Έχασαν τα αβγά και το καλάθι…

Δημοσκόποι και δημοσιογράφοι υπήρξαν όργανα μιας χυδαίας χειραγώγησης. Η κυβέρνηση θα είχε πέσει προ πολλού αν δεν είχε τη στήριξή τους. Αλλά ο εφιάλτης τελειώνει...

Must Read

Είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τα αβγά και το καλάθι. Υποκλοπές, σκάνδαλο Πάτση, ακρίβεια, γίνονται το Τρίγωνο των Βερμούδων, στο οποίο βυθίζεται αύτανδρη.

  • Δημήτρης Παπαθανασίου

Σε μια παρατεταμένη περίοδο, κατά την οποία η ελληνική κοινωνία στενάζει και υποφέρει από την ακρίβεια, η κυβέρνηση, διά του ανεκδιήγητου υπουργού της και αντιπροέδρου της Αδωνη Γεωργιάδη, επιλέγει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τον τρόπο που εφαρμόζει από την πρώτη μέρα που βρέθηκε στο τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας: με επικοινωνιακή διαχείριση και μέσω των τηλεοράσεων.

Ο κόσμος πεινάει, αδυνατεί να εξασφαλίσει τα απαραίτητα και ο Αδωνις Γεωργιάδης μετά καμερών και δημοσιογράφων παρελαύνει στους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ με σημαία τα μακαρόνια «Μαράτα». Υπουργός των «μαράτα», υπουργός της παράτας.

Προσβάλλουν την κοινωνία, προκαλούν την αξιοπρέπεια του πολίτη. Πέρα από το γεγονός ότι προκύπτουν ζητήματα καρτέλ -το λένε ήδη παράγοντες της αγοράς-, αλλά τι να πεις όταν όλη η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση με τοποθέτηση προϊόντος. Από τον υπερυπουργό Χατζηδάκη, που διαφήμιζε πάροχο ενέργειας, μέχρι τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που προωθούσε ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Το ζήτημα, όμως, είναι ότι το πολυδιαφημισμένο καλάθι του νοικοκυριού αποδεικνύεται άλλο ένα κυβερνητικό παραμύθι, το οποίο δεν λύνει κανένα πρόβλημα από τις αυξημένες ανάγκες των πολιτών. Η φούσκα Γεωργιάδη έσκασε εν τη γενέσει της και είναι ενδεικτικό ότι στην τελευταία δημοσκόπηση της MRB το 61% των πολιτών πιστεύει ότι το καλάθι δεν θα συμβάλει στο ελάχιστο στην αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Αλλά η δημοσκόπηση της MRB, η οποία για πρώτη φορά παρουσιάζει ενδιαφέροντα ευρήματα, επιφύλασσε άλλο ένα ηχηρό χαστούκι για την κυβέρνηση και αυτό αφορά το σκάνδαλο Πάτση. Η κοινωνία πολύ γρήγορα αντιλήφθηκε ότι ο βουλευτής Γρεβενών της Ν.Δ. Ανδρέας Πάτσης είναι ο αυτοφωράκιας της υπόθεσης. Το 85% των πολιτών αξιολογεί την υπόθεση ως πολύ σοβαρή, ενώ το 61% πιστεύει ότι κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία γνώριζαν πολλούς μήνες πριν τις δραστηριότητες του βουλευτή. Η κοινωνία δηλαδή πιστεύει ότι κυβέρνηση και Ν.Δ. έκαναν πλάτες στο «κοράκι των κόκκινων δανείων».

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» από τις 23 Φεβρουαρίου του 2020 είχε αποκαλύψει με πρωτοσέλιδο τις έκνομες δραστηριότητες Πάτση. Επίσης, την προηγούμενη Κυριακή αποκάλυψε ότι ο Πάτσης από το 2015, αγκαζέ με την Ντόρα Μπακογιάννη, που τώρα παριστάνει πως δεν τον γνωρίζει, έκαναν μπίζνες στην Κωνσταντινούπολη με παρατρεχάμενους τον Ερντογάν.

Μπορεί στην κυβέρνηση να παίζουν τους κουμπάρους με την υπόθεση, αλλά οι συγγένειες Πάτση – Πέτσα – Ντόρας -της συζύγου του υπουργού Δικαιοσύνης Τσιάρα – αλλά και του βουλευτή Σερρών και άλλοτε στενού συνεργάτη της Ντόρας, Τάσου Χατζηβασιλείου, ο οποίος έκανε τον ταμία σε ΜΚΟ που έστησε ο Πάτσης, δύσκολα πλέον μπορούν να κουκουλωθούν.

