Τζιτζικώστας: «Λέω ”ναι” και στην αριστεία και στην παρέλαση»

Must Read

«Λέω ”ναι” και στην αριστεία και στην παρέλαση» λέει, μιλώντας στην Espresso, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, του οποίου η γενέτειρα, η Θεσσαλονίκη, γιορτάζει σήμερα. Ως μαθητής, τέτοια μέρα έκανε πάντοτε παρέλαση. Σήμερα, μαθαίνει στον μόλις δυόμισι χρόνων Γιωργάκη του τι σημαίνουν για τους Έλληνες παρέλαση και εθνική γιορτή.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, που επανεξελέγη πανηγυρικά περιφερειάρχης, δηλώνει ότι βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή τόσο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τους υπουργούς, αλλά και τους συνολικά 38 δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας για να υλοποιηθούν όλα τα έργα που σχετίζονται με την Περιφέρειά του.

  • Από τη Βίβιαν Μπενέκου

Δεν είναι ιδιαίτερα θετικός στη μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή του, καθώς, όπως μας αποκαλύπτει, η Κεντρική Μακεδονία φιλοξενεί το 20% του προσφυγικού και του μεταναστευτικού πληθυσμού, και βρίσκεται ήδη σε οριακό σημείο.
Δραστήριος, όπως είναι, ο πολύ αγαπητός στους Μακεδόνες περιφερειάρχης ψάχνει χώρο για να φτιάξει κινηματογραφικό στούντιο για τη χολιγουντιανή Millennium Films, με την οποία έκλεισε προσφάτως στο Λος Άντζελες συμφωνία συνεργασίας.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας είναι «ορκισμένος οικογενειάρχης» και, όταν βρίσκεται στο σπίτι, φτιάχνει μακαρονάδες καλύτερες από αυτές της συζύγου του Ελεάνας και… βλέπει παιδικά.

Αγίου Δημητρίου σήμερα και έπεται η 28η Οκτωβρίου! Τι έχει κρατήσει η μνήμη από τις αντίστοιχες παιδικές σας μέρες και πώς σχετίζονται με το σήμερα;

Η μνήμη αυτές τις ημέρες έχει χρώμα γαλανόλευκο. Και οι αναμνήσεις από τα παιδικά και εφηβικά χρόνια φέρνουν μπροστά μου εικόνες από τις παρελάσεις στη Θεσσαλονίκη και την ελληνική σημαία να κυματίζει παντού, στα μπαλκόνια, στα χέρια των ανθρώπων, αλλά και των σημαιοφόρων. Το τριήμερο ήταν και είναι η μεγάλη γιορτή της πόλης μας, η ευκαιρία να έρθουμε όλοι πιο κοντά με τις οικογένειές μας, τους φίλους μας, τους συμπολίτες μας.

Είστε υπέρ των παρελάσεων και των αριστούχων σημαιοφόρων; Εσείς κάνατε παρέλαση;

Φυσικά έχω κάνει παρέλαση. Και είμαι πολύ χαρούμενος που τα τελευταία δύο χρόνια παρακολουθώ την παρέλαση μαζί με τον γιο μου, τον Γιώργο, και το ίδιο θα κάνω και φέτος. Λέω «ναι» και στην αριστεία και στην παρέλαση. Χωρίς εθνικιστικές υπερβολές, αλλά και χωρίς να απαξιώνουμε τον υγιή πατριωτισμό. Είναι μια ευκαιρία για να νιώσουμε υπερήφανοι για την Ιστορία μας, να τιμήσουμε τους προγόνους μας, να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τους αγώνες για την ελευθερία απέναντι στον ναζισμό και τον φασισμό.

Η επανεκλογή σας έκανε μεγαλύτερο το φορτίο της ευθύνης; Ποια μεγάλα θέματα έχετε σε προτεραιότητα για τη Θεσσαλονίκη και την Περιφέρεια;

Φυσικά και νιώθω μεγάλη ευθύνη για την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου, που μας έδωσαν ισχυρή εντολή να συνεχίσουμε το έργο μας. Και θα τιμήσω αυτή την εμπιστοσύνη με πολλή δουλειά, με λίγα λόγια και πολλά έργα, όπως κάναμε όλα αυτά τα χρόνια.

Στόχος μας είναι να χτίσουμε μια σύγχρονη και ανθρώπινη Περιφέρεια, σύγχρονη, με νέες επενδύσεις, με δυναμική και εξωστρεφή επιχειρηματικότητα, με καινοτομία, με πολλές νέες, καλές θέσεις εργασίας, με χώρο δημιουργίας για τους νέους ανθρώπους, με υψηλού επιπέδου έρευνα στα πανεπιστήμια, με ισχυρό πρωτογενή τομέα και ένα σύγχρονο δίκτυο υποδομών που υποστηρίζει τις εξαγωγές, το εμπόριο, τον τουρισμό, την εφοδιαστική αλυσίδα, την εξωστρέφεια. Ανθρώπινη, με ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στα νοσοκομεία και τα σχολεία, με στήριξη της οικογένειας και πρόσβαση ακόμα περισσότερων παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, με κοινωνική αλληλεγγύη, μέριμνα και φροντίδα για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.

