Οδοστρωτήρας για το ΕΣΥ το νέο νομοσχέδιο Γκάγκα

Ετοιμάζει το έδαφος για μετωπική γιατρών του ΕΣΥ με την κυβέρνηση

Must Read

Μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στους γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας και της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να έχουμε το αμέσως ερχόμενο διάστημα, καθώς το νέο νομοσχέδιο Γκάγκα που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση θεωρείται από τους γιατρούς «αιτία πολέμου».

Την ίδια ώρα, το παρασκήνιο γύρω από τη σύνταξη και την κατάθεση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι ιδιαίτερα πλούσιο, καθώς φέρει την υπογραφή της Μίνας Γκάγκα και κατ’ επέκταση του Μαξίμου, αλλά όχι του αρμόδιου υπουργού Πλεύρη, ο οποίος, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με γιατρούς το είχε απορρίψει.
Οπως μάλιστα αποκάλυψε ο γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου, ο Θάνος Πλεύρης σε συνάντηση με τους γιατρούς είχε πει πως το εν λόγω νομοσχέδιο δεν πρόκειται να κατατεθεί, αναφέροντας χαρακτηριστικά στους γιατρούς «να μην ασχολούνται».

Τι είναι όμως αυτό που καθιστά το νομοσχέδιο Γκάγκα έναν οδοστρωτήρα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας; Πρώτον, ότι ανοίγει τον δρόμο για την απασχόληση των γιατρών του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα και, δεύτερον, ότι ανοίγει την πόρτα σε ιδιώτες να ενταχθούν στο ΕΣΥ. Αποτέλεσμα αυτών των δύο παρεμβάσεων θα είναι τα δημόσια νοσοκομεία να αποδυναμωθούν και η στροφή προς τον ιδιωτικό τομέα (γιατρών και νοσηλευόμενων) να μοιάζει πλέον με μονόδρομο. Κοινώς, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που καταργεί τα θεμέλια της μεγάλης μεταρρύθμισης του ΕΣΥ, βάζοντας τη δημόσια υγεία στη ζούγκλα του νεοφιλελευθερισμού.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση μεθοδεύει ένα δημόσιο σύστημα υγείας όπου, αντί το Δημόσιο θα πληρώνει τους γιατρούς, αυτοί θα πρέπει να ζήσουν «από την αγορά». Ετσι όμως «κλείνει το μάτι» και στους κλινικάρχες, στους οποίους δίνει τη δυνατότητα μείωσης των αμοιβών μέσω της αύξησης της προσφοράς εργασίας των γιατρών. Κοινώς, με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια.

Και μόνο στο άκουσμα των προτάσεων Γκάγκα οι γιατροί του ΕΣΥ βρίσκονται στα «κάγκελα», προειδοποιώντας για μπαράζ κινητοποιήσεων. Μιλώντας στο Κontra24, ο γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου τόνισε πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο συνιστά «την κατεδάφιση κάθε έννοιας συστήματος υγείας και με τη βούλα».
«Το πάγιο αίτημά μας είναι οι γιατροί του ΕΣΥ να είναι μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης και όχι οι ιδιώτες να σουλατσάρουν στα δημόσια νοσοκομεία και οι γιατροί του Δημοσίου να κάνουν δουλειές στον ιδιωτικό τομέα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανικολάου, προσθέτοντας πως, αν ψηφιστεί ο νόμος, «μπαίνει ταφόπλακα στο ΕΣΥ».
Στις αιτιάσεις των γιατρών του ΕΣΥ επιχείρησε χθες να απαντήσει ο αρμόδιος υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος, βλέποντας τη στήριξη που παρέχει το Μαξίμου στην αναπληρώτρια υπουργό Μίνα Γκάγκα, βιάστηκε να πάρει θέση πρώτος υπέρ του νομοσχεδίου.

Εν τέλει, τι θέλουμε, αναρωτήθηκε ο υπουργός και έδωσε τη δική του απάντηση: «Σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ή να πηγαίνει ο ασθενής σε νοσοκομείο και να παίρνει τελείως δωρεάν δημόσια παροχή; Αν αυτή η δωρεάν δημόσια παροχή δίνεται από γιατρό που παράλληλα έχει ιδιωτικό ιατρείο γιατί επέλεξε να είναι ιδιώτης αλλά θέλει να μπει στο ΕΣΥ, αλλάζει κάτι στον χαρακτήρα; Αν αντίστοιχα δίνεται από έναν άνθρωπο που, αντί να φύγει από το ΕΣΥ και να παραιτηθεί, επιλέγει μια φορά την εβδομάδα να κάνει και ιδιωτικό έργο, δεν αλλοιώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας. Αντιθέτως, είμαστε στη φάση που λόγω απουσίας προσωπικού και ιατρών συνολικά στην Ευρώπη κινδυνεύει συνολικά ο δημόσιος χαρακτήρας. Πώς; Αν φεύγουν γιατροί από το δημόσιο σύστημα, δεν λειτουργούν οι κλινικές ομαλά. Και μη λειτουργώντας οι κλινικές ομαλά, υποχρεώνεται ο πολίτης να πάει στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό προσπαθούμε να αποτρέψουμε» υποστήριξε ο κ. Πλεύρης.

Ωστόσο, ο ίδιος πονηρά… κράτησε μια πισινή, τονίζοντας πως το νομοσχέδιο που έρχεται για το ΕΣΥ «το έχει επεξεργαστεί προσωπικά η Μίνα Γκάγκα που προέρχεται και από ένα δημόσιο νοσοκομείο».




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This