Πέμπτη, 1 Ιουνίου 2023

Σταύρος Θεοδωράκης: Πάντα πρόθυμος να… ξεπλύνει το «σύστημα»

Από το μνημονιακό και τυχοδιωκτικό μόρφωμα του Ποταμιού, μέχρι την παράδοση των ψήφων στον Μητσοτάκη το 2019, ο ρόλος του ήταν αυτός της πατερίτσας

Συντάκτης: Newsroom

Ο Σταύρος Θεοδωράκης αποτελεί ένα είδος ανεμοδείκτη. Κάθε φορά που εμφανίζεται στις οθόνες μας σημαίνει ότι ο καιρός φέρνει «συστημικές» μπόρες, άρα απαιτούνται όσο το δυνατόν περισσότερες ομπρέλες και πλυντήρια.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Η εμπειρία έχει δείξει ότι αυτός είναι ο ρόλος του πρώην πολιτικού. Σπεύδει όταν το σύστημα έχει άμεση ανάγκη βοήθειας. Το έπραξε το 2014, το έκανε όταν ο Μητσοτάκης όδευε προς την πρωθυπουργία, πιάνει στασίδι και τώρα.

Το ξέπλυμα των πολιτικών, ιδίως προεκλογικά, είναι ένα είδος γραφικής τελετουργίας. Ομως αυτό που θα επιχειρηθεί αύριο, Τρίτη, στην εκπομπή για τον Μητσοτάκη φαίνεται ήδη καταδικασμένο να αποτύχει.

Ο κόσμος έχει πια πειστεί ότι ο Μητσοτάκης είναι μόνο λόγια και καθόλου πράξεις. Δεν υπάρχει τίποτα που να συμβολίζει την «κακιά τη χώρα» περισσότερο από τον ίδιο. Το «βαθύ κομματικό κράτος» συντονίζεται από τον ίδιο και τη φαμίλια του. Και η σχιζοφρενική επικοινωνιακή σύλληψη των τελευταίων ημερών, το να βγαίνει να καταγγέλλει ο Μητσοτάκης τον ίδιο τον… πρωθυπουργό για κομματοκρατία, διογκώνει τον θυμό.

Με το νεοφιλελεύθερο μόρφωμα του καιροσκοπικού Ποταμιού ο Θεοδωράκης μάζεψε ψήφους που ξεστράτισαν το 2014 από τη Ν.Δ., προκειμένου να στηρίξει αρχικά τα μνημονιακά μπλοκ και στη συνέχεια να παραδώσει τα κουκιά ασφαλή και μετρημένα ένα προς ένα πίσω στον Μητσοτάκη το 2019. Τώρα, όμως, το μόνο που θα καταφέρει η αυριανή σκηνοθετημένη παράσταση του πρωθυπουργού είναι να αποστραγγίσει τα όποια ψήγματα ψυχραιμίας απομένουν στην κοινωνία.

Στο σημείο στο οποίο βρισκόμαστε όλοι έχουν καταλάβει τι διαφήμιζε και τι πραγματικά έκανε ο πρωθυπουργός τέσσερα χρόνια τώρα. Οπως και όλοι έχουν αντιληφθεί τον ρόλο του Θεοδωράκη από τα Μνημόνια και μετά. Αλλά μπορεί ο κόσμος να εμπιστευτεί όσα θα ακούσει στην εκπομπή του Θεοδωράκη για τον Κυριάκο;

Ολο το «σύστημα», όπως εκφράζεται επικοινωνιακά από το 2010, μοιάζει να έχει αναλάβει αποστολή να «διασώσει» τον Μητσοτάκη. Σήμερα, όμως, δεν είναι εύκολο να επιβληθούν ο φόβος και οι εκβιασμοί στην κοινή γνώμη, όπως τότε. Η αντίδραση της νεολαίας με τις μαζικές διαδηλώσεις διαρκείας μετά τα Τέμπη αποδεικνύει ότι οι εποχές έχουν αλλάξει. Ο κόσμος έχει αντιληφθεί ότι σε κάθε «συστημική» κρίση ακολουθείται το ίδιο μοτίβο πλυντηρίου, διαστρέβλωσης και διάχυσης ευθυνών.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επέλεξε να «ξεπουλήσει» τη δημοσιογραφική του ταυτότητα, όταν ξαφνικά το 2014 αποφάσισε από ρεπόρτερ να γίνει μέρος του μνημονιακού παιχνιδιού. Μετά την κατάρρευση του Ποταμιού, η επιστροφή του στα τηλεοπτικά δρώμενα δεν επεφύλασσε εκπλήξεις.

