«Χαϊδεύουν» τον Ζάεφ κυβέρνηση – ΣΥΡΙΖΑ

Must Read

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που υπέγραψε την εθνικά επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σήμερα, με την πολιτική της ανοχής στις παραβιάσεις της συμφωνίας, που συστηματικά και επιδεικτικά κάνουν ο Ζόραν Ζάεφ και η παρέα του, καθιστούν την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό έρμαια των τυχοδιωκτισμών των Σκοπιανών.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας «δημοκρατία» αναφέρει, πως οι βόρειοι γείτονες έχοντας τις πλάτες των ΗΠΑ και της Γερμανίας εκβιάζουν την Ευρωπαϊκή Ενωση που δεν συνηγόρησε στην ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων και απειλούν εμμέσως πλην σαφώς την Ελλάδα ότι θα επιστρέψουν στο πρότερο καθεστώς, στο να λέγεται η χώρα τους «Μακεδονία» σκέτο.

Ο κ. Ζάεφ, τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας πήρε ως πρωθυπουργός από το χέρι για να τον οδηγήσει στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και συνεχίζει να τον «προμοτάρει» ως φίλο από τα παλιά, βγάζει γλώσσα, ερμηνεύει κατά το δοκούν και επιλεκτικά τα άρθρα της Συμφωνίας των Πρεσπών και απειλεί μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ πως θα «παγώσει» το μέρος εκείνο που συνδέεται με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Όσο κι αν προσπάθησε την επομένη να μαζέψει τις προκλητικές δηλώσεις του στο euronews, μετά τις αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες και την Αθήνα, είναι βέβαιο πως σύντομα θα επανέλθει με τις ίδιες απειλές γιατί έχει μπροστά του εκλογές και δεν θέλει να χάσει το κοινό που δεν είναι και τόσο ένθερμο στο όνομα «Βόρεια Μακεδονία», παρότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των Σκοπιανών.

Η ασυδοσία και η αλαζονεία του Σκοπιανού πρωθυπουργού προκαλείται και από τη στάση που τηρεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όσο υπουργοί και μάλιστα οι αρμόδιοι, όπως ο Νίκος Δένδιας και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δηλώνουν πως η Συμφωνία των Πρεσπών είναι κακή, προβληματική και έχει αρνητικές συνέπειες για την Ελλάδα, αλλά «θα την εφαρμόσουμε γιατί έχει ψηφιστεί», και όσο στελέχη, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, δηλώνουν πως αν καταργηθεί τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα, τόσο οι Σκοπιανοί θα τη μετατρέπουν σε κουρελόχαρτο και θα την εφαρμόζουν εκεί που τους συμφέρει. Το παραδέχτηκε, άλλωστε, και ο υπουργός των Εξωτερικών, λέγοντας ότι τα Σκόπια αποκομίζουν ήδη οφέλη από το άνοιγμα του δρόμου ένταξής τους στο ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, επιχειρώντας να ικανοποιήσει από τη μία τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, απέναντι στις οποίες έχει δεσμευτεί για υλοποίηση της κατάπτυστης Συμφωνίας των Πρεσπών, και από την άλλη να ισορροπήσει στους δεξιούς ψηφοφόρους της, θα στέλνει λάθος μηνύματα. Η αθέτηση της προεκλογικής δέσμευσης της Νέας Δημοκρατίας για άσκηση βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην Ε.Ε., σε περίπτωση παραβίασης της συμφωνίας, κάτι που γίνεται αποδεδειγμένα (σ.σ.: έχει κάνει και σχετικά διαβήματα το υπουργείο Εξωτερικών), οδηγεί στο γεγονός η χώρα να απεμπολεί ακόμη μεγαλύτερα όπλα για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων της. Το μήνυμα θα έπρεπε να είναι ξεκάθαρο: Ακυρώνεται η συμφωνία και μπλοκάρεται η ένταξη στις ευρωατλαντικές δομές.

