Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2023

Εκκωφαντικές οι αντιφάσεις της Ελένης Ράικου

Η κυριακάτικη δημοκρατία παρουσιάζει τα κενά και τις αστήριχτες τοποθετήσεις της εισαγγελέως κατά του Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Η εισαγγελέας Ελένη Ράικου αποτέλεσε μάρτυρα-κλειδί στην τερατώδη επιχείρηση που είχε στηθεί προκειμένου να «βαφτιστεί» σκευωρία το σκάνδαλο Novartis. Oμως, τον περασμένο Ιούνιο, η επιχείρηση αυτή προσέκρουσε στους ανώτατους δικαστές του Αρείου Πάγου, οι οποίοι εξέδωσαν απαλλακτικό βούλευμα για όσους κατηγορούνταν πως δήθεν έστησαν κάποια σκευωρία.

  • Από τη Μαρία Παναγιώτου

Ετσι, τώρα, χωρίς τον μανδύα του παραμυθιού της δήθεν σκευωρίας, στο οποίο η κυρία Ράικου προσέφερε αρκετές μυθοπλαστικές παραγράφους, ο αυτοκράτορας είναι γυμνός. Υπό τη γύμνια αυτού του αφηγήματος έγινε η κατάθεση της Ελένης Ράικου το προηγούμενο διάστημα στο Ειδικό Δικαστήριο. Γι’ αυτό και για πρώτη φορά ο θόρυβος των αντιφάσεων και των αστήριχτων τοποθετήσεών της ήταν τόσο εκκωφαντικός.

Ας δούμε συνοπτικά τις τοποθετήσεις της πρώην εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς στην αίθουσα του Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο θα κρίνει μεταξύ άλλων κι αν δέχθηκε πιέσεις από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο σε σχέση με το σκάνδαλο Novartis. Και, μαζί με τις αντιφάσεις της, και τα συγκλονιστικά κενά:

  • Περί κατασκευής στοιχείων: Στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που εξέτασε το μύθευμα της σκευωρίας, η κυρία Ράικου υποστήριξε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος της ζήτησε να κατασκευάσει στοιχεία για εμπλοκή πολιτικών στο σκάνδαλο Novartis και να τα στείλει στη Βουλή. Στο Ειδικό Δικαστήριο, η κυρία Ράικου κατέθεσε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν της είπε ποτέ να κατασκευάσει στοιχεία, αλλά μόνο να στείλει τα στοιχεία που είχε στη Βουλή. Τα περί κατασκευής, όπως είπε, ήταν απλά μια δική της ερμηνεία, η οποία όμως εδώ και δύο χρόνια απασχολεί δεκάδες ανώτατους δικαστές.

«Δεν μου ζήτησε να κατασκευάσω στοιχεία – έτσι το εξέλαβα», είπε συγκεκριμένα η κυρία Ράικου, κάνοντας τους δικαστές να αναρωτιούνται με τι όχημα διένυσε μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα την απόσταση ανάμεσα στο «στείλε» και το «κατασκεύασε». Εξαιρετικής σημασίας ήταν η τοποθέτηση της αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Ελένης Φραγκάκη, που μετέχει στη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου. Φώτισε το γεγονός πως μια τέτοια ερμηνεία από εισαγγελέα είναι εξαιρετικά προβληματική, λέγοντας: «Δεν έχω καταλάβει. Σαράντα χρόνια δικαστής ένιωθα ασφαλής. Ενας εισαγγελέας μπορεί να κατασκευάσει στοιχεία εναντίον οποιουδήποτε; Πώς εκλάβατε ότι οι εισαγγελείς μπορούν να κατασκευάζουν στοιχεία; Πώς να κατασκευάσει ένας εισαγγελέας χωρίς να υπάρχουν;»

  • Περί των σχέσεών της με τον πρώην υπουργό: Αρχικώς, η κυρία Ράικου είπε πως με τον κ. Παπαγγελόπουλο είχαν σχέσεις εντός κι όχι εκτός γραφείου, το 2001, όταν εργάζονταν μαζί στο προανακριτικό γραφείο για έναν χρόνο.