Οταν έφερε στο φως ο κ. Πολάκης το μεγάλο κόλπο των 62.000.000 με τα «κόκκινα» δάνεια, η απορία που δημιουργήθηκε γνωρίζοντας και την υπόγεια διαδρομή του συγκεκριμένου βουλευτή ήταν ποιων ταμίας και εισπράκτορας είναι ο Πάτσης. Είναι πολλά τα λεφτά για να τα διαχειρίζεται μόνος του. Τώρα που ξετυλίγεται το κουβάρι, αντιλαμβανόμαστε όλοι μας ότι το χρήμα είχε συγκεκριμένους αποδέκτες. Εξάλλου, αποδεικνύεται ότι οι μεθοδεύσεις που έγιναν με το «πόθεν έσχες» του βουλευτή έγιναν για να καλυφθεί ένα άλλο «πόθεν έσχες», αυτό του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο οποίος Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν δεν κάνει μάουντεν μπάικ και μπάτζι τζάμπινγκ στα βουνά, αρέσκεται να παίζει κρυφτούλι για τις υποκλοπές. Κρυφτούλι με την ίδια τη δημοκρατία. Μετά την Εξεταστική «παρωδία» και τις μεθοδεύσεις που είδαμε στην Ελλάδα και τη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε να δει και κρύφτηκε από την επιτροπή Pega. Εκτιμώ ότι δεν είναι μόνο η αγωνιώδης προσπάθεια των επικοινωνιολόγων να τον κρατήσουν εκτός κάδρου των υποκλοπών, αλλά και η αγωνία του ίδιου να αποποιηθεί των ποινικών ευθυνών.

Η κοινωνία, όμως, γνωρίζει ότι οι ευθύνες τον βαρύνουν αποκλειστικά. Το ζήτημα των υποκλοπών είναι τεράστιο και όσο κι αν κάνει τον ψόφιο κοριό ο πρωθυπουργός, στο τέλος θα συρθεί ενώπιον των ευθυνών του. Εξάλλου, οι κεραυνοί της Pega και οι τελευταίες αποκαλύψεις των «Νέων» και του «Βήματος» που έλεγαν «υποκλοπές τέλος», όσο αν αυτές εντάσσονται ενδεχομένως σε ένα εσωτερικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών, αποδεικνύουν ότι το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο και πολύ μεγαλύτερο από όσο το είχαμε φανταστεί.

Πιστεύει δηλαδή ο Μητσοτάκης ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές με ενεργά τα παρακρατικά κέντρα που παρακολουθούν το πολιτικό και δημοσιογραφικό προσωπικό της χώρας; Είναι πολύ γελασμένος. Μπορεί οι Μητσοτάκηδες να αρέσκονται στις πολιτικές ανωμαλίες, αλλά η κοινωνία τις αποστρέφεται. Εχει αποδειχθεί ιστορικά αυτό. Ο πολιτειακός κατήφορος πρέπει να σταματήσει εδώ.

Οσον αφορά την τελευταία δημοσκόπηση της MRB, είναι ξεκάθαρο πλέον ότι οι δημοσκόποι, όσο πλησιάζουν οι κάλπες, θα διορθώνουν τα νούμερα των τερατωδών δημοσκοπήσεων της προηγούμενης περιόδου για να μην ξεφτιλιστούν τελείως. Προχτές είδαμε μια σημαντική διόρθωση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της δημοσκόπησης.

Για παράδειγμα, οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο τον Τσίπρα από τον Μητσοτάκη για τη στήριξη του εισοδήματός τους (34,7%, 28,5%). Τον εμπιστεύονται περισσότερο σε ζητήματα διαφάνειας διαφθοράς (29,2% – 24%). Τον εμπιστεύονται περισσότερο σε ζητήματα αντιμετώπισης της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας (30,1% – 29,4%). Βέβαια, δεν λείπουν και πάλι τα παράδοξα, αλλά κι αυτά στις επόμενες δημοσκοπήσεις θα αρχίσουν σταδιακά να διορθώνονται. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση εμφανίζεται στην πρόθεση ψήφου να έχει υψηλότερο ποσοστό (29,1%) από τον Μάρτιο του 2022, που σημείωνε 28,6%.

Φαίνεται ότι τα σκάνδαλα την… ευνοούν, παρότι από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της δημοσκόπησης προκύπτει ακριβώς το αντίθετο. Αλλά οι δημοσκόποι σύντομα θα υποχρεωθούν σε μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα. Αυτό, βέβαια, δεν τους απαλλάσσει από τις ευθύνες τους, καθώς δημοσκόποι και δημοσιογράφοι υπήρξαν όργανα μιας χυδαίας χειραγώγησης. Η κυβέρνηση θα είχε πέσει προ πολλού αν δεν είχε τη στήριξή τους. Αλλά ο εφιάλτης τελειώνει…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This