Βουλή: Ο Αυγενάκης άλλαξε το νόμο του για να κόψει τον Πομάσκι από τον ΣΕΓΑΣ!

Οξύτατες αντιπαραθέσεις του υφυπουργού με όλα τα κόμματα

Must Read

Πέρασε δύσκολα στη Βουλή ο Λευτέρης Αυγενάκης με την φωτογραφική απόφασή του να απαγορεύσει στον προπονητή Γκιόργκι Πομάσκι να εκπροσωπήσει τους προπονητές στο ΔΣ του ΣΕΓΑΣ. Τόσο δύσκολα που μερικές φορές η κατάσταση στη Ολομέλεια έμοιαζε με αποκαθήλωση του με όλους να στρέφονται εναντίον του υφυπουργού Αθλητισμού, ο οποίος ξεκινούσε τις ομιλίες του αρχικά βρίζοντας τους συνομιλητές του («λέτε ψέματα», «εδώ είναι Βουλή, δεν είναι ΣΕΓΑΣ» κ.α.) και τις έκλεινε με παρακλήσεις για διάλογο!

Το έσχατο που έκανε ο Λ. Αυγενάκης είναι να εκδώσει φωτογραφική υπουργική απόφαση για να μην είναι ο Γκιόργκι Πομάσκι εκπρόσωπος των προπονητών στο ΔΣ του ΣΕΓΑΣ! Με την απόφασή του από τους 3 συλλόγους προπονητών πέταξε εκτός τους 2 και νομιμοποίησε ένα άλλο σύλλογο, τον ΠΕΠΚΑ, που δεν πληρούσε τα κριτήρια βάση του νόμου Αυγενάκη!

Σακοράφα: Κομματικό κράτος του ‘50

Το θέμα Αυγενάκη προκλήθηκε από την αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα, η οποία είναι και πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ. «Είναι ένα ακραίο παράδειγμα μη χρηστής διοίκησης και καταχρηστικής διακυβέρνησης. Πίσω από τα ωραία λόγια για πολλά επίπεδα αποτελεσματικής διακυβέρνησης και για εκσυγχρονισμούς υπάρχει το αμείλικτο κομματικό κράτος της δεκαετίας του 1950, που θέλετε να το κρατάτε ζωντανό με νύχια και με δόντια. Ελέω του κ. Μητσοτάκη και ίσως όχι μόνο αυτού ο κ. Αυγενάκης τοποθετήθηκε Υφυπουργός Αθλητισμού. Το μέλημά του από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα δεν είναι η ανάπτυξη του αθλητισμού και όλα τα άλλα ωραία λόγια. Η πολιτική του αντίληψη και η οξυδέρκειά του φτάνουν μόνο ένα βήμα μπροστά από τα μάτια του ή μάλλον ένα βήμα πίσω, στον προσωπικό και κομματικό έλεγχο του οικοδομήματος του αθλητισμού. Από την πρώτη μέχρι και την τελευταία στιγμή μηχανορραφίες και κόψε-ράψε σε νόμους και υπουργικές αποφάσεις πάντα βέβαια με την επίκληση του εκσυγχρονισμού, του εξορθολογισμού κλπ», είπε.

Η Σ. Σακοράφα υπενθύμισε ότι ο Λ. Αυγενάκης:

