Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2023

Σκορπάει χρήμα με ουρά η Κεραμέως!

Διαγωνισμός-σκάνδαλο ύψους 51.964.905 ευρώ, για να αναλάβει κάποιος ιδιώτης την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προϊόντων που υπάρχουν ήδη και χρησιμοποιούνται με επιτυχία!

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Σε κατασπατάληση άνευ προηγουμένου των πόρων που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο θεωρητικά δημιουργήθηκε για την επανεκκίνηση των ευρωπαϊκών οικονομιών μετά την πανδημία, επιδίδεται το τελευταίο διάστημα η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

  • Από τη Μαρία Παναγιώτου

Τελευταίο τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί ο διαγωνισμός που προκήρυξε, προκειμένου να δαπανηθεί το τεράστιο ποσό των 51.964.905 ευρώ, όχι για να αναπτυχθεί κάτι καινούργιο, αλλά για να αναλάβει κάποιος ιδιώτης την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προϊόντων, που στη συντριπτική πλειονότητά τους έχουν ήδη δημιουργηθεί και χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε όλο το φάσμα της εκπαιδευτικής δραστηριότητας στη χώρα μας. Το ακόμη πιο ειρωνικό, μάλιστα, είναι πως τα προϊόντα αυτά έχουν αναπτυχθεί και με τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε., ενώ σε μεγάλο βαθμό είναι και επικαιροποιημένα.

Η διαχείριση του διαγωνισμού και του έργου, για αδιευκρίνιστους μέχρι σήμερα λόγους, ανατέθηκε στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), με σχετική απόφαση που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιούνιο. Στις 29 Σεπτεμβρίου το ΙΕΠ δημοσίευσε την περίληψη του ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού, με τον τίτλο «Μετασχηματισμός των συμβατικών προγραμμάτων Σπουδών και του εκπαιδευτικού περιεχομένου σε υλικό ανοιχτού κώδικα, το οποίο θα είναι διαδραστικό, ενταγμένο σε ψηφιακά περιβάλλοντα, προσβάσιμο σε όλους, με δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης, δυναμικής ενημέρωσης και θα περιλαμβάνει συνέργειες με τις κοινότητες των εκπαιδευτικών», ο οποίος θα ολοκληρωθεί στις 24 Οκτωβρίου.

Αν κανείς αναζητήσει την ακριβή πραγματικότητα πίσω από τον μεγαλόσχημο τίτλο, θα εκπλαγεί. Το 50% των όσων με στόμφο περιγράφονται έχουν εδώ και χρόνια αναπτυχθεί από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) Διόφαντος, που αποτελεί φορέα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το άλλο 50% αφορά προγράμματα που είτε υπάρχουν ήδη είτε είναι νέα, αλλά θα μπορούσαν να δημιουργηθούν (κι έχουν στο παρελθόν δημιουργηθεί) με κόστος εξαιρετικά χαμηλότερο από αυτό που προβλέπει ο νέος διαγωνισμός. Χαρακτηρίζονται, δηλαδή, από γνώστες εξωφρενικά υπερκοστολογημένα.

Με βάση, πάντως, τους όρους του διαγωνισμού το ΙΤΥΕ Διόφαντος αποκλείεται από τη συμμετοχή. Συγκεκριμένα, ο διαγωνισμός περιλαμβάνει τέσσερα πακέτα, εκ των οποίων δύο αφορούν την ανάπτυξη ψηφιακής υποδομής και δύο την ανάπτυξη ψηφιακού περιεχομένου. Από αυτά η ψηφιακή υποδομή που ζητείται από τον διαγωνισμό να αναπτυχθεί αποτελεί σχεδόν στο σύνολο της αντιγραφής, υποδομής που έχει ήδη δημιουργήσει το ΙΤΥΕ Διόφαντος, όπως είναι το ψηφιακό αποθετήριο Φωτόδεντρο και η πλατφόρμα e-me.

Μάλιστα, οι προδιαγραφές οι οποίες περιγράφονται είναι ακριβώς ίδιες με εκείνες του ΙΤΥΕ. Από την άλλη, η ανάπτυξη του ψηφιακού περιεχομένου που έχει περιληφθεί στον διαγωνισμό αφορά νέο υλικό, εκτός από 5.000 ψηφιακά αντικείμενα που θα μπορούσαν να βασιστούν σε υφιστάμενα του ΙΤΥΕ. Ακόμη πιο αναλυτικά ο διαγωνισμός περιλαμβάνει:

  • Σχεδίαση και ανάπτυξη ψηφιακού αποθετηρίου, που σχεδόν το 100% των προδιαγραφών αντιστοιχούν στο αποθετήριο Φωτόδεντρο του ΙΤΥΕ.
  • Σχεδίαση και ανάπτυξη ψηφιακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας, που σχεδόν το 90% των προδιαγραφών αντιστοιχούν και καλύπτονται από την υφιστάμενη ψηφιακή εκπαιδευτική πλατφόρμα e-me.
  • Ανάπτυξη 15.000 νέων ψηφιακών αντικειμένων, εκ των οποίων έως 5.000 θα μπορούσαν να προκύψουν από επικαιροποίηση/αναβάθμιση/ανακατασκευή υφιστάμενων.
  • Σχεδίαση και ανάπτυξη 4.000 ψηφιακών μαθημάτων, που πράγματι αποτελούν νέο υλικό, αλλά θα μπορούσαν να δημιουργηθούν με χαμηλότερο κόστος.

