Μάκης Βορίδης: Καθρέφτης λαϊκισμού και τυχοδιωκτισμού

Η στελεχιακή ένδεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη βγάζει μπροστά τον υπουργό για να σβήσει τις φωτιές - Μόνο που ο άνθρωπος με το τσεκούρι ανάβει κι άλλες...

Must Read

Εδώ και χρόνια κυκλοφορεί στα πολιτικά και δημοσιογραφικά στέκια ο μύθος ότι «είτε συμφωνεί είτε όχι κάποιος με τον Βορίδη, είναι πανέξυπνος». Αυτή η φήμη ουδέποτε επιβεβαιώθηκε. Δύσκολα θα βρει κανείς ψήγματα πολιτικής ιδιοφυΐας στις επιλογές του Βορίδη μέχρι να γίνει υπουργός και ακόμα δυσκολότερα απ’ όταν ανέβηκε στα υψηλότερα κλιμάκια εξουσίας. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Ο Βορίδης ήταν, είναι και παραμένει ο καθρέφτης του πολιτικού τυχοδιωκτισμού, του ξερολισμού με σάλτσα σοβαροφάνειας και του αχαλίνωτου λαϊκισμού. Τελευταία απόδειξη, το μπάχαλο που προκάλεσε με τη διάτρητη τροπολογία για το κόμμα του Κασιδιάρη.

Μάλιστα, η αντίδραση του Βορίδη στις ενστάσεις του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Τζανερίκου έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά που ο ίδιος ο υπουργός άναψε. Η δήλωσή του «είναι αυτονόητο ότι σε δημοκρατικά πολιτεύματα η νομοθέτηση ανήκει στην αρμοδιότητα της Βουλής και όχι στην επιλογή του κάθε δικαστή» δεν αρμόζει σε υπουργό ευρωπαϊκής κυβέρνησης. Καμία εκλεγμένη κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφασίζει και να… διατάζει πέρα απ’ όσα ορίζουν το Σύνταγμα και η Δικαιοσύνη. Αυτά, όμως, διαφεύγουν του Βορίδη από τις εποχές που ήταν φοιτητής.

Προφανώς για τον Βορίδη οι Θεσμοί είναι λεπτομέρειες και ψιλά γράμματα. Το απέδειξε και με το ύφος του στη χθεσινή δήλωση. Προσπαθώντας διαρκώς να τοποθετείται με στόμφο και με σοφιστείες που δήθεν δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, θέλει να παρουσιαστεί ως ο πιο σοβαρός, ευφυής και ικανός ρήτορας από τους άλλους δύο της τριπλέτας Καρατζαφέρη, τον Αδωνι και τον Πλεύρη.

Από πλευράς αποτελεσματικότητας, όμως, στο ίδιο καζάνι βράζουν και στις ίδιες γκάφες πέφτουν. Αλλωστε, οι αρτηριοσκληρωτικές αντιλήψεις του Βορίδη, παγιωμένες από τις δεκαετίες πριν φορέσει κοστούμι, δεν τον βοηθούν για κάτι άλλο. Ομως είναι η στελεχιακή ένδεια της κυβέρνησης που αναγκάζει τον Μητσοτάκη να βγάλει μπροστά τον… Βορίδη για να σβήσει τις πυρκαγιές. Μόνο που ο άνθρωπος με το τσεκούρι ανάβει κι άλλες. Και κάνει τη σχέση μεταξύ δικαστών, πολιτικών και ψηφοφόρων ακόμα πιο περίπλοκη.

Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να παρεμβαίνει διαρκώς στο έργο της Δικαιοσύνης και των ανεξάρτητων Αρχών, οι νέες προκλήσεις Βορίδη επιβεβαιώνουν ότι το Μαξίμου επιμένει να κλέβει χώρο που δεν του ανήκει από τους Θεσμούς, ακόμα και τις παραμονές της κάλπης. Ισως να ξεχνάει ο Βορίδης ότι το δικαστικό Σώμα οφείλει να λογοδοτεί μόνο στην κοινωνία, όχι σε κυβερνώντες πολιτικούς. Αντίθετα, η Δικαιοσύνη πρέπει να προστατεύεται από την πολιτική για να παρέχει τις ποιοτικές υπηρεσίες της στους πολίτες.

Αντί ο Βορίδης να απαντήσει επί της ουσίας στον Τζανερίκο του Αρείου Πάγου, που κατήγγειλε ότι η επίμαχη τροπολογία είναι «πρωτοφανής για τα δικαστικά χρονικά ρύθμιση, καθόσον αποτελεί ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία του Αρείου Πάγου», ο υπουργός άρχισε ακόμα μία φορά τα ευκολοχώνευτα και άνευ ουσίας λαϊκίστικα τσιτάτα. Πρακτικά, δεν είχε να παρουσιάσει κανένα επιχείρημα.