Θύελλα διαμαρτυριών

Στην πιο δύσκολη στιγμή του Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία, ο Θεοδωράκης επέτρεψε στον εαυτό του να εκτεθεί στην κοινή γνώμη. Παρουσίασε ένα τρέιλερ, εν όψει της αυριανής εκπομπής, που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών. Επιλέγει με τα πλάνα του να παραπλανήσει.

Να εμφανίσει, σε ένα ψεύτικο σκηνικό στο Μαξίμου, έναν πρωθυπουργό που είναι στα τηλέφωνα, βουτηγμένος στην αγωνία. Στην πραγματικότητα, το μόνο που έκανε η Ν.Δ. εκείνη τη νύχτα ήταν στις 1.38 μετά τα μεσάνυχτα, να βγάλει ανακοίνωση κατά του… Πολάκη.

Το κοινό δεν ξεγελιέται. Οι αντιδράσεις στο twitter είναι σφοδρές για την απόπειρα παραποίησης των γεγονότων. «Νέοι που ήταν στο τρένο κι έζησαν τον εφιάλτη στα Τέμπη απευθύνουν τα ερωτήματά τους στον πρωθυπουργό» διαφημίζει ο Θεοδωράκης, σαν να πρόκειται για κάποια δημοσιογραφική επιτυχία κι όχι για σέρβις. Εύλογα αδερφός θύματος ξέσπασε: «Και τα ερωτήματα νέων, σαν τον αδερφό μου τον Βάιο, που ήταν στο τρένο και σκοτώθηκαν στον εφιάλτη στα Τέμπη; Δεν μπορούν να τα θέσουν “ζωντανά”, αλλά τα έχουν καταθέσει σε μέρη όπως το 1ο Νεκροταφείο Καρδίτσας».

Από το τρέιλερ και μόνο φαίνεται πως η αυριανή εκπομπή δεν είναι τίποτα άλλο από μια άτσαλη προσπάθεια υπεράσπισης του πρωθυπουργού. Αυτό ήδη προκάλεσε δυσαρέσκεια, άρα η όποια εμπιστοσύνη για το τηλεοπτικό προϊόν έχει ήδη τσακιστεί προτού καν προλάβει να προβληθεί.

Σύμφωνα με όσα είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, τα γυρίσματα για την εκπομπή είχαν γίνει αρχικά στη χαράδρα του Βίκου και με μπούσουλα, τότε, ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 9 Απριλίου. Τα δεδομένα άλλαξαν με το δυστύχημα των Τεμπών, που σημαίνει ότι χρειάστηκαν εμβόλιμα φρέσκα πλάνα που θα… πιστοποιούν την αγωνία ενός ανθρώπινου και υπεύθυνου πρωθυπουργού.

Ο Μητσοτάκης βιάζεται να παρουσιάσει μια κανονικότητα. Εκδηλώνεται μια σπουδή και μια βιασύνη να παραμεριστούν οι «ενοχλητικοί» νεκροί και να απαντηθούν, με μισόλογα, κάποιες συμβατικές ερωτήσεις on camera, ώστε να κλείσει το θέμα. Η εμφάνισή του έχει σκοπό να επικεντρωθεί η κουβέντα στο μήνυμα που βολεύει τον πρωθυπουργό, πράγμα που από μόνο του αποτελεί συσκότιση.

Ο Θεοδωράκης είναι πρώην δημοσιογράφος, πρώην επιχειρηματίας στην εστίαση, πρώην πολιτικός και τώρα ξανά δημοσιογράφος. Αυτοπροωθεί την εκπομπή του ως αποκαλυπτική για το δυστύχημα των Τεμπών, αλλά η φήμη, η πολιτική πορεία του και οι πολλαπλοί ρόλοι του δεν βοηθούν τον κόσμο να δεχτεί την όποια δημοσιογραφική του αλήθεια.

