«Πυρά» της αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο που οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση του νερού

Must Read

Την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει το πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το οποίο η κυβέρνηση έχει στόχο να εμπορευματοποιήσει το νερό. Τα κόμματα ζητούν να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση το φέρνει στη Βουλή την ώρα που δεν έχουν δοθεί ακόμα απαντήσεις για το έγκλημα στα Τέμπη.

Φάμελλος: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξυπηρετεί συμφέροντα με την ιδιωτικοποίηση του νερού

«Στη σκιά της τραγωδίας στα Τέμπη, και ενώ η κοινωνία βρίσκεται ακόμη σε σοκ, με τα ερωτήματα για τις ευθύνες να παραμένουν αναπάντητα, και ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφεύγει τις ευθύνες, η κυβέρνηση και το Προεδρείο Βουλής, επέλεξαν να εισαχθεί Δευτέρα πρωί στη Βουλή ένα πολύ-νομοσχέδιο έκτρωμα, όπως το χαρακτηρίζει ακόμη και ο Τύπος. Παράλληλα συνεδριάζει και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την τραγωδία στα Τέμπη, επιλογή που μάς κάνει να αναρωτιόμαστε τι από τα δύο προσπαθεί να κρύψει η κυβέρνηση: τις ευθύνες της για την τραγωδία στα Τέμπη, το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου ή και τα δύο;» δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, στην αρχή της ομιλίας του επί του πολυνομοσχεδίου-σκούπα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το παρόν νομοσχέδιο αποτυπώνει την «ταυτότητα» της τετραετίας Μητσοτάκη, είπε χαρακτηριστικά, που είναι: ιδιωτικοποίηση δημόσιων υποδομών, «ακρωτηριασμός» των ενεργειακών κοινοτήτων και της ενεργειακής δημοκρατίας, υποβάθμιση του περιβάλλοντος, φωτογραφικά άρθρα, δεκάδες ρουσφέτια, δασικά, πολεοδομικά, οικοδομικά, ρυθμίσεις για γαλάζια παιδιά που ως ακρίδες πέφτουν πάνω στη δημόσια περιουσία, πληθώρα αντισυνταγματικών ρυθμίσεων και προκλητική παράκαμψη αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, λάθη και διορθώσεις δεκάδων άρθρων της προηγούμενης τριετίας, πρόχειρη νομοθέτηση, επιφανειακή και αποσπασματική, χωρίς καμία στρατηγική, καθώς και εκτεταμένο και ξέφρενο πλιάτσικο. Αυτή είναι Δεξιά πολιτική με όλη τη σημασία της λέξης!».

Στάθηκε ειδικά στις νομοθετικές ρυθμίσεις που στρώνουν το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση σε νερό και απορρίμματα, που θα οδηγήσει στον περιορισμό της πρόσβασης των πολιτών στα δημόσια αγαθά, με σκοπό πάλι να εξυπηρετηθούν κάποια συμφέροντα και να σωρεύσουν υπερκέρδη τρίτοι: «Αυτό κάνατε με την ενέργεια που το πλήρωσαν πολύ ακριβά οι καταναλωτές και το κάνετε πλέον και στην ύδρευση, αποχέτευση, άρδευση και στη διαχείριση απορριμμάτων».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αυτή που φόρτωσε με τεράστιο ενεργειακό κόστος τις ΔΕΥΑ και τις οδηγεί στη χρεωκοπία, την οποία επικαλείται τώρα για να τις ιδιωτικοποιήσει. Δεν τις ενισχύει επίσης με προσωπικό ενώ ταυτόχρονα τις απειλεί με συνενώσεις. Η συνένωση των ΔΕΥΑ και η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι προαπαιτούμενο των συμφερόντων που εσείς εξυπηρετείτε».

Ξεκαθάρισε πως δεν υπήρξε και δεν υπάρχει καμία ευρωπαϊκή υποχρέωση δημιουργίας Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων και Αποβλήτων, πως στην διαπραγμάτευση του 2016 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε αυτή τη μνημονιακή ρύθμιση την οποία και εισήγαγε τώρα, με δική της επιλογή, το 2021 ως προαπαιτούμενο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο Σ.Φάμελλος τόνισε ακόμη πως η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη ούτε τις αντιρρήσεις που εξέφρασαν οι φορείς κατά τη διαβούλευση και τη διαδικασία ακρόασής τους στη Βουλή, ούτε όμως και τις παρατηρήσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, η οποία θέτει ενστάσεις και ερωτήματα για την επιλογή της επιτελικής κυβέρνησης Μητσοτάκη να μεταφέρει την εποπτεία και τον έλεγχο των υπηρεσιών νερού και της διαχείρισης απορριμμάτων στη ΡΑΕ και κάνει ακόμη λόγο για ασάφειες και ελλείψεις σε άλλες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου και αναδεικνύει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας.

Κουτσούμπας: Το νερό είναι κοινωνικό δικαίωμα, δεν μπορεί να αποτελεί εμπόρευμα

«Είκοσι μέρες τώρα, χιλιάδες λαού και νεολαίας βρίσκονται στους δρόμους, πλημμυρίζουν τις πλατείες σε όλη τη χώρα και φωνάζουν “το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί”. Ναι, έγκλημα ήταν και όχι “θυσία”, όπως τόλμησε να πει ο πρωθυπουργός, προσβάλλοντας και προκαλώντας όχι μόνο τις οικογένειες των θυμάτων, αλλά και έναν ολόκληρο λαό που απαιτεί να αποδοθούν οι ευθύνες στους πραγματικούς ενόχους. Όσο για τη βολική αντιπαράθεση που έχετε στήσει ανάμεσά σας, νυν και τέως κυβερνώντες, δεν πρόκειται να σας απαλλάξει από τις ευθύνες σας, γιατί στο προδιαγεγραμμένο αυτό έγκλημα οδήγησε τελικά η πολιτική της απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων, που η κυβέρνησή σας, κύριοι της ΝΔ, συνέχισε παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ» τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αρχή της σημερινής του ομιλίας στη Βουλή για την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση την ίδια πολιτική της απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης, όπως «και στους σιδηροδρόμους και στην ενέργεια», εφαρμόζει και στο νομοσχέδιο για το νερό «που οδηγεί στην παραπέρα εμπορευματοποίησή του», προσθέτοντας ότι «ιερό και όσιο για σας είναι η πολιτική της ΕΕ, τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των λαϊκών, των κοινωνικών αναγκών».

