Μενέντεζ: Όλο και πιο ηχηρό «όχι» στα F-16 για την Τουρκία – Οι ΗΠΑ πιέζουν παρασκηνιακά την Τουρκία για τη Συρία

Μήνυμα για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Η Τουρκία θα βρεθεί προ των ευθυνών της

Must Read

Την κατηγορηματική αντίθεσή του στο ενδεχόμενο πώλησης F-16 στην Τουρκία επανέλαβε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη για την οικονομική στήριξη της προεκλογικής του εκστρατείας. Την εκδήλωση οργάνωσε ο ιδιοκτήτης των York Studios and York Films, Γιάννης Καλαφάτης, μαζί με άλλους επιφανείς ομογενείς επιχειρηματίες.

Η κινητικότητα που παρατηρείται στην ομογένεια για την ενίσχυση της εκστρατείας του γερουσιαστή οφείλεται στο γεγονός ότι ο Μενέντεζ θα κληθεί να υπερασπιστεί την θέση του στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο του 2024. Το 2018 είχε καταφέρει να ανανεώσει τη θητεία του, κερδίζοντας τον πολυεκατομμυριούχο Μπομπ Χάγκιν, ο οποίος δαπάνησε 35 εκατομμύρια δολάρια από την προσωπική του περιουσία για να ανατρέψει τον Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Παρά το γεγονός ότι η προεκλογική εκστρατεία του γερουσιαστή συγκέντρωσε μόλις 11 εκατομμύρια δολάρια, ο κ. Μενέντεζ κατάφερε να επικρατήσει με σχεδόν 10 μονάδες διαφορά. Το 2024 ο Μπομπ Χάγκιν αναμένεται ότι θα προσπαθήσει να πάρει την ρεβάνς, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό που θα δαπανήσει θα αγγίζει τα 40 εκατομμύρια δολάρια.




Καμία επίσημη ενημέρωση από τον Λευκό Οίκο για την Τουρκία και τα F-16

Μιλώντας στην ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον μετά το τέλος της εκδήλωσης, ο γερουσιαστής Μενέντεζ εξέφρασε για ακόμα μια φορά την κατηγορηματική αντίθεσή του στο ενδεχόμενο πώλησης F-16 στην Τουρκία, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει λάβει καμία επίσημη ενημέρωση από τον Λευκό Οίκο σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας.

«Δεν έχω λάβει καμία ειδοποίηση, κάτι που αποτελεί προφανώς μέρος της διαδικασίας για τυχόν πωλήσεις όπλων. Η κυβέρνηση δεν μου έχει στείλει καμία ειδοποίηση. Οπότε υποθέτω ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτού που λέγεται δημοσίως και αυτού που τελικά συμβαίνει. Αλλά αυτό για το οποίο είμαι σίγουρος είναι ότι είτε υπάρξει ειδοποίηση είτε δεν υπάρξει, δεν έχω καμία πρόθεση, υπό τις παρούσες συνθήκες, να συμφωνήσω σε πωλήσεις F-16 στην Τουρκία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πιέζει παρασκηνιακά την Τουρκία για το θέμα της Συρίας

Σε αντίθεση με τις χλιαρές τοποθετήσεις των αξιωματούχων της κυβέρνησης Μπάιντεν, ο Μενέντεζ αποκαλύπτει ότι ο Λευκός Οίκος έχει ασκήσει παρασκηνιακά πιέσεις προκειμένου να ματαιώσει την χερσαία εισβολή που ετοιμάζει η Τουρκία στην βόρεια Συρία.

Όπως εξήγησε, «μερικές φορές η διπλωματία δεν γίνεται ανοιχτά, ούτε δημοσίως. Μερικές φορές γίνεται στο παρασκήνιο. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν βρίσκεται σε εις βάθος επαφή με την Τουρκία, εξηγώντας τις συνέπειες των πράξεών της και ότι θα υπάρξουν πράγματι συνέπειες. Και ελπίζω ο Ερντογάν να κατανοεί αυτές τις εκκλήσεις της κυβέρνησης».

Επιπλέον, ο Μενέντεζ εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι τα τουρκικά χτυπήματα στην Συρία έθεσαν σε κίνδυνο την ζωή Αμερικανών στρατιωτών. «Είναι εξοργιστικό, είναι εντελώς απαράδεκτο. Δεν μπορούμε να βάζουμε τα στρατεύματά μας σε κίνδυνο από κανέναν, πολύ περισσότερο από έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Και ξέρετε, πιστεύω ότι η κυβέρνηση πρέπει να είναι πολύ σαφής με την Τουρκία. Να εξηγήσει ότι αν ακόμη και από λάθος πληγούν οι δικοί μας στρατιώτες με οποιονδήποτε τρόπο από την τουρκική επιχείρηση θα υπάρξουν συνέπειες».

Μήνυμα για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Η Τουρκία θα βρεθεί προ των ευθυνών της

Ο Αμερικανός εκτίμησε ότι η Τουρκία δεν θα καταφέρει να συνεχίσει τον εκβιασμό απέναντι στην Σουηδία και στην Φινλανδία επειδή ακριβώς γνωρίζει την άποψη της Αμερικής.

«Δεν νομίζω ότι η Τουρκία μπορεί να αντέξει την πίεση. Γνωρίζω ότι προσπαθούν να αποσπάσουν ορισμένα ανταλλάγματα από την Αμερική και αυτό είναι δική τους απόφαση. Αλλά κάποια στιγμή θα βρεθούν προ των ευθυνών τους και δεν νομίζω ότι η Τουρκία θέλει να βρεθεί σε αυτή τη θέση».




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ψυχρολουσία από την απόφαση του Moody’s! 

Ο οίκος αξιολόγησης δεν έδωσε στη χώρα μας την επενδυτική βαθμίδα και με ανάλυσή του δεν άλλαξε τις προοπτικές ούτε τη βαθμολογία

More Articles Like This