«Δεν συναντιόμασταν έξω, αλλά μιλούσαμε μέσα στο γραφείο» είπε συγκεκριμένα για εκείνη την περίοδο. Αρνήθηκε, μάλιστα, κατηγορηματικά ότι αποτελούσε εκείνη την περίοδο «το περιβάλλον του». Κατόπιν, αν και συνέχισε να υποστηρίζει πως «δεν ήμασταν και φίλοι, είχαμε συναδελφικές, τυπικές σχέσεις», παραδέχτηκε πως είχαν βγει έξω οικογενειακώς αλλά ελάχιστες φορές.

Δήλωσε, ωστόσο, ότι τον συνάντησε 5-6 φορές όταν ήταν υπουργός, αλλά για επιχειρησιακούς μόνο λόγους που αφορούσαν την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, στην οποία ήταν τότε επικεφαλής. Μέσα από ερωτήσεις, όμως, που της έκανε ο κ. Παπαγγελόπουλος τελικά αποκάλυψε ότι τον αποκαλούσε «υπουργάκο» και «επίτιμο» για χρόνια, κι όχι «Ρασπούτιν», πως έκαναν σειρά φιλικών, οικογενειακών εξόδων σε εστιατόρια, ενώ αντήλλασσαν οικογενειακές επισκέψεις και στα σπίτια τους, πως η ίδια τού είχε κάνει ακόμη και δώρο μια γραβάτα όσο ο ίδιος ήταν υπουργός.

  • Περί της κατάθεσης του εισαγγελέα Αθανασίου: H προανακριτική επιτροπή της Βουλής που αρχικώς εξέταζε το σενάριο της σκευωρίας στο σκάνδαλο Novartis εξέτασε στη συνέχεια και τους ισχυρισμούς του Σάμπυ Μιωνή.

Ο Ελληνοϊσραηλινός επιχειρηματίας κλήθηκε στη Βουλή μετά την κατάθεση του εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, ο οποίος όμως δεν θα είχε κληθεί με τη σειρά του ποτέ εάν δεν τον είχε αναφέρει στη δική της κατάθεση η κυρία Ράικου. «Κάποιοι βουλευτές με ρώτησαν, ίσως γιατί είχε ειδική θέση. Την τρίτη φορά που με ρώτησαν, είπα ότι κάτι μου είχε πει», είπε η κυρία Ράικου στο Ειδικό Δικαστήριο για να δικαιολογήσει την αναφορά της στον κ. Αθανασίου.

Δικαιολογημένα, λοιπόν, η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου Βασιλική Ηλιοπούλου τη ρώτησε στη συνέχεια, μάλλον ρητορικά: «Αρα, έτσι βγήκε στη σέντρα και ο Αθανασίου». Επίσης δικαιολογημένα η πρόεδρος σχολίασε άλλη στιγμή: «Εάν ο Αθανασίου ήθελε να έρθει δεν το ξέρουμε ή αν κάποιοι προκάλεσαν την πρόσκλησή του στη Βουλή μέσω των δικών σας απαντήσεων. Γίνανε όλα τόσο απλά όπως μας τα είπατε;»

Τι είπε για την ανάμειξη πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο Novartis

Αρχικά, η κυρία Ράικου είπε πως «εννοείται» ότι έδωσε κατεύθυνση για πολιτικά πρόσωπα στην έρευνά της για το σκάνδαλο Novartis. Επειτα είπε ότι φαινόταν από την αρχή πως δεν υπάρχει ανάμειξη πολιτικών προσώπων από τις έρευνες που γίνονταν σε άλλες χώρες του κόσμου για το συγκεκριμένο σκάνδαλο.

