Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο πιο… μεγάλος παραμυθάς!

Περιγράφει μια «μαγική» εικόνα για την οικονομία, λέγοντας πως οι επενδύσεις αυξήθηκαν... 30% τη διετία 2021-22

Must Read

Στον… κόσμο του φαίνεται πως βρίσκεται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος εκτιμά πως η χώρα θα καταφέρει να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023, όταν τόσο η UBS όσο και η Morgan Stanley μιλούν για μια διαδικασία που δεν θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του ερχόμενου έτους και σίγουρα εντός του 2024!

Σε ομιλία του, μάλιστα, ο κ. Σκυλακάκης περιέγραψε μια μάλλον εικονική πραγματικότητα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αναφέροντας πως οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 30% περίπου τη διετία 2021-2022 στην Ελλάδα συγκριτικά με το 2019, ενώ αναμένεται πολύ μεγαλύτερη αύξηση κατά το χρονικό διάστημα 2023-2025, με τη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Μιλώντας σε εκδήλωση στα Ιωάννινα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών θεωρεί πως καλύπτεται το επενδυτικό κοινό της χώρας μας.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στο εργαλείο των δανείων του ΤΑΑ έχουν κατατεθεί επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους που προσεγγίζει τα 8,5 δισ. ευρώ, που κινητοποιούνται με 3,5 δισ. ευρώ περίπου από το ΤΑΑ. Το ίδιο ισχύει -αλλά σε μικρότερο βαθμό- και για το εργαλείο των επιδοτήσεων του Ταμείου. Παραδείγματος χάριν, στον αγροδιατροφικό τομέα θα μπορέσουν να ξεκινήσουν επενδύσεις μέσα στους πρώτους μήνες του 2023, οι οποίες με περίπου 500.000.000 ευρώ συνολική επιδότηση από το ΤΑΑ θα κινητοποιήσουν πόρους που προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ. Το δε φαρμακευτικό clawback έχει ήδη κινητοποιήσει επενδυτικά σχέδια άνω των 500.000.000 ευρώ (σχεδόν τα μισά χρήματα προέρχονται από το ΤΑΑ).

Επιπρόσθετα, ο κ. Σκυλακάκης παρέθεσε μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά των δανείων του ΤΑΑ, που τα καθιστούν ιδανική επιλογή για κάθε ενδιαφερόμενη επιχείρηση που διαθέτει τραπεζικό προφίλ. Πρώτον, κύριο χαρακτηριστικό αυτού του εργαλείου είναι η ταχύτητα.
Όλη η διαδικασία «τρέχει» ηλεκτρονικά, χωρίς να απαιτείται κρατική παρέμβαση (π.χ., υπογραφή υπουργού, δημόσιου υπαλλήλου κ.λπ.). Ο μέσος χρόνος έγκρισης κάθε επενδυτικού σχεδίου είναι οι 2,5 μήνες και εκτιμάται πως θα ελαττωθεί όσο τα τραπεζικά στελέχη και οι αξιολογητές των σχεδίων θα εξοικειώνονται με τη διαδικασία.

Δεύτερον, είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο που επιτρέπει τον απόλυτο συγχρονισμό της επενδυτικής απόφασης με την επιδότηση (μέσω του χαμηλού επιτοκίου) και τη χρηματοδότηση. Μάλιστα, υπάρχει η δυνατότητα συνδυασμού των δανείων με τον αναπτυξιακό νόμο και με άλλα επενδυτικά εργαλεία. Τρίτον, προβλέπεται δυνατότητα ενίσχυσης δαπανών κεφαλαίου κίνησης και marketing (έως 30%, αθροιστικά, των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου). Τέταρτον, τα επιτόκια δανεισμού είναι εξαιρετικά ευνοϊκά (0,35% για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και
1% για τις μεσαίες και μεγάλες).

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This