Αν η εκπομπή ήταν κάποιου άλλου, μπορεί όσοι την έβλεπαν να την αντιμετώπιζαν με περιέργεια. Τώρα θα τη δουν με αμφισβήτηση για τη σκοπιμότητά της. Οι δημοσκοπικές «εισπράξεις» για τον πρωταγωνιστή πρωθυπουργό δεν αναμένονται παχυλές.

Βιογραφικό

Γεννήθηκε το 1963 στα Χανιά. Αρχισε να δημοσιογραφεί το 1984 και έχει εργαστεί σε 902 Αριστερά, ΣΚΑΪ, «Πρώτη», «Ελευθεροτυπία», «Το Βήμα», «Τα Νέα» κ.ά. Το 2000 ανέλαβε την παρουσίαση της εκπομπής «Πρωταγωνιστές» στη ΝΕΤ και από το 2005 η εκπομπή συνεχίστηκε στο Mega. Είναι ιδρυτικό μέλος του protagon.gr. Τον Φεβρουάριο του 2014 ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τη δημοσιογραφία για να ιδρύσει το Ποτάμι. Στις ευρωεκλογές της ίδιας χρονιάς έλαβε ποσοστό 6,6%. Τον Ιανουάριο του 2015 πήρε 6,1% με 17 έδρες και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 4%. Στο δημοψήφισμα τάχθηκε με το «Ναι». Στις ευρωεκλογές του 2019 έλαβε μόλις 1,5% και στις βουλευτικές της ίδιας χρονιάς δεν συμμετείχε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία επιχειρεί να βάλει «φωτιά» στο Αιγαίο, εν μέσω καλοκαιριού και ελληνικών εκλογών

Aσκήσεις με πραγματικά πυρά σκοπεύει να πραγματοποιήσει η Τουρκία στο Αιγαίο από τις 5...

Με τον γιο του Φρέντι Μπελέρη συναντήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας

Τον γιο του Φρέντι Μπελέρη αλλά και αντιπροσωπεία των ομογενών της Αλβανίας συνάντησε σήμερα...

ΥΠΕΞ για Μπελέρη: Η απόρριψη της έφεσης δεν συνάδει με το κράτος δικαίου

«Η σημερινή απόρριψη της έφεσης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, κατά της συνέχισης...

Ρεσιτάλ κυνισμού από Γεραπετρίτη για τον εργάτη που σκοτώθηκε στο Πέραμα!

Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση που ανέλαβε πριν λίγες μέρες επιρρίπτει τις ευθύνες για το εργατικό...

Βελόπουλος: «Ενδιαφέρονται για το πώς θα φορολογήσουν, όχι για το πώς θα δώσουν λεφτά...

Κριτική σε στελέχη κομμάτων που τάσσονται υπέρ της αύξησης της φορολόγησης ασκεί με δήλωσή...

Τσίπρας στην ΕΥΔΑΠ: «Με ΣΥΡΙΖΑ το νερό θα μείνει δημόσιο»

Την πρόθεσή του να αναδείξει «το κρίσιμο θέμα του δημοσίου αγαθού που λέγεται νερό»...

O Χάρης Θεοχάρης oμολόγησε ότι οι έμμεσοι φόροι πλήττουν τα φτωχότερα νοικοκυριά!

Στην παραδοχή ότι οι έμμεσοι φόροι πλήττουν τα φτωχότερα νοικοκυριά προχώρησε ο Χάρης Θεοχάρης,...

Ευρωκοινοβούλιο: Ασυλία τέλος για Αλέξη Γεωργούλη και Μαρία Σπυράκη

Ομόφωνα υπέρ της άρσης της ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη ψήφισε σήμερα η Ολομέλεια του...

Κάλεσμα Κύρτσου για ψήφο σε ΣΥΡΙΖΑ, ή ΠΑΣΟΚ για να μπουν «όρια στην παντοδυναμία...

Ο Ευρωβουλευτής και διαγραφείς από τη Νέα Δημοκρατία Γιώργος Κύρτσος κάλεσε μέσω Twitter τους...

Ο Πάγκαλος έφυγε μόνος και περιφρονημένος!

