Σάββατο, 1 Απριλίου 2023

Νίκος Αναστασιάδης: Ο Πρόεδρος των «ναι» αφήνει πίσω του σκιές

Το πολιτικό κληροδότημα του απερχομένου περιέχει οδυνηρές υποχωρήσεις της Κύπρου στα εθνικά, βαριές ήττες στην Ε.Ε. και μπόλικα σκάνδαλα διαφθοράς

Συντάκτης: Newsroom

Οι χθεσινές εκλογές της Κύπρου σηματοδοτούν το τέλος της εποχής Αναστασιάδη. Το κεντρικό ερώτημα είναι τι χώρα αφήνει πίσω του έπειτα από μία δεκαετία Προεδρίας, αλλά και 43 χρόνια ενεργού εμπλοκής στην πολιτική σκηνή. Ο απολογισμός για την πορεία του δικηγόρου περιλαμβάνει περισσότερα «ναι» από «όχι», πιο πολλά «μείον» παρά «συν». Αφήνει πίσω του μια Κύπρο σε θολά νερά.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Η πιο βαριά σκιά ευθύνης για τον Αναστασιάδη παραμένει η θέση του στο δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν το 2004, όταν ακόμα τότε ήταν πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού. Ως ηγέτης του ΔΗ.ΣΥ. πήγε κόντρα στη βούληση του κυπριακού λαού. Τάχθηκε με το «ναι», όταν ο λαός του είπε «όχι» σε ποσοστό 76%.

Ο μετέπειτα Πρόεδρος ισχυριζόταν ότι εκείνο το σχέδιο, που ευνοούσε ξεκάθαρα την πλευρά των Κατεχόμενων, ήταν η ενδεδειγμένη λύση για την επίλυση του Κυπριακού. Μάλιστα, κατά καιρούς ήθελε να παρουσιάσει τον εαυτό του ως δικαιωμένο από τις εξελίξεις για την επιλογή του 2004.

Ομως, η αδιάλλακτη κι άκρως βουλιμική στάση της Τουρκίας, από τότε μέχρι και σήμερα, δικαίωσε απόλυτα μόνο το ένστικτο των Κύπριων ψηφοφόρων που απέρριψαν συντριπτικά το σχέδιο. Οχι τα πολιτικά κριτήρια του Αναστασιάδη, που τότε προκάλεσαν ακόμα και τον κίνδυνο διάσπασης για το κόμμα του.

Το δεύτερο μεγάλο βάρος που κουβαλάει φεύγοντας από την Προεδρία ήταν το ψέμα που είχε πει για να εκλεγεί Πρόεδρος το 2013. Με την κυπριακή οικονομία να έχει μπει ήδη στο στόχαστρο, ο Αναστασιάδης έκανε προεκλογική καμπάνια με βασική του δέσμευση ότι «δεν πρόκειται να υπογράψω μνημόνιο που να προνοεί κούρεμα καταθέσεων».

Το παραμύθι των ισχυρών διασυνδέσεων

Ο Αναστασιάδης «πουλούσε» τότε το εύηχο παραμύθι ότι διαθέτει τις ισχυρές διασυνδέσεις με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, άρα και με τη Μέρκελ, για μια καλύτερη συμφωνία σε σχέση με τους αντιπάλους του.

Παραπλανώντας τους ψηφοφόρους, εξελέγη για πρώτη φορά Πρόεδρος στις 24 Φεβρουαρίου 2013 με ποσοστό 57,5%. Ούτε έναν μήνα μετά, στις 16 Μαρτίου ο Αναστασιάδης αποδεχόταν στο Eurogroup την «πολιτική συμφωνία» για το πετσόκομμα των καταθετών στις κυπριακές τράπεζες και τα άγρια capital controls που έμελλαν να είναι η «προθέρμανση» για τις αδίστακτες πρακτικές της τρόικας και στην Ελλάδα δύο χρόνια αργότερα.

