Τετάρτη 16/6/2021

Στην «αρένα» της προανακριτικής από σήμερα Νέα Δημοκρατία-ΣΥΡΙΖΑ!

Αρχίζει η μάχη της προανακριτικής στη Βουλή, με την επιτροπή να κάνει πρεμιέρα σήμερα, μια μάχη η οποία αναμένεται να αποτελέσει το επίκεντρο της πολιτικής σύγκρουσης τους επόμενους μήνες.

Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ ακονίζουν τα μαχαίρια τους, με τη μεν κυβέρνηση να υπεραμύνεται της απόφασης να καθίσει στο εδώλιο έναν πρώην υπουργό δίχως αποδείξεις, τη δε αξιωματική αντιπολίτευση να προαναγγέλλει ότι η προανακριτική θα γυρίσει μπούμερανγκ στη «γαλάζια» παράταξη.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, υπέγραψε την απόφαση συγκρότησης της επιτροπής, ωστόσο η πρώτη συνεδρίαση πήρε μετάθεση μιας ημέρας. Σε κάθε περίπτωση, θα έχει ως αντικείμενο εργασιών την εκλογή προεδρείου και τον προγραμματισμό των εργασιών, ωστόσο δεν θεωρείται απίθανο να ανέβουν οι τόνοι από την πρώτη συνεδρίαση.

Στην επιτροπή θα μετάσχουν με βάση τις προτάσεις των κομμάτων 14 βουλευτές από τη Ν.Δ., εφτά από τον ΣΥΡΙΖΑ, δύο από το ΚΙΝ.ΑΛ., ένας από το ΚΚΕ και ένας από την Ελληνική Λύση. Το ΜέΡΑ25 δεν θα μετάσχει, όπως έχει ήδη προαναγγελθεί από την περασμένη εβδομάδα.

Εκτός απροόπτου, για το αξίωμα του προέδρου θα προταθεί ο Γιάννης Μπούγας, ενώ η επιτροπή έχει αρχικά δίμηνη προθεσμία για να ολοκληρώσει τις συνεδριάσεις της και να υποβάλει το πόρισμά της στην Ολομέλεια, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητήσει παράταση πριν ή μετά τις εορτές των Χριστουγέννων.

Άλλωστε, οι δυο μήνες είναι ελάχιστοι για να υλοποιήσει η Ν.Δ. το σχέδιό της για κλήση όλων των εμπλεκόμενων προσώπων, συμπεριλαμβανομένων των προστατευόμενων μαρτύρων, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι οι «γαλάζιοι» βουλευτές ξεκαθαρίζουν πως η επιτροπή θα αναλάβει πλήρη ανακριτικά καθήκοντα και θα διευρύνει το κατηγορητήριο και για άλλα αδικήματα για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αλλά και για άλλα πρόσωπα, πιθανότατα επίσης δικαστικούς.

Ο ίδιος, πάντως, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης δηλώνει έτοιμος για τη μάχη, αλλά και για αποκαλύψεις, με αποδείξεις και ονόματα για τον Αντώνη Σαμαρά, και όχι μόνο.

Υπενθυμίζεται ότι από το κυβερνών κόμμα στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης θα μετάσχουν 14 βουλευτές.

Πρόκειται για τους: Θανάση Πλεύρη, Βασίλη Μπούγα, Σταύρο Κελέτση, Γιώργο Κώτσηρα, Ζωή Ράπτη, Βασίλη Υψηλάντη, Κώστα Καραγκούνη, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, Παναγή Καππάτο, Στάθη Κωνσταντινίδη, Άννα Μάνη -Παπαδημητρίου, Δημήτρη Μαρκόπουλο, Ανδρέα Νικολακόπουλο, Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετάσχουν οι Δώρα Αυγέρη, Ιωάννης Γκιόλας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Σπύρος Λάππας, Παύλος Πολάκης, Γιάννης Ραγκούσης και Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Το Κίνημα Αλλαγής θα εκπροσωπήσει ο Γραμματέας του κόμματος, Βασίλης Κεγκέρογλου.

Από το ΚΚΕ θα συμμετάσχει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Καραθανασόπουλος, ενώ την Ελληνική Λύση θα εκπροσωπήσει ο αντιπρόεδρος και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Βασίλης Βιλιάρδος.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