«O μεγάλος Εθνικός αγώνας της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών έχει, τουλάχιστον κατά πολύ μεγάλο μέρος, δικαιωθεί. Και τούτο διότι σήμερα, κατά το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, η αυθεντική ιστορικώς και πολιτισμικώς Μακεδονία, η Μακεδονία του Αλεξάνδρου και το Φιλίππου, είναι μια και είναι Ελληνική», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στην πανηγυρική εκδήλωση για τα 80 χρόνια της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ).
Ο πρόεδρος της ΕΜΣ Βασίλης Πάππας απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στον κ. Παυλόπουλο, ο οποίος τόνισε πως η τιμητική αυτή διάκριση αποτελεί υπενθύμιση του χρέους που έχει, ως πρόεδρος της Δημοκρατίας, να υπερασπίζεται, χωρίς εκπτώσεις και υπό όρους αρραγούς ενότητας των Ελλήνων, τα εθνικά μας θέματα και τα εθνικά μας δίκαια.
Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών «ως απαράμιλλο, διαχρονικό, θεματοφύλακα της Ιστορικής Κληρονομιάς της Μακεδονίας μας, όπως αυτή διαμορφώθηκε, με αμάχητα τεκμήρια, ανά τους αιώνες και όπως πρέπει να διατηρηθεί, γνήσια και αλώβητη, ως κτήμα «ες αεί» τόσο της Ιστορίας μας και του Πολιτισμού μας όσο και της Ιστορίας και του Πολιτισμού της κοινής μας Ευρωπαϊκής οικογένειας».
Ο πρόεδρος της ΕΜΣ
Στην ομιλία του ο κ. Πάππας επισήμανε ότι για την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «αρνητική» για τα δίκαια της Μακεδονίας, εξέφρασε την εναντίωση της απέναντι σε οποιαδήποτε εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας με γεωγραφικό ή άλλο προσδιορισμό, τις αντιρρήσεις και τις επιφυλάξεις της απέναντι στη χρήση των επιθέτων «μακεδονικός-ή» από τη γείτονα χώρα, στην εθνική ταυτότητα και στη γλώσσα.
Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία εφαρμογής της Συμφωνίας θα είναι μακρόχρονη και πολυεπίπεδη και προϋποθέτει εκ μέρους της Ελλάδας συνεχή εγρήγορση και ανάπτυξη αυστηρών και ευέλικτων μηχανισμών ελέγχου για την ορθή εφαρμογή της», είπε και συνέχισε: «Ως εθνικό θέμα, που άπτεται των καταστατικών επιδιώξεων της ΕΜΣ, θα εξακολουθεί να ευρίσκεται στο επίκεντρο των δράσεων και τα επόμενα χρόνια, ώστε ν’ αποκρουστούν όποιοι κίνδυνοι εμφανιστούν στη νέα φάση που εισήλθε το Μακεδονικό Ζήτημα.
Κατά τη γνώμη μας, η υπεράσπιση της ελληνικότητας της Μακεδονίας συνεχίζει ν’ αποτελεί εθνικό στόχο. Για μας, το δάκρυ του Μακεδόνα Προέδρου και Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή για τη Μακεδονία και η αποφασιστική στάση του πρώην Πρωθυπουργού της Χώρας και βουλευτή Θεσσαλονίκης Κώστα Καραμανλή στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, αποτελούν ακαταμάχητα όπλα της αλήθειας. Μια ανεξίτηλη ιστορική παρακαταθήκη στον αγώνα για τα Δίκαια της Μακεδονίας».
Στην εκδήλωση διαβάστηκε μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Εντάσεις κατά τη διάρκεια της βράβευσης του Προκόπη Παυλόπουλου
Ένταση σημειώθηκε στην εκδήλωση, όταν κατά τη διάρκεια της βράβευσης του Προέδρου της Δημοκρατίας από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, ένα άτομο άρχισε να διαμαρτύρεται, λέγοντας ότι διαφωνεί με το πρόσωπο του κ. Παυλόπουλου, γιατί είχε υπογράψει τη συμφωνία των Πρεσπών και ότι δεν είναι ευπρόσδεκτος στη Μακεδονία.
Σύμφωνα με τη grtimes.fr άτομα από τη φρουρά, έβγαλαν έξω το άτομο, προκειμένου να συνεχιστεί η εκδήλωση, ενώ ο κόσμος τον αποδοκίμασε έντονα.
Δείτε το βίντεο: