Συνέντευξη Ζέρβα: Προτιμώ το κουλούρι από την μπουγάτσα και τις Θεσσαλονικιές από τις Αθηναίες

Must Read

Μιλάει χωρίς δισταγμό για όλα, έχει ισχυρή άποψη για την πολιτική, είναι μπον βιβέρ και πιστεύει βαθιά μέσα του ότι «η ζωή χωρίς έρωτα είναι κατάρα». Ο λόγος για τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, του οποίου το τηλέφωνο χτυπά αδιάκοπα από την ώρα που εξελέγη, κάνοντάς τον να υποστηρίζει ότι τελικώς ισχύει αυτό που λέμε «τα παράπονά σου στον δήμαρχο».

Ο ανατρεπτικός Κωνσταντίνος Ζέρβας, που είναι βέβαιος ότι θα είναι εκείνος που ως δήμαρχος θα εγκαινιάσει το μετρό της πόλης, παραδέχεται ότι όντως η εξουσία έλκει τα φλερτ, ότι οι Θεσσαλονικιές είναι σίγουρα ωραιότερες γυναίκες από τις Αθηναίες και ότι για το ξεκίνημα της μέρας του από την περίφημη μπουγάτσα της πόλης προτιμά το παραδοσιακό της κουλούρι.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέει ότι, εάν αντιληφθεί ότι η πολιτική του πρωθυπουργού δεν εξυπηρετεί τη Θεσσαλονίκη, τότε θα παλέψει μόνο για τους πολίτες της, με την πλευρά των οποίων βρίσκεται.

Όσο για τον Αλέξη Τσίπρα, βρίσκει ότι ωριμάζει και πιάνει τα μηνύματα των καιρών. Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος διαλέγει, όπως μας εκμυστηρεύεται, να μην είναι στη ζωή ατσαλάκωτος και στημένος, δεν δίστασε να φωτογραφηθεί γυμνός για φιλανθρωπικό σκοπό κάποια χρόνια πριν, αλλά γι’ αυτό διόλου δεν τον… μάλωσαν η μητέρα και οι αδελφές του, που είναι η δική του οικογένεια.

Ποια είναι η τελευταία σκέψη το βράδυ και η πρώτη το πρωί ενός ανθρώπου που διοικεί μια ολόκληρη πόλη; Το κινητό τη νύχτα χτυπάει πιο συχνά; Εχει αλλάξει πολύ η ζωή σας;

Ναι, φυσικά έχει αλλάξει. Ισχύει αυτό που λέμε «τα παράπονά σου στον δήμαρχο»! Το κινητό δεν σταματά να χτυπά, ακούω από τα πιο σοβαρά έως τα πιο απίθανα. Είμαστε σε μια εποχή με προβλήματα πολλά και παντού. Η πρώτη και η τελευταία σκέψη της ημέρας μου είναι ότι είμαστε καλά και προσπαθούμε για το καλύτερο, για την πόλη μου και τους ανθρώπους της. Να καταφέρω με τους συνεργάτες μου να βελτιώσουμε την καθημερινότητα το συντομότερο και να αφήσουμε το θετικό μας στίγμα στη Θεσσαλονίκη τού αύριο. Νιώθω πάντα ένας πολίτης που ζούσε και ζει καθημερινά την πόλη του.

Ποια είναι η αλήθεια για το μετρό Θεσσαλονίκης; Εσείς θα το εγκαινιάσετε ολοκληρωμένο και εν λειτουργία ή θα πάει παραπέρα;

