Novartis: Την αντικατάσταση Πολάκη, Τζανακόπουλου ζητά η Βουλή – Αναβάλλεται η αυριανή Προανακριτική

Must Read

Γαϊτανάκι κάνουν οι επιστολές μετά την απόφαση της εξαίρεσης Πολάκη-Τζανακόπουλου από την Επιτροπή της Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση Novartis.

Ο κ. Μπούγας απέστειλε σήμερα την απόφαση στον κ. Τασούλα, ο κ. Τασούλας ζητά την αντικατάσταση των πολιτικών από τον Αλέξη Τσίπρα κι εκείνος με την σειρά του απαντά πίσω στον κ. Τασούλα.

Η προγραμματισμένη για αύριο, -Πέμπτη 31 Οκτωβρίου-, συνεδρίαση της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης που είχε ως αντικείμενο την εξέταση του Κωνσταντίνου Φρουζή θα μετακινηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, για την Τρίτη 5 Νοεμβρίου.

Αντιδράσεις μετά την απόφαση εξαίρεσης Πολάκη-Τζανακόπουλου

Ο Παύλος Πολάκης χαρακτήρισε «πολιτικό τσαμπούκα» την κίνηση αυτή  και υποστήριξε ότι η απόφαση για την εξαίρεση τους είναι για να «κρύψουν τις πομπές τους». Μάλιστα είχε τονίσει -πριν γίνει γνωστή η αναβολή για την Πέμπτη- πως θα είναι παρόντες στην Προανακριτική λέγοντας: «ας τολμήσουν να φέρουν τη φρουρά να μας απομακρύνει».

Ο υπουργός, Μάκης Βορίδης θέλησε να απαντήσει στις δηλώσεις του Πολάκη αναφέροντας πως:«Οι τελευταίοι που έκαναν αυτά ήταν οι χρυσαυγίτες και νομίζαμε ότι τελειώσαμε».

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha πήρε θέση και η Όλγα Γεροβασίλη για το θέμα εξαίρεσης Πολάκη-Τζανακόπουλου αναφέροντας πως: «Αυτήν την απόφαση τη χαρακτηρίσαμε πραξικοπηματική. Όταν δεν μας βολεύει δεν μπορούμε να κάνουμε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις».

Από την πλευρά της ΝΔ, ο Κώστας Καραγκούνης δήλωσε πως: «από τη στιγμή που καταθέσαμε τον κατάλογο των μαρτύρων και περιλαμβάνονται αυτοί οι δύο, οι οποίοι είναι μέσα στη δικογραφία και αναφέρονται στις μηνύσεις των Σαμαρά – Βενιζέλου, οφείλουμε και οφείλουν και οι ίδιοι να αυτοεξαιρεθούν, διότι δεν μπορούν να είναι ελεγκτές και ελεγχόμενοι.

Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ακυρότητες και αν η υπόθεση πάει τελικά στο ειδικό δικαστήριο μπορεί να μπουν και ζητήματα παραγραφής».

Ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου με τη σειρά του ανέφερε: «Η δημοκρατία δεν εκβιάζεται ούτε τρομοκρατείται από χεροδύναμους. Δεν μπορεί να ισχύσει το δίκαιο του χεροδύναμου. Ξύλο θα παίξουμε; Υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες από το προεδρείο για να διασφαλίσει τη λειτουργεί της επιτροπής».

Η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

Στις 29 Οκτωβρίου 2019 η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης αποφάσισε κατά πλειοψηφία την «εξαίρεση» των μελών της, βουλευτών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Η επιτροπή συγκροτήθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, με την απόφαση της 19ης Οκτωβρίου 2019, με την οποία ορίστηκαν κατά τρόπο δεσμευτικό τα μέλη της, μεταξύ των οποίων και οι βουλευτές Πολάκης και Τζανακόπουλος, με τη νόμιμη διαδικασία που προβλέπει ο Κανονισμός.

Η απόφαση που έλαβε η επιτροπή για την «εξαίρεση» μελών της είναι, ως εκ τούτου, ευθέως παράνομη και διασαλεύει την κοινοβουλευτική τάξη, καθότι παραβιάζει απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Ανήκει εκ του Κανονισμού στην ευθύνη σας να διασφαλίζετε την τήρηση και εφαρμογή των αποφάσεων της Βουλής και να μεριμνάτε ώστε οι επιτροπές που συγκροτεί η Βουλή να μην ενεργούν καθ’ υπέρβαση της εξουσίας που η Βουλή τους απονέμει.

Η επίκληση παλαιότερης γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, που επικαλείται την αυτονόητη ισχύ της αρχής της μεροληψίας κατά τη συγκρότηση των κοινοβουλευτικών επιτροπών, είναι εμφανώς προσχηματική και σε κάθε περίπτωση παντελώς αβάσιμη, δεδομένου ότι μόνο το αποφασίζον όργανο, η Ολομέλεια της Βουλής, θα μπορούσε να εξετάσει σχετικό ζήτημα πριν λάβει την απόφασή της για συγκρότηση της επιτροπής.

Η απόφαση της Ολομέλειας με την οποία συγκροτήθηκε η επιτροπή εμπεριέχει και την απόφανση της Βουλής περί της ορθής συγκρότησης της.

Μετά απ’ αυτήν, η χωρίς τη συναίνεση των βουλευτών μελών της εξαίρεση, κατ’ ουσίαν έκπτωσή τους, απ’ αυτή συνιστά βάναυση στέρηση κοινοβουλευτικών δικαιωμάτων των ίδιων των βουλευτών και του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας στην οποίαν ανήκουν, για τα οποία δικαιώματα (συμμετοχής σε επιτροπής και υπόδειξης των μελών τους) ούτε o Κανονισμός της Βουλής ούτε το Σύνταγμα προβλέπουν ή επιτρέπουν οποιονδήποτε περιορισμό του είδους που η επιτροπή επέβαλε με την απόφαση «εξαίρεσης».

Με την απόφαση της πλειοψηφίας της ως άνω Επιτροπής υπάρχει εξάλλου κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα αποδιοργανωτικό και εν γένει βλαπτικό για τη λειτουργία των Επιτροπών της Βουλής νομολογιακό προηγούμενο, δυνάμει του οποίου η εκάστοτε πλειοψηφία θα μπορούσε να καταστρατηγεί τα δικαιώματα της μειοψηφίας και του προέδρου κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας.

Δημιουργεί δε ιδιαίτερη ανησυχία το γεγονός ότι οι Επιτροπές που αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας το ιδιαίτερα σημαντικό έργο της προκαταρκτικής εξέτασης για ορισμένη υπόθεση μετά από μια τέτοια απόφαση θα μπορούσαν να οδηγούνται σε μη νόμιμη λειτουργία που θα μπορούσε στο μέλλον να οδηγήσει σε δικονομικές ακυρότητες μετά από έλεγχο των δικαστηρίων για την τήρηση των κανόνων που αφορούν τη λειτουργία της Επιτροπής, οδηγώντας στην απώλεια κρίσιμου διαδικαστικά χρόνου και κρίσιμων στοιχείων.

Κύριε Πρόεδρε,

Προσβλέποντας στην αρμοδιότητά σας, δυνάμει του άρθρου 11 παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής, και εκτιμώντας ότι ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων διαισθάνεστε την ευθύνη να λειτουργήσετε ως Πρόεδρος όχι μόνο της πλειοψηφίας, αλλά όλης της Εθνικής Αντιπροσωπείας, σας καλώ να μεριμνήσετε για την άμεση αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής τάξης και την εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας της Βουλής.

Με εκτίμηση,

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Αλέξης Τσίπρας

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This