Όπισθεν ολοταχώς: «Όχι» από την Κομισιόν στο πλαφόν στο φυσικό αέριο – Ο ρόλος του Βερολίνου

Ακόμα και τον εαυτό της ακυρώνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν!

Must Read

Εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και πολλοί οικονομολόγοι, υποστηρίζουν ότι το ίδιο αποτέλεσμα με το ανώτατο όριο (πλαφόν) στις τιμές του φυσικού αερίου, θα μπορούσε να επιτευχθεί και μέσω των κοινών αγορών.

Αψηφώντας τις εκκλήσεις 15 χωρών της ΕΕ (μεταξύ αυτών της Ελλάδας και της Γαλλίας), ακόμη και τις φωνές μεταξύ των Επιτρόπων, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αποφάσισε να μην προτείνει πλαφόν τιμών στις εισαγωγές φυσικού αερίου, σύμφωνα με το Politico.

Βέβαια, το παράδοξο είναι πως στις αρχές Σεπτεμβρίου, η ίδια η φον ντερ Λάιεν, δήλωνε υπέρ του πλαφόν!

«Θα προτείνουμε μια ανώτατη τιμή για το ρωσικό αέριο… Πρέπει να κόψουμε τα έσοδα της Ρωσίας που χρησιμοποιεί ο Πούτιν για να χρηματοδοτήσει αυτό το φρικτό πόλεμο στην Ουκρανία», είχε πει χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους.

«Η Γενική Διευθύντρια Ενέργειας της Κομισιόν Ditte Juul-Jørgensen, είπε στους θυμωμένους Ευρωπαίους διπλωμάτες ότι αντί για ανώτατο όριο, η Επιτροπή θα παρουσίαζε ένα ‘non-paper’ με προτάσεις για κοινές αγορές».

«Μετά την ανακοίνωση της Juul-Jørgensen, ένας διπλωμάτης πήρε τον λόγο καταχειροκροτούμενος και δήλωσε ότι η υποσχεθείσα πρόταση της Επιτροπής ήταν στην πραγματικότητα ένα non-paper. Είναι non-paper για την Επιτροπή, αλλά είναι non-paper για τα κράτη μέλη επειδή δεν υπάρχει ακόμη και είναι non-paper γιατί στην πραγματικότητα δεν εισάγει νέες λύσεις», σημειώνει το Politico, παρουσιάζοντας το παρασκήνιο των αντιδράσεων.

Ο ρόλος του Βερολίνου

Ωστόσο, η Γερμανία από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι εάν επιβληθεί το ανώτατο όριο, το φυσικό αέριο θα πρέπει να αναδιανεμηθεί πολιτικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ, αντί να κατανεμηθεί από τις δυνάμεις της αγοράς.

Τρεις διπλωμάτες είπαν στο Playbook ότι ειδικά το Βερολίνο έχει προειδοποιήσει τη φον ντερ Λάιεν να μην προτείνει τέτοιο ανώτατο όριο, καθώς φοβάται ότι από τη στιγμή που μια πρόταση τεθεί στο τραπέζι, θα είναι πιο δύσκολο να απορριφθεί στο συμβούλιο.

Η Γερμανία μπόρεσε να πλειοδοτήσει σε βάρος των γειτόνων της για να εξασφαλίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου που θα χρειαστεί για το χειμώνα. Ο συνασπισμός συζητά τώρα μια εθνική επιδότηση της τιμής του φυσικού αερίου για να μειώσει τις τιμές για τους καταναλωτές.

Κατά το Politico, οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε αυξημένη κατανάλωση – ένας τοξικός συνδυασμός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις, προειδοποιούν οι αξιωματούχοι.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This