Αναγνωστοπούλου: «Θα συνεχίσει η Μενδώνη να συγκαλύπτει τα εγκληματικά δίκτυα;»

«Πυρά» για τη Συλλογή Στερν και τον εκφοβισμό των αρχαιολόγων

Must Read

Για υποκρισία και συγκάλυψη των αρχαιοκάπηλων κατηγορεί τη Λίνα Μενδώνη η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σία Αναγνωστοπούλου, την ώρα μάλιστα που οι αρχαιολόγοι προσπαθούν να υπερασπιστούν το έργο τους, με την υπουργό Πολιτισμού να τους παραπέμπει να… οπισθοχωρήσουν.

«Χθες η κ. Μενδώνη αντί να μετέχει στις κυβερνητικές συσκέψεις που αφορούσαν τον ξυλοδαρμό και τις απειλές κατά αρχαιολόγων από την μαφία της Μυκόνου, τις οποίες η ίδια είχε προηγουμένως χαρακτηρίσει απλώς “παραβατικές συμπεριφορές”, επέλεξε να εκδώσει ένα άκρως υποκριτικό και εν πολλοίς “πανηγυρικό” Δελτίο Τύπου, προκειμένου να καπηλευτεί η ίδια τον επαναπατρισμό 29 κλεμμένων ελληνικών αρχαιοτήτων που επιτεύχθηκε, αφότου αυτά κατασχέθηκαν από την παράνομη Συλλογή της Shelby White στη Νέα Υόρκη, μετά από ενέργειες της Εισαγγελίας του Μανχάταν πριν από μερικούς μήνες!» τονίζει σε ανακοίνωσή της η κ. Αναγνωστοπούλου και προσθέτει:

«Να της θυμίσουμε μήπως ότι τότε που συνέβαιναν αυτά στη Νέα Υόρκη, η ίδια διαπραγματευόταν στα κρυφά με έναν άλλο παράνομο συλλέκτη, τον L. Stern, προκειμένου να βρει “ευφάνταστους τρόπους” για να νομιμοποιήσει την δική του παράνομη συλλογή κυκλαδικών αρχαιοτήτων, ώστε να τον γλιτώσει από μια ενδεχόμενη αντίστοιχη κατάσχεση; Να της θυμίσουμε πως στην περίπτωση της “Συλλογής Στερν”, αντί να διεκδικήσει άμεσα και με νόμιμο τρόπο τα κλεμμένα κυκλαδικά αντικείμενα συμφώνησε στο να παραμείνουν για ακόμη 50 χρόνια στη Νέα Υόρκη για να τα απολαμβάνουν τα εγγόνια του κου Στερν, όπως ο ίδιος προκλητικά δήλωνε;» αναφέρει σημειώνει:

«Να της θυμίσουμε ότι με την παράνομη συμφωνία που η ίδια υπέγραψε και έφερε μετά στη Βουλή για να την “ξεπλύνει”, εκχώρησε παρανόμως την κατοχή των 129 κυκλαδικών αντικειμένων σε ένα εξωχώριο ίδρυμα στο Ντελαγουερ, όπου μετέχουν στελέχη της εταιρείας του και ο γιος του L. Stern από κοινού με την ηγεσία του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης; Να της θυμίσουμε ότι η ηγεσία του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης συνεργάζεται επί χρόνια στενά μέσω του παραρτήματος που διατηρεί στη Νέα Υόρκη (Cycladic Art Foundation) με την Shelby White, στην κατοχή της οποίας βρέθηκαν οι 29 κλεμμένες ελληνικές αρχαιότητες και δεκάδες ακόμη κλεμμένες από άλλες χώρες; Ή μήπως να της θυμίσουμε ότι και τα 129 αντικείμενα της “Συλλογής Στερν”, όπως τα 29 της “Συλλογής White”, διακινήθηκαν εξίσου “μέσα από τα εγκληματικά δίκτυα της παράνομης διακίνησης των πολιτιστικών αγαθών” που τώρα όψιμα η ίδια καταγγέλλει;».

Όπως τονίζει η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ: «Καλούμε για μια ακόμα φορά την απερχόμενη κ. Μενδώνη, που με τις πράξεις και παραλείψεις της έχει μετατρέψει το υπουργείο πολιτισμού σε κέντρο διερχομένων μαφιόζων και αρχαιοκαπήλων, να ακολουθήσει έστω και την ύστατη ώρα τον δρόμο της ευθύνης και της νομιμότητας. Να προστατέψει τους αρχαιολόγους που θέλουν να κάνουν την δουλειά τους χωρίς να φοβούνται σε μέρη όπως η Μύκονος και να σταματήσει να ευνοεί τα εγκληματικά δίκτυα της παράνομης διακίνησης μέσω κατάπτυστων και ανήθικων συμφωνιών, όπως της “Συλλογής Στερν”, την οποία οφείλει, μετά και από τις πρόσφατες εξελίξεις, να ακυρώσει άμεσα και ν’ ακολουθήσει τις νόμιμες διαδικασίες».

Δείτε επίσης:

«Δεν θα φύγουμε από τη Μύκονο όπως ζητήσατε, κ. Μενδώνη!»-Ξεσπά ο αρχαιολόγος που ξυλοκοπήθηκε

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This