Είναι το όνειρό μου: να εγκαινιάσω το έργο που θα αλλάξει τη ζωή της πόλης ως δήμαρχός της. Και πιστεύω ότι θα το ζήσω.
Κάποιοι δυστυχώς το χρησιμοποιούν για προβολή και ως πεδίο αντίδρασης. Εμείς θέλουμε και τα αρχαία και το μετρό. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Να λειτουργεί το μετρό και να θαυμάζουμε τη βυζαντινή οδό. Αυτή είναι η αλήθεια. Η μέθοδος είναι θέμα των ειδικών, όχι οποιουδήποτε. Κανείς δεν δικαιούται να διχάζει την πόλη, κανείς δεν δικαιούται να χρησιμοποιεί τα δικαστήρια για να δημιουργεί καθυστερήσεις. Και ως δήμαρχος της πόλης δεν μπορώ να αγνοώ τη μακροχρόνια ταλαιπωρία των συμπολιτών μου! Η Αθήνα έχει έξι μέσα μαζικής μεταφοράς και η Θεσσαλονίκη ένα και αυτό σε τραγική κατάσταση. Κάποιοι φαίνεται ότι δεν θέλουν να αλλάξει αυτό.

Η Θεσσαλονίκη «ζηλεύει» την Αθήνα, χρόνια τώρα. Γιατί να θέλει να γίνει όμως Αθήνα; Τι της λείπει;

Δεν ζηλεύουμε την Αθήνα. Η Θεσσαλονίκη έχει μια αδιάλειπτη αστική ιστορία 24 αιώνων. Εκείνο ίσως που αντιλαμβάνονται όλοι ως ζήλια είναι η απαίτηση που έχουμε εδώ στη βόρεια Ελλάδα για μια ίση και αναλογική μεταχείριση σε θέματα υποδομών, αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και γενικότερου ενδιαφέροντος. Αλλωστε η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με ιδιαιτερότητες. Εχει δική της δυναμική, δικές της προκλήσεις και συγκριτικά πλεονεκτήματα. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό στην Αθήνα. Μας λείπουν οι μεγάλες υποδομές και το ενδιαφέρον από την κεντρική εξουσία – ελπίζω αυτό να αλλάξει. Θα έλεγα ότι μας λείπουν και πρωταθλήματα, αλλά και εδώ έχουμε κάνει την αρχή.

Πώς κρίνετε τις πρώτες μέρες του Κυριάκου Μητσοτάκη; Νιώθετε ότι έχει μετανιώσει που δεν σας πίστεψε;

Χαίρομαι με την ορμή και την ταχύτητα που ξεκίνησε η κυβέρνησή του. Πρέπει επιτέλους να λύνουμε προβλήματα και εκκρεμότητες πολλών ετών που μας ταλαιπωρούν. Είναι μεταρρυθμιστής, έχει παγκόσμιο βλέμμα και εκτιμώ ότι γνωρίζει τη στρατηγική κατεύθυνση όπου πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα. Είμαι αισιόδοξος, διατηρώ άριστες σχέσεις και πιστεύω ότι θα αφήσει θετικό αποτύπωμα η διακυβέρνησή του. Βλέπει και βλέπω μπροστά και έχουμε μαζί του, αλλά και με τους συνεργάτες του, μια εξαιρετική συνεργασία για το όφελος της Θεσσαλονίκης. Του έχω πει στις συναντήσεις μας, και το γνωρίζει και ο ίδιος, πως, αν θεωρήσω ότι η πολιτική του δεν εξυπηρετεί τη Θεσσαλονίκη, θα του το πω και θα διεκδικήσω για την πόλη και τους πολίτες.

Για τον Τσίπρα έχετε άποψη;

Είναι ένας έξυπνος άνθρωπος, που κατάφερε να δημιουργήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα ισχυρό κόμμα εξουσίας, κατάφερε να γίνει πρωθυπουργός και να εκπροσωπήσει ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Θα ήταν ψέμα να πω πως συμφωνώ με όλες τις πολιτικές επιλογές του, όμως δεν μπορώ παρά να αναγνωρίσω ότι είναι ένα πολιτικό πρόσωπο της Ελλάδας που και λόγω του νεαρού της ηλικίας θα παραμείνει στα πράγματα αρκετό καιρό. Ελπίζω ο ρόλος που θα διαδραματίσει να είναι θετικός. Σημειώστε πως φαίνεται ότι λαμβάνει τα μηνύματα των καιρών και μάλλον ωριμάζει και αυτός πολιτικά.