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος ήταν ένας ευφυής άνθρωπος. Αυτό το χάρισμα δεν αποδείχθηκε αρκετό για...

Παρουσίασε τον συνδυασμό του ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος

Στην παρουσίαση των υποψήφιων συμβούλων του συνδυασμού του προχώρησε το απόγευμα της Τρίτης, 30...

«Αναβάθμιση» Γεραπετρίτη: Τον θέλει στο ΥΠΕΞ ο Μητσοτάκης!

Τον εξ απορρήτων του Γιώργο Γεραπετρίτη θέλει να αναβαθμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και μάλιστα...

Τσίπρας από τη Νίκαια: «Χαμένες μάχες είναι μόνο οι μάχες που δεν δίνονται» –...

«Αλλάζουμε, δυναμώνουμε και προχωράμε», ήταν το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα από τη Νίκαια των...

Πώς αποχαιρέτησε ο πολιτικός κόσμος τον Θεόδωρο Πάγκαλο

Συνάδελφοι και πολιτικοί αντίπαλοι αποχαιρέτησαν τον Θεόδωρο Πάγκαλο που άφησε σήμερα την τελευταία του...

Γιατί «ψάχνει» ληστές τραπεζών η Ζωή Κωνσταντοπούλου; Η απάντησή της

«Πανικό» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει προκαλέσει το επίμαχο σημείο στο σαιτ του κόμματος...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καταγγελία γυναίκας για τα funds: «Δεν χρωστάω σε κανέναν, μου πατάνε την ψυχή»

Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες πολιτών για τα funds, με μία γυναίκα αυτή τη φορά να βλέπει τους κόπους μίας ζωής να χάνονται, καθώς το...

Ανάρτηση – φωτιά μέσα στη νύχτα από το Μάκη Τριανταφυλλόπουλο!

Φωτιές άναψε μέσα στη νύχτα ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, δημοσιεύοντας μία φωτογραφία ενός οπλοφόρου, που προκαλεί ενδιαφέροντες συνειρμούς…Όποιος βρει ποιος είναι ο πιστολέρο της φωτογραφίας...

Αλβανός πυγμάχος έστειλε τον 36χρονο Θάνο στην εντατική!

Ένα αδιανόητο περιστατικό συνέβη το βράδυ της Παρασκευής στην Ελευσίνα, όταν ο 36χρονος Θάνος Αδάμ έκανε παρατήρηση σε έναν οδηγό που μπήκε ανάποδα σε...

Κι όμως ο Λευτέρης Αυγενάκης δεν τα πήγε καλά στο Ηράκλειο…

Στον Λευτέρη Αυγενάκη αρέσουν οι αριθμοί. Τους επικαλείται κάθε φορά που θέλει να δείξει το πόσο πετυχημένος είναι ως υπουργός Αθλητισμού ή εάν θέλει...

SOS, η Κύπρος «χάνεται»! Έφτασε η «ώρα μηδέν» για το μαρτυρικό νησί

Ισχνή μειοψηφία οι Κύπριοι μαθητές στα δημοτικά της Λευκωσίας! – «Αναπλήρωση» του πληθυσμού από τις μεταναστευτικές ροές

Survivor spoiler: Οι παίκτες που θα δουν από κοντά τα αγαπημένα τους πρόσωπα και ο παίκτης που θα αποχωρήσει

Οι παίκτες του Survivor έχουν κάνει αρκετή υπομονή με τον Τάκη καθώς έχει μονίμως νεύρα και κάνει άσχημα ξεσπάσματα, ειδικά όταν χάνει. Τις τελευταίες...

Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος – Από τον Οτσαλάν στο «μαζί τα φάγαμε»

Η ζωή και η πολιτική διαδρομή του στελέχους του ΠΑΣΟΚ - Ο Οτσαλάν, τα Ίμια και το «μαζί τα φάγαμε»

«Τον ακούω!» – Η Μαρία Μενούνος γονάτισε στον τάφο του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα

Στην Ελλάδα ταξίδεψε η Μαρία Μενούνος και ο λόγος δεν ήταν μόνο η διασκέδαση, όπως περιέγραψε η ίδια σε μια ιδιαίτερα συγκινητική ανάρτηση στο...
spot_img

NEWSROOM

spot_img