  • έφερε διάταξη για ηλικιακά όρια στις αθλητικές ομοσπονδίες και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. «Υπερψηφίστηκε χάρη στην κομματική πειθαρχία. Είναι καταφανώς αντισυνταγματική», είπε.
  • άλλαξε δύο φορές τον νόμο ανάδειξης διοικήσεων στις ομοσπονδίες, όπως και τις διατάξεις για την αναγνώριση και συμμετοχή των σωματείων.
  • «μετήλθε κάθε μέσο χωρίς φραγμό για να επηρεάσει τις εκλογές στον ΣΕΓΑΣ και να αποτρέψει την εκλογή μου στη θέση του προέδρου».
  • «απέτυχε στον σχεδιασμό και τις προσπάθειες του και γι’ αυτό μας τιμώρησε με εξάμηνη καθυστέρηση τακτικής επιχορήγησης».
  • «καθυστέρησε τη νομοθετική επικύρωση του καταστατικού της ΕΟΕ μέχρι να γίνει γενική συνέλευση της ομοσπονδίας και το έφερε έναν μήνα μετά μέσα σε αυτή την Αίθουσα χωρίς να ντραπεί. Και αυτό μόνο και μόνο για να προωθήσει αρεστό προεπιλεγμένο πρόσωπο στη διοίκηση. Τελικά απέτυχε και εδώ στον σχεδιασμό, αλλά και στις προσπάθειές του» και εξελέγη η ολυμπιονίκης Τασούλα Κελεσίδου.
  • μετά παρενέβη με υπουργική απόφαση στον τρόπο εκπροσώπησης αθλητών και προπονητών στα Δ.Σ. των ομοσπονδιών προκειμένου να ευνοήσει συγκεκριμένο σωματείο προπονητών για τον ΣΕΓΑΣ. Απέτυχε πάλι. Στον ΣΕΓΑΣ με βάση την απόφαση Αυγενάκη βγήκε εκπρόσωπος των προπονητών ο Γκιόργκι Πομάσκι.

Όμως, συνέχισε η Σ. Σακοράφα, ο Πομάσκι ανήκει στο ΚΚΕ και γι’ αυτό ο Λ. Αυγενάκης, δύο μέρες μετά την απόφαση του ΣΕΓΑΣ, έβγαλε νέα υπουργική απόφαση και «τροποποιεί φωτογραφικά την προηγούμενη δική του» υπουργική απόφαση βάζοντας νέες προϋποθέσεις την ανάδειξη εκπροσώπου των προπονητών για να αποβάλει τον κ. Πομάσκι από το ΔΣ του ΣΕΓΑΣ!

Τα ξέρουν Μητσοτάκης, Πικραμμένος, Γεραπετρίτης

«Όλα γίνονται με την κάλυψη του κυρίου Πρωθυπουργού –δεν μπορώ να μην το ξέρει, εγώ τον συνάντησα τον κύριο Πρωθυπουργό και τον ενημέρωσα για τα προβλήματα του ελληνικού αθλητισμού- και με τη συναίνεση κυβερνητικών στελεχών που εμφανίζονται σαν αμύντορες και εγγυητές της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης, όπως είναι ο Αντιπρόεδρος, ο κ. Πικραμμένος, που ήταν ο επικεφαλής του ΣτΕ, όπως και ο κ. Γεραπετρίτης καθηγητής δικαίου. Δεν έχουν πάρει τίποτα χαμπάρι; Εκτός κι αν όλοι αυτοί μπορούν να επικαλεστούν ότι τα αγνοούν», τόνισε η Σ. Σακοράφα.

Αυγενάκης: Δεν είναι προσωπικό

Ο Λ. Αυγενάκης παραδέχθηκε ότι εξαίρεσε σωματεία προπονητών επειδή είχαν τοπικό, και όχι πανελλαδικό, χαρακτήρα. «Δεν υπάρχει ούτε κάτι μεμπτό ούτε κάτι προσωπικό ούτε κάτι «φωτογραφικό»», υποστήριξε.

Η Σ. Σακοράφα, η οποία εκείνη την ώρα προήδρευε, κατέβηκε από την έδρα και απάντησε στον Λ. Αυγενάκη. «Ξέρετε ποιον πετάτε έξω από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ, κύριε Υπουργέ; Ξέρετε ποιον πετάτε έξω; Γεώργιος Πομάσκι λέγεται. Ξέρετε τι σημαίνει Γεώργιος Πομάσκι; Ρωτήστε όλον τον κόσμο να σας πούνε. Γιώργος Πομάσκι σημαίνει προπονητής ολυμπιονικών, σημαίνει προπονητής που τον βραβεύει όλος ο κόσμος. Αύριο θα πάει στην Ισπανία, σήμερα θα τον βραβεύσει η Ολυμπιακή Επιτροπή, κορυφαίος προπονητής, τον παρακαλάμε να μείνει στην Ελλάδα με ψίχουλα και εμείς τον βρίζουμε, δεν τον θέλουμε σύμβουλο στην Ομοσπονδία μας. Σοβαρά μιλάτε τώρα; Και λέτε ότι δεν καταλαβαίνετε τι είναι αυτά που είπα σήμερα εδώ μέσα;».