Ένας Μακεδόνας δήμαρχος αντέχει να υποδέχεται στην πόλη του «Βορειομακεδόνες»;

Δεν έχω πρόβλημα, ποτέ δεν είχα με τους ανθρώπους. Και δεν είχαν και οι Μακεδόνες συμπολίτες μου. Εδώ και 20 χρόνια οι βόρειοι γείτονές μας αλλά και δικοί μας πηγαινοέρχονται χωρίς κανένα πρόβλημα. Πρόβλημα έχω με τη Συμφωνία των Πρεσπών, που τη θεωρώ κακή συμφωνία, αντίθετη με αυτό που νιώθει η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων, μια συμφωνία που θα δημιουργήσει προβλήματα σε βάθος χρόνου.

Τι προτεραιότητες έχετε θέσει για την πόλη;

Καθαριότητα, ευταξία, κανόνες παντού και πάντα. Ολοκλήρωση μεγάλων έργων υποδομής. Αποκατάσταση των δημόσιων συγκοινωνιών. Συμμετοχή της Θεσσαλονίκης στον μελλοντικό εθνικό σχεδιασμό μεγάλων έργων νέας γενιάς. Αναπτυξιακή τροχιά, ενίσχυση επιχειρηματικότητας, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αύξηση εισοδημάτων για τους πολίτες. Ψηφιακή μετάβαση του δήμου και μετατροπή της πόλης σε smartcity.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας μέρος στη Θεσσαλονίκη; Μπουγάτσα πού τρώτε;

Πολλά τα αγαπημένα σημεία. Τα τελευταία χρόνια όμως η Νέα Παραλία είναι η περιοχή που αγαπώ. Το ίδιο θα σας πουν και οι Θεσσαλονικείς, καθώς έχουν αγκαλιάσει το έργο, θα τους δείτε κατά εκατοντάδες να περπατούν, να κάνουν ποδήλατο, να βγάζουν τα κατοικίδιά τους. Είναι λίγες οι πόλεις με αυτό το προνόμιο ενός παραλιακού μετώπου χιλιομέτρων. Είναι δε τόσο πολύς ο κόσμος, που σχεδιάζουμε και την επέκταση της παλιάς παραλίας, τη διαπλάτυνσή της ώστε να μπορούν να απολαύσουν όλοι αυτήν τη διαδρομή. Τώρα μπουγάτσα δεν θα κατέβω να αγοράσω. Προτιμώ το κουλούρι της Θεσσαλονίκης. Πιο ελαφρύ και πολύ λιγότερες θερμίδες.

Η δουλειά κάνει τους άντρες, σύμφωνα με γνωστό τραγούδι, ή η ομάδα ποδοσφαίρου στην οποία πιστεύουν οι άντρες;

Δεν ξέρω αν η δουλειά κάνει τους άντρες, φέρνει όμως σίγουρα τα αποτελέσματα. Το «δουλειά, δουλειά, δουλειά» που έχω υποστηρίξει ως βασική φιλοσοφία της νέας διοίκησης δεν είναι απλό σύνθημα. Ο,τι έχει επιτευχθεί στην πόλη, ό,τι έχει επιτευχθεί στη χώρα, κρύβει πίσω του ατελείωτες εργατοώρες ανθρώπων ταγμένων σε μία υπόθεση. Αυτή είναι η συνταγή της επιτυχίας.
Η ομάδα που αγαπά καθένας, ναι, είναι κάτι σημαντικό. Οπως έχει ειπωθεί, «το ποδόσφαιρο είναι το πιο σημαντικό πράγμα από τα ασήμαντα στη ζωή».

