Ακραία κρατικά φαινόμενα: 4.000 πολιτικά αεροσκάφη πετούν στα τυφλά!

Τα Τέμπη, η κορυφή ενός θανατηφόρου παγόβουνου - Χωρίς ραντάρ στα νησιά, χωρίς σχέδιο στις πυρκαγιές, χωρίς στρατηγική στις παγίδες των Τούρκων στο Αιγαίο

Must Read

Η τραγωδία στα Τέμπη δεν προμηνύει ότι θα είναι και η τελευταία, στην περίπτωση που το πολιτικό σύστημα της χώρας συνεχίσει να υποστηρίζει και να διαιωνίζει ένα ελλιπές και ανίκανο κομματικό επιτελικό κράτος, που αποδεικνύει ότι αδιαφορεί για την αξία της ανθρώπινης ζωής, ύστερα από τις πρόσφατες τραγωδίες.

  • Από την Κύρα Αδάμ

Στην περίπτωση που το πολιτικό σύστημα δεν λάβει ριζικά μέτρα και συνεχίσει την ίδια πολιτική συγκάλυψης και αποφυγής ανάληψης πολιτικού κόστους, είναι εξόχως πιθανό να οδηγηθεί η χώρα και σε άλλες εθνικές τραγωδίες, χωρίς να μπορεί να εξαιρεθεί εθνική τραγωδία στο Αιγαίο χωρίς δυνατότητα ανατροπής – αποτροπής.

Οι περιπτώσεις «ανοιχτών πληγών» που παρατίθενται δεν είναι οι μοναδικές, βασίζονται όμως σε όγκο καταχωρισμένων διαθέσιμων επίσημων εγγράφων, που απαιτούν απαντήσεις.

Πυρόσβεση

Για τις φωτιές στην Ηλεία, στην Εύβοια και στο Μάτι, όπου χάθηκαν εκατοντάδες ζωές, και τις τελευταίες στην Αττική και την Εύβοια, όπου καταστράφηκαν περιουσίες και δάση, οι κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ απέδωσαν τις τραγωδίες αυτές σε ακραία καιρικά φαινόμενα, το ίδιο και για την τραγωδία στη Μάνδρα. Η πολιτική αυτή είναι ανεύθυνη, διότι αποδίδει τις τραγωδίες αποκλειστικώς στα ακραία καιρικά φαινόμενα και ταυτόχρονα δηλώνει ότι δεν μπορούσε να γίνει διαχείριση αντιμετώπισης των φαινομένων αυτών, με αποτέλεσμα να μη γίνει διερεύνηση καταγραφής των αδυναμιών που προκάλεσαν τις τραγωδίες και να μην ληφθούν προληπτικά μέτρα, κι έτσι η μια τραγωδία να διαδέχεται την άλλη.

Οπως αποδεικνύεται από επίσημα έγκυρα και ενυπόγραφα κρατικά στοιχεία, τα οποία επιμελώς αποκρύπτουν και δεν δημοσιοποιούν οι κυβερνήσεις, η αδυναμία αντιμετώπισης των πυρκαγιών δεν οφείλεται μόνον στα καιρικά φαινόμενα, αλλά και σε άλλες αμαρτωλές αδυναμίες, οι οποίες, στην περίπτωση που είχαν εξαλειφθεί, οι τραγωδίες θα είχαν αντιμετωπιστεί ή θα είχαν μειωθεί στο ελάχιστο.

Πυρκαγιά στο Μαρμάρι Εύβοιας (Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021)

Οι επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος -όχι οι μάχιμοι πυροσβέστες- υπογράφουν με εντολή υπουργού ή υφυπουργού τις διακηρύξεις για τη μίσθωση πυροσβεστικών Ε/Π. Με τη μίσθωση γίνεται κάθε χρόνο πάρτι εκατομμυρίων ευρώ, χρησιμοποιώντας νόμο «μαϊμού» και μάλιστα με αποδεδειγμένη απάτη και δόλο.

Το πάρτι αυτό ξεκίνησε το 1999 επί ΠΑΣΟΚ και δυστυχώς συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Στην περίπτωση που δεν υπήρχε αυτό το πάρτι θα μπορούσε το Π.Σ. να μισθώσει άλλα πέντε επιπλέον αποτελεσματικά ελικόπτερα πυρόσβεσης, με αποτέλεσμα να μη γίνεται διάσπαση αεροπορικών μέσων πυρόσβεσης και να υπάρχουν διαθέσιμα Ε/Π ώστε να επεμβαίνουν άμεσα και να σβήνουν τις φωτιές στη γένεσή τους. Επιπροσθέτως, το Π.Σ. μισθώνει Ε/Π ακατάλληλα, που πηγαίνουν με ρυθμό χελώνας και «ρίχνουν το νερό στον γάμο του Καραγκιόζη» (δεν αφορά στα Ε/Π ERICSON), όπως αναφέρεται σε επίσημα έγγραφα του Π.Σ.