«Στο κάδρο των εγκληματικών ευθυνών βρίσκεστε όλοι σας, γιατί όλοι σας, ο ένας μετά τον άλλο, προσθέτατε και ένα κομμάτι στο παζλ της απελευθέρωσης, της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων, της ενέργειας και του νερού» ανέφερε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ.

Βαρουφάκης: Συνεχίζεται η προσπάθεια της ολιγαρχίας που κάνει τα πάντα ιδιωτικά για να τσεπώνει τεράστιες προσόδους

Η κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει ζωντανή την ιδεολογία ότι το ιδιωτικό είναι η λύση και το δημόσιο το πρόβλημα, τόνισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης τοποθετούμενος στην ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για τη «μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων». Η ΕΥΑΘ και η ΕΥΔΑΠ είναι διαμάντια. Έχουμε νερό φθηνό, καθαρό, ασφαλές, δημόσιο και κερδοφόρο. Με το σημερινό νομοσχέδιο συνεχίζεται η προσπάθεια της ολιγαρχίας που κάνει τα πάντα ιδιωτικά για να τσεπώνει τεράστιες προσόδους από το υστέρημα του ελληνικού λαού είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΜέΡΑ25, πολλά δεινά μαστίζουν τον τόπο, μόνο ένα πρόβλημα δεν έχουμε: το νερό, το οποίο είναι, φτηνό, καθαρό, δημόσιο, χωρίς ζημιές, με σεμνό κέρδος ώστε να μην χρειάζεται χρήμα από κρατικά ταμεία και να μην γδύνει τους πολίτες. «Και σήμερα πάμε να λύσουμε το μόνο πρόβλημα που δεν έχουμε». Η μη ύπαρξη προβλήματος με το νερό είναι το πρόβλημα που δεν μπορεί να ανεχτεί η «Μητσοτάκης ΑΕ», καθώς ανατρέπει το αφήγημα πως το ιδιωτικό είναι η λύση, το δημόσιο το πρόβλημα, είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Στα δύσκολα φαίνονται τα παλικάρια της ολιγαρχίας: Εκεί που ο κόσμος, οι νέοι στους δρόμους, στρέφονται εναντίον της ιδιωτικομανίας κι αμφισβητούν τους ολιγάρχες, ο Δ/Σ της Μητσοτάκης ΑΕ, ιδιωτικοποιεί το αγαθό που κανένας σώφρων άνθρωπος δεν βλέπει λόγο να ιδιωτικοποιηθεί. Έτσι είναι μια κυβέρνηση Αρίστων. Έχει το θάρρος να θυσιάζει τα λίγα καλά που μείναν όρθια στον τόπο για να κρατήσει ζωντανή την ιδεοληψία που αποφέρει τα βρώμικα τα κέρδη τα μεγάλα στους μετόχους της Μητσοτάκης ΑΕ».

Απευθυνόμενος στους βουλευτές της συμπολίτευσης είπε ότι «σας ζητάνε να κλείσετε τα μάτια, να βουλώσετε τα αυτιά και να κρατήσετε τη μύτη ώστε να μην οσφριστείτε τη δυσοσμία αυτού που ψηφίζετε [..] Τον Ιούλιου του 2022 το Συμβούλιο της Επικρατείας μπλοκάρει την ιδιωτικοποίηση του νερού. Και πώς επέδειξε η κυβέρνηση τον σεβασμό της στην απόφαση; Ακυρώνοντάς την με νόμο του υπουργείου Περιβάλλοντος, ώστε η ΕΥΔΑΠ να παραμείνει στο Υπερταμείο».

Υπογράμμισε μάλιστα ότι «το να βάλεις δημόσια Ρυθμιστική Αρχή να ρυθμίζει το Δημόσιο είναι το ίδιο ηλίθιο με το να έχεις διαιτητή όταν παίζεις μόνος σου πασιέντζα. Ηλίθιοι δεν είστε. Ατζέντηδες των αρπακτικών που θέλουν και το νερό μας λίγο πριν πέσετε. Αυτό είστε» είπε ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζοντας ότι το ΜέΡΑ25 δεν παραδίδει «ούτε σε υπουργό ούτε σε ολιγάρχη τα δημόσια αγαθά». Απευθυνόμενους στους «φίλους του ΣΥΡΙΖΑ» είπε: «το DNA σας, σας λέει ότι έχουμε δίκιο. Η ηγεσία σας όμως έδωσε γη και ύδωρ στους ολιγάρχες και, ακόμα και σήμερα, παρά την κατακραυγή, συνεχίζετε να θωπεύετε τους ολιγάρχες υποσχόμενοι πως τίποτα δεν θα αλλάξει σε όσα καθιστούν τη χώρα χρεοδουλοπαροικία».

Δείτε επίσης:

ΣτΕ: Δεκτές οι προσφυγές των εργαζομένων – Να επιστραφούν στο Δημόσιο η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This