Σάββατο, 3 Ιουνίου 2023

Ο Κυριάκος ψάχνει για σανίδα σωτηρίας

Συναγερμός στο Μαξίμου μετά την ανώμαλη δημοσκοπική προσγείωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη! Βγήκαν τα «μαχαίρια» στη «γαλάζια» πολυκατοικία

Συντάκτης: Newsroom

H ανώμαλη δημοσκοπική προσγείωση της κυβέρνησης μετά την τραγωδία των Τεμπών άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στο κυβερνών κόμμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναπροσαρμόζει ριζικά πλέον τη στρατηγική του για τον σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς η αυτοδυναμία, που ήταν ο βασικός του στόχος, όχι μόνο έχει απομακρυνθεί, αλλά τούτη τη στιγμή φαντάζει και αδύνατο να επιτευχθεί.

  • Από τον Πάνο Σώκο

Παράλληλα τα εσωκομματικά «μαχαιρώματα» είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη και έχουν άμεση σχέση με την επόμενη μέρα στην ηγεσία της Ν.Δ., με τον πρωθυπουργό πρώτον απ’ όλους να έχει αρχίσει να φυλάει τα νώτα του σε περίπτωση που αμφισβητηθεί, αν ηττηθεί.

Οι σχεδιασμοί αλλά και οι εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα αναπτύσσονται για την ώρα στους εξής άξονες:

1. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξετάζει πιο σοβαρά από ποτέ το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Στη συνέντευξή του στον Σταύρο Θεοδωράκη επέμεινε, βέβαια, στη θέση του για την ανάγκη αυτοδυναμίας, όμως ήταν εμφανείς οι χαμηλοί τόνοι που χρησιμοποίησε. Στην ερώτηση «Είστε έτοιμος για κυβερνήσεις συνεργασίας, γιατί νομίζω το σενάριο της αυτοδυναμίας έχει εξαφανιστεί, αν πιστέψουμε τις τελευταίες δημοσκοπήσεις;» απάντησε: «Προσωπικά, δεν το πιστεύω και θα εξακολουθώ να υπερασπίζομαι την ανάγκη στη δεύτερη κάλπη. Γιατί η δεύτερη κάλπη είναι αυτή η οποία μπορεί να δώσει αυτοδυναμία, ότι αυτή είναι η σωστή λύση για τη χώρα».

Το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας αρχίζουν πλέον σιγά σιγά να το επικοινωνούν και υπουργοί του στενού πυρήνα του κ. Μητσοτάκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος μιλώντας την Τετάρτη στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι 100,3 είπε ότι ο πρωθυπουργός απέδειξε ότι πιστεύει στις συνεργασίες, ενώ κι άλλοι υπουργοί, όπως ο κ. Γεραπετρίτης, έχουν δηλώσει πως, αν η κάλπη βγάλει την ανάγκη συνεργασίας για να κυβερνηθεί η χώρα, αυτή θα γίνει.

2. Στην ίδια συνέντευξη όμως πρώτη φορά δεν εμφανίστηκε βέβαιος για την ανάγκη διενέργειας των δεύτερων εκλογών με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. «Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο. Δεν θα γίνουν τον Ιούλιο. Και δεν θα γίνουν -θα ήταν και αδιανόητο να λέγαμε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Ιούλιο- διότι μπορεί να χρειαστεί δεύτερη κάλπη. Πολύ πιθανό… » είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Η φράση «μπορεί να χρειαστεί δεύτερη κάλπη» δεν έχει ξαναειπωθεί από τον κ. Μητσοτάκη, αντίθετα μέχρι τώρα ήταν κατηγορηματικός πως ούτε καν θα ασκήσει το δικαίωμα των διερευνητικών εντολών και θα καταθέσει αμέσως την εντολή.