Αυτό συμβαίνει διότι το Π.Σ. δεν προκηρύσσει ΕΓΚΑΙΡΑ τους διαγωνισμούς μίσθωσης Ε/Π, αλλά πολύ καθυστερημένα, με αποτέλεσμα τα αποτελεσματικά Ε/Π να τα έχουν νοικιάσει άλλες χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κροατία κ.λπ.) και να μένουν πλέον για τη Ελλάδα τα μη αποτελεσματικά.

Κορόνα γράμματα στον αέρα – Η τραγωδία του Yakovlef δεν έγινε μάθημα

Στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ανδραβίδας οι στρατιωτικοί ελεγκτές προσέγγισης – αναχώρησης αεροσκαφών διακινούν ετησίως πάνω από 4.000 πολιτικά αεροσκάφη προς τα αεροδρόμια της Ζακύνθου, Κεφαλλονιάς και Αράξου, στα τυφλά, χωρίς ραντάρ προσέγγισης πολιτικών αεροσκαφών, χώρια τα στρατιωτικά αεροσκάφη F-16 του Αράξου και τα F-4 της Ανδραβίδας.

Παραλλήλως από την περιοχή ελέγχου προσέγγισης του στρατιωτικού αεροδρομίου της Τανάγρας, το οποίο επίσης δεν διαθέτει ραντάρ προσέγγισης πολιτικών αεροσκαφών, διέρχονται πάνω από 300 πολιτικά αεροσκάφη ημερησίως.

Αεροδρόμιο Ζακύνθου

Από το 2003, όταν αυξήθηκε η διακίνηση πολιτικών αεροσκαφών στη δυτική Ελλάδα (Αραξος, Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά, «Ελ. Βενιζέλος»), έχουν γίνει πολλές δεκάδες αναφορές από πληρώματα πολιτικών αεροσκαφών ότι διακυβεύεται η ασφάλεια των επιβατών λόγω ασφάλειας πτήσεων και παραλίγο σύγκρουσης μεταξύ τους και αν δεν έχουμε θρηνήσει θύματα οφείλεται στην προσπάθεια των στρατιωτικών ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Υστερα από συνεχείς πιέσεις του ΥΕΘΑ προς το Υπουργείο Μεταφορών, ο διοικητής ΥΠΑ ενημέρωσε στις 2/6/2004 ότι «έχει αποφασιστεί και δρομολογείται ραντάρ προσέγγισης στη Ανδραβίδα και την Τανάγρα». Ομως, η δρομολόγηση των ραντάρ φαίνεται ότι έγινε προς άγνωστη κατεύθυνση, δεδομένου ότι το ΥΕΘΑ περίμενε τέσσερα χρόνια, με αποτέλεσμα να επανέλθει προς το Υπουργείο Μεταφορών στις 30 Ιουλίου 2007 και 18 Αυγούστου 2007, και να απαιτεί από την ΥΠΑ την εγκατάσταση των ραντάρ προσέγγισης πολιτικών αεροσκαφών στα αεροδρόμια Ανδραβίδας, Τανάγρας και Σούδας.

Η προμήθεια για δύο ραντάρ για την Ανδραβίδα και την Τανάγρα που υπέγραψε στις 10 Ιανουαρίου 2008 ο τότε υπουργός Μεταφορών Κ. Χατζηδάκης

Στις 10 Ιανουαρίου 2008 ο τότε υπουργός Μεταφορών Κ. Χατζηδάκης υπέγραψε την προμήθεια δύο ραντάρ για την Ανδραβίδα και την Τανάγρα 25.000.000 ευρώ. Ομως ο Χατζηδάκης έφυγε από το υπουργείο Μεταφορών ύστερα από έναν χρόνο και ο διάδοχός του έβαλε την προμήθεια των δύο ραντάρ στα άχρηστα, με αποτέλεσμα σήμερα τα ραντάρ αυτά να είναι είδος προς εξαφάνιση, με τον κίνδυνο ατυχήματος να μην έχει μειωθεί στο ελάχιστο, λόγω ανευθυνότητας του πολιτικού συστήματος, το οποίο όμως θα επιρρίπτει ευθύνες στους στρατιωτικούς ελεγκτές.