Το παρελθόν τον εκθέτει

Από τον Βορίδη, βέβαια, δεν θα περίμενε κανείς κάτι καλύτερο. Το παρελθόν του πριν γίνει βουλευτής είναι γνωστό και τον εκθέτει έως σήμερα. Ομως, δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει και όσα έκανε απ’ όταν έγινε βουλευτής:

  • Ηταν απ’ αυτούς τους λίγους βουλευτές του ΛΑΟΣ που πήραν υπουργείο στη σύμπραξη του Καρατζαφέρη με τους Σαμαρά και Βενιζέλο.
  • Ηταν, μαζί με τον Αδωνι, οι «πρόθυμοι» του ΛΑΟΣ να ψηφίσουν το δεύτερο Μνημόνιο, με στόχο να πάρουν μετεγγραφή στη Νέα Δημοκρατία, του Σαμαρά τότε. Οπως κι έγινε.
  • Στο εξάμηνο που διατέλεσε υπουργός Υγείας, έως τις εκλογές του 2015, έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στα νοσοκομεία.
  • Ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, επί Μητσοτάκη πια, και ειδικά τώρα ως υπουργός Εσωτερικών μετράει κραυγαλέες αποτυχίες και προκλητικές τοποθετήσεις.
  • Ο Βορίδης είναι αυτός που έκανε λόγο για νόμιμη πρόσληψη του μοιραίου σταθμάρχη στη Λάρισα κι αμέσως τον εξέθεσε ο συνάδελφός του βουλευτής της Ν.Δ. και σαφώς πιο καταρτισμένος ως πολιτικός Κώστας Τζαβάρας, χαρακτηρίζοντάς την παράνομη.
  • Ο Βορίδης ήταν αυτός που βάφτιζε στη Βουλή νόμιμες τις υποκλοπές με το αμίμητο «η ΑΔΑΕ αυτό που λέει είναι ότι έγιναν νόμιμες επισυνδέσεις», όταν ο Χρήστος Ράμμος ετοίμαζε τη λίστα ονομάτων και τις άγριες παρανομίες της πρωθυπουργικής ΕΥΠ.
  • Ο Βορίδης ήταν αυτός που πήγε τρέχοντας πριν από λίγες μέρες να αποσύρει την αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική τροπολογία φίμωσης των ανεξάρτητων Αρχών, φορτώνοντας το κάζο αποκλειστικά στον Πικραμμένο.
  • Ο Βορίδης έφτασε να ξεπλύνει με δηλώσεις του τον υμνητή του ψευδοκράτους Γιασάμ Αγιαβέφε με αστεία επιχειρήματα περί δήθεν επενδυτή.
  • Ο Βορίδης ήταν ένας απ’ αυτούς της κυβέρνησης που μιλούσαν με τον Φουρθιώτη, όταν του έλεγε «Ευχαριστώ, Μένιο, να είσαι καλά» για αφιέρωμα-σέρβις που του είχε κάνει ο υπόδικος παρουσιαστής.
  • Ο Βορίδης ήταν που ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωνε για το «Oruc Reis» που αλώνιζε στο Αιγαίο «δεν έχουμε διαπιστώσει παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», εξοργίζοντας το πανελλήνιο.

Ο κατάλογος των αποτυχημένων πολιτικών χειρισμών Βορίδη είναι ανεξάντλητος. Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η επιλογή του Μητσοτάκη να επιστρατεύσει για τις εκλογές ως βαρύ πυροβολικό της κυβέρνησης τον… Βορίδη αποδεικνύει και την απελπισία που επικρατεί στο Μαξίμου.

Βιογραφικό

Γεννήθηκε το 1964 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε στη Νομική Αθηνών. Ως φοιτητής είχε προσχωρήσει αρχικά στη ΔΑΠ, αλλά αργότερα ίδρυσε την οργάνωση Φοιτητική Εναλλακτική. Το 1994 ίδρυσε το Ελληνικό Μέτωπο και το 2005 προσχώρησε μαζί με όλο το κόμμα στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό του Γιώργου Καρατζαφέρη. Το 2007 και το 2009 εξελέγη βουλευτής. Τον Νοέμβριο του 2011 διορίστηκε υπουργός Υποδομών και Μεταφορών στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Αφότου υπερψήφισε το δεύτερο Μνημόνιο διεγράφη κι αμέσως εντάχθηκε στη Ν.Δ. Το 2014 διορίστηκε υπουργός Υγείας, το 2019 υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και από το 2021 είναι υπουργός Εσωτερικών.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This