Επομένως στον εκλογικό σχεδιασμό της Ν.Δ. αναγκαστικά μπαίνει κι ένα plan B, το οποίο έχει σχέση με την απλή αναλογική, καθώς αν η Ν.Δ. κερδίσει την πρώτη θέση αλλά με χαμηλότερο ποσοστό, από το 32% με 33%, όχι μόνο θα απομακρυνθεί από την αυτοδυναμία στην δεύτερη κάλπη, αλλά ενδεχομένως να χάσει και τη δυναμική της πρώτης θέσης. Στο ενδεχόμενο αυτό θα αξιολογήσουν στη Ν.Δ. όχι μόνο το ποσοστό της, αλλά και το πόσο κοντά θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τη δύναμη των άλλων κομμάτων, για να δουν από πού η Ν.Δ μπορεί να αντλήσει πρόσθετους ψηφοφόρους κατά τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Οπότε μία συνάντηση με τον κ. Ανδρουλάκη δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί ούτε όμως και μια διερευνητική συνάντηση με τον Κυριάκο Βελόπουλο της Ελληνικής Λύσης. Παρότι και οι δυο πλευρές αποκλείουν τούτη τη στιγμή τη μεταξύ τους συνεργασία, αυτή η προοπτική είναι και η πιο λογική και η πιο πιθανή, είτε μετά την πρώτη είτε μετά τη δεύτερη κάλπη, λένε βουλευτές της Ν.Δ.

3. Για την επίτευξη της αυτοδυναμίας, η οποία αυτή τη στιγμή είναι όνειρο θερινής νυκτός, η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κ. Μητσοτάκης ελπίζουν στους αναποφάσιστους. Γι’ αυτό θα συνεχίσουν τις επιθέσεις στο ΠΑΣΟΚ (ο πρωθυπουργός επιτέθηκε προσωπικά στον Ν. Ανδρουλάκη στη συνέντευξή του προχθές) για να αποτρέψουν αναποφάσιστους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους που είχαν ψηφίσει τη Ν.Δ. το 2019 να το στηρίξουν. Εκτιμούν πως αυτοί οι αναποφάσιστοι πιο εύκολα θα πάνε στο ΠΑΣΟΚ παρά στον ΣΥΡΙΖΑ, επομένως μπορεί και πιο εύκολα να «επαναπατριστούν», αν δουν ότι ο Ν. Ανδρουλάκης θα συνεργαστεί με τον κ. Τσίπρα.

4. Οσον αφορά το ενδεχόμενο και τρίτων εκλογών, εφόσον δεν επιτευχθεί κυβερνητική συνεργασία ή αυτοδυναμία, η κυβέρνηση το κρατάει σκοπίμως στο τραπέζι ως άσκηση πίεσης. «Πιστεύουμε στην ανάγκη για αυτοδύναμες κυβερνήσεις με συμπαγείς πλειοψηφίες» είπε την Πέμπτη ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε αφήνοντας το ενδεχόμενο ανοιχτό: «Η πρόθεσή μας δεν είναι να εγκλωβίσουμε τη χώρα σε μία ατέρμονη εκλογική διαδικασία. Εμείς έχουμε καθαρή θέση. Θα αξιολογηθεί από τους πολίτες και είμαστε σίγουροι ότι με την κρίση τους θα διαμορφώσουν ένα ασφαλές περιβάλλον» .

5. Το γεγονός ότι το πολιτικό τοπίο μετά τα Τέμπη είναι εντελώς διαφορετικό και εις βάρος της Ν.Δ. φαίνεται κι από τα εσωκομματικά «μαχαιρώματα», που πλέον δεν κρύβονται και που έχουν άμεση σχέση με την επόμενη μέρα στην ηγεσία της Ν.Δ., αν ηττηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τις τελευταίες ημέρες ξαφνικά κυβερνητικά και κομματικά στελέχη (Αδωνις Γεωργιάδης, Ντόρα Μπακογιάνη, Ακης Σκέρτσος, Δημ. Μαρκόπουλος) έβαλαν στο στόχαστρό τους τον Νίκο Δένδια, τον πιο δημοφιλή υπουργό και τον μόνο που μπορεί να αμφισβητήσει τον Κ. Μητσοτάκη, τον οποίο -χωρίς να κατονομάζουν- τον κατηγορούν ως εξαφανισμένο στα δύσκολα. Εξάλλου, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ενταθεί η επίθεση εναντίον των δημοφιλών υπουργών που δεν στηρίζουν την κυβέρνηση! «Αν την κρίσιμη ώρα τα δημοφιλή πρόσωπα εξαφανίζονται και βγάζουν τα κάστανα από τη φωτιά οι ίδιοι και οι ίδιοι, αυτό μπορεί να μην είναι χρήσιμο για την ομάδα και μπορεί να μην τους αξίζει η δημοφιλία» είπε ο Αδωνις Γεωργιάδης, για τον οποίο «γαλάζια» στελέχη λένε ότι στο πρόσωπο του κ. Δένδια βλέπει κι ένα δικό του αντίπαλο, αν και όταν τεθεί θέμα ηγεσίας, καθώς δεν κρύβει τις ηγετικές του φιλοδοξίες – ήταν, εξάλλου, υποψήφιος το 2015!