Τα συντρίµµια του Yakovlev

Το 1997 έγινε συντριβή του Yakovlev στην Πιερία με 70 νεκρούς και δύο ελεγκτές της εναέριας κυκλοφορίας του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης καταδικάστηκαν σε πενταετή φυλάκιση ως υπεύθυνοι της συντριβής. Ομως, το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης, στο οποίο θα προσγειωνόταν το Yakovlev, δεν είχε ραντάρ προσέγγισης, με υπαιτιότητα και αδιαφορία του Υπουργείου Μεταφορών, με αποτέλεσμα οι ελεγκτές να εκτελούν την εναέρια κυκλοφορία στα τυφλά. Τον επόμενο χρόνο της τραγωδίας αυτής το Υπουργείο Μεταφορών τοποθέτησε ραντάρ στη Θεσσαλονίκη.

Από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, διοικητής στην Αρχή της Πολιτικής Αεροπορίας

Στο επιτελικό κράτος διαπιστώνονται ένα αλαλούμ στις τοποθετήσεις και χρησιμοποίηση στελεχών που μετατάσσονται από εδώ και από εκεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε και διόρισε διοικητή στην Αρχή της Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ), πρώην στέλεχος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Μπορεί το στέλεχος αυτό να είναι ικανότατο, πλην όμως, για να μπορεί να χειρίζεται τα θέματα ευθύνης του, πρέπει να αποκτήσει σε ελάχιστο χρόνο έναν τεράστιο όγκο ειδικών γνώσεων, ήτοι τη σύμβαση ICAO – Eurocontro και τα παραρτήματά τους (2.500 σελίδες), το ευρωπαϊκό και το ελληνικό εγχειρίδιο αεροπορικών πληροφοριών (2.000 σελίδες), τις συνθήκες και το καταστατικό του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ (2.200 σελ.), τις αποφάσεις του ICAO (7.500 σελ.), τους αεροδιαδρόμους, τα slots πτήσεων (850 σελ.) κ.λπ., που δεν φτάνουν ούτε πέντε χρόνια μελέτης για να κατανοηθούν και πολύ περισσότερο να εφαρμοστούν επιτυχώς.

Η εθνική κυριαρχία στα γρανάζια της γραφειοκρατίας

Από την ανευθυνότητα, την αδιαφορία, την αβλεψία και την ανεμελιά του επιτελικού κομματικού κράτους των αρεστών της εκάστοτε κυβέρνησης δεν έχει μείνει αλώβητη ούτε η προάσπιση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, με τον κίνδυνο να προκληθεί τυχαίο ατύχημα ή τεχνητό από την Τουρκία και οι ευθύνες να βαρύνουν αποκλειστικώς και μόνο την Ελλάδα.

Το περιστατικό που καταγράφεται είναι το πλέον πρόσφατο, αλλά δεν είναι η εξαίρεση, ούτε και το μοναδικό, καθώς, εκ συστήματος, κατά συρροή και ανελλιπώς, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών, ΥΠΕΞ, ΥΕΘΑ και ΥΠΑ κλείνουν το μαγαζί από το απόγευμα της Παρασκευής μέχρι τη Δευτέρα και όλες τις αργίες, με αποτέλεσμα η Τουρκία να το έχει πάρει μυρωδιά, να εκδίδει σοβαρότατες παράνομες αγγελίες της σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας από την Παρασκευή μέχρι τη Δευτέρα, που παραμένουν σε διεθνή ισχύ δύο και πλέον εικοσιτετράωρα, μέχρις ότου η ΥΠΑ τη Δευτέρα «σηκώσει τα ρολά» του μαγαζιού.

Η Τουρκία ενημέρωσε τη διεθνή κοινότητα ότι θα εκτελέσει αεροναυτική άσκηση με πυρά από τις 6 Μαρτίου έως τις 29 Δεκεμβρίου 2023 (εννέα μήνες συνεχώς) σε τρεις περιοχές στο Αιγαίο, για τις οποίες η κυβέρνηση υποστηρίζει διεθνώς και εγγράφως ότι καταλαμβάνουν ελληνική κυριαρχία, ενώ παράλληλα η Τουρκία εξέδωσε και σχετική διεθνή αγγελία για εκτέλεση της άσκησης για την οποία τονίζονται τα ακόλουθα:

  • Οπως φαίνεται στον χάρτη, οι περιοχές της τουρκικής άσκησης καταλαμβάνει για εννέα μήνες ελληνική κυριαρχία σε Λήμνο, Σαμοθράκη, Αντίψαρα, Μελαμπιούς, Χταπόδια κ.λπ., ενώ θέτουν στα άχρηστα τον αεροδιάδρομο G-33 και την τερματική περιοχή του αεροδρομίου Λήμνου, καθώς επίσης και το μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ, καθόσον η άσκηση θα εκτελείται και στις 25 Δεκεμβρίου 2023.

