Η κυβέρνηση κουφή και στραβή για τους S-400!

Ο πρωθυπουργός προτιμά να στέλνει ανώδυνα «μηνύματα» από το να αναλάβει εκστρατεία εναντίον της τουρκικής απειλής

Must Read

Η Αγκυρα από μακρού χρόνου και επιμόνως ζητούσε να αγοράσει τους αμερικανικούς πυραύλους Patriot για την αεράμυνά της. Η κυβέρνηση Τραμπ αρνήθηκε την πώληση και η κυβέρνηση Ερντογάν προχώρησε στην αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400.

  • Από την Κύρα Αδάμ

Ως αντίποινα, η κυβέρνηση Τραμπ διέκοψε τις διαδικασίες πώλησης στην Τουρκία των αεροσκαφών F-35, καίτοι η Αγκυρα είχε ήδη δώσει χοντρή προκαταβολή και είχε αρχίσει την εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων στις ΗΠΑ. Ο νυν πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στην πρώτη κιόλας επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, κατονόμασε για δεύτερη φορά δημοσίως και επισήμως τους S-400 στο έδαφος της Τουρκίας ως «απειλή για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη» -την ίδια θέση με τον Μπάιντεν έχει εκφράσει και ο διοικητής του 5ου Στόλου προς το Πεντάγωνο-, παγώνοντας εκ νέου την πώληση των αμερικανικών F-35 στην Τουρκία.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, χωρίς ποτέ να το εξηγήσει, ακολούθησε ήπια και χαϊδευτική πολιτική απέναντι στην Τουρκία σε ό,τι αφορά το αίτημα της Αγκυρας να προχωρήσει σε αναβάθμιση των υπαρχόντων F-16 στην Τουρκία και πιθανή αγορά και νέων αεροσκαφών, ενώ η απειλή των S-400 παραμένει ακλόνητη. Διά του ΥΠΕΞ Α. Μπλίνκεν, μάλιστα, ο Λευκός Οίκος με το επιτελείο του μόνο ρόδα δεν έχει στρώσει για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16. Ετσι η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν εμφανίζεται επικίνδυνα διπρόσωπη, τιμωρεί την Τουρκία για τους S-400 με την άρνηση πώλησης των F-35, αλλά η απειλή των S-400 για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη δεν ισχύει όταν πρόκειται για τα F-16.

Τολμηρή παρέμβαση

Χρειάστηκε η τολμηρή και μέχρι στιγμής αποτελεσματική παρέμβαση του γερουσιαστή Μενέντες, προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, με την τροπολογία, σύμφωνα με την οποία, «ο πρόεδρος δεν μπορεί να πωλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 σε οποιαδήποτε Αρχή, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου περί ελέγχου αμυντικών εξαγωγών, στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιονδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας, εκτός και εάν ο πρόεδρος πιστοποιήσει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις επιτροπές άμυνας του Κογκρέσου:

  • ότι μια τέτοια μεταφορά είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών,
  • (αυτή η πιστοποίηση) πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για τις επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις εναντίον της Ελλάδας».

Η τροπολογία αυτή πετάχτηκε έξω από το νομοσχέδιο της Γερουσίας για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, αλλά ο κ. Μενέντες διατηρεί το δικαίωμα του βέτο. Παραμένει αναπάντητο, πάντως, το ερώτημα γιατί ο κ. Μενέντες και το ελληνοαμερικανικό λόμπι, που έχει εργαστεί σκληρά, δεν τολμούν μέχρι στιγμής να συνδέσουν την έγκριση αναβάθμισης των τουρκικών F-16 με τη μόνιμη απειλή, που αντιμετωπίζουν ΗΠΑ – Ευρώπη και ειδικά η Ελλάδα από τους S-400 στο έδαφος της Τουρκίας. Ετσι ώστε τα τουρκικά F-16 να έχουν την ίδια τύχη με τα F-35, που δεν πρόκειται να αγοράσει η Τουρκία.

Υπαρκτός και μεγάλος εν δυνάμει κίνδυνος

Παραμένει εξίσου αναπάντητο το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει αφιερώσει ποτέ ούτε μια φράση στον υπαρκτό και μεγάλο εν δυνάμει κίνδυνο που αποτελούν οι τουρκικοί S-400 για την Ελλάδα. Η αναφορά της Αθήνας στην υπαρκτή απειλή σε βάρος της από τους S-400 όφειλε να έχει γίνει αισθητή τόσο στην Ουάσινγκτον (που ήδη έχει επιβάλει αντίποινα στην Αγκυρα με τον αποκλεισμό της από την αγορά των F-35) όσο και στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. που πωλούν όπλα στην Τουρκία, που απειλεί κράτος-μέλος.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προτιμά να στέλνει διαρκώς ανώδυνα και ανούσια «μηνύματα» στη διεθνή κοινότητα -που μένουν συνεχώς αναπάντητα- από το να αναλάβει μια σοβαρή εκστρατεία εναντίον της μόνιμης τουρκικής απειλής.

ΥΓ.: Μπορεί κανείς να μας εξηγήσει γιατί Αθήνα και Βερολίνο συμφωνούν οι επισκέψεις των Γερμανών καγκελαρίων στην Αθήνα να γίνονται πάντοτε κοντά στις 28 Οκτωβρίου;Μέρκελ στις 29 Οκτωβρίου 2021, ο Σολτς στις 27 Οκτωβρίου 2022).

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This