Συντυχάκης: Και η ντροπή κοκκινίζει

Ακολούθησε ο Μανώλης Συντυχάκης του ΚΚΕ. «Ήρθε στα μουλωχτά, φέροντας μια νέα υπουργική απόφαση και ΦΕΚ με ημερομηνία 31-12-2022 -μη γελάτε-, τροποποιώντας μια παράγραφο και προσθέτοντας επιπλέον δύο, μόνο και μόνο για να πετάξει τον Πομάσκι από το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ. Ντροπή σας! Και η ντροπή κοκκινίζει. Γελάστε όσο θέλετε», τόνισε.

«Είναι φανερό ότι τον κ. Αυγενάκη τον έχει ενοχλήσει αφάνταστα. Του έχει τσαλακώσει πραγματικά τον εγωισμό η εκλογή του κ. Πομάσκι ως εκπροσώπου των προπονητών στο διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ, διορισμός που έγινε 20-12-2022 με βάση τη δική του υπουργική απόφαση», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και πρόσθεσε: «ξαφνιαστήκατε, κύριε Αυγενάκη. Δεν το περιμένατε να είναι ο Πομάσκι εκπρόσωπος των προπονητών, γιατί είχατε κατά νου να βάλετε τον δικό σας άνθρωπο. Σε κάθε περίπτωση δεν σας βγήκε». «Εκδώστε ένα διάταγμα που να λέει ποιους θέλετε να ορίζετε στα διοικητικά συμβούλια των ομοσπονδιών να τελειώνουμε. Το ίδιο κάνατε με τον πρώην πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, τον μακαρίτη τον Σεβαστή. Κάθε μέρα αλλάζατε τα όρια ηλικίας των προέδρων των ομοσπονδιών, μόνο και μόνο για να μην είναι ο Σεβαστής πρόεδρος. Είναι φανερό ότι και τώρα δεν θέλετε και εσείς και η παρέα σας τον κ. Πομάσκι. Και ξέρετε γιατί δεν σας είναι αρεστός; Γιατί δεν συνάδει με τον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό που υπηρετείτε, που πρεσβεύει η Νέα Δημοκρατία και τα άλλα κόμματα. Δεν είναι, δηλαδή, ο σφουγγοκωλάριός σας, να το πούμε έτσι καθαρά με απλά λόγια», ανέφερε ο Μ. Συντυχάκης.

Λιακούλη: Κίοβετε και ράβετε

«Κόβετε και ράβετε στο πλαίσιο των δικών σας πολιτικών συμφερόντων;», παρενέβη από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η Ευαγγελία Λιακούλη και συνέχισε: «μπορείτε, αλήθεια, να συνεχίσετε να είστε Υπουργός, αν δεν απαντήσετε σε αυτά και από τον κ. Συντυχάκη; Είναι δυνατόν να συνεχίσετε να λέτε σε μας ότι υπηρετείτε το συγκεκριμένο σας πόστο, το Υπουργείο σας, το Υφυπουργείο σας Αθλητισμού και σας καταγγέλλουν την ίδια ώρα με μία απίστευτη μεθόδευση ότι βάζετε στην κρεατομηχανή; Έτσι σας είπανε, κύριε Υπουργέ. Μπορείτε να φύγετε από αυτή την Αίθουσα της Ολομέλειας του Ελληνικού Κοινοβουλίου, πριν μας πείτε για όλα τα καταγγελλόμενα εναντίον σας, ότι έρχεστε να κόψετε και να ράψετε ακόμη μία φορά κατά το δοκούν, για να εξυπηρετήσετε δικούς σας ανθρώπους και δικά σας συμφέροντα;».

