Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2023

Τουρκία: Χρησιμοποιεί τη συμφωνία με τη Λιβύη για στρατιωτική κρίση

Πίσω από τις υπογραφές κρύβονται οι προθέσεις της Άγκυρας για πρόκληση «θερμού» επεισοδίου, είτε στην περιοχή Ρόδου - Καστελόριζου, είτε σε περιοχές νότια των ανατολικών ακτών της Κρήτης

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Η νέα συμφωνία ΤουρκίαςΛιβύης για τους υδρογονάνθρακες, σε περιοχή από τις ακτές της Ρόδου μέχρι νότια της Γαύδου, είναι το αποτέλεσμα και η συνέχεια των πολιτικών παραχωρήσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 2020 προς την Τουρκία, όταν ατύπως παραχώρησε στην Τουρκία τις διεκδικήσεις ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της ΑΟΖ από τον 28ο μέχρι τον 30ό μεσημβρινό.

  • Από την Κύρα Αδάμ

Η κυβέρνηση επισήμως ενημέρωσε την Τουρκία και διεθνώς ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα σε διμερές και διεθνές επίπεδο, αν η Αγκυρα αρχίσει έρευνες στην επικαλυπτόμενη περιοχή της ελληνοαιγυπτιακής και της τουρκολιβυκής ΑΟΖ. Πίσω από τη νέα τουρκολιβυκή συμφωνία κρύβονται οι προθέσεις της Τουρκίας για πρόκληση ελληνοτουρκικού επεισοδίου, είτε στην περιοχή Ρόδου – Καστελόριζου είτε σε περιοχές νότια από τις ανατολικές ακτές της Κρήτης.

Στις 3 Οκτωβρίου 2022 η Αγκυρα, παρουσία της μισής κυβέρνησης (υπουργοί Εξωτερικών, Αμυνας, Ενέργειας, Εμπορίου, αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του προσωπικού συμβούλου του Ερντογάν), υπέγραψε στην Τρίπολη της Λιβύης με την προσωρινή κυβέρνηση της χώρας συμφωνία συνεργασίας, με την οποία εξουσιοδοτείται η Τουρκία για λογαριασμό της Λιβύης να προχωρήσει σε έρευνες, γεωτρήσεις και ενδεχομένως εξορύξεις υδρογονανθράκων σε ξηρά και θάλασσα ευθύνης και αρμοδιότητάς τους. Στη σχετική συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης αναφέρεται συγκεκριμένα: «Οι δύο χώρες θα συνεργαστούν στον τομέα της ενέργειας και εξουσιοδοτούνται αμφότερες για έρευνες στις περιοχές ευθύνης και αρμοδιοτήτων τους».

Τούτο σημαίνει ότι η Αγκυρα επιχειρεί να ελέγξει τους υδρογονάνθρακες σε μια τεράστια περιοχή, από τον 30ό μεσημβρινό και δυτικά, από τα ανατολικά παράλια της Ρόδου μέχρι το ύψος της Γαύδου και δυτικότερα. Η περιοχή αυτή περιλαμβάνει και ολόκληρη την ΑΟΖ της Λιβύης, με βάση τις συντεταγμένες της λιβυκής ΑΟΖ που κατέθεσε επισήμως ως διεκδίκηση η Λιβύη μόλις στις 4 Οκτωβρίου 2022 στον ΟΗΕ.

Περιλαμβάνει όμως και μεγάλη τμήματα μη οριοθετημένης ελληνικής ΑΟΖ, από τον 30ό μεσημβρινό και δυτικά, και ολόκληρες τις νότιες ακτές της Κρήτης, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη (όπως και όλες οι προηγούμενες) να αρνείται πεισματικά να ενημερώσει επισήμως τον ΟΗΕ και να καταθέσει συντεταγμένες για τις ελληνικές διεκδικήσεις επί της ΑΟΖ των περιοχών αυτών. Επιπροσθέτως, έχουν αρνηθεί πεισματικά να οριοθετήσουν ΑΟΖ με την Κύπρο.

Κινήσεις

Το γεγονός αυτό εξανάγκασε την κυβέρνηση Μητσοτάκη (και τον ΥΠΕΞ Δένδια) να εστιάσει την προσοχή και τη αντίδρασή της ειδικά στην περιοχή στην οποία «διασταυρώνονται» και αλληλεπικαλύπτονται η μερική ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ και η τουρκολιβυκή ΑΟΖ, αφήνοντας στην Αγκυρα το ελεύθερο των κινήσεων ανατολικά του 28ου μεσημβρινού και δυτικά του 26ου μεσημβρινού, περιοχές δηλαδή στις οποίες, δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν έχει στείλει στον ΟΗΕ συντεταγμένες διεκδίκησης ελληνικής ΑΟΖ.