Μόνον έτσι ο κ. Ζάεφ θα αντιλαμβανόταν ότι δεν μπορεί να κάνει παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας και να εκβιάζει. Η επίκληση του άρθρου 1, παράγραφος 10β, που ορίζει ότι η έκδοση των εγγράφων και του υλικού αποκλειστικά για εσωτερική χρήση θα ξεκινά στο άνοιγμα κάθε διαπραγματευτικού κεφαλαίου της Ε.Ε. στο συναφές πεδίο και θα ολοκληρωθεί εντός πέντε ετών, τόσο από τον πρωθυπουργό των Σκοπίων όσο και από τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, είναι εκ του πονηρού με στόχο το erga omnes, που έκαναν σημαία οι κ. Τσίπρας και Κοτζιάς, συνδέοντάς το ωστόσο με την ένταξη στην Ε.Ε. Εκεί βρίσκουν τώρα πάτημα οι Ζάεφ και Ντιμιτρόφ και υπονομεύουν το erga omnes μετά το βέτο της Γαλλίας (σ.σ.: αυτό που είχε υποσχεθεί ότι θα έκανε ο κ. Μητσοτάκης).

Και η παράγραφος 10α, του άρθρου 1, που προβλέπει την «τεχνητή μεταβατική περίοδο» και αφορά τα επίσημα έγγραφα και υλικό της Δημόσιας Διοίκησης της Βόρειας Μακεδονίας για διεθνή χρήση, ορίζει ότι θα ανανεώνονται σύμφωνα με το όνομα και τις ορολογίες του άρθρου 1 (3) (το όνομα Βόρεια Μακεδονία) «εντός πέντε ετών από τη θέση σε ισχύ της συμφωνίας, το αργότερο», έχει επίσης μεγάλα κενά και δίνει το δικαίωμα στους Σκοπιανούς να εφαρμόζουν τη συμφωνία με τον αραμπά τους.

Με το όνομα «Μακεδονία» τα διαβατήριά τους έως και το 2030

Σε ό,τι αφορά την έκδοση των νέων εγγράφων, είτε για εσωτερική είτε για διεθνή χρήση, η Συμφωνία των Πρεσπών στο άρθρο 1(9) προβλέπει ρητά ότι από τη θέση σε ισχύ της συμφωνίας «η Βόρεια Μακεδονία χωρίς καθυστέρηση, σύμφωνα με τη χρηστή διοικητική πρακτική, θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι αρμόδιες Αρχές της χώρας στο εξής εσωτερικά να χρησιμοποιούν το όνομα και τις ορολογίες του άρθρου 1(3) της παρούσας συμφωνίας σε όλα τα νέα επίσημα έγγραφα, αλληλογραφία και συναφές υλικό». Τα Σκόπια συνεχίζουν να παραβιάζουν όμως το άρθρο αυτό, που πρακτικά επιβάλλει όλα τα νέα έγγραφα (διαβατήρια, ταυτότητες, πτυχία, πιστοποιητικά κ.λπ.) να εκδίδονται με τη νέα ονομασία της χώρας, δηλαδή «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Ειδικά για τα διαβατήρια, πληροφορίες αναφέρουν πως οι Σκοπιανοί συνεχίζουν να τα εκδίδουν ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και δεδομένου ότι η διάρκειά τους είναι 10ετής και η μεταβατική περίοδος για τα υφιστάμενα έγγραφα που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών ορίζει «ανανέωση» με το νέο όνομα εντός πέντε ετών, αντιλαμβάνεται κανείς πως οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας θα κυκλοφορούν μέχρι και το 2030 με διαβατήρια που θα αναφέρουν τη χώρα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και τους πολίτες «Μακεδόνες». Οι παραβιάσεις της συμφωνίας δε εκ μέρους των φίλων γειτόνων του κ. Τσίπρα είναι πάμπολλες, από τις ταμπέλες στα αγάλματα μέχρι και αυτές των δρόμων. Δεν συζητάμε για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα σχολικά βιβλία και τα συγγράμματα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This