Σκανδαλώδης αλλαγή για την παροχή φυσικού αερίου στην Καστοριά!

Μείζον θέμα με τον αγωγό ΤΑΡ

Must Read

Γράφει η Ολυμπία Τελιγιορίδου*

 

Το 2013 κυρώθηκε στην Βουλή η συμφωνία με την κοινοπραξία ΤΑΠ για την διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου από την χώρα μας, χωρίς καμία πρόβλεψη για κατασκευή σημείων εξόδου στη Δυτική Μακεδονία ώστε να επωφεληθεί η περιοχή από την διέλευση του αγωγού με την τροφοδοσία σε δίκτυα διανομής φυσικού αερίου.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με συστηματική προσπάθεια επαναδιαπραγματεύτηκε με την κοινοπραξία του ΤΑΠ και εξασφάλισε από το 2017 τη διανομή φυσικού αερίου με δύο πύλες εξόδου στις περιοχές Πορειάς Καστοριάς και Περδίκκα Εορδαίας.

Για το σκοπό αυτό εκπονήθηκε στη συνέχεια Μελέτη Κόστους-Οφέλους και σχεδιάστηκε το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ, το οποίο προέβλεπε την κατασκευή δικτύου διανομής στην Καστοριά, στο Άργος Ορεστικό, στους Μανιάκους. Εξασφαλίστηκε επίσης η χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ και από ίδια κεφάλαια της εταιρείας που περιλάμβαναν χαμηλότοκο δάνειο Επενδυτικής από την Ευρωπαϊκή Τράπεζας Επενδύσεων. Στον προγραμματισμό υπήρχε χρονοδιάγραμμα έναρξης εργασιών το Δεκέμβριο του 2019.

Η αλλαγή κυβέρνησης και περιφερειακής αρχής το 2019 καθυστέρησε για τρία χρόνια την έναρξη των εργασιών με αοριστολογίες και πολιτικάντικες δικαιολογίες που επιχειρούσαν να επιρρίψουν ευθύνες για δήθεν έλλειψη σχεδιασμού από την προηγούμενη κυβέρνηση και με σκοπό την οικειοποίηση του έργου από τη ΝΔ και την εξυπηρέτηση άλλων στοχεύσεων.

Μετά από 3 χρόνια κυβερνητικών παλινωδιών έγινε η έναρξη των εργασιών τον Ιούνιο του 2022. Δεν άργησε όμως να αποκαλυφθεί πως συνεχίζεται ο εμπαιγμός των πολιτών της περιοχής μας.

Πιο συγκεκριμένα παρά την έναρξη των εργασιών του δικτύου αλλάζει και πάλι ο σχεδιασμός. Σύμφωνα με τα τελευταία νέα για την αναθεώρηση του δεκαετούς προγράμματος (2021-2031) του ΔΕΣΦΑ γίνεται αναφορά για αλλαγή σε σχέση με την τροφοδοσία των περιοχών μας. Διαβάζουμε μάλιστα πως η ITALGAS η οποία κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο της ΔΕΔΑ, κατέληξε στο να κατασκευάσει δεξαμενές, και όχι σταθμό αποσυμπίεσης στην Πορειά,  για να υποδεχθεί το ακριβότερο μεταφερόμενο LNG.

Αντί δηλαδή για την παροχή φυσικού αερίου από τον αγωγό TAP, που περνά από την περιοχή μας και κυριολεκτικά κάτω από τα πόδια μας,  προκρίνεται η παροχή με υγροποιημένο αέριο LNG που θα μεταφέρεται στην Καστοριά με φορτηγά από την Ρεβυθούσα.

Αποτελεί επικίνδυνη γελοιότητα αυτή η επιλογή. Είναι πλέον ξεκάθαρο με κατηγορηματικό τρόπο, πως η τύχη της χώρας μας και ιδιαίτερα της περιοχής μας τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται στα χέρια επιτήδειων που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων .

 

* Βουλευτής Π.Ε. Καστοριάς – ΣΥ.ΡΙΖ.Α – ΠΣ

Αν. Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Πρώην Υπουργός 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This