Οπως φαίνεται στον χάρτη, η ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ (με πράσινη διακεκομμένη γραμμή) επικαλύπτει την τουρκολιβυκή ΑΟΖ ( με κόκκινη διαγώνια γραμμή στον χάρτη) μεταξύ 26ου και 28ου μεσημβρινού. Η τουρκολιβυκή ΑΟΖ καταλαμβάνει και την περιοχή ανατολικά της Ρόδου μέχρι το Καστελόριζο (καμπύλη με μπλε και κόκκινο χρώμα στον χάρτη), μεταξύ 28ου και 30ού μεσημβρινού. 

Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα να αντιδράσει επισήμως και διεθνώς μόνο μέσα στην οριοθετημένη με την Αίγυπτο ελληνική ΑΟΖ (παραλληλόγραμμο με μοβ χρώμα στον χάρτη). Και τούτο διότι η Ελλάδα στην εν λόγω περιοχή έχει οριοθετήσει επισήμως μόνο της ΑΟΖ με την Αίγυπτο και με κανέναν άλλο, ούτε την Τουρκία ούτε την Κύπρο ούτε τη Λιβύη. Αυτό σημαίνει ότι μόνο στην περίπτωση που τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη και γεωτρύπανα εισέλθουν στην αλληλοκαλυπτόμενη περιοχή ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ με την τουρκολιβυκή ΑΟΖ η Ελλάδα έχει το νόμιμο δικαίωμα να χρησιμοποιήσει βία με στρατιωτικά μέσα εναντίον των τουρκικών πλοίων ερευνών και ταυτόχρονα να προσφύγει στον ΟΗΕ και να ζητήσει την ακύρωση της τουρκολιβυκής ΑΟΖ.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ προειδοποιεί ότι «η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, την οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας». Και αμέσως μετά προσδιορίζει ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, για να τονίσει στη συνέχεια ότι «οποιαδήποτε αναφορά ή ενέργεια σε εφαρμογή του εν λόγω “μνημονίου” θα είναι εκ των πραγμάτων παράνομη και αναλόγως της βαρύτητάς της θα υπάρξει αντίδραση τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε επίπεδο Ε.Ε. και ΝΑΤΟ».

Με βάση τη δήλωση αυτή, η κυβέρνηση δηλώνει διεθνώς και στην Τουρκία ότι βαρύτητα δίνει μόνο στην επικαλυπτόμενη περιοχή της ελληνοαιγυπτιακής και τουρκολιβυκής ΑΟΖ (με μοβ χρώμα στον χάρτη), αφήνοντας ολόκληρη την υπόλοιπη περιοχή της Μεσογείου στη διάθεση της Τουρκίας, από το Καστελόριζο μέχρι την περιοχή της Γαύδου.

Διεκδικήσεις

Και τούτο διότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, από το 2020, μετά τα επεισόδια με το «Oruc Reis» στην περιοχή αυτή, όχι μόνο δεν εμπόδισε με στρατιωτικά μέσα το πλοίο να εκτελέσει έρευνες μέχρι τα χωρικά ύδατα των ελληνικών νήσων, αλλά επιπλέον στη Βουλή ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση υπερασπίζει την κυριαρχία μέχρι τα 6 ν.μ. των χωρικών υδάτων. Ετσι, η κυβέρνηση έχει ατύπως παραχωρήσει τις διεκδικήσεις ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της ΑΟΖ από τον 28ο μέχρι τον 30ό μεσημβρινό στην Τουρκία.

Εκτός κι αν η κυβέρνηση αποφασίσει τώρα να ανακτήσει τις παραχωρήσεις του 2020 με το «Oruc Reis» στην περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού. Μέχρι στιγμής όμως ούτε το τουρκολιβυκό μνημόνιο κατήγγειλε επισήμως στον ΟΗΕ ως παράνομο ούτε απέστειλε επισήμως στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες με τις ελληνικές διεκδικήσεις επί της ΑΟΖ στην περιοχή αυτή. Αντιθέτως, ο Ερντογάν έχει αποστείλει στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες με τις τουρκικές διεκδικήσεις στην ίδια περιοχή, με αποτέλεσμα η περιοχή να μετατρέπεται σε τουρκική δικαιοδοσία και την τουρκολιβυκή ΑΟΖ να τη νομιμοποιεί ο ΟΗΕ τον Ιανουάριο του 2021.