Επίσης, η Ντόρα Μπακογιάννη για τους «εξαφανισμένους» είπε πριν από μερικές μέρες πως «όταν είσαι απών, ο λαός σε τιμωρεί»… Οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα στη Ν.Δ. λένε ότι στόχος είναι να «κοντύνει» ο κ. Δένδιας για την επόμενη μέρα, ούτως ώστε να αποδυναμωθεί και να μην μπορέσει να διεκδικήσει την ηγεσία. Δεν περνάει, επίσης, απαρατήρητο ότι αυτή η επίθεση κατά του κ. Δένδια έγινε τις μέρες που προχώρησε σε συμφωνία με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να υποστηρίξει η Τουρκία την υποψηφιότητα της Ελλάδας για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υποψήφιος βουλευτής: «Ο Ομπάμα σίγουρα θα ήταν ΠΑΣΟΚ»!

Ο υποψήφιος βουλευτής Ανατολικής Αττικής με το ΠΑΣΟΚ Μανώλης Χριστοδουλάκης εξέφρασε τον θαυμασμό του...

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ οφείλει απαντήσεις για το φιάσκο με την Τράπεζα Θεμάτων και όχι...

«Πειστική απάντηση και όχι αστείες δικαιολογίες», ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, από τη...

Ο Ηλίας Κασιδιάρης κατέθεσε στον Άρειο Πάγο τον συνασπισμό ανεξάρτητων υποψηφίων

Ο Ηλίας Κασιδιάρης γνωστοποίησε ότι κατέθεσε στον Άρειο Πάγο δήλωση του Συνασπισμού Ανεξάρτητων Υποψηφίων...

Πυρά ΣΥΡΙΖΑ κατά Σκέρτσου και Μητσοτάκη για την κοστολόγηση των προγραμμάτων: «Οι μάσκες έπεσαν»

Ούτε κοστολόγηση προγραμμάτων, ούτε debate, ούτε τίποτα... Όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία...

Γιατί δεν θα προκαλέσει «θερμό επεισόδιο» ο Ερντογάν – Παρέμβαση Παυλόπουλου για τα ελληνοτουρκικά

Σε μια σημαντική παρέμβαση για τα ελληνοτουρκικά προχώρησε μέσω του ΑΝΤ1 ο πρώην Πρόεδρος...

Με Covid-19 ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Ακυρώνεται η επίσκεψή του στο Άγιον Όρος!

Θετικός στον κορωνοϊό διαγνώστηκε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με ανάρτησή του στα social...

«Φορολογική δικαιοσύνη για όλους» λέει ο Ανδρουλάκης

Στη Σητεία περιοδεύει σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος επισκέφτηκε...

Επιστολή Μπακογιάννη σε Βέμπερ για την υπόθεση Φρέντι Μπελέρη

Επιστολή στον πρόεδρο του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ έστειλε σήμερα η Ντόρα Μπακογιάννη για την...

Υπ. Εσωτερικών: Τι διαφορετικό θα ισχύσει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου

Διευκρινίσεις σχετικά με τις εκλογές της 25ης Ιουνίου δίνει το Υπουργείο Εσωτερικών τονίζοντας τις...