Στην ερώτηση όμως της προέδρου, εάν φοβόταν το ενδεχόμενο η έρευνά της να οδηγήσει σε πολιτικούς τους οποίους γνώριζε προσωπικά, η μόνη της απάντηση ήταν ότι «η πορεία μου έχει δείξει ότι έχω στείλει πολλούς». Λογικό να λάβει από την πρόεδρο την απάντηση: «Ποιον; Τον Παπαντωνίου; Αυτός ήταν καμένο χαρτί»

Τι υποστήριξε για το πόρισμα Γράβαρη και η ερώτηση «φωτιά»

Η κυρία Ράικου υποστήριξε πως ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ Ιωάννης Γράβαρης, που εξέτασε πειθαρχικά εισαγγελείς, μεταξύ των οποίων και η ίδια, για τους χειρισμούς τους στην υπόθεση του αποθανόντος επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, ήταν μεροληπτικός. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με την εισαγγελέα, ο κ. Γράβαρης έχει φιλικές σχέσεις με τον κ. Παπαγγελόπουλο, επειδή κατάγεται από την Πάρο, από όπου κατάγεται και η σύζυγος του πρώην υπουργού.

Ως εκ τούτου, η κυρία Ράικου υποστήριξε ότι ο κ. Γράβαρης έπρεπε να δηλώσει αποχή. Βεβαίως, ο κ. Παπαγγελόπουλος δήλωσε ενώπιον της σύνθεσης του Ειδικού, που αποτελείται και από δικαστές του ΣτΕ, ότι δεν γνωρίζει τον κ. Γράβαρη.

Σε κάθε περίπτωση, το ανούσιο της τοποθέτησής της, που μάλλον έγινε χάριν εντυπώσεων, τόνισε στη συνέχεια με τον καλύτερο τρόπο ο σύμβουλος του ΣτΕ Παναγιώτης Τσούκας, που μετέχει στη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου: «Είπατε ότι ο κ. Γράβαρης συνέταξε ένα μεροληπτικό πόρισμα σε ό,τι σας αφορά, γιατί σας είπε ότι η γυναίκα του είναι από την Πάρο, όπως και η γυναίκα του κ. Παπαγγελόπουλου, κι ότι το καλοκαίρι συναντιούνται εκεί. Γιατί αυτό συνιστά τόσο ισχυρή σχέση, ενώ η δικιά σας με τον κ. Παπαγγελόπουλο, με όλα αυτά που ακούσαμε, όχι;»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εξελίξεις στην υπόθεση Θεοδωρικάκου: Καταθέτει μήνυση στον απόστρατο αστυνομικό για όσα είπε για τον...

«Ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ έχει δύο βενζινάδικα και εταιρεία με λιμουζίνες» ανέφερε ο Αλέξης Κούγιας

«Κόβουν» την ανάσα ντοκουμέντα από το Αιγαίο – Η εμπόλεμη κατάσταση και οι προκλητικοί...

Μία αποκάλυψη που καταδεικνύει την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο κάνει σήμερα η εφημερίδα...

Την πρώτη Κυριακή για να αναδείξει επόμενο ηγέτη τον Μητσοτάκη, περιμένει ο Γεραπετρίτης

Στην ΕΡΤ μίλησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, με κυρίαρχο θέμα τις εκλογές, προχωρώντας...

Κατρούγκαλος σε Λοβέρδο: «Θέλετε να πάτε με τη ΝΔ; Να πάτε!»

Σκληρή απάντηση στον Ανδρέα Λοβέρδο έδωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος με αφορμή την επίθεση του...

Αντί να δώσει εξηγήσεις, κουνάει το δάχτυλο ο Τάκης Θεοδωρικάκος

Μιλώντας για σκευωρίες και μεθοδεύσεις, ο Τάκης Θεοδωρικάκος εμφανίστηκε με δήλωσή του εξαπολύοντας επίθεση...

Λοβέρδος: «Το ΠΑΣΟΚ δεν εκβιάζεται» – Δεν το είπε για τον Ανδρουλάκη!