Οι υπουργοί συνεργάζονται καλά μαζί σας για την επίλυση των θεμάτων ή υπάρχουν προβλήματα;

Η συνεργασία μας είναι πολύ καλή και η επικοινωνία μας βρίσκεται σε εξαιρετικό επίπεδο. Είναι σημαντικό ότι βρίσκουμε ανοιχτές πόρτες και κυρίως ανοιχτά μυαλά, γεγονός που δημιουργεί μια σταθερή βάση εποικοδομητικής συνεργασίας. Η νέα κυβέρνηση έχει μια πολιτική κουλτούρα που ταιριάζει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία επιδιώκει τη συνεργασία, τη σύνθεση και τη συνεννόηση, βάζοντας πάντα, πάνω και πρώτα απ’ όλα τα συμφέροντα των πολιτών.

Το γεγονός ότι μεταφέρονται μετανάστες και πρόσφυγες σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, ακόμη και σε μέρη τουριστικής αιχμής, σας βρίσκει σύμφωνο;

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει διατυπώσει ξεκάθαρα τη θέση της για αυτό το μείζον ζήτημα, από την πρώτη στιγμή, θέση την οποία επαναλάβαμε και έγινε αποδεκτή στην πρόσφατη σύσκεψη που συγκάλεσε η κυβέρνηση με τους περιφερειάρχες της χώρας: Η μόνη εφικτή και βιώσιμη λύση είναι η μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στις περιοχές της χώρας αναλογικά με τον πληθυσμό τους.

Στην Κεντρική Μακεδονία φιλοξενούμε σχεδόν το 20% του προσφυγικού και του μεταναστευτικού πληθυσμού – είμαστε ήδη στο όριο των δυνατοτήτων μας. Το δεύτερο ζήτημα στο οποίο επιμένουμε από την αρχή, από το 2015, είναι ότι το Προσφυγικό δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα, αλλά αφορά ολόκληρη την Ευρώπη και πρέπει να ισχύσει η αναλογικότητα και στο επίπεδο των κρατών-μελών. Πολύ σωστά, λοιπόν, έπραξε η κυβέρνηση θέτοντας το ζήτημα αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε επιτέλους να αναλάβουν όλοι το μερίδιο που τους αναλογεί.

Πώς τα πάτε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη;

Έχουμε εξαιρετική συνεργασία και μια πολύ ειλικρινή σχέση. Και βέβαια, έχουμε κοινούς στόχους: να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την κρίση με ισχυρή, βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, και να κάνουμε το επόμενο βήμα στην Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας, τη μετάβαση από την περιφερειακή διοίκηση στην περιφερειακή διακυβέρνηση.

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας θα ανοίξει νέο καλό κεφάλαιο για τη Θεσσαλονίκη; Τι λέτε;

Στη Θεσσαλονίκη, με τον νέο δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα θα συνεχίσουμε το έργο μας σε ακόμα καλύτερες βάσεις συνεργασίας. Με έργα και δράσεις στο αστικό περιβάλλον, στο πολεοδομικό συγκρότημα και στις γειτονιές της πόλης, για να γίνει η Θεσσαλονίκη περισσότερο πράσινη, πιο καινοτόμα και πιο λειτουργική. Με συνεργασίες, επίσης, στα έργα και στις δράσεις του ΕΣΠΑ, όπου ο Δήμος Θεσσαλονίκης έμεινε πίσω τα τελευταία χρόνια.

Για εμάς, η καλή και εποικοδομητική συνεργασία και με τους 38 δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας είναι σταθερή επιδίωξη και προτεραιότητά μας, κάτι που πιστεύω ότι έχουμε αποδείξει στην πράξη, βάζοντας πάντα, πάνω και πρώτα απ’ όλα αυτά που μας ενώνουν: τα συμφέροντα του τόπου και τον συμπολιτών μας. Και σ’ αυτόν τον δρόμο συνεχίζουμε.

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη τι συζητήσατε;

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο εγκαινιάσαμε το νέο κτίριο υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη δυτική Θεσσαλονίκη, που στεγάζει πέντε γενικές διευθύνσεις, 21 διευθύνσεις και αυτοτελή γραφεία, 540 εργαζομένους, και εξυπηρετεί αποτελεσματικά, καθημερινά, εκατοντάδες συμπολίτες μας. Το νέο κτίριο είναι το πρώτο βιοκλιματικό κτίριο στη βόρεια Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα και πιο καινοτόμα στη χώρα, με εξοικονόμηση ενέργειας που ξεπερνά το 70%. Στόχος μας είναι το νέο κτίριο να γίνει σημείο αναφοράς για τη δυτική Θεσσαλονίκη και να προσελκύσει φορείς και επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στην περιοχή.