Ραγκούσης: Έπρεπε να έχεις ήδη παραιτηθεί και να ζητήσεις συγγνώμη

«Όποιος βρισκόταν στη θέση σας και αντιμετώπιζε αυτή την κοινοβουλευτική κατακραυγή και αισθανόταν ότι έχει διαπράξει το ελάχιστο αυτών που ακούσατε ότι σας καταλογίζουν, θα έπρεπε να είχε ζητήσει συγγνώμη, να είχε καταθέσει την παραίτησή του και να είχε φύγει από την Αίθουσα της Βουλής», τόνισε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Ραγκούσης και επεσήμανε πως «αυτό που κάνετε δεν είναι προσωπικό σας αποτέλεσμα, αλλά είναι μοντέλο διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Αυτά όλα που περιγράφησαν εδώ για τον κ. Πομάσκι και γενικά για την κακομεταχείριση των αθλητικών θεσμών από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι απλώς μία μικρογραφία του τι γίνεται σε όλο το εύρος, σε όλο το μήκος και σε όλο το πλάτος του κρατικού μηχανισμού από την Κυβέρνησή σας. Γι’ αυτό και στην πραγματικότητα λύση δεν είναι μόνο εσείς να αναλάβετε τις ευθύνες σας και να φύγετε, κύριε Αυγενάκη, είναι συνολικά να φύγετε ως Κυβέρνηση, γιατί ό,τι πιάνετε στα χέρια σας -με ό,τι καταπιάνεστε- δεν υπακούει σε αρχές και αξίες, δεν υπακούει σε κανόνες. Δεν λειτουργείτε με κανόνες σε αυτή τη χώρα παρά μόνο με έναν κανόνα, του ποιος είναι δικός σας και πώς θα καταφέρετε να ευνοήσετε τους δικούς σας».

Προσωπικές επιθέσεις σε Συντυχάκη, Σακοράφα

Ο Λ. Αυγενάκης απάντησε με προσωπικές επιθέσεις που γύρισαν μπούμερανγκ.

ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Άκουσα τον κ. Συντυχάκη να λέει για την αθλητική οικογένεια. Να μιλάει η κ. Σακοράφα για την αθλητική οικογένεια το καταλαβαίνω. Υπήρξε λαμπρό στέλεχός της, ενεργή αθλητικά και ενεργή διοικητικά, αλλά εσείς να μιλάτε; Νομίζω ότι το έχετε κάνει πάρα πολλές φορές…

ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ: Ενώ εσύ τι ήσουν;

ΛΙΑΚΟΥΛΗ: Εσείς τον αθλητικό χώρο τον έχετε καταπλήξει, τον έχετε μαγέψει!
Ακολούθησε νέα αντιπαράθεση Αυγενάκη Σακοράφα

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Κυρία Σακοράφα, λέτε ψέματα σε ό,τι αφορά τα χρήματα. Τα χρήματα που μπήκαν στο Ταμείο του ΣΕΓΑΣ το έτος που μας πέρασε ήταν συνολικά 3.332.762 ευρώ συν τα χρήματα…

ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Αφήστε τα αυτά! Τον αρχικό Προϋπολογισμό να πείτε!

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Παρακαλώ πάρα πολύ, ακούστε λίγο, μην με διακόπτετε!

ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Πήρατε 1 εκατομμύριο ευρώ από τον αρχικό Προϋπολογισμό! Τέλος τα ψέματα, κύριε Υπουργέ!

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Λέτε ψέματα και είναι ντροπή να λέτε ψέματα σε αυτή την Αίθουσα. Το τελικό ποσό… Επαναλαμβάνω, ήρεμα, όχι επαναστάσεις εδώ μέσα, όχι επαναστάσεις, αυτά αλλού. Εδώ σας άκουσα, θα ακούσετε.

ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Αφήστε τα αυτά! Πήρατε 1 εκατομμύριο, τέλος τα ψέματα, κύριε Υπουργέ!

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Ήρεμα, σας παρακαλώ πάρα πολύ, κρατήστε την ψυχραιμία σας. Λέτε ψέματα! Ψεύδεστε και είναι ντροπή! Είναι ντροπή!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This