισαγωγής στην Ευρασία. Η Ινδία ως το βασικό κράτος της Ασίας και μια παγκόσμια δύναμη, και η Ελλάδα ως βασικός εταίρος στη Μεσόγειο Θάλασσα και μέλος τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της ΕΕ, οικοδομούν στρατηγικές συνέργειες στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον.

Η Ινδία, στρατηγικά τοποθετημένη στη Νότια Ασία, κυριαρχεί στην ηπειρωτική ξηρά της Ινδικής Χερσονήσου και του Ινδικού Ωκεανού. Τα στρατηγικά της συμφέροντα εκτείνονται από την περιοχή του Ινδικού Ωκεανού έως την Ανατολική Μεσόγειο όπου βρίσκεται η Ελλάδα, ένα παραδοσιακά θαλάσσιο κράτος. Η Ινδία επιδιώκει τον έλεγχο των θαλάσσιων οδών προς την Ευρώπη για οικονομική ασφάλεια.

Η Ελλάδα θέλει μια ζωτικής σημασίας γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης, των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου, με την Ινδία ως τον ανατολικότερο πυρήνα της. Ως δυναμική ανεξάρτητη θαλάσσια δύναμη στη Μεσόγειο, η Ελλάδα αναβαθμίζει το στρατιωτικό και διπλωματικό της δίκτυο με συμμάχους την Αμερική, τη Γαλλία, το Ισραήλ και τα αραβικά κράτη. Οι διπλωματικές πρωτοβουλίες αυτού του ανεξάρτητου παράγοντα και μέλους της ΕΕ είναι εξωστρεφείς. Η στρατηγική συνεργασία με την Ελλάδα – μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ – ενισχύει περαιτέρω την Ινδία ως πολύτιμο εταίρο της Ευρώπης στην Ασία.

Η Ινδία και η Ελλάδα αλληλοϋποστηρίζονται σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Η Ελλάδα υποστηρίζει την πρωτοβουλία Free and Open Indo-Pacific (FOIP) για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στον Ειρηνικό Ωκεανό».

Εκτενής αναφορά και στη στρατιωτική σύγκλιση των δυο χωρών

Αναφορά γίνεται και στη στρατιωτική συνεργασία των δυο χωρών αναφέροντας:

«Η Ελλάδα είναι ένα ναυτικό έθνος με έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς στόλους παγκοσμίως. Διαθέτει τη 16η ισχυρότερη αεροπορική δύναμη στον κόσμο, την τρίτη στην ΕΕ, σημαντικό ναυτικό στόλο και επί του παρόντος αναβαθμίζει το στρατιωτικό της οπλοστάσιο και επενδύει 10 δισεκατομμύρια ευρώ για την προμήθεια εξελιγμένων αεροσκαφών και οπλισμού. Η Ελλάδα απέκτησε πρόσφατα 24 αεροσκάφη Dassault Rafale 4,5 γενιάς και τέσσερις φρεγάτες και επιδιώκει να συμπεριληφθεί στο αμερικανικό πρόγραμμα F-35. Τα ζωτικά της συμφέροντα είναι δομικά συνυφασμένα με την ελευθερία κινήσεων στις θάλασσες. Ο Ινδικός στρατός είναι ένας από τους ισχυρότερους στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και στον κόσμο και αναβαθμίζει συνεχώς τις εγκαταστάσεις και τις δυνατότητές του.

Και οι δύο υπέγραψαν μνημόνια στρατιωτικής συνεργασίας το 2020 για κοινές ασκήσεις, τεχνολογία και πληροφορίες. Οι δύο στρατιωτικοί έχουν κοινά προγράμματα. Ινδικά πολεμικά πλοία επισκέπτονται περιοδικά τον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη — τη σημαντικότερη ναυτική βάση στη Μεσόγειο Θάλασσα. Η παρουσία ινδικών ναυτικών δυνάμεων στη Μεσόγειο για κοινές ινδοελληνικές αεροναυτικές ασκήσεις είναι μια συμβολική προβολή ισχύος σε όλη την ευρασιατική ξηρά.

Οι ινδοελληνικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις έχουν αποκτήσει νέο δυναμισμό. Η Ινδία και η Ελλάδα μπορούν να δημιουργήσουν χρηματοοικονομικές ροές πάνω από την Ευρασία, καθώς η Ινδία γίνεται σταδιακά μια εστιακή βάση για την παγκόσμια παραγωγή και ένα νέο αναδυόμενο κέντρο για παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος μεταξύ της Ινδίας και της των θεσμών λήψης αποφάσεων της ΕΕ. Και οι δύο χώρες διαθέτουν υψηλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό, ακαδημαϊκό κόσμο, επιστήμονες, γιατρούς και τεχνικό προσωπικό. Να σημειωθεί ότι η Ινδία αναλαμβάνει την προεδρία της Ομάδας των Είκοσι (G20) τον Δεκέμβριο του 2022.