Ντύνεστε πολύ κομψά. Ποιος σας φροντίζει; Έχετε στιλίστα ή μόνος;

Μόνος μου ντύνομαι. Το πολύ πολύ να ρωτήσω κάποιον συνεργάτη στο γραφείο για το χρώμα της γραβάτας ή του πουκαμίσου. Πιστεύω στην αισθητική των πραγμάτων και μοιραία και της ένδυσης. Μου αρέσει το ωραίο, όχι το επιτηδευμένο. Δεν έχω στιλίστα, αλλά εκτιμώ ότι με τον καιρό έχω διαμορφώσει ένα στιλ που ακολουθώ και βελτιώνω κατά καιρούς. Αισθητική παντού και πάντα. Από την πολιτική, τον δημόσιο χώρο μέχρι και το ντύσιμο. Μη σας φαίνεται υπερβολικό – είναι ζητούμενο.

Ποιοι αποτελούν την οικογένεια, τους δικούς σας ανθρώπους;

Η μητέρα μου και οι δύο αδελφές μου είναι η βιολογική μου οικογένεια, αλλά μας συνδέουν και σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού και αγάπης. Με στήριξαν με τον τρόπο τους σε όλες μου τις αποφάσεις και επιλογές. Το τελευταίο διάστημα -από την υποψηφιότητα για τη δημαρχία- νιώθω δικούς μου ανθρώπους και μια σειρά συνεργατών που μοιραία περνάμε πολλές ώρες της ημέρας μαζί. Εχουν γίνει μια δεύτερη οικογένεια. Με βλέπουν και τις καλές ημέρες αλλά και τις δύσκολες. Και χαμόγελα αλλά και νεύρα. Τους νιώθω κοντά μου.

«Ζωή χωρίς έρωτα είναι κατάρα…»

Είχατε πει προτού γίνετε δήμαρχος ότι η εξουσία έλκει και είναι όντως αφροδισιακή. Να υποθέσω ότι τώρα που είστε ο δήμαρχος γίνεται χαμός από φλερτ;

Αντιλαμβάνομαι μια κινητικότητα αυξημένη, αλλά τα καθήκοντα του δημάρχου είναι τέτοια και τόσα, που δεν δίνουν τη δυνατότητα να παρατηρείς συστηματικά αυτές τις πινελιές.

Όλοι λένε ότι η Θεσσαλονίκη έχει πιο ωραίες γυναίκες από την Αθήνα. Το πιστεύετε;

Όποιος δεν το πιστεύει ή δεν έχει γούστο ή δεν έχει έρθει στη Θεσσαλονίκη. Μια βόλτα στους εμπορικούς της δρόμους ακόμα και το μεσημέρι θα πείσει και τον πιο δυσκολόπιστο. Τις έχει, ναι.

Ερωτας υπάρχει στη ζωή σας;

Ζωή χωρίς έρωτα είναι κατάρα.

Εξεπλάγην όταν διάβασα ότι έχετε κάνει γυμνή φωτογράφιση. Τι εμπειρία ήταν αυτή;

Συμμετείχα στην εκστρατεία για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, που εορτάζεται την 1η Δεκεμβρίου, και φωτογραφήθηκα μαζί με άλλους Θεσσαλονικείς με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου.  Ηταν μια εμπειρία δυνατή, που τη θυμάμαι καθώς κλήθηκα να υπερβώ μια σειρά ανασταλτικών παραγόντων και σκέψεων, αλλά ο σκοπός ήταν σημαντικός. Αλλωστε ποτέ δεν επέλεξα στη ζωή μου να μείνω ατσαλάκωτος και στημένος. Πιστεύεις σε μια ιδέα, σε έναν σκοπό; Αν ναι, τον στηρίζεις.

*Συνέντευξη του Κωνσταντίνου Ζέρβα στην εφημερίδα «Espresso» από την Βίβιαν Μπενέκου

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This