Την ίδια περίοδο δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Χαραυγή» ανέφερε πως συγγενικά πρόσωπα του Προέδρου Αναστασιάδη φυγάδευσαν από τις κυπριακές τράπεζες καταθέσεις ύψους 22.000.000 ευρώ λίγο προτού αποφασιστεί το κούρεμα, επειδή είχαν προνομιακή πληροφόρηση. Σύμφωνα με έγγραφο που είχε βγάλει τότε στη δημοσιότητα ο Σκάι, ο Σόιμπλε είχε ενημερώσει τον Αναστασιάδη πολύ πριν από τις εκλογές, από τον Δεκέμβριο του 2012, ότι επίκειται σκληρό κούρεμα καταθέσεων.

Επιστρέφοντας ταπεινωμένος από τις Βρυξέλλες, ο Αναστασιάδης δήλωνε ότι δέχθηκε πολύ σοβαρές απειλές προκειμένου να πει «ναι» στα capital controls. Ομως, δύο χρόνια αργότερα παραδέχτηκε ότι «οι δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει προ των εκλογών πως δεν θα αποδεχθούμε το κούρεμα των καταθέσεων μας είχαν αυτοπαγιδεύσει, με αποτέλεσμα να υποχωρήσουμε και να πάρουμε οδυνηρές αποφάσεις».

Χθες, προσερχόμενος στο εκλογικό του κέντρο, είπε: «Τερματίζω 43 χρόνια ενεργού εμπλοκής στην πολιτική με ανάμεικτα συναισθήματα». Θα πρέπει, λογικά, να τερματίστηκαν και οι αυταπάτες που είχε. Οχι μόνο για τη βοήθεια που περίμενε από τη… Μέρκελ, αλλά και για το Σχέδιο Ανάν.

Στα τελευταία του βήματα στην πολιτική σκηνή, ο απερχόμενος πρόεδρος της Κύπρου δέχθηκε σκληρά χτυπήματα στο προφίλ του και από σκάνδαλα

Οι διαπραγματεύσεις που ναυάγησαν

Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στο Μον Πελεράν το 2016 και το Κραν Μοντανά το 2017 ναυάγησαν ακριβώς επειδή οι Τούρκοι ζητούσαν διαρκώς περισσότερα από αυτά που ήταν διατεθειμένος να δώσει ο έτσι κι αλλιώς «soft» Αναστασιάδης.

Ηταν τότε που ο «καλόβολος» Πρόεδρος της Κύπρου θα πρέπει να συνειδητοποίησε ακριβώς τι επρόκειτο να είχε συμβεί αν στο δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν έβγαινε το «ναι». Αν ο Αναστασιάδης δεχόταν στις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά και το Μον Πελεράν όσα απαιτούσαν λαίμαργα οι Τούρκοι, με τις πλάτες του ΟΗΕ, τότε δεν θα μπορούσε καν να επιστρέψει στην Κύπρο.

Στα τελευταία βήματά του στην πολιτική σκηνή το προφίλ του δέχθηκε σκληρά χτυπήματα και από σκάνδαλα. Αρχικά, το 2020 με την υπόθεση διαφθοράς για τις «χρυσές βίζες» και τη βιντεοσκοπημένη αντίδρασή του να απαιτεί από τους δημοσιογράφους να μην του υποβάλουν οποιοδήποτε ερώτημα για το συγκεκριμένο θέμα. Το 2021, ωστόσο, παραδέχθηκε: «Αναγνωρίζω και αναλαμβάνω τις πολιτικές ευθύνες που βαρύνουν την κυβέρνηση».

Στα τέλη της ίδιας χρονιάς ο Αναστασιάδης εμφανίστηκε στα Pandora Papers έπειτα από έρευνα διεθνούς ομάδας δημοσιογράφων. Εκεί φαινόταν ότι μέσω της δραστηριότητας που ανέπτυξε το δικηγορικό γραφείο του ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν ήταν ακόμα αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το ΔΗ.ΣΥ., προσφέρονταν δικηγορικές υπηρεσίες σε εταιρείες «κέλυφος» με κρυφά ονόματα Ρώσων ολιγαρχών. O Κύπριος Πρόεδρος αρκέστηκε τότε να δηλώσει απλά άγνοια και ότι δεν έχει σχέση με το γραφείο εδώ και χρόνια.