Η Ελλάδα είναι η αρχαιότερη δημοκρατία και η Ινδία η μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη. Και οι δύο έριξαν τον αποικιακό ζυγό και αναδείχθηκαν ως σύγχρονες δημοκρατίες και δημιούργησαν διπλωματικές σχέσεις τον Μάιο του 1950. Η Ελλάδα ίδρυσε Πρεσβεία στην Ινδία το 1950 και έχει τρία προξενεία στην Καλκούτα, το Τσενάι και τη Βομβάη. Η Ινδία ίδρυσε την πρεσβεία της στην Αθήνα το 1978 και έχει προξενείο στη Θεσσαλονίκη.

Και οι δύο μοιράζονται κοινές προσεγγίσεις σε πολλά διεθνή ζητήματα όπως οι μεταρρυθμίσεις του ΟΗΕ και η Κύπρος. Η Ελλάδα συμμετείχε με την Ινδία στη Διακήρυξη των Έξι Εθνών του Δελχί για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό το 1985.

Το διμερές εμπόριο κατά το 2018 ήταν 642,5 εκατ. Ευρώ. Οι ινδικές εξαγωγές ήταν 466,9 εκατ. ευρώ και οι εισαγωγές σε 175,6 εκατ. ευρώ. Το εμπορικό ισοζύγιο είναι υπέρ της Ινδίας. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ινδικών Επιχειρήσεων ιδρύθηκε στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2019. Η Ινδία ήταν «Τιμώμενη χώρα» το 2019 στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), τη μεγαλύτερη ετήσια εμπορική έκθεση της Ελλάδας και επίσης τη μεγαλύτερη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Η ινδική εταιρεία υποδομών GMR Airports Ltd ανέλαβε ένα έργο κατασκευής 850 εκατομμυρίων ευρώ ενός νέου αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης. Τρεις ινδικές εταιρείες έχουν Έλληνες συνεργάτες και 15 ελληνικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Ινδία.

Οι σχέσεις Ινδίας-Ελλάδας και οι πολιτιστικοί δεσμοί χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα π.Χ. Ο Μεγασθένης —Έλληνας πρεσβευτής στην αυλή του αυτοκράτορα Μαυρία Chandragupta—ιστορικός και διπλωμάτης, έγραψε το Indika που έγινε η πρώτη αυθεντική πηγή των σχέσεων Ινδίας-Ελλάδος. Ο Δημήτριος Γαλανός (1760-1833), Έλληνας Ινδολόγος με φήμη, πέρασε 47 χρόνια στην Ινδία, σπούδασε σανσκριτικά στο Benares, μετέφρασε σανσκριτικά κείμενα στα ελληνικά, συνέταξε ένα σανσκριτικό-αγγλο-ελληνικό λεξικό και διέδωσε τις φιλοσοφικές και θρησκευτικές ιδέες της Ινδίας σε Ευρώπη. Το JNU, Νέο Δελχί έχει τον Δημήτριο Γαλανό ως Έδρα Ελληνικών Σπουδών. Η ανάλυση DNA 14 σκελετών από τη λίμνη Roopkund αποκάλυψε την ελληνική γενετική καταγωγή!

Η Ινδία έχει δύο ελληνικά κέντρα στην Καλκούτα και το Βαρανάσι, ενώ η Αθήνα φιλοξενεί το ινστιτούτο Yoga, το ινδικό κέντρο χορού, το Bollywood Dance & Academy, το Brahma Kumaris Centre, το Sahaja Yoga Center και το Art of Living. Το ICCR προσφέρει υποτροφίες στους Έλληνες φοιτητές για σπουδές στην Ινδία. Στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου 13.000-15.000 Ινδοί, ενώ και οι Έλληνες εκτιμούν βαθιά τον ινδικό πολιτισμό.

Πολιτιστική Συμφωνία καθοδηγεί τις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές σχέσεις τους. Στα πανεπιστήμια της Ινδίας διδάσκονται ελληνική γλώσσα, ιστορία και φιλοσοφία. Η ελληνική κουλτούρα και η ινδική κουλτούρα με την πλούσια κληρονομιά τους μπορούν να προσφέρουν ένα ισχυρότερο πολιτιστικό πλαίσιο στη σχέση που αναδύεται».

Για να καταλήξει στο πόσο επιτακτική είναι η απόλυτη σύγκλιση των δυο χωρών: «Η Ινδία και η Ελλάδα έχουν συμφωνίες για πολιτιστικές ανταλλαγές, διπλή φορολογία, οικονομική, επιστημονική, εμπορική, τεχνική, τουριστική, άμυνα, γεωργία και επενδύσεις. Η Τουρκία βασανίζει την Ελλάδα στη Μεσόγειο και την Ινδία στο Κασμίρ. Η σύγκλιση μεταξύ τους έχει καταστεί στρατηγική επιταγή».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This