Παρά το γεγονός πως από τα στοιχεία του διαγωνισμού δεν προκύπτει ακριβώς το οικονομικό ύψους κάθε πακέτου, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών φαίνεται πως το ποσό θα μοιραστεί ακριβώς στη μέση, δηλαδή περίπου 26.000.000 ευρώ θα κατευθυνθούν στην ανάπτυξη προγραμμάτων ψηφιακού περιεχομένου και 26.000.000 ευρώ στην ανάπτυξη ψηφιακής υποδομής. Αξίζει να τονίσουμε πως τα πακέτα ψηφιακής υποδομής που θα επαναδημιουργηθούν άσκοπα είχαν κοστίσει στο ΙΔΥΕ Διόφαντος 11.649.955 ευρώ(!).

Φυσικά αναπάντητα ερωτήματα εγείρονται και από το γεγονός της ανάθεσης εκπαιδευτικού, ψηφιακού υλικού, το οποίο αποτελεί προέκταση του παραδοσιακού βιβλίου, σε ιδιώτες, οι οποίοι μπορεί να μην ασχολούνται καν με τον χώρο της εκπαίδευσης. Ας μην ξεχνάμε πως ακόμη και τα αξιόλογα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που λειτουργούν στη χώρα μας ήταν μέχρι σήμερα υποχρεωμένα να χρησιμοποιούν τα βιβλία που διατίθενται από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και τα οποία είχαν δημιουργηθεί από τους αρμόδιους εκπαιδευτικούς φορείς.

«Καρφιά» για τη συμβατότητα των επιλογών του υπουργείου με το ίδιο το δημόσιο συμφέρον

Αμεση ήταν φυσικά η αντίδραση των εργαζομένων στο ΙΤΥΕ Διόφαντος, αμέσως μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού. Σε ανακοίνωση τους έκαναν λόγο για ερωτήματα «τόσο για το μέλλον του Οργανισμού όσο και για τη συμβατότητα των επιλογών του υπουργείου με το ίδιο το δημόσιο συμφέρον στον χώρο της δημόσιας δωρεάν παιδείας».

Αλλά και για ερωτήματα σε ό,τι αφορά τους λόγους για τους οποίους το ΥΠΑΙΘ μοιράζει «απλόχερα εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία πανομοιότυπων συστημάτων», ενώ «επιλέγει να χρηματοδοτεί με το σταγονόμετρο τη λειτουργία και συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών του ΙΤΥΕ». Ακολούθησε ερώτηση από την αντιπολίτευση στη Βουλή, αλλά και ανακοίνωση-απάντηση στους εργαζομένους από το διοικητικό συμβούλιο του ΙΤΥΕ Διόφαντος, το οποίο έχει διοριστεί από την παρούσα κυβέρνηση.

Σε αυτή το διοικητικό συμβούλιο, ωστόσο, απέφυγε συστηματικά να σχολιάσει την ουσία του θέματος, δηλαδή το γεγονός πως το υπουργείο θα χρηματοδοτήσει την επαναδημιουργία ήδη υπαρχόντων προϊόντων. Αρκέστηκε μόνο να αναφέρει πως οι νέες προκηρύξεις δεν απειλούν το μέλλον του ΙΤΥΕ Διόφαντος.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που θέλουν την υπουργό (που κάποιοι επιθυμούν να τη δουν σε ανώτατες θέσεις, γι’ αυτό και εργάζονται πάνω στην καμπάνια «Niki for president») να εμπλέκει σε κάποιο μικρό βαθμό το ΙΤΥΕ στον διαγωνισμό, προκειμένου να τον νομιμοποιήσει, μένει να διαπιστωθεί τις επόμενες ημέρες αν θα επαληθευτούν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι παρακολουθούμενοι στην Ελλάδα μπορεί να εκβιαστούν!

Την εκτίμηση πως η έρευνα για το σκάνδαλο των ελληνικών υποκλοπών θα πρέπει να...

Εξελίξεις στην υπόθεση Θεοδωρικάκου: Καταθέτει μήνυση στον απόστρατο αστυνομικό για όσα είπε για τον...

«Ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ έχει δύο βενζινάδικα και εταιρεία με λιμουζίνες» ανέφερε ο Αλέξης Κούγιας

«Κόβουν» την ανάσα ντοκουμέντα από το Αιγαίο – Η εμπόλεμη κατάσταση και οι προκλητικοί...