Πάνω στην αγωνία για την υστεροφημία του ο Αναστασιάδης έβγαλε προς το τέλος της προεδρικής θητείας του ακόμα και το «πατριδόμετρο» για να ισχυριστεί πως όλα τα έκανε σωστά. Για τα πεπραγμένα του, όμως, θα κριθεί ο ίδιος από την Ιστορία, αν δεν έχει ήδη ζυγιστεί ύστερα από τόσα επώδυνα «ναι».

Βιογραφικό

Γεννήθηκε το 1946 στο Πέρα Πεδί της Λεμεσού. Σπούδασε Νομικά στο ΕΚΠΑ, με μεταπτυχιακό στο Λονδίνο. Στη συνέχεια άνοιξε δικηγορικό γραφείο στη Λεμεσό. Στα φοιτητικά του χρόνια υπήρξε στέλεχος στη νεολαία της Ενωσης Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου. Επιστρέφοντας στην Κύπρο ήταν, το 1976, εκ των ιδρυτικών μελών του Δημοκρατικού Συναγερμού. Το 1997 εξελέγη πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ. και το 2013 έγινε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αισχρή επίθεση Τατάρ στον Χριστοδουλίδη από το Λονδίνο

Ο θρασύς Ερσίν Τατάρ βρίσκεται στο Λονδίνο για να προωθήσει την τουρκική προπαγάνδα και...

ΜέΡΑ25 για τον φράχτη στον Έβρο: «Ο πρωθυπουργός φλερτάρει με την ακροδεξιά»

Ανακοίνωση με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις με τον φράχτη στον Έβρο εξέδωσε το ΜέΡΑ25,...

Περιμένει να πάρει σίγουρα… πρωτάθλημα, ο Ανδρουλάκης

Στο Star Forum βρέθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, το οποίο διοργανώνει το Star...

Εκλογικό μήνυμα Τσίπρα από την Καλαμάτα: «Είμαστε πιο έτοιμοι, πιο ώριμοι, πιο έμπειροι, αλλά...

Ως «πρώτο βήμα που θα φέρει την πολιτική αλλαγή και τη δικαιοσύνη» χαρακτήρισε τη...

Νάσος Ηλιόπουλος: «Κυβέρνηση αλήθειας ή κυβέρνηση συγκάλυψης» το δίλημμα στις επερχόμενες εκλογές

Για «κυβέρνηση αλήθειας ή κυβέρνηση συγκάλυψης» ως κεντρικό δίλημμα των εκλογών στις 21 Μαΐου...

Mητσοτάκης: «Εθνική επιταγή ο φράχτης στον Έβρο» – Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Για την αναγκαιότητα της επέκτασης του φράχτη στον Έβρο μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας...

Βόμβα: Η υποψηφιότητα της Κύπρου για τον ΙΜΟ έγινε… τουρκική και με βοήθεια της...

Οι Βρυξέλλες ήταν που στήριζαν την Κύπρο για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του...

Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι τα «χώνουν» στον Άδωνι για την απόφαση ολονύχτιας λειτουργίας των καταστημάτων

«Πυρά» κατά του Άδωνι Γεωργιάδη και της κυβέρνησης Μητσοτάκη εξαπολύει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος...

Καταγγελία στη βουλή για νέο σκάνδαλο με απευθείας ανάθεση υπηρεσιών φύλαξης στον ΟΣΕ

Δεν έχουν τέλος τα σκάνδαλα που βλέπουν τος φως της δημοσιότητας με απευθείας αναθέσεις...

Κατεβαίνει υποψήφιος ο Πύρρος Δήμας – Μεταπήδησε από το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ

Υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές θα είναι ο Πύρρος Δήμας, ο οποίος επιστρέφει στην μάχη...

«Ασπίδα» Άδωνι στα… παιδιά του ΚΕΕΛΠΝΟ!

