Οι αξίες του Κωνσταντίνου Καραμανλή είναι το σύγχρονο όραμα της κεντροδεξιάς

Must Read

της Όλγας Κεφαλογιάννη*

 

Νιώθω μεγάλη συγκίνηση που βρίσκομαι σήμερα εδώ, σε αυτόν το μοναδικό χώρο …. Νιώθω τιμή που βρίσκομαι αναμεσά σας … Ανάμεσα σε όλους και όλες εσάς που μοιραζόμαστε τις ίδιες ρίζες …Τις ίδιες αξίες …Τa ίδια ιδανικά.. Νιώθω τιμή που βρίσκομαι στην πατρίδα μου …Στον τόπο που γεννήθηκε, μεγάλωσε και πολιτεύτηκε ο Ιωάννης Κεφαλογιάννης. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Δήμαρχο Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη, για την πρωτοβουλία αυτής της ξεχωριστής εκδήλωσης, στη μνήμη του Ιωάννη Κεφαλογιάννη, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από τότε που έφυγε από κοντά μας.Να ευχαριστήσω ιδιαίτερα, μέσα από την καρδιά μου, τον πρώην πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο Κώστα Καραμανλή, που τιμά τη σημερινή εκδήλωση ως κεντρικός ομιλητής. Ηπαρουσία του, ο λόγος, το ήθος του,προσδίδουν μια μοναδική αξία στη συνάντησή μας …

Αποτελούν ένα διαρκή σημείο αναφοράς … Υπενθυμίζουν μια σχέση εμπιστοσύνης και αποδοχής, που αγγίζει τηνπλειοψηφία των Ελλήνων. Είναι γνωστό ότι με τον Γιάννη Κεφαλογιάννη τους συνέδεαν στενοί δεσμοί φιλίας, εκτίμησης και αλληλοσεβασμού. Μα πάνω από όλα τους συνέδεε ένας ακόμα ισχυρός δεσμός. Η βαθιά τους αγάπη για την πατρίδα και τον ελληνικό λαό. Γι’ αυτό άλλωστε, ο πάντα διορατικός Ιωάννης Κεφαλογιάννης, πίστεψε, πρότεινε και στήριξε το 1997, την ανάδειξη του Κώστα Καραμανλή ωςπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας.Και δικαιώθηκε απόλυτα για αυτή του την πολιτική πρωτοβουλία.

Θα πρέπει όμως να ευχαριστήσω όλους και όλες εσάς, που ανταποκριθήκατε σε αυτό το κάλεσματιμής. Γιατί εσείς, είστε η ζωντανή μνήμη, του ανθρώπου που με κάθε τρόπο, ως γιατρός, βουλευτής, υπουργός, υπηρέτησε και τίμησε τον λαό και τον τόπο του. Χτίζοντας μία πανίσχυρη σχέση σεβασμού και αφοσίωσης. Εσείς, είστε αυτοί που γνωρίζετε καλύτερα απ’ όλους…Την πορεία, το έργο, το πάθος, την προσφορά του …Γνωρίζετε ότι από τις 11 Μαΐου του 1958, την ημέρα που οι πολίτες του Νομού Ρεθύμνης εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους τον Ιωάννη Κεφαλογιάννη, εκείνος δεν σταμάτησε ούτε στιγμή, να δίνει ανένδοτες πολιτικές μάχες…Μάχες – σταθμούς για την πατρίδα και τη Δημοκρατία. Για το κοινό καλό του τόπου του και του συνόλου του ελληνικού λαού. Ως βουλευτής 14ων συναπτών κοινοβουλευτικών θητειών και ως υπουργός τωνκυβερνήσεων της παράταξής μας, πορεύθηκε πάντα με όραμα, πίστη και πάθος. Συνώνυμα της ισχυρής του προσωπικότητάς …Απόλυτα ευθυγραμμισμένος,με τη συνέπεια και την υπευθυνότητα που τον διέκριναν … Μα πάνω από όλα σταθερός στις ηθικές του αξίες, για αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, πρόοδο και προκοπή. Αξίες με τις οποίες περιέβαλλε και την πολυαγαπημένη του οικογένεια ….Τη σύζυγό του Ελένη και εμάς, τις τρείς του κόρες …Θέλοντας πάντανα πορευτούμε στη ζωή μας με εφόδια τη μόρφωση, τη συγκρότηση και την εντιμότητa. Ως πατέρας, μας δίδαξε τον σεβασμό με αυστηρότητα, αλλά πάντα μεαπεριόριστη στοργικότητα και αγάπη.