Μία αποκάλυψη που καταδεικνύει την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο κάνει σήμερα η εφημερίδα...

Την πρώτη Κυριακή για να αναδείξει επόμενο ηγέτη τον Μητσοτάκη, περιμένει ο Γεραπετρίτης

Στην ΕΡΤ μίλησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, με κυρίαρχο θέμα τις εκλογές, προχωρώντας...

Κατρούγκαλος σε Λοβέρδο: «Θέλετε να πάτε με τη ΝΔ; Να πάτε!»

Σκληρή απάντηση στον Ανδρέα Λοβέρδο έδωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος με αφορμή την επίθεση του...

Αντί να δώσει εξηγήσεις, κουνάει το δάχτυλο ο Τάκης Θεοδωρικάκος

Μιλώντας για σκευωρίες και μεθοδεύσεις, ο Τάκης Θεοδωρικάκος εμφανίστηκε με δήλωσή του εξαπολύοντας επίθεση...

Λοβέρδος: «Το ΠΑΣΟΚ δεν εκβιάζεται» – Δεν το είπε για τον Ανδρουλάκη!

Ανακυκλώνει ο Ανδρέας Λοβέρδος την συζήτηση για τους εκβιασμούς μέσω των υποκλοπών, λέγοντας ότι...

Δύσκολες ώρες για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κρήτη

Πίκρες κερνάνε τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι συντοπίτες του, οι Κρητικοί, καθώς σύμφωνα με τα...

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ από ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 για την αποχή από τις ψηφοφορίες στη...

Πυρά εξαπέλυσαν κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 με αφορμή την ανακοίνωση του Αλέξη...

Κουμουνδούρου: «Επί ΣΥΡΙΖΑ η Greek Mafia στη Δικαιοσύνη, επί ΝΔ αθώα και αναβαθμισμένη»

«Οι πολίτες που άκουγαν υποσχέσεις για ασφάλεια βλέπουν και συγκρίνουν: Επί ΣΥΡΙΖΑ η Greek...

«Γνήσιο εκφραστή του τραμπισμού» αποκάλεσε τον Τσίπρα ο Οικονόμου

Επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζήτησε την διάλυση της Βουλής και εκλογές...

Το πρόβλημα της Ντόρας Μπακογιάννη που έπεσε θύμα παρακολούθησης

Κάνοντας μια μικρή αναφορά στο θέμα των υποκλοπών το οποίο έχει προκαλέσει πολιτικό «σεισμό»,...

Αυτοί είναι οι νέοι υποδιοικητές της ΕΥΠ

Με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρέσβης Ιωάννης Ραπτάκης και ο αντιστράτηγος Γεώργιος...

«Βόμβα» Τσίπρα: Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει άμεση διάλυση της Βουλής και εκλογές

Αποχωρεί από όλες τις ψηφοφορίες στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός από αυτήν για το κόμμα Κασιδιάρη

Ελεύθερος αφέθηκε ο Πέτρος Τατσόπουλος

Συνελήφθη μετά από μήνυση παρουσιαστή

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κραυγή αγωνίας από τον Τέρη Χρυσό: «Θέλω να πεθάνω για να λυτρωθώ»

Κραυγή απόγνωσης και απελπισίας από τον τραγουδιστή Τέρη Χρυσό...

H άγνωστη «αδερφή» του Νίκου Ξανθόπουλου

Εννιά μέρες συμπληρώνονται σήμερα από το φευγιό του Νίκου...

Oλυμπία Γλύξμπουργκ: Τα χρήματα που ξοδεύει για την εμφάνισή της ζαλίζουν

Ο Παύλος Γλύξμπουργκ και η Μαρί Σαντάλ Μίλερ έχουν...

«Πιάστηκε» με ναρκωτικά ο γιος του Τάκη Θεοδωρικάκου

Την ώρα που βρίσκεται στα άκρα η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-Θεοδωρικάκου,...

Σείστηκε η Λάρισα από την παρουσίαση του βιβλίου του Άρη Πορτοσάλτε

Δεν ήταν επεισόδιο από τα Looney Tunes, αλλά παρουσίαση...

«Δίνει» την Πισπιρίγκου ο Δασκαλάκης: «Αντί να ψάξει τι έπαθαν τα παιδιά μας, ρωτούσε…»

«Eίπε στον πατέρα μου ''για να μη με κατηγορήσουν θα τον πάρω μαζί μου''» κατέθεσε ο πατέρας των νεκρών κοριτσιών

Δύσκολες ώρες για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κρήτη

Πίκρες κερνάνε τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι συντοπίτες του, οι...

Σκληρή απάντηση για την συγκέντρωση του Άρη Πορτοσάλτε στη Λάρισα

Στο πλαίσιο του δημόσιου λόγου, βρίσκονται και οι στιγμές...
spot_img

NEWSROOM