Το δραματικό για τη χώρα είναι το γεγονός ότι με τις παραχωρήσεις στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα νοτίως της Ρόδου και του Καστελόριζου συμφωνεί και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας. Αυτό τεκμαίρεται εκ του γεγονότος ότι ο κ. Τσίπρας από την Πράγα δήλωσε ότι «ο πρωθυπουργός πρέπει να ζητήσει από την Ε.Ε. να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, στην περίπτωση που παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δυτικά του 28ου μεσημβρινού». Δηλαδή και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ίδιο ανεύθυνα, βιαστικά και επιπόλαια, παραχωρεί ευκόλως και ανέμελα τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα ανατολικά του 28ου μεσημβρινού στην Τουρκία.

Έρευνες

Επιπροσθέτως, η νέα συμφωνία Αγκυρας – Τρίπολης εξουσιοδοτεί την Τουρκία να προχωρήσει σε έρευνες για υδρογονάνθρακες όχι μόνο μέσα στην τουρκολιβυκή ΑΟΖ, αλλά σε ολόκληρη την ΑΟΖ της Λιβύης, δηλαδή κάτω από τη νότια Κρήτη. Ετσι, σε περίπτωση διαμαρτυρίας της Ελλάδας για τουρκικές ενέργειες νότια της Κρήτης, η Αγκυρα… ως απλώς εξουσιοδοτημένη, θα παραπέμψει την Αθήνα να τα βγάλει πέρα με την Τρίπολη στη λιβυκή ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις Αθήνας – Τρίπολης για την οριοθέτηση της μεταξύ τους ΑΟΖ έχουν διακοπεί από μακρού χρόνου (σ.σ: η Τρίπολη, δασκαλεμένη προφανώς από την Τουρκία, επιμένει ότι… η Γαύδος στο δυτικό άκρο της Κρήτης και οι νησίδες Χρυσή Παναγιά κ.λπ. στο ανατολικό άκρο της Κρήτης δεν έχουν υφαλοκρηπίδα), ενώ η Λιβύη μόλις προχθές έστειλε στον ΟΗΕ τις επίσημες συντεταγμένες της για τη διεκδίκηση της λιβυκής ΑΟΖ.

Η νέα συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης επιτρέπει στην Τουρκία να τη χρησιμοποιήσει ως μοχλό πρόκλησης ελληνοτουρκικού επεισοδίου είτε στην περιοχή Ρόδου – Καστελόριζου είτε σε περιοχές νότια από τις ανατολικές ακτές της Κρήτης. Το επιχειρησιακό πλεονέκτημα για την Τουρκία βρίσκεται στην περιοχή Ρόδου – Καστελόριζου (λόγω εγγύτητας σε τουρκικές ναυτικές και αεροπορικές βάσεις ναύσταθμος ΑΚΣΑΖ και αεροδρόμιο Ντάλαμαν και στους S-400). Αντίθετα, το επιχειρησιακό μειονέκτημα της Τουρκίας είναι στις περιοχές νοτίως της Κρήτης (λόγω μεγάλης απόστασης από την Τουρκία και λόγω των αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων στην Κρήτη).

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσίπρας στο Περιστέρι: Το δίλημμα των εκλογών θα είναι δημοκρατία ή Μητσοτάκης»

Στο κατάμεστο κλειστό στάδιο «Ανδρέας Παπανδρέου» στο Περιστέρι μίλησε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,...

Κουκουλώνουν το σκάνδαλο με το ΙΦΕΤ!

Την οξύτατη αντίδραση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Δώρας Αυγέρη προκαλεί η σκανδαλώδης προσπάθεια της...

Στην κηδεία του υποσμηναγού Τουρούτσικα ο Μητσοτάκης

Στην Τρίπολη θα μεταβεί αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να παραστεί στην κηδεία του...

H Τσαπανίδου προκαλεί τον Μητσοτάκη σε debate με Τσίπρα: «Το αποφεύγει 7 χρόνια»

Απάντηση στην επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα με...

Επικοινωνιακό σόου Μητσοτάκη με φτυάρια στο Μάτι και καλεσμένο τον Νίκο Ανασταστιάδη

Ευκαιρία για προεκλογικές φιέστες βρήκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μάτι, την ώρα που βρίσκονται...