Σε θέσεις-κλειδιά άνθρωποι που πρωταγωνίστησαν στις παράνομες προσλήψεις ή στις «αδιευκρίνιστες» καταθέσεις του υπουργού - Από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό, υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ ο Στ. Πουλής

Μητσοτάκης για φράχτη στον Έβρο: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να τον πληρώσουν οι πολίτες»

«Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Η κυβέρνηση δεν κάνει καμία έκπτωση σε...

Αύξηση μισθών, μείωση τιμών και αποτελεσματικό κράτος υποσχέθηκε ο Τσίπρας από το Αίγιο

«Χρειάζεται πολιτική αλλαγή όχι μόνο στην κυβέρνηση αλλά στην πολιτική που ασκείται», υπογράμμισε ο...

Η εξομολόγηση της Εύας Καϊλή από τις φυλακές και η σκέψη της να αυτοκτονήσει!

Γιατί έχουν απορριφθεί οι τρεις αιτήσεις αποφυλάκισης

Όπως τα σκοτεινά καθεστώτα

Το κουκούλωμα που σχεδιάστηκε να γίνει -και εν πολλοίς επιτεύχθηκε- από την πλευρά της...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία: Βραζιλία και Κίνα εγκαταλείπουν το δολάριο

Η Βραζιλία και η Κίνα φέρεται να έχουν συνάψει συμφωνία για να εγκαταλείψουν το δολάριο των ΗΠΑ υπέρ των δικών τους νομισμάτων στις διμερείς...

Δανάη Κούστα: Η καλλονή κόρη του Γιάννη Κούστα σε σπάνια δημόσια εμφάνιση

Η κόρη του Γιάννη Κούστα και της πρώην συζύγου του Σοφίας Γιαννακοπούλου, Δανάη Κούστα είναι μια εντυπωσιακά όμορφη κοπέλα και την είδαμε σε μια...

Το δράμα της Όλγας: «Μετατοπίστηκε 13 χιλιοστά ο εγκέφαλός της» – Οργή για την ποινή-χάδι στον νταή της Αργυρούπολης

«Ούτε μιλάει, ούτε να εξυπηρετηθεί, ούτε τίποτα. Δεν μπορεί να περπατήσει. Μόνο ο θεός ξέρει πότε θα γίνει καλά», λένε οι γονείς της

Ο Νεκτάριος Κυρκόπουλος «έφαγε» ισλαμικό μπούλινγκ για τον σταυρό από το Άγιον Όρος

Ζήτησαν από τον Νεκτάριο Κυρκόπουλο να βγάλει τον σταυρό που φορούσε στα γυρίσματα πακιστανικού σίριαλ, που θα παιχτεί στο Netflix.Από τον Ηλία Μαραβέγια«Επαθα...

Το χαστούκι της κυρίας Θάνου

Στην κλασική ταινία «Σάντα Τσικίτα» η Νοτιοαμερικάνα χορεύτρια Μαρκέλα (Κ. Λαμπροπούλου) φωνάζει στον τυχαίως ευρεθέντα μπροστά της Φώτη Φαγκρή (Β. Λογοθετίδη) διάφορα ακαταλαβίστικα. Ο...

Βατερλώ Μητσοτάκη στο Γέρακα!

Στην πλατεία του Γέρακα βρέθηκε το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πήγε σε γνωστή καφετέρια για να συναντηθεί με πολίτες. Βέβαια, τα πράγματα...

Γιάννης Παπαμιχαήλ: Κινείται νομικά εναντίον του Γιώργου Λιάνη για την προσβολή της μνήμης της μητέρας του

O Γιώργος Λιάνης έδωσε μια συνέντευξη στον Τάσο Τρύφωνος και την εκπομπή “Τετ α Τετ” και αναφέρθηκε στην προσωπική του ζωή και στις γυναίκες...

Η ατάκα του Μητσοτάκη που πάγωσε τον Γέρακα

Μια ατάκα του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε όσους πιστούς του παρευρέθηκαν σήμερα στον Γέρακα να «παγώσουν».Την ώρα που το πανελλήνιο είναι μουδιασμένο από την τραγωδία...

NEWSROOM