Ο Σημίτης θέλει να «ξεπλύνει» τα Ίμια

Αμετανόητος εμφανίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός για τη νύχτα της εθνικής ντροπής

Must Read

Οι εφιάλτες της αιματοβαμμένης νύχτας των Ιμίων και η εθνική ντροπή που προκάλεσαν ο ίδιος και η κυβέρνησή του με την προσκυνημένη στάση τους φαίνεται πως εξακολουθούν να στοιχειώνουν τις μέρες του Κώστα Σημίτη.

Αμετανόητος και μεταφέροντας μια κυρίαρχη στα ρετιρέ των κύκλων του άποψη, δηλώνει τώρα («Οικονομική Επιθεώρηση») ότι «στα εθνικά ζητήματα η καλλιέργεια ενός “αλώβητου εσωτερικού μετώπου” είναι πολύτιμη, αλλά δεν είναι κύρια προτεραιότητα». Ο βασικός εθνικός στόχος, όπως λέει, «είναι η διατήρηση της ειρήνης στη βάση ορισμένων αρχών και κανόνων κοινά αποδεκτών».

Σε μια προσπάθεια μάλιστα να εξηγήσει και να δικαιολογήσει τις απαράδεκτες επιλογές του, που έθιξαν βάναυσα το πατριωτικό φρόνημα των Ελλήνων, περνά στην αντεπίθεση και ζητάει και τα… ρέστα, ισχυριζόμενος χαρακτηριστικά: «Στην κρίση των Ιμίων, όταν εγώ ευχαρίστησα τον Αμερικανό πρόεδρο για τη συνδρομή του στη λήξη της περιπέτειας χωρίς εθνικό κόστος, γνώριζα ότι θα ακολουθούσαν αντιδράσεις απ’ τους άκαπνους λαϊκιστές. Θεώρησα, όμως, ηθική μου υποχρέωση να το κάνω. Γιατί έτσι οικοδομούνται οι στέρεες συμμαχίες και έτσι αποκτάται η αξιοπιστία και το κύρος στη διεθνή κοινότητα. Ο Κλίντον, αντίστοιχα, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα αργότερα, αναγνώρισε ως εσφαλμένη τη στάση των ΗΠΑ στη χούντα. Ηταν μια ανταποδοτική χειρονομία υψηλής διπλωματίας».

Ειδικώς ως προς το τελευταίο, η παροιμιώδης μικροψυχία του τον εμπόδισε να παραδεχθεί ότι η «συγγνώμη» του Κλίντον ήταν αποτέλεσμα της αξιοπρεπούς στάσης του αείμνηστου και ακέραιου Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου ο οποίος υπενθύμισε την αρνητική συμβολή των ΗΠΑ στο πραξικόπημα της συνταγματαρχών, που οδήγησε στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο και στον εθνικό ακρωτηριασμό.

Ως προς τα Ελληνοτουρκικά, ο Κ. Σημίτης βλέπει ότι «ο πρωθυπουργός έχει τηρήσει γενικά μια σωστή στάση. Είναι κατευναστικός στις υψηλότονες ρητορείες της Αγκυρας και αποφεύγει να προκαλέσει το “ατύχημα”». Εκθέτοντας μάλιστα και τα υπόλοιπα κόμματα, συμπληρώνει: «Κατά βάση, υπεύθυνη στάση τηρούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αν και μερικές φορές ο τόνος είναι διαφορετικός».

Ολα καλά τα βλέπει στην οικονομία επί Μητσοτάκη

Πατρικές νουθεσίες και εγκάρδιες συστάσεις απευθύνει ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος εκτιμά θετική την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία επί ημερών Μητσοτάκη. «Η μεγάλη εικόνα είναι προς μία θετική κατεύθυνση» διαπιστώνει στην τελευταία συνέντευξή του, στην «Οικονομική Επιθεώρηση», αν και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας ότι «την ελληνική οικονομία μπορούν να τραυματίσουν ορισμένα ανησυχητικά φαινόμενα».

Ο πρώην πρωθυπουργός, που άφησε πίσω του τα κουφάρια των πανάκριβων Ολυμπιακών Αγώνων, υποδεικνύει στον προστατευόμενό του Κ. Μητσοτάκη ότι «η αναζήτηση ενός σύγχρονου παραγωγικού μοντέλου αναφέρεται συχνά ως σύνθημα, αλλά δεν έχει διατυπωθεί μια καθαρή εικόνα για το περιεχόμενό του, τη στόχευσή του και, ειδικότερα, με ποιες δημόσιες παρεμβάσεις, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επιχειρηματικές πρακτικές, αλλά και με την κινητοποίηση ποιων δυνάμεων μπορεί να υλοποιηθεί».

Προσθέτει, δε, ότι «η συνεχής αναβάθμιση των δεξιοτήτων ανέργων και εργαζομένων, η διασύνδεση επιχειρήσεων και πανεπιστημίων για τη μεταφορά της γνώσης, οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για την αναβάθμιση του αναπτυξιακού μοντέλου».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This