Οργή για την ιδιωτικοποίηση μουσείων –  Παρέμβαση Τσίπρα στη Βουλή για το νέο «χτύπημα» στον πολιτισμό

«Στο δίλημμα λοιπόν, πολιτισμός η βαρβαρότητα, εσείς έχετε επιλέξει τη βαρβαρότητα» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Must Read

Στο στόχαστρο έχει βάλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον κόσμο του Πολιτισμού, αφού μετά το προεδρικό διάταγμα με το οποίο υποβαθμίζονται τα πτυχία των καλλιτεχνών, τώρα θέλει να ιδιωτικοποιήσει τα πέντε μεγάλα αρχαιολογικά μουσεία της Ελλάδας, μετατρέποντας τα σε ΝΠΔΔ.

Κόσμος συγκεντρώθηκε έξω από τη Βουλή, μετά από την 24ωρη απεργία που ανακοίνωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με βασικό αίτημα να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που σήμερα τίθεται προς ψήφιση.

Σημειώνεται ότι ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει «την πλήρη αντίθεσή του στο σχέδιο νόμου για τη μετατροπή των πέντε μεγάλων δημόσιων αρχαιολογικών Μουσείων σε ΝΠΔΔ», καθώς, μεταξύ άλλων, «διαμελίζει την Αρχαιολογική Υπηρεσία και κατακερματίζει την ενιαία προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΑ τονίζει ότι το νομοσχέδιο «διαμελίζει την Αρχαιολογική Υπηρεσία και κατακερματίζει την ενιαία προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς», «παραχωρεί τη διαχείριση σημαντικών αρχαιοτήτων, αναπαλλοτρίωτης περιουσίας του ελληνικού λαού, σε μια μη κρατική οντότητα (ΝΠΔΔ), σε ευθεία αντίθεση προς το Σύνταγμα της χώρας», «παραδίδει την τύχη των σημαντικότερων συλλογών αρχαιοτήτων σε κυβερνητικά διορισμένα ΔΣ, που θα αποφασίζουν για την τύχη τους», «μεθοδεύει την εμπορευματοποίηση των Μουσείων» και «παραδίδει τη διαχείριση των υποδομών και «όλη την ακίνητη και κινητή περιουσία τους, που έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός».

Τσίπρας: «Για άλλη μια φορά είναι υπό δίωξη ο Πολιτισμός και οι άνθρωποί του»

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον τον θάνατο του Νεκτάριο Σαντορινιού, στη συνέχεια αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα μουσεία.

«Κυρίες και κύριοι βουλευτές, η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη είχε πεί κάποτε τη φοβερή αυτή φράση: «Χωρίς τον Πολιτισμό είμαστε Ο ΚΑΝΕΙΣ» Ο Πολιτισμός είναι η ψυχή μας. Ο Πολιτισμός είναι η Ελλάδα. Γι’ αυτό ο λαός μας, που έχει και ιστορία, και μνήμη και ταυτότητα και κουβαλάει πολιτιστικές παρακαταθήκες χιλιάδων χρόνων απαντούσε πάντα, σε συνθήκες φτώχειας, κατοχής, διώξεων, σωστά στο δίλημμα: Πολιτισμός ή βαρβαρότητα. Και χωρίς να θέλω να ανασκαλέψω παλιά πάθη, αυτό γινόταν με οποιοδήποτε κόστος από σπουδαίους ανθρώπους του Πολιτισμού. Ήταν πρωταγωνιστές. Ο Μίκης, ο Ρίτσος, ο Κατράκης, ο Καλλέργης ο Κούνδουρος, ο Λειβαδίτης, ο Αναγνωστάκης, ο Λουντέμης και δεκάδες, δεκάδες άλλοι άνθρωποι του Πολιτισμού και της Τέχνης, απάντησαν πάντοτε με την αξιοπρέπεια της αντίστασης στη βαρβαρότητα. Και με τη δημιουργία και την Τέχνη τους, απάντησαν στο δίλημμα αυτό» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και έκανε λόγο για δίωξη του πολιτισμού και των ανθρώπων του:

«Για άλλη μια φορά είναι υπό δίωξη ο Πολιτισμός και οι άνθρωποί του. Συστηματικά και σχεδιασμένα από μια κυβέρνηση που συμπεριφέρεται σαν καθεστώς και σε κάθε της βήμα προσπαθεί να επιβάλει τη βαρβαρότητα. Τη βαρβαρότητα της εργασιακής ζούγκλας και της ελαστικής εργασίας. Τη βαρβαρότητα των παρακολουθήσεων και των εκβιασμών. Τη βαρβαρότητα της ακρίβειας, της αισχροκέρδειας και της λεηλασίας του εισοδήματος. Τη βαρβαρότητα, τώρα, των εκατοντάδων χιλιάδων πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για χρέη λίγων χιλιάδων ευρώ, από το κόμμα που μέχρι πρότινος είχε τον Πάτση και που χρωστάει 400 εκ. ευρώ στις τράπεζες» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Αυτή η βαρβαρότητα είναι η πολιτική σας. Στο δίλημμα λοιπόν, πολιτισμός η βαρβαρότητα, εσείς έχετε επιλέξει τη βαρβαρότητα. Και επιχειρείτε να την επιβάλετε και στον πολιτισμό. Υποτάσσοντας, απαξιώνοντας, εξουθενώνοντας τους ανθρώπους του» είπε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

«Το κάνετε για να εξυπηρετήσετε συμφέροντα. Το κάνετε όμως και για έναν ακόμη πιο σημαντικό λόγο: Γιατί για να επιβάλετε τη καθεστωτική σας αντίληψη, πρέπει να γίνουμε όλοι «Ο ΚΑΝΕΙΣ», που έλεγε η αείμνηστη Μελίνα. Το καθεστώς των ανισοτήτων και του αυταρχισμού έχει ανάγκη από ένα πολιτιστικό καθεστώς αφωνίας, συντηρητικής ιδεοληψίας, δουλικότητας, ελλείματος αισθητικής και πλεονάσματος αναισθησίας.

