Ο Ελπιδοφόρος και τα ψηφαλάκια

Οι κατηγορίες για φιλικές δηλώσεις προς την Τουρκία και η εμπλοκή της ομογένειας στις ελληνικές εκλογές

Must Read

Οξύμωρα πράγματα συμβαίνουν στις ΗΠΑ τον τελευταίο καιρό. Από τη μια βγήκε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και «τα έσουρε» στους Τούρκους, απαιτώντας δημόσια, παρουσία του Κύπριου Προέδρου Ν. Αναστασιάδη, να σταματήσει άμεσα η παράνομη κατοχή της μισής νήσου.

Ισως για να δικαιολογήσει έτσι παλαιότερες αστοχίες του. Από την άλλη, συγκεκριμένα πρόσωπα της ομογένειας τον κατηγόρησαν για αφωνία και πως «δεν τόλμησε να πει κουβέντα». Γιατί του «την πέφτουν», κατηγορώντας τον ως «τουρκόσπορο», «πράκτορα των Τούρκων» και… «νεροκουβαλητή των συμφερόντων του Ερντογάν». Εμαθα, λοιπόν, μια άλλη διάσταση που έχει να κάνει με τον πολιτικό «έλεγχο» της ομογένειας. Γιατί έρχονται και εθνικές εκλογές και -μην ξεχνάμε- η Ορθοδοξία έχει ρόλο στην ομογένεια σε Αμερική, Αυστραλία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πολεμική που ασκούν στον Ελπιδοφόρο είναι έντονη, με σκοπό -λένε κάποιοι- να μειώσουν την επιρροή του στην ομογένεια παρουσιάζοντάς τον ως «άνθρωπο των Τούρκων». Bέβαια, αυτοί που ξέρουν τον Ελπιδοφόρο από διάκο του Οικουμενικού Πατριάρχη (και πνευματικού του πατέρα) τα βλέπουν αλλιώς. Μιλούν για ένα πρόσωπο που ως παιδί ξεριζώθηκε κι αυτό από το Μακροχώρι της Κωνσταντινούπολης κι έφυγε οικογενειακώς ως πρόσφυγας στην Ελλάδα. Ως ηγούμενος της Χάλκης και ως Μητροπολίτης Προύσης, μαζί με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, έκαναν διεθνώς γνωστό το πρόβλημα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και την προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων στην Πόλη.

Σήμερα, ο Ελπιδοφόρος από την Αμερική και ο Πατριάρχης από το Φανάρι είναι σε ανοιχτή γραμμή για όλα τα θέματα, και κυρίως για να γίνει η Αγία Σοφία και πάλι μουσείο. Παρ’ όλα αυτά, σε επίπεδο ομογένειας, συγκεκριμένοι κύκλοι επιμένουν. Τον κατηγορούν πως «δεν χάνει πρόσκληση» όταν τον καλούν οι Τούρκοι ή πως «δεν αντιδρά όσο θα έπρεπε». Για να είμαι ειλικρινής, ούτε τον προκάτοχό του, Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, ούτε άλλους αρχιερείς που υπηρετούν σε υψηλές θέσεις ανά τον κόσμο είδα να έχουν βγει «απέναντι» στον Ερντογάν. Ο Ελπιδοφόρος λέει και κάτι, συχνά πυκνά.

Πρόσωπα της Κυπριακής Δημοκρατίας, έμαθα, έπεσαν από τα σύννεφα όταν κυκλοφορούσαν σε μηνύματα στα social media και σε Whatsapp -μετά το δείπνο που παρέθεσαν οι ελληνοκυπριακές ομογενειακές οργανώσεις- και κατηγορούσαν τον Ελπιδοφόρο ότι δεν έκανε καμιά αναφορά στην εισβολή των Τούρκων και την κατοχή, και μίλησε γενικά και αόριστα για «ενότητα». Παρότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είπε ξεκάθαρα: «Δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μας μέχρι να επιτύχουμε τον δίκαιο σκοπό μας, την απελευθέρωση της Κύπρου μας». Αρα παίζεται περίεργο παιχνίδι.

Πολιτικό παρασκήνιο

Μαθαίνω πως αυτός που φέρεται ως το κέντρο που έχει βάλει «στο μάτι» τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο λέγεται Εντι Ζεμενίδης και συστήνεται ως «εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας». Δεν ξέρω πόσα μέλη έχει αυτό το κλαμπ. Στο facebook μαζεύει καμιά δεκαριά likes, πάντως, κάθε ανάρτηση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει, όμως, μεγάλες «άκρες». Πρόσφατα βραβεύτηκε από τον πρωθυπουργό «για την προσφορά του στην ομογένεια» και πολλοί θεωρούν σίγουρη την ένταξή του από τον Κ. Μητσοτάκη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ.

Μήπως ένας Αρχιεπίσκοπος με μειωμένη επιρροή στην ομογένεια έναντι πολιτικών προσώπων θα ήταν προτιμότερος; Ισως… Γιατί, όπως λένε και στο χωριό, στην… Πενσιλβανία, «είναι πολλές οι ψήφοι της ομογένειας»…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This