Ο προϋπολογισμός του 2023 στη Βουλή: Με το «καλημέρα» βγήκαν τα… μαχαίρια!

Πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης κατά της φοροεπιδρομής που εξαπολύει η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Must Read

Ξεκίνησε σήμερα, Τρίτη και 13 του μηνός, η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2023, υπό τη «βαριά σκιά» της είδησης του θανάτου του 16χρονου Ρομά Κώστα Φραγκούλη, ο οποίος είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι από αστυνομικό της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., κάτι που, όπως αναμενόταν, δεν έμεινε ασχολίαστο από τους εισηγητές των κομμάτων, οι οποίοι στην αρχή της τοποθέτησης τους έκαναν ειδική αναφορά στην τραγική αυτή είδηση.

«Πριν λίγες ώρες έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του Κώστα Φραγκούλη. Ένα 16χρονο παιδί έχασε τη ζωή του από σφαίρα αστυνομικού για οφειλή 20 ευρώ. Δεν ξέρω πόσο αποτιμάται η ανθρώπινη ζωή πλέον στη χώρα μας. Αυτό που ξέρω είναι ότι το αίσθημα αδικίας έχει γιγαντωθεί, έχει πνίξει τους πολίτες», ανέφερε η Έφη Αχτσιόγλου στο ξεκίνημα της ομιλίας της.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι ο θάνατος του 16χρονου αποτελεί «καρφί στο μάτι του πολιτισμού μας», ενώ ο Νίκος Καραθανασόπουλος του ΚΚΕ τόνισε πως «η μέρα σημαδεύεται από τη νέα εν ψυχρώ δολοφονία που αποκαλύπτει το πρόσωπο της κρατικής βίας και των κατασταλτικών μηχανισμών απέναντι στους αδυνάτους, μια κρατική αυθαιρεσία που πολλαπλασιάζεται στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής».

Από την πλευρά του, ο Κρίτων Αρσένης από το ΜέΡΑ25 τόνισε πως «ο Κώστας Φραγούλης πέθανε σήμερα. Ως εδώ… Θα ανατρέψουμε τη συνταγματική εκτροπή», ενώ τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στην οικογένεια του 16χρονου εξέφρασε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, στο ξεκίνημα της ομιλίας του.

«Όσα συμβαίνουν στην κοινωνία συμβαίνουν εξαιτίας των πολιτικών της κυβέρνησης»

«Η κοινωνία φτωχοποιείται και η πολιτική σας είναι υπέρ των ολιγοπωλίων», τόνισε η Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιογλου, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια. «Τα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία, δεν συμβαίνουν απλώς με την ανοχή της κυβέρνησης, συμβαίνουν εξαιτίας των πολιτικών της» υπογράμμισε.

Σχολιάζοντας μάλιστα τις εξελίξεις στο σκάνδαλο των υποκλοπών έκανε λόγο για «θλιβερή παρουσία» και «άτακτη φυγή» του Κυριάκου Μητσοτάκη πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή πως «μετά και τις νέες αποκαλύψεις που επιβεβαιώνουν ότι ο κ. Χατζηδάκης πράγματι παρακολουθείτο από την ΕΥΠ το 2022 κλείνει με μια βαθιά κρίση δημοκρατίας, η οποία προστίθεται στην οικονομική κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία».

«Κυβερνάτε με περιφρόνηση κύριοι της κυβέρνησης: Προς τους πολίτες, τους θεσμούς, τη δημοκρατία», υπογράμμισε η Έφη Αχτσιόγλου από το βήμα της Βουλής και πρόσθεσε «Στην πραγματική οικονομία επικρατεί μια οριακή συνθήκη: συνδυασμός ακραίων τιμών στην ενέργεια και στα είδη πρώτης ανάγκης από τη μία και διαλυμένης αγοραστικής δύναμης των πολιτών από την άλλη».

«Για το 2023, ο Προϋπολογισμός προδιαγράφει τη συνέχιση της ίδιας στρατηγικής. Ίδια πολιτική απέναντι στα ολιγοπώλια της ενέργειας και την αισχροκέρδεια, πρόβλεψη για ακόμη περισσότερα έσοδα από ΦΠΑ, επιπλέον 800 εκατ. των φετινών, μείωση των δαπανών για την υγεία και την πρόνοια εν μέσω πανδημίας, στεγαστικής κρίσης, κρίσης ακρίβειας. Δεν υπάρχει απλώς πολιτική ευθύνη. Υπάρχει πολιτική στρατηγική και υπάρχουν συνέπειες:Οι κοινωνικές ανισότητες αυξάνονται. Η φτώχεια και η παιδική φτώχεια αυξάνονται. Το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα το 2022 μειώνεται. Η κοινωνία φτωχοποιείται και η ΝΔ ασκεί πολιτική υπέρ ολιγοπωλιακών συμφερόντων», είπε επίσης.

