Ηταν ένας απ’ αυτούς που καβάλησαν το ρεύμα της «πλατείας» και άνοιξε μπροστά τους μια πολιτική καριέρα. Το 2011 ήταν στα γνωστά τραπέζια του Συντάγματος, δίπλα στον Βαρουφάκη, στον Τσακαλώτο και τον Καζάκη. Αγόρευε με σκληρό αντιμνημονιακό λόγο και τελικά μπήκε στα ευρωψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ το 2014. Εκτοτε έγινε ένα από τα πρόσωπα με ισχυρό και πρωταγωνιστικό ρόλο, τόσο στο κόμμα του όσο και στην πολιτική σκηνή.
Χθες, όμως, ήταν μια πολύ κακή μέρα για τον Γιώργο Κατρούγκαλο. Το πολιτικό προφίλ του στραπατσαρίστηκε από τις σοκαριστικές δηλώσεις του πρέσβη επί τιμή Γιώργου Αϋφαντή. Αν κι έγιναν πριν από τρεις εβδομάδες στο Κρήτη TV, «ανακαλύφθηκαν» από τα sites προχθές αργά το βράδυ και χθες «έπαιζαν» στην τηλεοπτική και ιντερνετική επικαιρότητα όλη μέρα.
Η παρασκηνιακή εικόνα που περιέγραψε από το 2019 ο τότε εν ενεργεία πρέσβης προκαλεί παγωμάρα. Ο υπουργός Εξωτερικών επί ΣΥΡΙΖΑ ικέτευε τον Τσαβούσογλου για μια συνάντηση και, το χειρότερο όλων, ο Έλληνας πολιτικός… πανηγύρισε, όταν εξασφάλισε από τον ομόλογό του μια πιο ήπια τουρκική στάση μέχρι τις… εκλογές εκείνης της χρονιάς.
Ο Γιώργος Αϋφαντής, με μάχιμη θητεία σε νευραλγικές πρωτεύουσες και διπλωματικές αποστολές, έκανε μια αποκάλυψη που ταυτόχρονα είναι κι ένα βαρύ χτύπημα τόσο για τον τότε υπουργό όσο και για την ελληνική διπλωματία:
«Θυμάμαι τον κύριο Κατρούγκαλο όταν ήμουνα πρέσβης το 2019 στη Σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης στη Φινλανδία, που είχε την προεδρία. Είχε έρθει και ο κύριος Τσαβούσογλου στο Ελσίνκι. Και θυμάμαι τον κ. Κατρούγκαλο να τον ικετεύει για μία συνάντηση. Να τον ικετεύει “να καθίσουμε σε έναν καναπέ να τα πούμε, βρε παιδί μου” και να του λέει ο άλλος “όχι”.
… Και τελικά, για να τον ξεφορτωθεί, ο Τσαβούσογλου είπε στον Κατρούγκαλο “άλλη ώρα δεν μπορώ, 10 η ώρα το βράδυ”. Μείνανε μισή ώρα μέσα και όταν βγήκε ο Κατρούγκαλος αναφώνησε ανακουφισμένος: «Εντάξει, δεν θα γίνει τίποτα μέχρι τον Σεπτέμβριο». Τον κοιτάζαμε και εγώ και οι υπόλοιποι, πολύ λίγοι διπλωμάτες ήμασταν, ήταν και η ΕΡΤ έξω, περίμενε ο κύριος Μελέτης. Ο Κατρούγκαλος είχε έρθει να ικετεύσει να μη γίνει στη βάρδια του η ζημιά, γιατί Σεπτέμβριο 2019 υπολόγιζε να κάνει εκλογές».
Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι αράδες ο κ. Κατρούγκαλος δεν είχε διαψεύσει το περιστατικό. Ενα συμβάν που τον εκθέτει ανεπανόρθωτα. Αν έτσι ασκείται η διπλωματία της χώρας απέναντι στην Τουρκία, όπως υπονόησε και για τη σημερινή κυβέρνηση στη συνέχεια ο Έλληνας διπλωμάτης, τότε πρόκειται περί διασυρμού.
Ο Ελληνας πολίτης δεν μπορεί να μη νιώθει τρομαγμένος, όταν ικετεύουμε τους Τούρκους για μια συνάντηση κι όταν ένας υπουργός Εξωτερικών εκλιπαρεί την απέναντι πλευρά μόνο και μόνο για να μην κάτσει στη βάρδια του η στραβή μέχρι να στηθούν οι κάλπες.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος έχει μείνει μέχρι τώρα στη συλλογική μνήμη για όσα έκανε με τις συντάξεις όταν ήταν υπουργός Εργασίας. Από τότε έως σήμερα, και ποιος ξέρει για πόσα χρόνια και δεκαετίες ακόμα, οι συνταξιούχοι δεν θέλουν καν να ακούν το όνομά του.
Χονδροειδείς γκάφες
Το αποτύπωμα του νόμου Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016 γονάτισε τους συνταξιούχους, που ήδη δεινοπαθούσαν από τα πρώτα μνημονιακά χρόνια. Το νομοσχέδιό του ήταν η ταφόπλακα για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.
Για να αποδειχθεί ακόμα μία φορά ότι τα αντιμνημονιακά λόγια ήταν εύκολα για πολλούς πολιτικούς, αλλά οι αντιμνημονιακές πράξεις δύσκολες. Ο Κατρούγκαλος άλλα διακήρυττε στην «πλατεία» και τα ακριβώς αντίθετα έκανε ως υπουργός, όταν πετσόκοβε συντάξεις, επιδόματα κι εφάπαξ.
Μία από τις πιο χονδροειδείς γκάφες του, όταν βρέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, ήταν η εμφάνισή του στην τηλεοπτική εκπομπή του Μένιου Φουρθιώτη το 2021. Το twitter ξέσπασε με αρνητικά σχόλια, πολλά εκ των οποίων από φίλους του ΣΥΡΙΖΑ.
Πριν από μερικούς μήνες, ανήμερα την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, ο Κατρούγκαλος έσπευσε να γίνει ο πρώτος που επιδοκίμασε την πρωτοβουλία Μητσοτάκη να προσκαλέσει τον Ζελένσκι για να μιλήσει στην ελληνική Βουλή. Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «θετική κίνηση αλληλεγγύης». Η βιαστική αντίδρασή του προκάλεσε δυσαρέσκεια στο εσωτερικό του κόμματός του. Κι όταν μίλησε ο Ζελένσκι, η αξιωματική αντιπολίτευση είχε πιο σκληρή αντίδραση. Τόσο για την εμφάνιση του… Μιχαήλ, των ναζί του Αζόφ, όσο και για το γεγονός ότι ο Ουκρανός πρόεδρος δεν έκανε καμία νύξη για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Σε νέες δηλώσεις του χθες ο κ. Αϋφαντής επέμεινε στις αποκαλύψεις του με απόλυτο τρόπο, επαναλαμβάνοντας ότι υπήρχαν και μάρτυρες. Σε ερώτηση που του έγινε από τους παρουσιαστές εκπομπής στον Σκάι αν παίρνει πίσω τις δηλώσεις του, απάντησε «σκέφτομαι πάντα πριν μιλήσω, έτσι πιο εύκολα παίρνετε κόκαλο από σκύλο, παρά θα πάρω εγώ πίσω όσα είπα». Εκανε λόγο ξανά για ταπεινωτική πλευρά της ελληνικής διπλωματίας και παρουσίασε μια εικόνα του κ. Κατρούγκαλου που θα τον ακολουθεί όσο και ο «μαύρος» νόμος του για το Συνταξιοδοτικό…