  • Η Αγκυρα εξέδωσε την αγγελία για την άσκηση 3 Μαρτίου, Παρασκευή, στις 12.45, στην οποία αναγράφεται ότι η εννεάμηνη άσκηση θα αρχίσει στις 5 το πρωί της 6ης Μαρτίου, Δευτέρα, 2023. Θιγόμενη κυριαρχία είναι η ελληνική, για την προάσπιση της οποίας υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στην περίπτωση που δεν αντιδράσει ή μέχρι να αντιδράσει η κυβέρνηση, η τουρκική αγγελία παραμένει σε ισχύ διεθνώς και καθίσταται νομικά νόμιμη.
  • Ομως, από το μεσημέρι της Παρασκευής 3 Μαρτίου 2023, όταν εκδόθηκε η τουρκική αγγελία, μέχρι και τις 6 Μαρτίου 2023, όταν θα άρχιζε η τουρκική άσκηση, η ΥΠΑ κοιμόταν, το ΥΠΕΞ αναπαυόταν και το ΥΕΘΑ έκανε ησυχία για να μην ενοχλεί και δεν υπήρξε ελληνική απάντηση – αντίδραση, με αποτέλεσμα η τουρκική αγγελία να είναι νόμιμη με υπαιτιότητα της κυβέρνησης, να μετατρέπεται η ελληνική κυριαρχία σε τουρκική επικράτεια και κυρίως να γνωρίζουν άπαντες διεθνώς ότι στις περιοχές των τουρκικών ασκήσεων δεν υπάρχει ελληνική κυριαρχία, ενώ συμβαίνει το αντίθετο.
  • Η τουρκική άσκηση άρχιζε στις 05.00 στις 6 Μαρτίου 2023 και η ΥΠΑ εξέδωσε την αγγελία Α0707/23 (την οποία παραθέτει η Κ.Δ. ως τεκμήριο) στις 08.38, στις 6 Μαρτίου 2023, με την οποία ακύρωσε την τουρκική. Ετσι, από τις 05.00 που άρχισε η τουρκική άσκηση μέχρι τις 08.38 που ακύρωσε η ΥΠΑ την τουρκική αγγελία, δηλαδή για 3 ώρες και 38 λεπτά, η τουρκική άσκηση ήταν νόμιμη.
η αγγελία Α0707/23 που εξέδωσε η ΥΠΑ στις 6 Μαρτίου

Σε αυτές τις τρεις κρίσιμες ώρες για την εθνική ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία διαδραματίζονται τραγελαφικές καταστάσεις, που έχει προκαλέσει το αδιάφορο και ανύπαρκτο διαχρονικά επιτελικό κράτος με τον κίνδυνο ατυχήματος και εθνικής τραγωδίας προ των πυλών. Διότι:

  • Αυτές τις τρεις ώρες και 38 λεπτά το ΑΤΑ δεν νομιμοποιείται να κάνει αναχαιτίσεις στα τουρκικά αεροσκάφη της άσκησης διότι η τουρκική αγγελία είναι σε ισχύ και νόμιμη.
    Ομως, στην περίπτωση που το ΑΤΑ δεν αναχαίτιζε τα τουρκικά F-16, θα κατηγορούνταν για παράβαση καθήκοντος.
  • Ωστόσο, το ΑΤΑ αναχαίτισε τα F-16 της άσκησης, προασπίζοντας την ελληνική κυριαρχία. Στη περίπτωση όμως που κατά την αναχαίτιση συνέβαινε κάποιο τυχαίο ατύχημα ή τεχνητό από την Τουρκία και άρχιζαν επιχειρήσεις έστω και μικρής κλίμακας, την ευθύνη θα τη φόρτωναν στον ΑΤΑ διότι προέβη σε αναχαίτιση, μολονότι η ΥΠΑ δεν είχε ακυρώσει την τουρκική αγγελία. Στο επόμενο στάδιο θα άρχιζαν οι διαπραγματεύσεις σε διμερές πλαίσιο ή στο ΔΔΧ με υπαιτιότητα της Ελλάδας και τουρκική απαίτηση για αναθεώρηση συνθηκών και μοιρασιά των βραχονησίδων.
  • Η παρούσα τουρκική άσκηση αποδεικνύει ότι ανεξάρτητα από σεισμούς και εκλογές η Αγκυρα ποτέ δεν θα σταματήσει να επιβουλεύεται την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, ενώ καραδοκεί να της δοθεί η ευκαιρία, από τα ελληνικά λάθη του κομματικού κράτους και από αδύναμες χρονικά ελληνικές περιόδους, να δημιουργηθούν καταστάσεις για να οδηγηθεί η χώρα σε εθνική τραγωδία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This