Γιατί η Τέχνη είναι από τη φύση της ανυπάκουη, απείθαρχη, αιρετική, γιατί μόνο τότε είναι Τέχνη. Γιατί ο Πολιτισμός σε όλες του τις εκφράσεις είναι παράθυρο στο μέλλον. Φωτίζει, εμπνέει, συγκινεί, ανοίγει δρόμους στις συνειδήσεις. Ανοίγει δρόμους στη δικαιοσύνη και στην πρόοδο. Σε ό, τι δηλαδή το σημερινό καθεστώς μισεί και πολεμά.

Γι’ αυτό κυρίες και κύριοι της καθεστωτικής κυβερνητικής πολιτικής, επιλέγετε τη βαρβαρότητα έναντι του πολιτισμού.

Γι’ αυτό κ. Μενδώνη επιλέγετε να τεμαχίζετε τα αρχαία της Εγνατίας. Τσιμεντώνετε την Ακρόπολη. Ξεπλένετε την αρχαιοκαπηλία. Επιχειρείτε να μετατρέψετε ακόμα και τα μουσεία από χώρους Πολιτισμού σε χώρους εμπορίου. Γι’ αυτό και τώρα επιχειρείτε να φυλακίσετε στο περιθώριο τα παιδιά των καλλιτεχνικών σχολών. Τα αντιμετωπίζετε σαν πελατεία για τα ιδιωτικά κολλέγια κάποιων φίλων σας που θέλουν να ανοίξουν τμήματα παραστατικών τεχνών. Τους αντιμετωπίζετε σαν ανθρώπους μειωμένης αντίληψης που δεν καταλαβαίνουν το καλό τους.

Γι’ αυτό και επιτίθεστε, με την προσοδοφόρα συνδρομή της ενημέρωσης 108 και των Πετσωμένων ΜΜΕ, με διαρροές και ψέματα στους καθηγητές τους που είχαν το θάρρος να παραιτηθούν από τη θέση τους μετά από δεκάδες χρόνια συνεισφοράς.

Στις εκδηλώσεις τους έχουν χιλιάδες ανθρώπους. Δεν καταλαβαίνουν από τις απειλές σας. Και όσο αυτοί δε καταλαβαίνουν, αρχίζει και καταλαβαίνει πολύ καλά κάθε προοδευτικός πολίτης ποιος είναι ο στόχος της πολιτικής σας.

Πάνω από όλα ο στόχος είναι ο Πολιτισμός. Το μυαλό είναι ο στόχος. Ο ίδιος ο πολιτισμός είναι ο στόχος. Οι νέες και οι νέοι των τεχνών, της δημιουργίας και του πολιτισμού είναι ο στόχος. Αλλά αυτοί όλοι που βάζετε στο στόχαστρο είναι το μέλλον αυτής της χώρας, της πατρίδας μας. Οι καθηγητές, οι άνθρωποι του Πολιτισμού. Η κοινωνία βλέπει τη βαρβαρότητας να γίνεται κανονικότητα. Αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον και όχι οι Πάτσηδες και όχι τα παιδιά των αρχιδικαστών που συνεργάζονται με τα funds και δεν έχουν την τσίπα να παραιτηθούν. Αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον που με περιφρόνηση χαρακτηρίσατε ΔΕ και τους εξισώνετε το πτυχίο με το απολυτήριο λυκείου.

Αυτά τα παιδιά και όχι εκείνοι που ασπάζονται πλαστικούς Παρθενώνες, αναδεικνύονται με πρωθυπουργικά διατάγματα ήλιοι του καθεστώτος σας και αποδεικνύονται τελικά σκότος και έρεβος.

Αυτά τα παιδιά, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, οι καθηγητές τους ο κόσμος της Τέχνης και του Πολιτισμού που βρίσκεται στους δρόμους του αγώνα. Αυτοί είναι οι άριστοι για την ελληνική κοινωνία και την Ελλάδα. Και όχι εσείς που με αναξιοκρατία, οικογενειοκρατία, ευνοιοκρατία κυβερνάτε τη χώρα.

Θέλω λοιπόν για μια ακόμη φορά σήμερα να επαναλάβω: Πάρτε πίσω τη ρύθμιση αυτή, που είναι ρύθμιση δίωξης του Πολιτισμού και των ανθρώπων του. Αφήστε τις συκοφαντικές διαρροές και τα ψέματα που δεν πείθουν κανένα. Αφήστε τα επικοινωνιακά παιγνίδια. Δεν είναι λωτοφάγοι οι σπουδαστές και οι άνθρωποι της Τέχνης. Ούτε οι πολίτες που μας παρακολουθούν.

Κάτω από το βάρος των κινητοποιήσεων ο κ. Μητσοτάκης αναγκάζεται να συναντήσει τους τελικά στο Μαξίμου, τους εκπροσώπους αυτών που δε ξέρουν. Που δεν είναι καλά ενημερωμένοι. Που υποκινούνται από κόμματα.

Σας συμβουλεύω, να μην επιχειρήσει για άλλη μια φορά να τους εξαπατήσει. Ένα πράγμα μόνο οφείλει να τους πει: Το ΠΔ αποσύρεται. Και συγγνώμη για τη λάσπη που εκτοξεύτηκε εναντίον σας τόσους μήνες» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This