 

Η ζωή του Ιωάννη Κεφαλογιάννη είχε ως επίκεντρο τον άνθρωπο.

 

Γι’ αυτό και παρά τη μεγάλη πολιτική του διαδρομή, παρέμεινε ο γιατρός που νοιαζόταν για τον συνάνθρωπο του. Παρέμεινε, επίσης, αμετακίνητα,βαθιά δημοκράτης, αφοσιωμένος στις αρχές και τις αξίες της παράταξης την οποία πίστευε και αγαπούσε.Πρώτα της ΕΡΕ και κατόπιν, μεταπολιτευτικά, της ΝΔ, ακολουθώντας πάντα και συνειδητά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τις αξίες του. Γιατί ήταν απόλυτα βέβαιος, ότι αυτές οι αξίες, ήταν είναι και θα είναιπάντα η μόνη εγγύηση …για την ανάπτυξη, τη δικαιοσύνη, την πρόοδο και την ευημερία του τόπου.Είναι οι ίδιες, διαχρονικές αξίες γύρω από τις οποίες συγκροτείται και το σύγχρονο όραμα της κεντροδεξιάς παράταξης.

Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις νέες,σύνθετες προκλήσεις.

Μέσα σε ένα περιβάλλον παγκόσμιας αποσταθεροποίησης, θα πρέπει να δείξουμε ισχυρά αντανακλαστικά, πάντοτε όμως με επίκεντρο τον άνθρωπο. Γιατί αυτή είναι η παράταξη μας. Είναι ο εκφραστής όλων των Οδημιουργικών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας, ο υπερασπιστής της συλλογικής αλληλεγγύης, ο θεματοφύλακας του κοινωνικού κράτους,

ο εγγυητής του κράτους δικαίου. Είναι η δύναμη της προόδου και της ευημερίας. Ο αμετακίνητος εκφραστής του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας. Όπως αυτός διατυπώθηκε από τον ιδρυτή Κωνσταντίνο Καραμανλή, και όπως αυτός ορίζεται σήμερα, μέσα στις νέες, επικίνδυνες συνθήκες ανακατάταξης. Θα πρέπει λοιπόν, να στεκόμαστε διαρκώς στο ύψος των περιστάσεων. Να τολμάμε να κοιτάμε πάντα στα μάτια τον ελληνικό λαό.Προστατεύοντας πάνω από όλα, τους θεσμούς της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο. Γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να κοιτάξουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος να ξεπεράσουμε και αυτή τη δύσκολη συγκυρία.Το παρελθόν μας διδάσκει … Οι άνθρωποί του μας εμπνέουν …

Η μνήμη, ο αγώνας κόντρα στη λήθη, η απόδοση τιμών σε πολιτικούς που σημάδεψαν το δημόσιο βίο με το πέρασμά τους, αποκτά σήμερα μοναδική αξία. Τιμή λοιπόν, σε όσους αγωνίστηκαν για τον άνθρωπο, την πατρίδα και τη Δημοκρατία.

Η μνήμη τους οφείλει να εμπνέει το σήμερα για ένα καλύτερο αύριο. Τιμήστον πολιτικό, τον οικογενειάρχη τον Ανωγειανό, Ιωάννη Κεφαλογιάννη …

*Χαιρετισμός στην εκδήλωση προς τιμήν του Γ. Κεφαλογιάννη στα Ανώγεια

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Εστία της Κυριακής

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This