Συλλυπητήρια Τσίπρα για τον κυβερνήτη του Phantom που έφυγε την ώρα του καθήκοντος

Τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του αδικοχαμένου κυβερνήτη του Phantom F-4 της Πολεμικής Αεροπορίας,...

Μητσοτάκης για τον νεκρό Σμηναγό Ευστάθιο Τσιτλακίδη: «Η Πολεμική Αεροπορία και ολόκληρη η Ελλάδα...

«Την εθνική οδύνη κάνει ακόμη βαρύτερη η είδηση της απώλειας του Σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη,...

Βουλή: Της… αποχής από την ψηφοφορία έγινε στην Ολομέλεια!

Όλοι εναντίον όλων στην Ολομέλεια της Βουλής μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να...

 Το ΙΝΚΑ προειδοποιεί ότι θα μποϊκοτάρει το καλάθι του νοικοκυριού

Με μποϊκοτάζ στο «καλάθι του νοικοκυριού» που εκτόξευσε τις τιμές στα ράφια, προειδοποίησε ο...

Τσαπανίδου: «Μια κυβέρνηση που παρακολουθούσε τη μισή χώρα, δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά»

«Μια κυβέρνηση που έχει παρακολουθήσει τη μισή χώρα, δεν νομιμοποιείται να συνεχίσει να κυβερνά»,...

Μήνυσε τελικά ο Τάκης Θεοδωρικάκος τον απόστρατο αξιωματικό της ΕΛΑΣ

«Tους σκευωρούς θα τους πάω μέχρι τέλους, δεν παίζει κανείς με την υπόληψη της οικογένειάς μου», δήλωσε έξω από τον Άρειο Πάγο

Οι παρακολουθούμενοι στην Ελλάδα μπορεί να εκβιαστούν!

Την εκτίμηση πως η έρευνα για το σκάνδαλο των ελληνικών υποκλοπών θα πρέπει να...

Εξελίξεις στην υπόθεση Θεοδωρικάκου: Καταθέτει μήνυση στον απόστρατο αστυνομικό για όσα είπε για τον...

«Ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ έχει δύο βενζινάδικα και εταιρεία με λιμουζίνες» ανέφερε ο Αλέξης Κούγιας

«Κόβουν» την ανάσα ντοκουμέντα από το Αιγαίο – Η εμπόλεμη κατάσταση και οι προκλητικοί...

Μία αποκάλυψη που καταδεικνύει την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο κάνει σήμερα η εφημερίδα...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κραυγή αγωνίας από τον Τέρη Χρυσό: «Θέλω να πεθάνω για να λυτρωθώ»

Κραυγή απόγνωσης και απελπισίας από τον τραγουδιστή Τέρη Χρυσό...

H άγνωστη «αδερφή» του Νίκου Ξανθόπουλου

Εννιά μέρες συμπληρώνονται σήμερα από το φευγιό του Νίκου...

Ντοκουμέντο-φωτιά για τον αθέατο πόλεμο στο Αιγαίο! Καρέ καρέ η επίθεση των Τούρκων

Τουρκική ακταιωρός στις 5 Ιανουαρίου επιχείρησε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού στο Φαρμακονήσι, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Η ηρωική αντίδραση των λιμενικών.

Φρίκη: Πατέρας και γιαγιά βίαζαν 4χρονο αγοράκι – «Έτσι με έκανε ο μπαμπάς»

Φρίκη και αποτροπιασμό προκαλεί η υπόθεση βιασμού ενός τετράχρονου...

Oλυμπία Γλύξμπουργκ: Τα χρήματα που ξοδεύει για την εμφάνισή της ζαλίζουν

Ο Παύλος Γλύξμπουργκ και η Μαρί Σαντάλ Μίλερ έχουν...

Νεκρός και ο κυβερνήτης του μοιραίου Phantom, Ευστάθιος Τσιτλακίδης

Η συγκέντρωση και η ανάλυση των ευρημάτων, επιβεβαίωσαν τον θάνατό του

Δείτε την κόρη του σεφ Λευτέρη Λαζάρου, Ηλέκτρα, με την οποία είναι και συνεργάτες

O Λευτέρης Λαζάρου είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους...

«Πιάστηκε» με ναρκωτικά ο γιος του Τάκη Θεοδωρικάκου

Την ώρα που βρίσκεται στα άκρα η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-Θεοδωρικάκου,...
spot_img

NEWSROOM