Μάντζος: «Και ξεχασιάρης και μαρτυριάρης ο Σκέρτσος»

Με ευθείες βολές απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, στον Άκη...

Τσίπρας: Πάμε να κοστολογήσουμε τα προγράμματά μας στο Γενικό Λογιστήριο και μετά να έρθει...

Επίσκεψη στην Δυτική Αθήνα, σε Αγίους Αναργύρους και Χαϊδάρι, πραγματοποιεί σήμερα ο πρόεδρος του...

ΣΥΡΙΖΑ: Σε ποιων τις τσέπες πήγαν τα 15 δισεκατομμύρια των απευθείας αναθέσεων;

«Χωρίς προηγούμενο η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος από την κυβέρνηση της ΝΔ την περίοδο...

«Εμείς φόρους δεν θέλουμε» λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Νέα επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προεκλογική του...

Σκληρές αλήθειες από τη Δώρα Αυγέρη

Η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη ήρθε σε σφοδρή αντιπαράθεση με την υποψήφια...

ΣΥΡΙΖΑ: Ύστατη μάχη να διασωθεί στην Αθήνα

Αγωνιώδης προσπάθεια να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στις μεγάλες λαϊκές συνοικίες του λεκανοπεδίου, όπου υπέστη θεαματική καθίζηση

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

SOS, η Κύπρος «χάνεται»! Έφτασε η «ώρα μηδέν» για το μαρτυρικό νησί

Ισχνή μειοψηφία οι Κύπριοι μαθητές στα δημοτικά της Λευκωσίας! – «Αναπλήρωση» του πληθυσμού από τις μεταναστευτικές ροές

Καταγγελία γυναίκας για τα funds: «Δεν χρωστάω σε κανέναν, μου πατάνε την ψυχή»

Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες πολιτών για τα funds, με μία γυναίκα αυτή τη φορά να βλέπει τους κόπους μίας ζωής να χάνονται, καθώς το...

«Ήταν 4 μέρες χωρίς νερό και φαγητό», λέει ο γιος της 48χρονης που εξαφανίστηκε στις Αρχάνες

Ενώθηκε και πάλι η οικογένεια στις Αρχάνες Ηρακλείου Κρήτης που το περασμένο Σάββατο δοκίμασε ένα ισχυρό σοκ όταν η 48χρονη μητέρα εξαφανίστηκε από το...

Συνελήφθη ο Αργύρης Παπαργυρόπουλος μετά από συνέντευξη στον Τριανταφυλλόπουλο

Χειροπέδες πέρασαν οι αστυνομικοί το πρωί της Παρασκευής στον γνωστό επιχειρηματία Αργύρη Παπαργυρόπουλο, ο οποίος κρατείται στο Αστυνομικό Τμήμα της Γλυφάδας.Όπως αναφέρει το zougla.gr, ο...

Δίωξη και στον Ζαχαρία Στουρνάρα για τα Τέμπη – Ο «κύριος τέλος» στο βίντεο της ντροπής

Κακουργηματική δίωξη και στον Διευθυντή Συντήρησης του ΟΣΕ που φίμωσε τον σταθμάρχη και μετά εμφανίστηκε σε ρόλο... επιβάτη

Συντετριμμένοι η σύζυγος και τα παιδιά του Πάγκαλου – Στο αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας τελευταίο αντίο

Στο αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας, αποχαιρέτησαν τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρο Πάγκαλο, οι συγγενείς, οι φίλοι αλλά και οι συνεργάτες του.Επιθυμία του Θεόδωρου Πάγκαλου...

Φρίκη και αποτροπιασμός από την αποκάλυψη που έκανε χαμογελαστός ο Κυριάκος Μητσοτάκης!

Με χαμόγελο περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις αιματοβαμμένες στιγμές της κατοχής, όταν βομβαρδίστηκε ο σιδηροδρομικός σταθμός της Κορίνθου, προκαλώντας αποτροπιασμό.Μιλώντας σε πολίτες στην Κόρινθο...
spot_img

NEWSROOM

spot_img