ΥΠΕΞ για Τσαβούσογλου: «Ωμή και πρωτόγνωρη απειλή βίας»

Η απάντηση της Αθήνας στις πολεμικές ιαχές του Τούρκου ΥΠΕΞ

Must Read

Την έντονη αντίδραση της Αθήνας προκάλεσαν οι νέες απειλές του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος προειδοποιήσε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο.

«Δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση των (ελληνικών) χωρικών υδάτων, όχι κατά 12 μίλια, αλλά ούτε κατά 1 μίλι στο Αιγαίο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τσαβούσογλου.

Σε απάντηση που έδωσε ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Αρναούτης έκανε λόγο για «ωμή και πρωτόγνωρη απειλή βίας»:

«Η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι υπάρχουν κανόνες που ακολουθούν όλα τα πολιτισμένα και ευνομούμενα κράτη. Το να απειλείς με χρήση βίας επειδή δεν σου αρέσουν οι κανόνες, παραπέμπει σε άλλους αιώνες και σίγουρα όχι στον 21ο.

Είναι δε, απορίας άξιο ο απειλών να απαιτεί ταυτόχρονα από τον αμυνόμενο να αποστερηθεί τα νόμιμα μέσα προστασίας της κυριαρχίας του. Η γειτονιά μας δεν χρειάζεται ταραξίες, δεν χρειάζεται αναχρονιστικούς αναθεωρητισμούς. Χρειάζεται κράτη που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο, όπως η Ελλάδα, η οποία το έχει αποδείξει μέσω συμφωνιών που έχει συνάψει με γειτονικές χώρες βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Στην ωμή και πρωτόγνωρη για τα σύγχρονα δεδομένα απειλή βίας, η Ελλάδα προτάσσει τους κανόνες, ασκώντας όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο» σημείωσε.

«Η Ελλάδα ούτε εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται»

Νωρίτερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, επεσήμανε πως η Ελλάδα ούτε εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται.

«Η Ελληνική Κυβέρνηση πολιτεύεται με αποκλειστικό γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τα εθνικά συμφέροντα. Δεν ετεροπροσδιορίζεται επ’ ουδενί, πόσο μάλλον στα κυριαρχικά μας δικαιώματα», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του.

«Η τακτική των απειλών και των προκλήσεων, στην οποία επιδίδεται η Τουρκία, είναι απολύτως αδιέξοδη, αφού η Ελλάδα ούτε εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται. Θα ήταν χρήσιμο οι Τούρκοι αξιωματούχοι να αναλογιστούν το αδιέξοδο και να μην συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο και τη νέα χρονιά» τόνισε.

Η προκλητική δήλωση Τσαβούσογλου

Κατά τη διάρκεια του απολογισμού της χρονιάς και μιλώντας μόνο σε Τούρκους δημοσιογράφους, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου για μια ακόμη φορά ήταν εριστικός και προειδοποίησε την Ελλάδα υπενθυμίζοντας με νόημα ότι «η απόφαση του 1995 (σ.σ. casus belli) είναι σαφής και εξακολουθεί να ισχύει»!

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια κυρίως νότια της Κρήτης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών αντέδρασε με άσχημο και σκληρό τρόπο:

«Θέλω να προειδοποιήσω ξανά την Ελλάδα. Μην προσπαθεί να εμπλακεί σε ψεύτικους ηρωισμούς. Ξέρει ότι αυτό δεν θα τελειώσει καλά. Δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων, όχι 12, ούτε κατά ένα μίλι».




Σύμφωνα με το Anadolu, ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε ότι προσπάθησαν να λειτουργήσουν τα κανάλια διαλόγου με την Ελλάδα στις αρχές του έτους και ότι πραγματοποίησαν την 64η συνάντηση διαβούλευσης τον Φεβρουάριο.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι ανέστειλαν αυτόν τον διάλογο «λόγω της εκστρατείας του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά της Τουρκίας, των προκλήσεων στο Αιγαίο, των καταγγελιών για γενοκτονία και των πιέσεων στους Τούρκους της Δυτικής Θράκης».

Δηλώνοντας ακόμα ότι η Τουρκία έστειλε δύο επιστολές στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) το 2021 σχετικά με τις «παραβιάσεις που διέπραξε η Ελλάδα στα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς», ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι αυτές κατέγραψαν ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να διεκδικήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι της Τουρκίας εκτός αν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της από τις συμφωνίες της Λωζάνης και του Παρισιού».

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι επιστολές που έδωσε η Ελλάδα ως απάντηση στην Τουρκία ήταν πολιτικού χαρακτήρα και ότι η Τουρκία έστειλε την τρίτη της επιστολή στον ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο ως απάντηση στη δεύτερη επιστολή της διοίκησης της Αθήνας.

Δείτε επίσης:

Τουρκικό παραλήρημα: «Υπό κατοχή» η Ψέριμος, «υπό αμφισβήτηση» η Γαύδος!

Πολεμικές κορώνες Τσαβούσογλου: «To casus belli ισχύει – Δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση ούτε κατά ένα μίλι»!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This