Η Έφη Αχτσιόγλου επισήμανε, τέλος, πως «ο κ. Μητσοτάκης τις τελευταίες μέρες εμφανίζεται ιδιαιτέρως θυμωμένος με τις τράπεζες που σωρεύουν κέρδη.Το πράγμα θα ήταν κωμικό, αν δεν ήταν τραγικό: Η ΝΔ νομοθέτησε την ασυλία των τραπεζικών στελεχών για το αδίκημα της απιστίας. Η ΝΔ νομοθέτησε και δεύτερη ασυλία στα στελέχη του ΤΧΣ ώστε να πωλούν μετοχές του ελληνικού Δημοσίου σε τιμή κάτω κι από τη χρηματιστηριακή τους αξία. Στη βάση αυτού προκάλεσε τεράστια ζημία του Δημοσίου –που έχασε και το ποσοστό του- και των μικρομετόχων στην Τράπεζα Πειραιώς, την ώρα που συγκεκριμένοι επενδυτές εξασφάλιζαν υπερκέρδη και τον έλεγχο της τράπεζας. Η ΝΔ μείωσε τη φορολογία για εισόδημα που προέρχεται από stock options, φωτογραφίζοντας συγκεκριμένη τράπεζα.
Η ΝΔ άνοιξε τον δρόμο για τη χορήγηση χρυσών μπόνους στα τραπεζικά στελέχη από το 2023».

«Ορθολογικός και διαυγής προϋπολογισμός»

Στο βήμα της Ολομέλειας είχε προηγηθεί ο εισηγητής της ΝΔ, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ο οποίος, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έκανε λόγο για έναν ορθολογικό και διαυγή προϋπολογισμό για το 2023. Για έναν προϋπολογισμό ο οποίος, όπως είπε, «δεν προϋπολογίζει απλά την Οικονομία της χώρας για το επόμενο έτος, αλλά κυρίως την αναπτυξιακή λογική της χώρας τις επόμενες γενιές».

«Απέναντι στην φαντασιακή αριστερά τον παραλογισμών, ορθώνεται η ΝΔ των ορθολογικών και διαυγών προϋπολογισμών» υποστήριξε ο εισηγητής της ΝΔ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μία κραυγάζει ότι δήθεν εγκαταλείπουμε την κοινωνία στην πυρά και από την άλλη ζηλόφθονα ομολογεί ότι κυβερνούμε επειδή έχουμε ενισχύσει και μάλιστα γενναία νοικοκυριά και επιχειρήσεις» υποστήριξε ο κος Τσαβδαρίδης.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Σκανδαλίδης, εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, υποστήριξε πως πως πρόκειται για τον τέταρτο και τελευταίο προϋπολογισμό της κυβέρνησης, ο οποίος παραθέτει ένα ακόμη success story που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. «Αντίθετα με τις έωλες επιδιώξεις σας, είναι πιστό αντίγραφο της αποτυχημένης, συντηρητικής, αναποτελεσματικής και βαθιά άδικης και αντικοινωνικής οικονομικής συνταγής σας», όπως είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απορρίπτει «τη βαθιά συντηρητική λογική και την αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης».

«Επιδείνωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων, προς όφελος των επενδυτών»

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε πως ο προϋπολογισμός «κινείται στις συμπληγάδες της εξυπηρέτησης των αναγκών της καπιταλιστικής οικονομίας και της δημοσιονομικής εξυγίανσης, με αποτέλεσμα να περιορίζει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών». «Θα οδηγήσει στην περαιτέρω επιδείνωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων, προς όφελος των επενδυτών», είπε χαρακτηριστικά ο εισηγητής του ΚΚΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο κατήγγειλε την φοροεπιδρομή που εξαπολύει η κυβέρνηση σε συνθήκες, μάλιστα, ακρίβειας και ενεργειακής φτώχειας, με τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους να πληρώνουν υπέρογκους άμεσους και έμμεσους φόρους, ενώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι εξακολουθούν να έχουν μονοψήφιο ποσοστό στα συνολικά φορολογικά έσοδα.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΜέΡΑ25 Κρίτωνας Αρσένης τόνισε πως αυτός ο προϋπολογισμός δεν θα εφαρμοστεί, «θα τον αποτρέψουμε στη πράξη». «Τα θετικά νέα είναι ότι η θητεία της κυβέρνησης λήγει τον Ιούλιο το αργότερο» σημείωσε. «Τα δυσάρεστα νέα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, είναι ότι «όποια κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ προκύψει μετά τις εκλογές, στην πράξη θα κάνει τα ίδια».

Θυμίζουμε ότι η συζήτηση για τον προϋπολογισμό θα ολοκληρωθεί, εκτός σοβαρού απροόπτου, το Σάββατο 17 του μήνα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This