Ανακυκλώνει ο Ανδρέας Λοβέρδος την συζήτηση για τους εκβιασμούς μέσω των υποκλοπών, λέγοντας ότι...

Δύσκολες ώρες για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κρήτη

Πίκρες κερνάνε τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι συντοπίτες του, οι Κρητικοί, καθώς σύμφωνα με τα...

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ από ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 για την αποχή από τις ψηφοφορίες στη...

Πυρά εξαπέλυσαν κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 με αφορμή την ανακοίνωση του Αλέξη...

Κουμουνδούρου: «Επί ΣΥΡΙΖΑ η Greek Mafia στη Δικαιοσύνη, επί ΝΔ αθώα και αναβαθμισμένη»

«Οι πολίτες που άκουγαν υποσχέσεις για ασφάλεια βλέπουν και συγκρίνουν: Επί ΣΥΡΙΖΑ η Greek...

«Γνήσιο εκφραστή του τραμπισμού» αποκάλεσε τον Τσίπρα ο Οικονόμου

Επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζήτησε την διάλυση της Βουλής και εκλογές...

Το πρόβλημα της Ντόρας Μπακογιάννη που έπεσε θύμα παρακολούθησης

Κάνοντας μια μικρή αναφορά στο θέμα των υποκλοπών το οποίο έχει προκαλέσει πολιτικό «σεισμό»,...

Αυτοί είναι οι νέοι υποδιοικητές της ΕΥΠ

Με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρέσβης Ιωάννης Ραπτάκης και ο αντιστράτηγος Γεώργιος...

«Βόμβα» Τσίπρα: Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει άμεση διάλυση της Βουλής και εκλογές

Αποχωρεί από όλες τις ψηφοφορίες στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός από αυτήν για το κόμμα Κασιδιάρη

Ελεύθερος αφέθηκε ο Πέτρος Τατσόπουλος

Συνελήφθη μετά από μήνυση παρουσιαστή

ΣΥΡΙΖΑ κατά ΠΑΣΟΚ: Όμηρος ο Ανδρουλάκης;

Στα «χαρακώματα» βρέθηκαν χθες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, δείχνοντας ότι όσο πλησιάζουμε στις κάλπες ο...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κραυγή αγωνίας από τον Τέρη Χρυσό: «Θέλω να πεθάνω για να λυτρωθώ»

Κραυγή απόγνωσης και απελπισίας από τον τραγουδιστή Τέρη Χρυσό...

H άγνωστη «αδερφή» του Νίκου Ξανθόπουλου

Εννιά μέρες συμπληρώνονται σήμερα από το φευγιό του Νίκου...

Oλυμπία Γλύξμπουργκ: Τα χρήματα που ξοδεύει για την εμφάνισή της ζαλίζουν

Ο Παύλος Γλύξμπουργκ και η Μαρί Σαντάλ Μίλερ έχουν...

«Πιάστηκε» με ναρκωτικά ο γιος του Τάκη Θεοδωρικάκου

Την ώρα που βρίσκεται στα άκρα η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-Θεοδωρικάκου,...

Σείστηκε η Λάρισα από την παρουσίαση του βιβλίου του Άρη Πορτοσάλτε

Δεν ήταν επεισόδιο από τα Looney Tunes, αλλά παρουσίαση...

«Δίνει» την Πισπιρίγκου ο Δασκαλάκης: «Αντί να ψάξει τι έπαθαν τα παιδιά μας, ρωτούσε…»

«Eίπε στον πατέρα μου ''για να μη με κατηγορήσουν θα τον πάρω μαζί μου''» κατέθεσε ο πατέρας των νεκρών κοριτσιών

Δύσκολες ώρες για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κρήτη

Πίκρες κερνάνε τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι συντοπίτες του, οι...

Σκληρή απάντηση για την συγκέντρωση του Άρη Πορτοσάλτε στη Λάρισα

Στο πλαίσιο του δημόσιου λόγου, βρίσκονται και οι στιγμές...
spot_img

NEWSROOM