Ποιος θα είναι ο πρώτος χολιγουντιανός σταρ που θα έρθει στη Θεσσαλονίκη, ύστερα από τη συμφωνία που κάνατε με το Netflix και άλλες κινηματογραφικές εταιρίες; Πού θα γίνουν τα στούντιο;

Δεν ξέρω ποιος θα είναι ο πρώτος, ελπίζω όμως να έρθουν πολλοί! Είναι αλήθεια ότι η υποδοχή που είχαμε από τους μεγαλύτερους κινηματογραφικούς και τηλεοπτικούς παραγωγούς του Χόλυγουντ κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας ήταν παραπάνω από θετική και είχε και το πρώτο πρακτικό αποτέλεσμα: Στη συνάντησή μου με τον πρόεδρο της Millennium Films, Jeffrey Greenstein, συμφωνήσαμε στη δημιουργία στούντιο της εταιρίας στη Θεσσαλονίκη και το επόμενο διάστημα θα καταλήξουμε στον χώρο.

Εξαιρετικά θετικές ήταν και οι συναντήσεις μου με εκπροσώπους των μεγαλύτερων κινηματογραφικών εταιριών, όπως οι Netflix, HBO, Walt Disney Studios, Paramount Pictures, Universal Pictures, και Warner Bros. Υπάρχει σημαντικό έδαφος συνεργασίας για κινηματογραφικές και οπτικοακουστικές παραγωγές στον τόπο μας, αξιοποιώντας το φυσικό τοπίο, τις υποδομές και φυσικά το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Και η ανάπτυξη της κινηματογραφικής βιομηχανίας θα φέρει νέες επενδύσεις, πολλές και δημιουργικές θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα θα προβληθεί η Κεντρική Μακεδονία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Περιγράψτε μου μια μεγάλη χαρά στη ζωή σας και μια αντίστοιχη λύπη. Πώς τα διαχειρίζεστε και τα δύο;

Η γέννηση των παιδιών μου και η απώλεια του πατέρα μου. Και βέβαια, κάποια πράγματα στη ζωή τα διαχειρίζεσαι πολύ καλά, κάποια όχι και τόσο καλά. Μαθαίνεις, όμως, και προχωράς μπροστά.

Έχετε δει την ταινία «Τζόκερ»; Ως γονιός τι λέτε;

Μου αρέσει πολύ ο κινηματογράφος, πηγαίνω όσο πιο συχνά μπορώ, όμως δεν έχω προλάβει να δω την ταινία. Κοιτάξτε, με την εξέλιξη της τεχνολογίας, με τα νέα video games, με την απεριόριστη πρόσβαση που δίνει το διαδίκτυο στα παιδιά και στους εφήβους, εύλογα δημιουργούνται προβληματισμοί σε όλους μας, σε όλους τους γονείς. Και είναι θέματα που ως κοινωνία πρέπει να τα συζητήσουμε ήρεμα, χωρίς ακρότητες και υπερβολές, και όχι εν θερμώ, και να εφαρμόσουμε νέους, σύγχρονους και λειτουργικούς κανόνες.

Έχετε χρόνο να είστε κι ένας καλός μπαμπάς;

Δεν είναι εύκολο, όμως το προσπαθώ. Θέλω να είναι ποιοτικός ο χρόνος που περνώ με τα παιδιά μου, αν και είναι αλήθεια ότι θα ήθελα να είναι πολύ περισσότερος. Άλλωστε, ποιος γονιός δεν θα ήθελε να έχει περισσότερο χρόνο με τα παιδιά του! Τώρα, για το «καλός» δεν ξέρω… Θα έλεγα ότι, για την ώρα, μάλλον μου έχουν πάρει τον αέρα.

Σκέφτεστε να μεγαλώσετε κι άλλο την οικογένειά σας ή με τα δύο παιδιά είναι καλά;

Είμαστε πολύ δεμένοι και πολύ ευτυχισμένοι ως οικογένεια. Η οικογένειά μου είναι το καταφύγιό μου. Εκεί ηρεμώ, διασκεδάζω, ξεχνιέμαι. Σκέψη για άλλο παιδί δεν έχουμε κάνει, τουλάχιστον προς το παρόν.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας φαγητό και ποτό; Είναι καλή μαγείρισσα η Ελεάνα;

Είναι εξαιρετική μαγείρισσα και σίγουρα πολύ καλύτερη από εμένα, έχω όμως ένα μαγειρικό προβάδισμα στις μακαρονάδες, που λατρεύω να απολαμβάνω κάποιες φορές με ένα ποτήρι κρασί.

Τι βλέπετε στην τηλεόραση;

Παιδικά! Όπως καταλαβαίνετε, έχει γίνει κατάληψη! Όταν όμως έχουμε την ευκαιρία, μας αρέσουν πολύ οι σειρές και οι ταινίες. Στο γραφείο μου, πάντως, η τηλεόραση ανοίγει πάντα το βράδυ, στις ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This