Βαθαίνει το ρήγμα στην ΕΕ: Μετά το φυσικό αέριο, διαφωνίες και για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Ελλάδα, Μάλτα και Κύπρος, «απέναντι» από τις Βρυξέλλες

Must Read

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επιβάλει όγδοο γύρο κυρώσεων στη Ρωσία, εκτός εάν τα κράτη μέλη της συμφωνήσουν να συμπεριλάβουν ανώτατο όριο τιμών (πλαφόν) στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Αυτή η κίνηση έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε πολλά κράτη και θα μπορούσε να βλάψει περαιτέρω την ήδη τρικλίζουσα οικονομία του μπλοκ.

Οι πρεσβευτές της ΕΕ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες σήμερα το πρωί, σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε συμφωνία. Εκτός από τις κυρώσεις σε Ρώσους πολιτικούς και τους περιορισμούς στις εξαγωγές σε χημικά, ηλεκτρονικά και αεροπορικά εξαρτήματα, η ηγεσία της Ένωσης θέλει να επιβάλει ανώτατο όριο τιμής στις θαλάσσιες εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Παρά την αντίθεση από την Ουγγαρία –η οποία έχει αντιταχθεί σε κάθε περαιτέρω κύρωση στη ρωσική ενέργεια– και την άρνηση από την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, ένας διπλωμάτης της ΕΕ είπε στο Politico ότι «δεν θα υπάρξει πακέτο κυρώσεων χωρίς το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου».

Οι Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν διευρύνει το μερίδιο αγοράς στις ρωσικές συναλλαγές από τότε που ξεκίνησε η στρατιωτική δραστηριότητα στην Ουκρανία, ενώ το μεγαλύτερο μητρώο σημαιών της Ευρώπης, η Μάλτα, ότι επισήμανε πως 37 από τα 263 δεξαμενόπλοια που είχαν καταπλεύσει σε βασικούς εξαγωγικούς λιμένες τον Σεπτέμβριο, ήταν δικά της.

«Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα έχουν μεγάλες ναυτιλιακές βιομηχανίες και ανησυχούν ότι το νέο πακέτο θα μπορούσε να τους στερήσει ζωτικά έσοδα», ανέφερε το Politico, επικαλούμενο πολλούς διπλωμάτες.

Ο περιορισμός θα λειτουργούσε με την επιβολή εμπάργκο σε όλες τις θαλάσσιες εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία με τιμές πάνω από ένα συγκεκριμένο σημείο. Το ποσό θα καθοριστεί ακριβώς πάνω από το κόστος παραγωγής, δίνοντας στους Ρώσους παραγωγούς αρκετά έσοδα για να παραμείνουν «ζωντανοί», ενώ θα τους στερήσει τα κέρδη ρεκόρ που αποκομίζουν από τις προηγούμενες κυρώσεις που οδήγησαν τις τιμές της αγοράς στα ύψη.

Το εμπάργκο πιθανότατα θα επιβληθεί από ασφαλιστικές εταιρείες ναυτιλιακών εταιρειών, οι οποίες θα αρνούνταν την ασφάλιση των αποστολών πετρελαίου με τιμή πάνω από το καθορισμένο σημείο.

Ωστόσο, η Ρωσία θα μπορούσε να απαντήσει απλώς αρνούμενη να στείλει το πετρέλαιό της σε χώρες που πληρώνουν τόσο χαμηλές τιμές και να το πουλήσει σε άλλους ξένους αγοραστές.

Η Τουρκία, η Κίνα και η Ινδία είναι οι τρεις μεγαλύτεροι εισαγωγείς ρωσικών ορυκτών καυσίμων εκτός ΕΕ και καμία τους δεν θα είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί με τις νέες κυρώσεις.

Ενώ το 90% του παγκόσμιου ναυτιλιακού στόλου πετρελαίου είναι ασφαλισμένο από εταιρείες με έδρα το Λονδίνο (το ΗΒ υποστηρίζει το ανώτατο όριο τιμών), η Κίνα και η Ινδία δέχονται ήδη κάλυψη από ρωσικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This