Μητσοτάκης στην Κίνα: Στόχος μας να κάνουμε το λιμάνι του Πειραιά το μεγαλύτερο της Ευρώπης!

Must Read

Άνοιγμα σε Κινέζους επενδυτές έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί κατά την επίσκεψή του στην έδρα της Cosco στη Σαγκάη.

«Κοινός μας στόχος είναι να κάνουμε το λιμάνι του Πειραιά το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης», τόνισαν από κοινού ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της κινεζικής εταιρείας.

Ο πρόεδρος της Cosco, Xu Lirong, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν επικεφαλής στην επένδυση της εταιρείας στην Ελλάδα, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την γρήγορη έγκριση του νέου master plan, το οποίο -όπως τόνισε- είναι ορόσημο για τη μελλοντική συνεργασία των δυο πλευρών.

«Σήμερα ο Πειραιάς είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου και μέσα στα 10 μεγαλύτερα του κόσμου», επισήμανε ο πρόεδρος του κινεζικού κολοσσού. «Αναμένω με προσμονή την ολοκλήρωση του επενδυτικού σας σχεδίου, το οποίο θα αναπτύξει και άλλες πτυχές του Πειραιά», τόνισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή οραματίστηκε και έκανε τα πρώτα βήματα γι’ αυτή τη σημαντική επένδυση, ενώ εκείνη την εποχή υπήρχε μεγάλη αντίδραση και καχυποψία για τη χρησιμότητά της. «Η ίδια η πραγματικότητα διέψευσε τουλάχιστον τους καλόπιστους επικριτές. Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Ένα λιμάνι που υπολειτουργούσε, το κάνατε το μεγαλύτερο στη Μεσόγειο με 3.000 θέσεις εργασίας και πολλές άλλες έμμεσες θέσεις εργασίας που συνδέονται με το λιμάνι», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Υπογράμμισε ότι η επένδυση «υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια βαθιάς οικονομικής κρίσης» και πρόσθεσε: «Η εταιρεία σας και η Κίνα πίστεψαν και επένδυσαν στην πατρίδα μου, όταν πολλοί θεωρούσαν ότι οι προοπτικές επένδυσης είναι ανύπαρκτες».

Κέντρο παγκόσμιας εμβέλειας στην κρουαζιέρα

Ο κ. Μητσοτάκης, παρουσία του δημάρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, μίλησε για την ενεργό συμμετοχή του δήμου στη διαμόρφωση του master plan, για τις νέες υποδομές και τα ξενοδοχεία που φτιάχτηκαν, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο Πειραιάς θα γίνει κέντρο παγκόσμιας εμβέλειας στην κρουαζιέρα.

Χαιρέτισε, επίσης, το κινεζικό ενδιαφέρον για τη ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να στηριχθεί η εγχώρια δραστηριότητα στο Πέραμα.

Μάλιστα, ενημέρωσε ότι το συμπληρωματικό σχέδιο για την επέκταση του λιμανιού είναι σχήμα υπό συζήτηση και η κυβέρνηση επί της αρχής είναι θετική, υπό την προϋπόθεση να πείσουμε την τοπική κοινωνία ότι η συμφωνία θα είναι προς όφελος της και δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον.

Τέλος, είπε ότι θα μπορούσε να δοθεί και μια διάσταση πολιτισμού στην επένδυση, αφού κάποτε η Κίνα έφτιαχνε τα μεγαλύτερα πλοία στον κόσμο!

Σε συνάντησή του, μάλιστα, νωρίτερα με τον γενικό γραμματέα της Επιτροπής Σανγκάης του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, Li Qiang, ο κ. Μητσοτάκης εξήρε την επένδυση της Cosco στον Πειραιά και τόνισε ότι το ύψος της μπορεί να ξεπεράσει τα 600.000.000 ευρώ και να φτάσει το 1 δισ. ευρώ.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός συναντάται με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Xi Jinping.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This